ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Λέσβος της κλασικής μουσικής

Η Λέσβος της κλασικής μουσικής Facebook Twitter
0

Λόγους να επισκεφθείς τη Λέσβο έχεις πολλούς. Αυτό τον Αύγουστο, όμως, έχεις σίγουρα έναν παραπάνω και δεν είναι άλλος απ' το βραβευμένο για την καινοτομία του Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ). Διακοπές μετά μουσικής, λοιπόν, στο στολίδι του Βόρειου Αιγαίου, όπου έχεις πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις.


Για 4 ημέρες, από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, η καρδιά της κλασικής μουσικής θα χτυπάει σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού, όπου καταφτάνουν 20 εξέχοντες μουσικοί απ' όλο τον κόσμο με ένα πλούσιο πρόγραμμα υψηλού επιπέδου.

Η Λέσβος της κλασικής μουσικής Facebook Twitter


Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι στο 3ο ΔιΦεΜΜ, που φέτος έχει θέμα την «Κάθαρση», θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν που έχει χαρακτηριστεί «κορυφαία Λούλου της εποχή μας», ερμηνεύοντας τελευταία τον ομώνυμο ρόλο στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης αλλά και ο Ρώσος βιολονίστας Κίριλ Τρούσοφ, ένας από τους πλέον χαρισματικούς σολίστ της γενιάς του με τακτικές εμφανίσεις στις κορυφαίες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

Η Λέσβος της κλασικής μουσικής Facebook Twitter


«Μας ενδιαφέρει η έννοια της κάθαρσης μέσα από την τέχνη, όπως διαμορφώθηκε από τον Αριστοτέλη, ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε μια κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, παρακολουθώντας την να ξεδιπλώνεται στη σκηνή. Τη συγκεκριμένη στιγμή, η μουσική από τη μια πλευρά καθρεφτίζει τις προσωπικές, εσωτερικές μας συγκρούσεις και από την άλλη γίνεται η θεραπευτική αυτή ενέργεια που μας γιατρεύει – η δύναμη της τέχνης, της μουσικής ειδικότερα, να επουλώνει τα τραύματα» αναφέρουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, και συμπληρώνει μαζί τους ο Δημήτρης Τρύφων, με τον οποίο ίδρυσαν το φεστιβάλ: «Σε έναν νησί που τόσο έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, η μουσική έρχεται να προσφέρει στις ψυχές των ανθρώπων. Ο τρόπος με τον οποίο δέχτηκαν αλλά και υποστήριξαν το φεστιβάλ οι κάτοικοι του Μολύβου και όλου του νησιού αυτά τα τρία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας και είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη προσφορά και την ανεξάντλητη ενέργεια όλων των εθελοντών που συμμετέχουν».


Μερικές μέρες νωρίτερα, από τις 9 έως τις 13 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν οι προφεστιβαλικές δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων, με αφορμή τη μουσική, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα μέρη και άλλες πτυχές του νησιού, όπως το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι, τα Θερμά Λουτρά της Γέρας, να μυηθεί στην οινογνωσία στο οινοποιείο Μεθυμναίος, να επισκεφθεί το Μουσείο Ιακωβίδη στα Χύδηρα και να περιηγηθεί στο Ιερό του Μέσσου.

Η Λέσβος της κλασικής μουσικής Facebook Twitter


Εν όψει του φεστιβάλ, ο συνιδρυτής του Δημήτρης Τρύφων μιλά για την καινοτομία του και τη μοναδικότητα της κλασικής μουσικής, στην οποία θέλει να μας μυήσει, κάνοντας προτάσεις για αρχάριους στο είδος.


—Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το Φεστιβάλ Μολύβου από τα υπόλοιπα;
Αρχικά, δεν καλούμε, ως είθισται, μουσικά σύνολα άλλα αποκλειστικά σολίστ. Αυτοί έρχονται ως μονάδες και «μπλέκουν» μεταξύ τους επιτόπου, δημιουργώντας σύνολα μουσικής δωματίου που γεννιούνται και πεθαίνουν στον χωροχρόνο του φεστιβάλ. Φέτος θα υποδεχτούμε 20 μουσικούς από 8 διαφορετικές χώρες, 5 εκ των οποίων παίζουν έγχορδα Stradivari, ενδεικτικό της ποιότητάς τους. Μια άλλη χαρακτηριστική δράση του φεστιβάλ είναι τα Molyvos Musical Moments, μικρές συναυλίες κατά τη διάρκεια των οποίων οι μουσικοί σκορπίζονται με τα όργανά τους στις παραλίες και στα στενά, ξαφνιάζοντας τους περαστικούς και μεταμορφώνοντας ολόκληρο τον οικισμό σε έναν μεγάλο συναυλιακό χώρο. Τέλος, ο τόπος στον οποίο πραγματοποιείται, το χωριό του Μολύβου. Είναι ένας διατηρητέος οικισμός δίπλα στη θάλασσα, με βασικό στοιχείο την πέτρα και σήμα κατατεθέν το βυζαντινό κάστρο που στέκει στην κορυφή του. Σε αυτό το κάστρο, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ,ο θεατής απολαμβάνει μουσική σαν να βρίσκεται στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, αλλά αυτήν τη φορά με φόντο τον έναστρο ουρανό και το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.


—Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν του αρέσει η κλασική μουσική;
Η αλήθεια είναι πως η κλασική μουσική δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής μορφή ψυχαγωγίας για τον μέσο Δυτικό άνθρωπο. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή ελίτ αλλά επειδή πρόκειται για μια μορφή ψυχαγωγίας και όχι απλώς διασκέδασης που απαιτεί επένδυση χρόνου από τον ακροατή προτού του ξεδιπλώσει την ομορφιά της και τα οφέλη της. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο για τη γενιά μας, που έχει συνηθίσει να ερεθίζεται ψυχοσωματικά από το άμεσα εύληπτο και χρησιμοποιεί ως βασικό μέσο τις αισθήσεις, κρατώντας τη φαντασία σε λήθαργο.


—Ποια έργα θα επιλέγατε για να εισάγετε κάποιον στην κλασική μουσική;
Πάντα εξαρτάται από την περίπτωση του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου. Σε αυτόν που είναι καλός στα μαθηματικά, θα έβαζα Μπαχ. Σε αυτόν που του αρέσει το τραγούδι, θα έβαζα Σούμπερτ. Σε αυτόν που έχει διατηρήσει το αίσθημα της παιδικότητας και του παιχνιδιού θα έβαζα Μότσαρτ. Σε ψυχοσύνθεση πιο ρομαντική θα έβαζα Σοπέν. Στον ευέξαπτο και στον μεγαλομανή θα έβαζα Μπετόβεν. Βέβαια, το σημαντικότερο είναι να έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος με την κλασική μουσική από μικρή ηλικία. Ένας έξυπνος τρόπος εισαγωγής των παιδιών στην κλασική μουσική είναι μέσα από τα κινούμενα σχέδια που τη χρησιμοποιούν, όπως πολύ πετυχημένα έκανε η Disney στο παρελθόν. Εμείς έχουμε αρχίσει το «Μουσικό Κλειδί», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που διαρκεί όλο τον χρόνο και απευθύνεται στους νέους της Λέσβου. Στην προσπάθειά μας να εισάγουμε τους μαθητές των σχολείων στην κλασική μουσική, χρησιμοποιούμε μικρές ιστορίες που συνοδεύουν τη μουσική και διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών.


Πληροφορίες για το φεστιβάλ
Tιμές εισιτηρίων:
Συναυλίες Κάστρου: €30, €20, €10, €8, €5 (φοιτητές & κάτω των 18)
Συναυλία στο Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης: €5
Συναυλία για παιδιά & νέους: είσοδος ελεύθερη


Προφεστιβαλικές Δραστηριότητες
9-13 Αυγούστου: Είσοδος Ελεύθερη


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο www.molyvosfestival.com/en.

Market news
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Charlotte Foucteau: Αν οι leaders των επιχειρήσεων αγκαλιάσουν την αλλαγή που φέρνει το AI, οι άνθρωποί τους θα νιώθουν πιο ασφαλείς.

Market news / Charlotte Foucteau: Αν οι leaders των επιχειρήσεων αγκαλιάσουν την αλλαγή που φέρνει το AI, οι άνθρωποί τους θα νιώθουν πιο ασφαλείς

Η CEO της Teleperformance Greece, κατά τη συμμετοχή της στο Delphi Economic Forum 2024, χαρακτήρισε ευοίωνο το μέλλον που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της ενσυναίσθησης.
THE LIFO TEAM
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Market news / Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τους εθελοντές – εργαζόμενούς της, η βιοφαρμακευτική εταιρεία υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν.
THE LIFO TEAM