Συναυλία "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα"

Συναυλία "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα" Facebook Twitter
0

Με δύο ιδιαίτερες συναυλίες στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στη σπονδυλωτή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γύρω από τη θεματική "Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα" στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Days).
 
Το λυρικό θέατρο είναι γεμάτο από ιστορίες βίας και ανεκτικότητας, διωγμών, καταπίεσης αλλά και συγχώρεσης. Ιστορίες μεμονωμένων προσώπων ή ολόκληρων λαών. Η θεματολογία αυτή υπήρξε διαχρονικά δημοφιλής, από την αυγή της όπερας σε έργα όπως η Στέψη της Ποππαίας του Μοντεβέρντι και εμφανίζεται συχνά σε έργα που εξέφρασαν τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, όπως ο Φιντέλιο του Μπετόβεν.

Παρέμεινε αγαπητή κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή σχηματισμού των εθνικών κρατών, και ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της υπήρξε ο Τζουζέππε Βέρντι, συνθέτης ο οποίος αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας του και εξέφρασε τις απόψεις του μέσα από τη μουσική του. Μάλιστα, σε έργα όπως ο Μάκβεθ και η Αΐντα, ο Βέρντι αντιδιαστέλλει το προσωπικό δράμα ή την τραγωδία του κεντρικού ήρωα με αυτό ενός ολόκληρου λαού.

Οι μονωδοί της ΕΛΣ Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές όπερες, στις οποίες αναδεικνύεται η συγκεκριμένη θεματολογία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης ο Μάρκος Μπότσαρης του ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ, έξοχο δείγμα της επτανησιακής σχολής, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόλγκα Τουζούν

Μουσική / Τόλγκα Τουζούν: «Ξέρω ότι η μουσική που γράφω δεν θα γίνει ποτέ δημοφιλής»

Ο δημιουργός του ορατορίου «Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό;» που παρουσιάζεται στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής μιλάει για τη σχέση του με τη σύγχρονη μουσική σκηνή τόσο στη χώρα του, την Τουρκία, όσο και διεθνώς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ