Στο σημερινό «Α μπα»: δε θα ήταν καλύτερα;

Στο σημερινό «Α μπα»: δε θα ήταν καλύτερα; Facebook Twitter
73

__________________
1.


Αγαπητή Α, μπα;
Διαβάζω συνεχώς ότι η πολιτική ορθότητα θα πρέπει να χαρακτηρίζει την κοινωνία μας για τους λόγους που όλοι ξέρουμε και συμφωνώ μ' αυτό.
Διαβάζω επίσης ότι η μετρημένη -και όχι υπερβολική- πολιτική ορθότητα προσπαθεί να προστατεύσει τις μειονότητες. Ποιος όμως ορίζει το "μετρημένη" και το "υπερβολική"; Υπάρχει μια ευδιάκριτη κόκκινη γραμμή που αν ξεπεραστεί, τότε η πολιτική ορθότητα γίνεται αυτομάτως υπερβολική; Πότε, δηλαδή, ξεκινά η πίεση, η προσπάθεια ελέγχου της σκέψης και απειλείται η ελευθερία έκφρασης; Ποια είναι τέλος πάντων η μετρημένη και ποια η υπερβολική πολιτική ορθότητα;- an


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τα όρια αυτά είναι ρευστά και αλλάζουν όσο αλλάζουν οι κοινωνίες σχετικά με το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι. Δεν υπάρχει δικαστής που αποφασίζει. Ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του με το μυαλό που έχει και με την πληροφορία που έχει προσπαθήσει να μαζέψει. Αυτό που τώρα είναι απαράδεκτο, παλιότερα ήταν αυτονόητο. Βάλε κάτω την κοινή σου λογική, τις εμπειρίες σου, την έννοια του τακτ, της ισότητας και της κοινής ευγένειας, και αποφάσισε μόνη σου τι είναι κάθε φορά υπερβολικό και τι όχι, κατά περίπτωση. Τα σύνθετα ερωτήματα με ρευστά όρια που είναι συλλογικές αποφάσεις δεν έχουν μια απάντηση που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.


Αυτό που μου ανάβει τα λαμπάκια είναι ότι ο κάθε μπάρμπας νομίζει ότι η πολιτική ορθότητα τον φιμώνει. Αν υπάρχουν αντιδράσεις, δεν είναι επειδή ο κόσμος είναι πολύ ευαίσθητος τώρα. Πάντα πληγωνόταν ο κόσμος από τις χοντράδες, απλώς τώρα άρχισε να διαμαρτύρεται. Κανείς δεν απαγόρεψε σε κανέναν να κάνει σεξιστικά και ρατσιστικά αστεία. Αυτό που θέλουν όσοι διαμαρτύρονται για την ορθότητα είναι να λένε ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι και να μην έχουν καμία συνέπεια.


Η πλάκα όμως είναι ότι η πολιτική ορθότητα δεν αφορά τις συζητήσεις στα καφενεία και τον κωλοπαιδισμό στο facebook, αλλά τον δημόσιο λόγο, από δημόσια πρόσωπα, οπότε όλοι οι «φιμωμένοι» μπορούν να ανασάνουν ελεύθερα. Αν οι άλλοι δεν γελάνε με τα αστεία τους, δεν φταίει η πολιτική ορθότητα. Καλύτερα να το πάρουν προσωπικά: τους απορρίπτουν για αυτό που είναι, όχι για αυτό που λένε.


Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει ακριβώς το ανάποδο πρόβλημα από την πολιτική ορθότητα και η σχετική συζήτηση στα ελληνικά φόρουμ είναι σχεδόν αστεία. Ποιο δημόσιο πρόσωπο είχε την οποιαδήποτε σοβαρή συνέπεια επειδή έθιξε μια ομάδα ή έναν άνθρωπο με ρατσιστικό ή σεξιστικό λόγο;

__________________
2.


Α μπα, πριν απο 3 χρονια χωρισα απο μια σχεση 6 μηνων. Αυτος ειπε να χωρισουμε. Χωρισαμε ηρεμα. Μου αρεσε πιο πολυ σαν φιλος, και παρα πολυ μαλιστα, παρα σαν εραστης. Δεν ταιριαζαμε σεξουαλικα, αλλα καναμε πολυ καλη παρεα. Δεν ηθελα να τον χασω απο τη ζωη μου και για αυτο δεν του ελεγα τελος. Οταν μου το ειπε αυτος, του ειπα οτι θελω να μεινουμε φιλοι, να μιλαμε, να βλεπομαστε. Μου ειπε οτι δεν υπαρχει φιλια αναμεσα σε αντρα και γυναικα. Ηθελα την φιλια του και μονο. Το σεξουαλικο το ειχαμε διαγραψει και οι δυο, δεν μας ικανοποιουσε. Οποτε γιατι να μην μείνουμε φιλοι; Πριν λιγες ημερες σε μια σχολη χορου γνωρισα την αρραβωνιαστικια του. Πολυ καλη κοπελα και μιλαμε. Σημερα μου ειπε να παμε καμια μερα για καφε. Σκεφτομαι πως αν κανω παρεα μαζι της θα βλεπω και αυτον. Πως σου ακουγεται; Μηπως αυτος το παρερμηνευσει αυτο, οτι τον γουσταρω, και στραβωσει; (επιπλεον: εχω σχεση 9 μηνες και ειμαι καλα - η κοπελα γνωριζει οτι κατι ειχα με τον αρραβωνιαστικο της και δεν εχει θεμα).- Ελενα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μια χαρά μου ακούγεται, αρκεί να είναι όλοι πλήρως ενημερωμένοι (η καινούρια σου φίλη, και ο φίλος σου). Μπορεί να μην ακούγεται καλό στον πρώην, αλλά θα το συνηθίσει. Αν νομίσει ότι τον γουστάρεις, θα το ξενομίσει. Μην προτρέχεις όμως χωρίς λόγο, για έναν καφέ σου είπε να πάτε η κοπέλα, δεν σου πρότεινε τριήμερο στο Πήλιο.


__________________
3.

Γεια σου Α, μπα κι απο εμενα. Διαβάζω τη στήλη σου αρκετό καιρο, αν και πρώτη φορα αποφασίζω να στειλω κατι. Ειμαι 26 χρονων, τελείωσα (με κάποια καθυστέρηση) το πρώτο μου πτυχίο - Πολυτεχνείο ήθελα τρομάρα μου - και μόλις τελείωσα και ενα μάστερ σε καλο πανεπιστήμιο στην Αγγλια. Δε θα πω ψέματα, ήταν βάναυση εμπειρία να ειμαι μονη σε ξένη χώρα μετα απο τόσα χρονια μένοντας με την οικογένεια μου. Γνώρισα εκει και ενα παιδι και μετα απο κάποιο διάστημα -με δική του πρωτοβουλία- αρχίσαμε να βλεπόμαστε exclusively. Εγώ ακομα δεν εχω βρει δουλεια αλλα θελω να μείνω εκει και η σχέση μας ειναι ενα απο τα κίνητρα μου να προσπαθήσω να δουλέψω Αγγλία και οχι σε άλλη χώρα. Το πρόβλημα μου ειναι το εξής: πριν ερθω στην ελλαδα για λίγες καθυστερημένες διακοπές είχε πει πως οταν γυρίσω θα με φιλοξενούσε για ενα διάστημα οσο κανονιζα τα της δουλειάς και δικού μου σπιτιού. Τώρα, μια εβδομάδα μετα και αφου εχω φύγει, μου το αλλάζει, λέει οτι εχει πολλές υποχρεώσεις και δεν ειναι έτοιμος για ενα τετοιο βήμα στη σχέση μας (δικα του λόγια). Και σε ρωτάω, ειναι λάθος μου που περιμενω ένας άνθρωπος που λέει οτι με αγαπάει και με θερμοπαρακαλάει να βρω δουλεια κοντα του για να μείνουμε μαζι να εχει την διάθεση να με βοηθήσει στην ανάγκη μου; Φιλους άλλους εχω να με φιλοξενήσουν αλλα ειλικρινα το νιώθω λιγο σαν προδοσία. Θα μου πεις ασφαλώς οτι δεν εχει κανένας υποχρέωση να με νταντευει οσο εγώ προσπαθω να σταθώ στα πόδια μου και ισχύει. Αλλα αυτη τη στιγμή, ο,τι συναισθήματα και να εχω για αυτο τον άνθρωπο, δεν ξερω αν θελω να μείνω μαζι του εφόσον στην ανάγκη μου με πετάει στο δρομο.
-Alex


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όχι απλώς είναι κακό σημάδι αυτό που έγινε, αλλά για μένα είναι λόγος να του κόψεις την καλημέρα, γιατί όχι μόνο δεν είναι καλός για σχέση, αλλά είναι κακός και για φίλος. Δείχνει πολύ κακό χαρακτήρα και δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο που τον δικαιολογεί. Ευτυχώς που το έμαθες αρκετά νωρίς, και τώρα, πριν κάνεις οτιδήποτε, σκέψου πολύ καλά αν έχεις δει κι άλλα τέτοια σημάδια αναξιόπιστης συμπεριφοράς σε σημείο βλάβης του άλλου και τα έχεις αγνοήσει ή σπρώξει κάτω από το χαλί. Αυτό που έγινε τώρα δεν μπορεί να προέκυψε ξαφνικά, χωρίς προηγούμενα σημάδια.


__________________
4.


Αγαπημένη Α,μπα
Είναι κάποιος και μου ξεκαθαρίζει πως δε θέλει σχέση. Πολύ ωραία κανένα πρόβλημα ας δούμε πως θα πάει. Συνεχίζει να μη θέλει και εγώ επειδή θέλω, όχι με αυτόν συγκεκριμένα αλλά γενικότερα, το αφήνω.
Κρατάμε μία μικρή επικοινωνία και ξαφνικά αρχίζει να μου λέει σε πιο έντονο βαθμό το πόσο όμορφη είμαι, πόσο δε βαριέται και πόσο ωραία περνάει μαζί μου, πόσο χιούμορ έχω και πολλά άλλα... Συνεχίζω να επιμένω στην απόφαση μου και το ξέρει. Όταν του είπα για ποιο λόγο πρέπει να μου λέει όλα αυτά μου πε πως τα εννοεί και απλά λέει την αλήθεια αλλά παρόλαυτα δε θέλει να είναι μαζί μου για άλλους λόγους αυτή τη φορά. Φυσικά εκνευρίστηκα και το είπα. Αυτός εκνευρίστηκε με τη σειρά του γιατί αισθάνθηκε ότι του είπα έμμεσα ότι με κοροϊδεύει και επιμένει ότι δε κάνει κάτι κακό και ότι λέει αυτό που νιώθει.
Και αναρωτιέμαι, για ποιο λόγο κάποιος ο οποίος ξέρει τι θέλει πρέπει να σου λέει πράγματα χωρίς να υπολογίζει τα συναισθήματα σου; Και έστω ότι τα εννοεί για ποιο λόγο έχει την ανάγκη να τα πει; Γιατί ξέρει ότι εγώ επιμένω στην απόφαση μου και δεν έχει να κερδίσει κάτι.
-Μακάρι να διάβαζα τις σκέψεις των ανθρώπων


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έπαθα βραχυκύκλωμα με το «κι εγώ επειδή θέλω, όχι με αυτόν συγκεκριμένα αλλά γενικότερα».


Δηλαδή θέλεις σχέση με τον οποιονδήποτε. Το μόνο που σε εμποδίζει να κάνεις σχέση με οποιονδήποτε περαστικό, είναι ότι δεν ξέρεις αν ο περαστικός θέλει να κάνει σχέση μαζί σου. Είσαι διατεθειμένη να κάνεις σχέση με όποιον τύχει. Το μόνο κριτήριο για να κάνεις μια σχέση, είναι να κάνεις μια σχέση.


Καταλαβαίνεις τι γράφεις; Εννοείς αυτό που γράφεις; Εννοείς κάτι άλλο από αυτό που γράφεις; Μπορείς να γράψεις αυτό το κάτι άλλο που εννοείς; Γιατί αυτό που γράφεις τώρα είναι πάρα πολύ θλιβερό. Ζητάς να λάβει υπόψη του τα συναισθήματα σου – ποια συναισθήματα; Εγώ δεν έχω καταλάβει καν αν τον συμπαθείς. Το μόνο που λες είναι ότι δεν θέλει σχέση. ΣΧΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΕΣΗΗΗ ΣΧΕΣΗ.


__________________
5.

Αγαπητή Α μπα,
Η ερώτησή μου είναι η εξής: πριν από χρόνια είχα μία μακρόχρονη σχέση με φίλο της αδερφής μου με τον οποίο χωρίσαμε πολιτισμένα κ με τον οποίο η αδερφή μου συνεχίζει να κάνει παρέα. Στο ενδιάμεσο εγώ παντρεύτηκα κ πρόσφατα έμαθα ότι ο πρώην ετοιμάζεται (με το καλό) να παντρευτεί κ αυτός. Το πρόβλημα είναι ότι ζήτησε από την αδερφή μου να είναι μία από τους (!) κουμπάρους κ εκείνη δέχτηκε! Εμένα το γεγονός με ενόχλησε πολύ και της το εξήγησα, γιατί 1) θεωρώ την κουμπαριά σαν συγγένεια κ ότι βάζει κατ' επέκταση έναν πρώην μου στην οικογένειά μας 2) ενοχλεί τον άντρα μου ο οποίος το θεώρησε μεγάλη προσβολή να μην τον "προστατεύσει" από ανεπιθύμητες συναναστροφές που αναπόφευκτα θα προκύψουν 3) γιατί η φιλία μεταξύ τους δεν θα σταματήσει χωρίς την κουμπαριά ενώ αντίθετα αυτή η κουμπαριά θα επηρεάσει αρνητικά τη σχέση του άντρα μου με την οικογένειά μου (που μέχρι σήμερα τη θεωρούσε κ ως δική του) και 4) γιατί στην τελική δε ρώτησε την άποψή μου επί του θέματος κ όταν της την εξέφρασα επέλεξε να την αγνοήσει γιατί «κανείς δεν θα της επιβάλλει ποιον θα παντρεύει κ ποιον όχι» κ «όποιος έχει το πρόβλημα να το διαχειριστεί μόνος του». Να σημειώσω ότι γενικά η αδερφή μου συχνά βάζει τις φιλίες της πάνω από όλους κ όλα (ακόμα κ από τη σχέση της), ο δε άντρας μου θεωρούσε μέχρι το συμβάν την αδερφή μου σαν αδερφή του και πλέον έχει «ξενερώσει» τόσο πολύ που δεν θέλει καν να την ξαναδεί. Εγώ αισθάνομαι εγκλωβισμένη ανάμεσα στους 2 ανθρώπους μου αλλά κατ' ουσίαν συμφωνώ με τον άντρα μου. Εσύ με ποιον από τους 2 συμφωνείς? Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να το χειριστώ αφενός απέναντι στην αδερφή μου κ αφετέρου στον άντρα μου? Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου
-μπουχτισμένη τσιχλόφουσκα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Συμφωνώ ότι η αδερφή σου έπρεπε να συζητήσει μαζί σου πριν το κάνει, αλλά αυτό το μοτίβο με τους πρώην που γίνονται ο Σατανάς ο ίδιος, μοτίβο που επαναλαμβάνεται συχνά στο 'α μπα', με στενοχωρεί. Χωρίσατε πολιτισμένα. Πέρασαν χρόνια. Αυτός παντρεύεται. Εσύ παντρεύεσαι. Τι σημασία έχει πια; Γιατί είναι τόσο αυτονόητο για σένα ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να μην είναι στη ζωή σου με κανέναν απολύτως τρόπο, εφόσον δεν σου έκανε κάτι κακό; Γιατί ο άντρας σου συγχίζεται τόσο πολύ στην ιδέα ότι μια φορά το χρόνο (και αν) μπορεί να βλέπει σε κοινωνικές εκδηλώσεις κάποιον με τον οποίον εσύ κάποτε είχες σχέση; Ισχύει το 'ξέρω ότι έκανες σεξ με άλλους, αλλά αν δεν βλέπω τα αποδεικτικά στοιχεία, μπορώ να παριστάνω ότι αυτό δεν έγινε ποτέ;'


Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να της επιβάλλει ποιον θα παντρέψει και ποιον όχι. Θα έπρεπε όμως να κρίνει μόνη της πότε πληγώνει κάποιον και να ζυγίζει ανάλογα. Μάλλον δεν σου είπε τίποτα επειδή ήξερε πώς θα αντιδράσεις, και έχεις κάθε δικαίωμα να θυμώνεις με αυτό. Είναι σωστό να κάνει αυτό που θέλει, εφόσον δεν επηρεάζουν οι αποφάσεις της άλλους, μόνο που αυτή απόφαση σε επηρεάζει, οπότε σε αυτό το επίπεδο μπορείς να την κάνεις να καταλάβει (ελπίζω). Έχετε και οι δύο κάποιο δίκιο, αλλά και κάποιο άδικο. Αφού η δουλειά έχει γίνει, πρέπει να βρεις έναν τρόπο να συμβιώσετε όλοι σας χωρίς να μείνει πικρία, γιατί αυτό που διαφαίνεται είναι το παράπονο σου ότι βάζει τις φιλίες της πάνω από σένα, και αυτό είναι σημαντικό παράπονο. Ίσως αυτό που έγινε είναι μια καλή ευκαιρία να της εκφράσεις πώς νιώθεις, γιατί υπάρχει περίπτωση να μην το ξέρει.

__________________
6.

Α, μπα μου συγχαρητήρια για τη στήλη σου!
Λοιπόν, δεν μου άρεσε ποτέ να κρίνω τους άλλους ανθρώπους, όχι επειδή είμαι καλός άνθρωπος ή δεν ξέρω τι άλλα είχα μια προσέγγιση του τύπου "πιστεύω στην αρχή της αυτοδιάθεσης, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, ο καθένας έχει τα δικά του βιώματα κλπ" -μιλάω πάντα για κριτική προς τον προσωπικό μου κύκλο, όχι προς ανθρώπους που εκτίθενται στην κοινή γνώμη άρα αναγκαστικά δέχονται αξιολογικές κρίσεις -. Ήτοι έχω ακούσει άπειρες φορές τη φράση "τα λέω σε σένα που ξέρω ότι δε θα κράξεις". Μετά από 5 χρόνια σε μια σχέση και αφού έπαψα να εθελοτυφλώ σε ελαττώματα αλλά εκτιμώ βαθύτατα τα προτερήματα αναρωτιέμαι έχεις δικαίωμα να ζητάς από τον σύντροφό σου να διαχειριστεί τις αδυναμίες του (πχ απίστευτη αναβλητικοτητα) ή να προσεγγίσει τα ενδιαφέροντα σου ενώ δεν ψήνεται (πχ σινεμά, ναι δεν εννοώ τούς Πειρατές της Καραϊβικής, αλλά πχ ευρωπαϊκό κινηματογραφο, ή περισσότερα ταξίδια) ή το πρόβλημα είναι δικό σου και ουσιαστικά ζητάς από τον άλλον να γίνει κάτι που δεν είναι; Άρα πρέπει να φύγεις γιατί πλέον απλά δε σε καλύπτει. Δηλαδή, όσο μια σχέση αναπτύσσεται σου δίνει το δικαίωμα να επεμβαίνεις στις επιλογές του άλλου ή είμαστε πολύ εγωιστές και θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο; Και αναρωτιέμαι αν η απάντηση είναι το 2ο , τότε ποιο το ποσοστό επιτυχίας μιας μακροχρόνιας σχέσης;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το ποσοστό επιτυχίας μιας μακροχρόνιας σχέσης; Δεν υπάρχει αυτή η απάντηση. Βασικά, δεν υπάρχει ούτε η ερώτηση. Αυτό που λες είναι μπερδεμένο, έτσι κι αλλιώς. Το πόσο κρίνεις κάποιον φίλο ή κάποιον άσχετο δεν έχει σχέση με τα κριτήρια που πρέπει να έχεις σε μια ερωτική σχέση.


Δεν μένουμε σε σχέσεις επειδή εκτιμούμε τα προτερήματα (όλοι έχουν προτερήματα. Δεν είναι κάτι σπάνιο) αλλά επειδή αντέχουμε τα ελαττώματα. Εσύ μιλάς για ελαττώματα (αναβλητικότητα) αλλά και για προσωπικά ενδιαφέροντα (ευρωπαϊκός κινηματογράφος; Ούτε εγώ βλέπω ευρωπαϊκό κινηματογράφο). Δεν γίνεται να βάζεις αυτά τα δύο στον ίδιο τορβά. Όσο μπερδεμένη και να είναι η ερώτηση σου, η απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: αποφασίζεις ανάλογα με το πόσο η συμπεριφορά (ο χαρακτήρας, οι συνήθειες) το άλλου επεμβαίνουν στη δική σου ζωή και την περιορίζουν. Η σημασία αυτών εξαρτάται και από τη σχέση: αλλιώς σε επηρεάζει η αναβλητικότητα κάποιου όταν είσαι φοιτητής και 20 χρονών, αλλιώς όταν τον έχεις παντρευτεί και έχεις τέσσερα παιδιά. Σινεμά μπορείς πάντα να πας με κάποιον άλλον, αλλά αν με αυτό εννοείς ότι δεν έχετε θέματα να συζητήσετε, το θέμα πάει αλλού.


Δεν είναι ότι δεν έχεις δικαίωμα να ζητήσεις από τον άλλον να αλλάξει για χάρη σου. Είναι ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να αλλάξει ο άλλος για χάρη σου. Αν αλλάξει, θα είναι λίγο, θα είναι με μεγάλο κόπο, και δεν θα είναι για τα ωραία σου μάτια. Θα είναι επειδή έχει καταλάβει ότι μια συμπεριφορά του δημιουργεί μεγάλα προβλήματα με όλους τους ανθρώπους. Αν του δημιουργεί προβλήματα μόνο με σένα, θα αντικαταστήσει εσένα.

 

_________________
7.

Αγαπητή Αμπα,

Δεν θα ήταν καλύτερο, να μην υπάρχουν ταμπέλες σχετικές με τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου; Δηλαδή, να μην έχει την ανάγκη κάποιος να λέει ότι είναι στρέιτ ή γκέι ή μπαι ή ή ή, απλά να είμαστε όλοι ό,τι είμαστε. Να μην ψάχνεται κάποιος για το αν είναι 100% στρέιτ, ή 100% γκέι, ή 80% στρειτ 20% γκει, ή 43,65 γκει 37, 45 στρειτ και ενα 18,9 ασεξουαλ. Δε θα ήταν λιγότερος ο φόβος, και περισσότερη η αποδεκτικότητα; Πολλοί έχουν καταφύγει σε εσένα, λέγοντας 'είμαι στρειτ ολη μου τη ζωή αλλα σήμερα περασε ενα ατομο -του ιδίου φύλου- και αναψα, τι να κάνω μήπως είμαι γκέι;' Δεν θα ήταν πιο ήσυχα αυτά τα άτομα;
Οι γύρω μου μου λένε ότι ίσως αυτό μειώσει την αυτογνωσία τους, δηλαδή δεν θα ξέρουν ποιοι ακριβώς είναι, τι ακριβώς τους ελκύει, και αυτό θα τους απομακρύνει από την ανακάλυψη του εαυτού τους.
Αλλά αυτό το ακριβώς με χαλάει βρε αμπα, το ακριβώς που οδηγει σε διαμάχες με τους ίδιους μας τους εαυτούς..απο το 'μα εμένα μου αρέσουν οι δραματικες ταινιες, πως γίνεται να μου αρέσει αυτή η κωμωδία;' εως το 'εγω είμαι δεξιός πως γίνεται να συμφωνώ με την τάδε άποψη που εξέφρασε αριστερος;'
Μου φαίνεται έφυγα εκτός θέματος...
Αλλά μάλλον εκεί ήθελα να καταλήξω, στο γενικότερο θέμα των ταμπελών. Γιατί να προσδιορίζουμε τους εαυτούς μας ως κάτι συγκεκριμένο, ενω είμαστε κατι τόσο πιο περίπλοκο; Γιατί να αισθανόμαστε τοσο ασφαλείς εντός ορίων, και να φοβόμαστε να ανακαλύψουμε την απεραντοσύνη μας;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα ήταν καλύτερο να μην υπάρχουν ταμπέλες, ή να μην έχει την ανάγκη κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται; Ή αλλιώς, είσαι ένας μικρός δικτάτορας, ή νεοχίπις;


Οι ταμπέλες υπάρχουν ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που κάποιος χρειάζεται μια λέξη για να αυτοπροσδιοριστεί, για να τοποθετήσει τον εαυτό του, ή/και για να αποκτήσει υπόσταση και να οργανωθεί για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Κανείς δεν σε αναγκάζει να υιοθετήσεις καμία ταμπέλα. Άλλωστε αν το σκεφτείς, πολύ λίγοι νοιάζονται αν ταυτίζεσαι με κάποια ταμπέλα ή όχι (σε έχει ρωτήσει κανείς ποτέ;) Δεν γυρνάει γύρω από κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο ο κόσμος, όμως υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι άνθρωποι που ΘΕΛΟΥΝ λέξεις για να περιγράφουν τον εαυτό τους, γιατί οι λέξεις τους δίνουν ταυτότητα, τους δίνουν θέση σε μια ομάδα, και ΘΕΛΟΥΝ να ανήκουν σε μια ομάδα. Το ανήκειν είναι η πιο θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη, και αν είσαι στρέιτ, είσαι καλυμμένος εκ γενετής. Οι άνθρωποι που ανησυχούν για το αν είναι γκέι ή όχι, ανησυχούν γιατί αναρωτιούνται αν αυτό σημαίνει ότι είναι εκτός της ομάδας στην οποία ως τώρα νόμζιαν ότι ανήκουν, και η ερώτηση δυστυχώς έχει σημασία, γιατί η ισότητα δεν έχει κατακτηθεί, είμαστε πολύ μακριά ακόμα. Μην μπερδεύεις αυτό που συμβαίνει με αυτό που θα ήθελες να συμβαίνει, και μη μένεις στο «μα δεν θα ήταν καλύτερα αν ήταν αλλιώς τα πράγματα;» Θα ήταν, αλλά τώρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Τι πρέπει να κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Να μη μιλάνε μέχρι να γίνουν;


Δεν είναι για σένα αυτές οι λέξεις. Είναι για αυτούς που τις θέλουν και τις χρειάζονται. Όσοι δεν τις θέλουν, ας παραμείνουν «κάτι πολύπλοκο» και ας κάνουν βουτιές στην απεραντοσύνη τους (αλλά προσοχή στο καλσόν).


73

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Α, μπα, γιατι στο (4) εκει που λεει οτι θελει σχεση, εσυ διαβάζεις "με τον οποιονδήποτε";Δεν ειναι φυσικό και ενήλικο μια γυναίκα που ξέρει για τον εαυτό της ποια ειναι η επιθυμία της και πώς πιστεύει οτι θα ειναι πιο ευχαριστημένη να το εκφράζει; Δεν ειναι φυσικό να αναζητά "κάποιον με τον οποίο θα έλκεται και θα εχει κι εκείνος κατ' αρχήν την ίδια επιθυμία για τον εαυτό του" και οχι τον "οποιονδήποτε";
#5: Θα το πάω και λίγο παραπέρα: έγραψες ότι πριν χρόνια τα έφτιαξες με καλό φίλο της αδερφής σου και ήταν όλα μια χαρά. Να σημειώσω ότι αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μια αδερφή θα 'κλωτσούσε' που η αδερφή της κάνει σχέση με τον φίλο της, είτε γιατί θα ένοιωθε ότι της τον 'κλέβει' (ακόμα κι αν δεν τον έβλεπε ερωτικά), είτε γιατί θα φοβόταν μην μπλεχτούν τα πράγματα και κινδυνεύσει η φιλία της σε περίπτωση κακού χωρισμού. Όπως λοιπόν άνετα κι ακομπλεξάριστα αντιμετώπισε η αδερφή σου τη σχέση σου με τον φίλο της, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο φέρεται και σήμερα, που άνετα κι ακομπλεξάριστα συμφώνησε να γίνει η κουμπάρα του. Δεν συμφωνώ εδώ με την α μπα, δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να σε ρωτήσει πρώτα. Άλλωστε, δεν είναι καν απαραίτητο να βρίσκεστε όλοι μαζί. Αν σε ενοχλεί, μπορείτε να αποφύγετε τις συναντήσεις (οι οποίες δεν είναι και απαραίτητες καλά και σώνει). Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να χαλάσεις τις σχέσεις σου με την αδερφή σου, μου φαίνεται εντάξει άτομο.
#5: Δυο γαιδαροι μαλωνανε σε ξενο αχυρωνα. ( γαιδαρους εννοω εσενα και τον αντρα σου).Ζειτε ακομα σε στερεοτυπα του τυπου "οι πρωην δεν πρεπει να κανουν παρεα", ή "ενας αντρας και μια γυναικα δεν μπορουν να 'ναι φιλοι" WTF? Ειμαστε στον 21 αιωνα. Σεβαστειτε τις επιθυμιες της αδερφης σου και προχωρήστε παρακατω.
#4 Κερδίζει αγαπητή φίλη.Το γεγονός ότι αναστατωνεσαι του δείχνει ότι εξακολουθεί να σου αρέσει.Αυτό θέλει, επιβεβαιωση και ερωτική συνομιλία άνευ περαιτέρω εμπλοκων.Άτυπος αγώνας επικράτησης.Ποιος θα νικήσει,η εγκράτειά σου ή η γοητεία του.Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είσαι ισχυρή.Να έχεις υπ όψιν σου πάντως,ότι όσοι κυνηγάνε πεταλούδες,υπερτερούν μάλλον αριθμητικά των σπιτογατων. Οπότε,άλλαξε κύκλο ανθρώπων,δραστηριότητες,ή κάνε υπομονή έως ότου συναντήσεις τον ιδανικό,άγνωστο πότε,ή άλλαξε νοοτροπία (δύσκολο).Μπορείς σε κάθε περίπτωση να επαναδιαπραγματευτείς κάποια πράγματα με τον εαυτό σου.Τι λες;
#5 Μy dear sentimental friend.Κάτι λείπει από την αφήγησή σου.Καλώς χωρίσατε πολιτισμένα,καλύτερα παντρεύτηκες,κάλλιστα όμως θα μπορούσες να έχεις ραδιενεργά κατάλοιπα από την ιστορία αυτή.Το γεγονός ότι προχώρησες στην ζωή σου,δυνατός άνθρωπος ων,δεν μας λέει ότι συναισθηματικά παύθηκε απολύτως ο τύπος εντός σου. Κάποιο σκίρτημα σε κάνει να αντιδράς σαν γάτα που της πάτησαν την ουρά (καλοπροαίρετο χιούμορ).Αν καλώς βολιδοσκοπώ, είσαι πιο συναισθηματική και από αυτόν και από την αδερφή σου. Αυτή φαίνεται πιο wild κατάσταση και αυτός πιο μποέμ από σένα. Οπότε, αφού είσαι πιο ευαίσθητη και ευάλωτη από αυτόν,καλώς χωρίσατε τα τσανάκια σας.Δεν είναι πολύ καλή ιδέα να τακιμιάζουμε με χαρακτήρες που μας υπερβαίνουν συναισθηματικά, διότι μας ταλαιπωρούν αγρίως,εν γνώσει τους ή όχι.Άρα,ο άνετος νεαρός,ο οποίος εικάζω ότι δεν θα σε παρενοχλήσει,δεν αποτελεί απειλή,ούτε εισβολή στα ενδότερα, διότι πιθανότατα περί εντελώς άλλων τύρβαζε και τυρβάζει στα προσωπικά του(συγκριτικά με τον χαρακτήρα σου).Εσύ ενοχλείσαι από θέματα σχετικά μ αυτόν τα οποία έχουν την δική τους ζωή εντός σου.Να βάλεις συναισθηματικό πλυντήριο για να μην σου πω κλίβανο!Η δε αδερφή σου,σε νοιάζεται και σ αγαπάει με τον δικό της αδιανόητο για σένα τρόπο.Μην της κρατάς κακία.Η επαναστατικότητά της απέναντι στην οικογένεια προδίδει ότι είναι συνδεδεμένη μ ένα τρόπο που την πνίγει και θέλει ν απαλλαγεί απ ό,τι την περιορίζει.Όποιος κόπτεται να αποδείξει με κάθε τρόπο ότι δεν ενδιαφέρεται για κάποιον ή κάτι, κατά κανόνα αποδεικνύει το αντίθετο με την συμπεριφορά του. Η αδερφή σου έχει κι αυτή ανασφάλειες,όπως όλοι μας και σε ανταγωνίζεται ελαφρώς σε κάποια θέματα.Σε θεωρεί την σοβαρή της οικογένειας.Να της δείξεις αγάπη και συμπάθεια,αντί να την κριτικάρεις, αυτό θα την αφοπλίσει. Και φρόντισε να ανανεώσεις την σχέση σου με τον σύζυγο.Λίγη τρέλα λειτουργεί ως αφροδισιακό, όπως η σταθερότητα που υπάρχει στην σχέση σας.Η (προφανώς) ωραία εμφάνιση του πρώην, είναι ήσσονος σημασίας.Για σένα είναι σημαντικό να έχεις μια σταθερή σχέση,(το οποίο πέτυχες )και να φροντίσεις να την ανανεώνεις. Χρειάζεται δουλίτσα κι αυτό.Όλα θα πάνε καλά,μην ανησυχείς.Προϊόντος του χρόνου, όλοι μας ωριμάζουμε.
#6 Ενδέχεται ο άλλος να θέλει να γίνει κάτι που δεν είναι,π.χ να δει ευρωπαϊκό σινεμά,ή ν αρχίσει να ταξιδεύει.Αν δεν θέλει,ή θα τα κάνεις μόνη,ή άγνωστη η εξέλιξη.Η αναβλητικότητα θα μπορούσε να είναι ένα θέμα,γι αυτό ίσως και την αναφέρεις πρώτη.Ουσιαστικά είναι τελείως διαφορετική στάση ζωής και νοοτροπία.Εσύ προφανώς δεν είσαι(αναβλητική) και σ ενοχλεί. Γιατί διάλεξες ταίρι slow motion?Χρειαζόσουν κάποιον να αντιρροπεί τον αγχώδη χαρακτήρα σου και τώρα πλήττεις;Αν ταιριάζετε στα κατ εσάς βασικά, υπάρχει ελπίς(αν υπάρξουν και εκατέρωθεν υποχωρήσεις). Μπορείς να διαπραγματευτεις κάποια πράγματα.
#5απο την στιγμη που δεν σου προεκυψαν προβληματα ενω ηταν τοσα χρονια φιλοι, απο την στιγμη που στο μεταξυ περασαν κι ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ, απο την στιγμη που χωρισατε πολιτισμενα και προχωρησατε κι οι δυο σε αλλες (ευτυχισμενες θελω να πιστευω) σχεσεις,δεν ειναι οτι ο ενας κακοπεσε και κλαιει την μοιρα του και την χαμενη σχεση, γιατι αυτη η κουμπαρια να φερει προβληματα που δεν εφερε η φιλια???κι ο ανδρας σου τι προβλημα εχει δλδ με εναν πρωην που δεν σου δημιουργησε ποτε θεματα και διαλυθηκατε ησυχως?ο κουμπαρος συνδεεται πιο στενα με αυτους που παντρευει, οχι με ολο τους το σοι.προσωπικα, τους κουμπαρους της αδερφης μου τους βλεπω μια φορα στα 5 χρονια (και πολυ λεω)και συμπαθιομαστε παρα πολυ εκατερωθεν και γνωριζομαστε κι απο παιδια.τοσο κολλητοι ειστε πια στην ευρυτερη οικογενεια και θα προκληθει διπλωματικο επεισοδιο?
#7 Οι ταμπέλες χρησιμεύουν σ οσους αρνούνται να σκέφτονται. Βολικό να χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε χωρίς πολλά πολλά με άτομα και καταστάσεις."Κάτι περίπλοκο" ισοδυναμεί με κάτι που καταναλώνει πολλή φαιά ουσία. Πού να σκέφτεται κανείς τώρα... Έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε...
#4Α μπα και υπόλοιποι ειδήμονες της στήλης.... Επειδή μας τα έχετε πρήξει (αν σας διαφεύγει τόσο καιρό), δώστε την πρέπουσα σημασία μπας και το κατανοήσετε. Γουστάρουμε να έχουμε σχέση και όχι απλά σεξ. Φυσικά, όχι, με τον οποιοδήποτε ή τον πρώτο τυχόντα. Αλλά αν είναι να κάνουμε κάτι, ναι ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ. ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ. Αν βραχυκυκλώνετε επειδή το ακούτε είναι γιατί έχετε καταπιεί την καραμέλα των επιφανειακών ανθρώπων που λένε η σχέση προκύπτει και άλλα τέτοια πιασάρικα.Όχι, παιδιά, η σχέση ΔΕΝ προκύπτει αν δεν την επιθυμείς. Πιθανόν να προκύπτει η συνήθεια. Αλλά όχι η επιλογή.Κι επίσης, πολύξερη Α μπα και ειδήμονες της στήλης, όσο θεμιτό είναι να λες θέλω σεξ τόσο περισσότερο θεμιτό είναι να λες θέλω σχέση.Γιατί να μην είναι κατακριτέο το να θέλω σκέτο σεξ από έναν άνθρωπο, υποτιμώντας τον έτσι ως προσωπικότητα, υποβιβάζοντας ένα σύνολο σκέψεων, επιθυμιών, συναισθημάτων, προβλημάτων, ιδεών, εμπειριών και ό,τι άλλο κουβαλάει ένας άνθρωπος, σε ένα απλό αντικείμενο ηδονής; Ε, λοιπόν, δεν είναι καθόλου θεμιτός αυτός ο υποβιβασμός. Μάλλον κατακριτέος είναι, γιατί υποβιβάζουμε ένα υποκείμενο σε αντικείμενο. Και ψάξτε ειδήμονές μου τί σημαίνει αυτό.Κι επειδή είστε και γυναίκες οι περισσότερες, μη συνεχίσω με το πόσο έχετε καταπιεί το δόλωμα της πατριαρχίας (ναι πατριαρχίας) ότι το σκέτο σεξ είναι θεμιτό, γιατί αυτό στην τελική είναι που συμφέρει τους άντρες και μόνο. Μεγάλες γυναίκες είστε. Σκεφτείτε γιατί.Α μα πια μας ζαλίσατε.
Είναι το ίδιο θεμιτό να ζητάει κανείς σχέση και το ίδιο θεμιτό να ζητάει σκέτο σεξ. Τίποτα από τα δύο δεν υποβιβάζει κανένα. Όσον αφορά το σκέτο σεξ, μεταξύ δύο - τεσσάρων - δώδεκα ξέρω γω ανθρώπων που το επιλέγουν και συναινούν, άντρες ή γυναίκες , τους συμφέρει όλους, πολύ απλά γιατί γουστάρουν το σκέτο σεξ. Τρομερό;
Όοοοοοχι! Άμα γουστάρεις είναι κακό λέμε, ακόμα κι αν η άλλη/ο άλλος γουστάρει κι αυτή/αυτός. Τι δεν καταλαβαίνεις; Για να είσαι ηθικά εντάξει, θα πρέπει η όλη κατάσταση να μην σε συμφέρει και να δημιουργεί σχίσμα ανάμεσα στα Θέλω και τα Κάνω σου. Είναι πολύ απλό. Δεν μπορώ να καταλάβω πού κολλάς... :) :) :) :)
"Γουστάρουμε να έχουμε σχέση και όχι απλά σεξ....ότι το σκέτο σεξ είναι θεμιτό..."εχμ γκουχ. ακουγομαι μεχρι πισω?ως ειδημων θα ομιλησω..(χαχαχαχαχαχαχαχααα)αδικως διαμαρτυρεστε (ποιοι?) αγαπητη μου.δεν υπαρχει κανενας λογος για να μην θελεις σχεση και να κανεις μονο σεξ.να κανεις αυτο που θελεις, με αυτους που το θελουν, ομως.το προβλημα ειναι, οτι "εσεις", διαμαρτυρεστε για οσους δεν θελουν σχεση μαζι σας.κι αυτοι ετσι γουσταρουν και δεν θελουν. μπααααα, με το ζορι? θα θελουν αλλες, ισως.μια χαρα θεμιτο ειναι το σκετο σεξ μεταξυ συναινουντων ενηλικων. γιατι? θα σε ρωτησουν?και μιας και το βαζεις σε προσωπικο επιπεδο, προσωπικα ειμαι σχεσακιας, δεν ειμαι κυνηγος και ειμαι σε μονιμη και αποκλειστικη σχεση γιατι ετσι γουσταρουμε κι οι δυο, δεν το απαιτησε κανεις μας ( και επι τη ευκαιρια, μας προεξυψε στην πορεια η σχεση, εμεις για αγριο σεξ ανευ δεσμευσεωντο ξεκινησαμε, σορι ε?)
Mentor ήμουν η πρώτη που έσπευσα να υποστηρίξω την κοπέλα της ερώτησης, λέγοντας ότι πολύ πιθανό να την παρεξήγησε η Λένα και να εννοεί εκριβώς αυτό, ότι δε μπορεί να λειτουργήσει χαλαρά σε φλου καταστάσεις, αλλά να θέλει ερωτικό παρεδώσε μόνο στο πλαίσιο ολοκληρωμένης σχέσης. Και δικαίωμά της, αν το κάνει γιατί έτσι νιώθει πραγματικά καλά.Εσύ το πας στο άλλο άκρο, δεν λες "μην κατακρίνεται τους άλλους για τις ανάγκες τους" λες "εσείς θα κατακρίνεται εμάς; ΕΜΕΙΣ μόνο έχουμε δικαίωμα να σας στήσουμε στον τοίχο." Συμπεριφορές όπως η δική σου είναι που βγάζουν κακό όνομα και σε όσους όντως απολάμβάνουν μόνο το ρομαντικό συναισθηματικό σεξ. Γιατί αυτό που περιγράφεις εσύ είναι σεμνοτυφία και παραπέμεπι σε θρησκευτικού τύπου ενοχές.Σοβαρά τώρα: Θεωρείς το σεξ μέσο υποβιβασμού του άλλου, και εμείς είμαστε που καταπίνουμε αμάσητο το δόλωμα της πατριαρχίας; Think again...
Μα, δεν νομίζω ότι έχει πει ποτέ η Α, μπα ότι είναι κακό να θέλεις σχέση. Αυτό που καταλαβαίνω ότι επισημαίνει αρνητικά είναι να θέλεις σχέση και να την επιδιώκεις με οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά σου χωρίς κανένα κριτήριο!
οπως επισης και να θελεις και ο αλλος να θελει ντε και καλα σχεση μαζι σου, χωρις να εχει δικαιωμα (ο προστυχος) να θελει μονο σεξ.απλο δεν ειναι? τι δεν καταλαβαιν(ουν);
Mentor μάλλον τα έχεις μπερδέψει. Καταρχάς προφανώς μεταξύ συνενούντων ενηλίκων τα πάντα είναι οκ, είτε μιλάμε για casual sex είτε μιλάμε για σχέση ζωής με αποκλειστικότητα, χωρίς κανένα από τα δύο να είναι καλό ή κακό.Αφού το ξεκαθαρίσσαμε αυτό παμε στα υπόλοιπα. Αν εσύ βλέπεις το απλό σεξ με κάποιον άλλον ως υποβιβασμό του, τότε αυτό απλά μαρτυρά τη ΔΙΚΗ σου οπτική γωνιά ως προς το σεξ: δηλαδή ως κάτι που υποβιβάζει τον άλλο σε αντικείμενο (;!) όταν γίνεται εκτός σχέσης χωρίς συναίσθημα. Τώρα βέβαια το ότι όταν εσύ ψάχνεις κάποιον για να κάνεις σχέση πάλι δικές σου ανάγκες θέλεις να ικανοποιήσεις που δεν έχουν σχέση με το άλλο πρόσωπο, το προσπερνάς σφυρίζοντας. Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς που βάζουμε στο άλλο άτομο. Όταν κάνεις casual sex με κάποιον (και είναι κοινή συμφωνία και των δύο) τότε και οι δύο παίρνετε κάτι ο ένας από τον άλλον αλλά ταυτόχρονα δεν επιβάλλει ο ένας στον άλλον τίποτα. Όταν όμως κάνεις σχέση περιμένεις και απαιτείς κάποια πράγματα από τον άλλον (όπως έγινε σαφές και από την ερώτηση). Γιατί άμα θέλεις μόνο να είσαι σε σχέση γιατί δεν κάνεις με κάποιον (ή με κάποιους) λεγοντας τους πχ ότι είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν με κάποια άλλη μια φορά στο τόσο. Αλλά όλοι μας κάνουμε σχέσεις για να απαιτούμε κάποια πράγματα από τον άλλον-κυρίως αποκλειστικότητα- και να νιώθουμε σημαντικοί/ξεχωριστοί μέσω του άλλου, να ικανοποιούμε δηλαδή (ανθρώπινες και φυσιολογικές ανασφάλειές μας). Επομένως ας αφήσουμε το παραμυθάκι ότι το σεξ υποβιβάζει τον άλλον σε αντικείμενο ενώ τη σχέση την κάνουμε λόγω αγνών ανιδιοτελών συναισθημάτων. Και στις δύο περιπτώσεις εγωιστικά φερόμαστε, απλά στην δεύτερη απαιτούμε και από τον άλλον πράγματα.Όσο για το " Όχι, παιδιά, η σχέση ΔΕΝ προκύπτει αν δεν την επιθυμείς. Πιθανόν να προκύπτει η συνήθεια. Αλλά όχι η επιλογή." εγώ προσωπικά βρίσκω πιο "ρομαντικό" το να κάνεις κάτι που δεν αναζητάς (σχέση) επειδή ο άλλος είναι ξεχωριστός και σε κάνει να δεις κάποια πράγματα αλλιώς, παρά το να θέλεις να κάνεις σχέση εξ'ορισμού και απλά να ψάχνεις κάποιον που να πληροί τα κριτήρια. Για σκέψου κι εσύ, ποιο από τα δύο υποβιβάζει περισσότερο τον άλλον, μιας και αυτό είναι που σε νοιάζει με βάση αυτά που λες :)
ΑΚΡΙΒΩΣ λογω την τελευταιας παραγραφου του μαξ, οι αλλοι νοιωθουν σαν το γουρουνι στο σακι οταν γνωριζουν καποιον/α που χωρις να τους ξερει ξεκαθαριζει οτι ενδιαφερται για "συνδεσμο" μαζι τους.με τι κριτηριο??????την ανασφαλεια και την μοναξια προφανως.ε, λυπαμαι ειναι πολυ απωθητικη συμπεριφορα και γι αυτο απομακρυνονται.στην ουσια ειναι μια πρεμουρα να κατωχυρωσει ο αλλος καποιου ειδους συμφωνια, ενω ειναι ακομα αγνωστες οι συνθηκες (Η ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ).
Βρε #5, ξέρεις τι θα είχε πολύ γέλιο;Να σου έλεγε η αδερφή σου τότε παλιά που φλέρταρες με το φίλο της να ξεκόψεις, να τον βγάλεις από το μυαλό σου ώστε σε περίπτωση που χωρίσετε να μην έρθει εκείνη σε δύσκολη θέση.Αλλά δε στο είπε.
#4"μου πε πως τα εννοεί και απλά λέει την αλήθεια αλλά παρόλαυτα δε θέλει να είναι μαζί μου για άλλους λόγους αυτή τη φορά. Φυσικά εκνευρίστηκα και το είπα. Αυτός εκνευρίστηκε με τη σειρά του γιατί αισθάνθηκε ότι του είπα έμμεσα ότι με κοροϊδεύει"δεν καταλαβαινω γιατι εκνευριστηκες.οποιος λεει (και το εννοει) οτι σε θεωρει ομορφη και καλη παρεα, πρεπει να θελει και να σε παντρευτει, αλλιως να το βουλωσει??? (εστω, να κανει ΣΧΕΣΗ).αυτος καταλαβαινω πολυ καλα γιατι εκνευριστηκε.επειδη αυτα που του λες ειναι εντελως ΠΑΡΑΛΟΓΑ.και ποια αισθηματα σου πληγωσε? μονη σου ειπες οτι δεν ηταν τπτ ιδιαιτερο και προχωρησες αμεσα παρακατω.πιθανολογω ωστοσο (για να σου λυσω και την απορια γιατι τα ειπε αφου τον ειχες γειωσει), οτι οταν απομακρυνθηκες μιας και δεν ηθελε ΣΧΕΣΗ, κοπηκαν και οι σεξουαλικες επαφες(η δεν ξεκινησαν ποτε) και σε κολακευει τωρα που σου εχει ξεκαθαρισει οτι δεν θελει ΣΧΕΣΗ, μηπως και καταφερει να τις επανακτησει, αλλα ανευ ΣΧΕΣΗΣ, οπως επιθυμουσε εξ αρχης..
Νομίζω ότι σημαντικότερο σχόλιο ever είναι ότι η Αμπά δεν βλέπει Ευρωπαϊκό κινηματογράφο.Μπορείτε άφοβα πλέον όλες να αρχίσετε τα group therapies, τις μαζικές αυτοκτονίες και τις διαγραφές.
#3"Και σε ρωτάω, ειναι λάθος μου που περιμενω ένας άνθρωπος που λέει οτι με αγαπάει και με θερμοπαρακαλάει να βρω δουλεια κοντα του για να μείνουμε μαζι να εχει την διάθεση να με βοηθήσει στην ανάγκη μου;...."να με συγχωρεις, αλλα δεν του ζητησες εσυ κατι για να αναρωτιεσαι αν ειναι αδικο που περιμενεις βοηθεια, ΕΚΕΙΝΟΣ στο ειχε προτεινει μονος του και τωρα το παιρνει πισω!!δεν ειναι απλα μια ευγενικη αρνηση σε δικη σου επιθυμια, αλλα υπαναχωρηση κανονικη σε οσα Ο ΙΔΙΟΣ ελεγε για την σχεση σας και την συμβιωση σας.ακομα κι αν ο ιδιος θελει παρ ολα αυτα να συνεχισετε, δεν νομιζω οτι μπορεις να τον εμπιστευεσαι η να θεωρεις οτι πορευεστε μαζι.ο τυπος ξεκαθαρισε την θεση του και πολυ αγαρμπα.
#5Εδώ και 20 περίπου χρόνια που ζω με παντρεμένους γύρω μου, έχω παρατηρήσει πως πολύ συχνά τα παντρεμένα αδέρφια *θεωρούν* πολλά. Με πρώτο και κυριότερο ότι έχουν προτεραιότητα σε όλα και η δική τους επιθυμία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από των υπολοίπων.Στη δική μου οικογένεια δε, πάντα έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι οι γαμπροί, για να μη στεναχωρήσουμε τις κόρες, με αποτέλεσμα να στεναχωριόμαστε όλοι, εκτός από τους γαμπρούς. Επίσης, νομίζω πως ο άντρας σου, ο άντρας σου, ο άντρας σου, το ότι τη βλέπει σαν αδερφή, το εξαργυρώνει σε κάθε ευκαιρία. Από το ότι να θεωρείς πως "θα βάλει ένα πρώην στην οικογένεια σας", καταλαβαίνω ότι είστε αυτό που λέμε δεμένη οικογένεια. Επειδή λοιπόν το έχω δει το έργο, τολμώ να πω πως είμαι 1000% σίγουρη πως της τα έχετε κάνει τσουρέκια της αδερφής σου. Γιατί αν μέχρι τώρα είχατε νοιαστεί κι εσείς για το πώς νιώθει εκείνη, σου υπογράφω ότι θα νοιαζόταν και αυτή και θα σας ρωτούσε. Και μη μου πεις ότι οι αποφάσεις οι δικές σου και του άντρα σου δεν επηρέασαν ποτέ τη ζωή της αδερφής σου. γιατί στην τελική δε ρώτησε την άποψή μου επί του θέματος κ όταν της την εξέφρασα επέλεξε να την αγνοήσει Πηγή: www.lifo.grΤζίσους.
Χα χα, κλασικά, οι παντρεμένες αδελφές έχουν ανέβει κοινωνικό σκαλοπάτι. Και τον γαμπρό τον έχουν στα όπα-όπα, σαν να τους έκαμε χάρη που στεφανώθηκε την αδελφή.
άσε το ζω καθημερινά.Η κατα τα άλλα νορμάλ οικογένειά μου θεωρεί πως θα πρεπε να τρέχω για την παντρεμένη αδερφή αφού εγώ είμαι ανύπαντρη και άρα οφείλω να τη βοηθάω.Και δε λέω ,να βοηθήσω βρε αδερφέ,αλλά παντρεμένη μπορεί να μην είμαι,έχω όμως δική μου ζωή και τις γκομενοδουλειές μου.Οπότε επειδη διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν απόψεις απλά τους αγνοώ αν και ενίοτε μου ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι.
#2"Οποτε γιατι να μην μείνουμε φιλοι; Πριν λιγες ημερες σε μια σχολη χορου γνωρισα την αρραβωνιαστικια του. Πολυ καλη κοπελα και μιλαμε. Σημερα μου ειπε να παμε καμια μερα για καφε. Σκεφτομαι πως αν κανω παρεα μαζι της θα βλεπω και αυτον. Πως σου ακουγεται; Μηπως αυτος το παρερμηνευσει αυτο, οτι τον γουσταρω, και στραβωσει;"δεν μεινατε φιλοι, επειδη δεν ηθελε εκεινος. για οποιονδηποτε λογο.τοσο απλα..για μια σχεση μεταξυ δυο, αρκει να μην θελει ο ενας ωστε να μην υφισταται. ειτε ερωτικη, ειτε φιλικη. δεν μπορεις να την επιβαλεις επειδη εχεις αγαθα αισθηματα.δειχνει αυταποδεικτο/ γνωστο, αλλα τετοιες αποριες δειχνουν την αναγκη να ξεκαθαριζεται αυτο, μονιμως.για την νεα γνωριμια με την κοπελα, φυσικα αν ειναι ενημερη για το ποια εισαι και ειναι ενημερος και ο φιλος σου αν τυχον τους φερεις ολους σε επαφη, ειναι στην κριση σου το να προχωρησεις σε μια γνωριμια, αλλα μην θεωρησεις δεδομενο οτι ο πρωην θα το καλοδεχτει η θα χαρει η θα συμμετεχει.αλλο καπελο εκεινος. εσυ να το προχωγρησεις αν σε ενδιαφερει η παρεα με την κοπελα, οχι με εκεινον.αν εμμενει στις παλιες αποψεις του, πιθανον ειτε να απεχει απο αυτη την παρεα, ειτε να ειναι καχυποπτος απεναντι σου.εσυ δεν εχεις να φοβηθεις κατι, εφοσον εισαι ξεκαθαρη.απλα να εισαι προετοιμασμενη για ξυνιλες εκ μερους του.
Ρε συ, #5, έλεος! Από πού κι ως πού ο κουμπάρος της αδελφής σου γίνεται μέλος της οικογένειας; Δηλαδή, η ευρύτερη οικογένειά σας στις γιορτές συγκεντρώνεστε και μαζεύετε και ό,τι κουμπαριά έχετε; Κι έτσι να ήταν, πόσες φορές τον χρόνο μπορεί να γίνεται αυτό; Εσύ το παρουσιάζεις λες και ζείτε όλοι μαζί και ότι θα του παραχωρήσετε και δωμάτιο στο σπίτι.Σκέφτηκα κάτι σατανικό που θα έκανε την ερώτηση να φαίνεται ακόμη πιο γελοία: φαντάζεσαι αντί για κουμπαριά, η αδελφή να το έβλεπε αλλιώς με τον φίλο και να αποφάσιζε να τον παντρευτεί; Τι θα έκανες τότε; Θα απαιτούσες να σου ζητήσει την άδεια πρώτα;
Σου λέει εμείς είμεθα λαρτζ οικογένεια και σε κάθε κυριακάτικο τραπέζι μαζευόμαστε όλοι μαζί,από πρώτα μέχρι τριτοτέταρτα ξαδέρφια και ο καθείς φέρνει παραμάσχαλα και τον κουμπάρο του.Ο Θείος ο Τάκης δε που ήταν και χουβαρδάς και έχει παντρέψει 5 μας τους κουβαλά συνέχεια όλους.Προφανώς η κοπελιά εδώ δεν έχει καταλάβει ότι ο κουμπάρος μπαίνει στην οικογένεια του ζευγαριου και όχι το αντίθετο.Στα δικά τους οικογενειακά τραπέζια θα είναι καλεσμένη η αδερφή.Εκτός βέβαια και αν αυτοί το χουνε αμα καλέσεις έναν μας καλείς όλους και όπου καλούν την αδερφή της κουβαλιέται και αυτή μετά αντρός έτσι για το καλό.Κοινώς πολύ κακό για το τίποτα γιατί αυτόν το πολύ πολύ να τύχει να τον δο΄πυνε δυο φορές σε όλη τους τη ζωή,και μάλλον το θέμα είναι ο αντρούλης και βάζει λόγια, που δεν μπορεί να δεχτεί ότι του μαγαρίσαν την γυναίκα ,γιατί ως γνωστόν μέχρι να τον γνωρίσεις τον πρώην γκόμενο είναι κάτι φαντασιακό,μπορεί και να μην υπάρχει,ενώ αν τον γνωρίσεις αποκτά υπόσταση και μετά εσυ ο ματσό ο άντρας πρέπει να δεχτείς ότι όντως δεν παντρεύτηκες την παρθένα που θα ΄θελες.
#3.Δε θα είμαι κάθετη,όπως η Λένα.Έχεις βρει δουλειά;Υπάρχει κάποιο σπίτι,στο οποίο θα μετακομίσεις κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία;Αν όχι,αυτό σημαίνει,ότι δε θα σε φιλοξενήσει για μια βδομάδα,ας πούμε.Πιθανόν να είναι για μεγαλύτερο διάστημα άγνωστης χρονικής περιόδου.Πρακτικά θα συγκατοικείτε.Κι αφού είσαστε ζευγάρι,θα συζείτε.Ίσως να μην είναι έτοιμος,να αντιμετωπίσει αυτή την καθημερινότητα αυτή τη στιγμή.Καταλαβαίνω,ότι σκέφτεσαι,αν δε με φιλοξενήσει ο γκόμενος μου,ποιος θα με φιλοξενήσει.Δε μιλάμε όμως για τη φιλοξενία ενός φίλου ή συγγενή για μερικές μέρες.Ο φίλος/συγγενής κάποια στιγμή θα φύγει κι αν η συμβίωση αποδειχτεί δύσκολη,απλά δεν επαναλαμβάνεις το πείραμα.Καλός,χρυσός,αλλά μπορεί να αποφασίσεις ότι θα τον βλέπεις μόνο για κανένα καφεδάκι πού και πού.Με τη σχέση δεν είναι το ίδιο.Αν δεν τα βρείτε,θα είναι δύσκολα τα πράγματα.Υπάρχει,κατά τη γνώμη μου,περίπτωση να σκέφτηκε κάπως έτσι και παρά τον αρχικό του ενθουσιασμό,τώρα να διστάζει.Όπως και να έχει,σίγουρα θα πρέπει να δεις πού βρίσκεστε και τι θα κάνεις από δω και πέρα.