Secret Gigs στη Στέγη

Secret Gigs στη Στέγη Facebook Twitter
Mechanimal / photo: Dionyssis Matiatos
0

#quote#

Σύμφωνα με τον επιμελητή του πρότζεκτ, Γιώργο Βουδικλάρη: « To Secret Gigs βασίζεται στην παρατήρηση ότι η εναλλακτική ροκ σκηνή είναι ένας χώρος στον οποίο η Στέγη δεν έχει ανοιχτεί και το αντίστοιχο κοινό ίσως να μην έχει βρει τον δρόμο του προς αυτή. Κυρίως, όμως, τα συγκεκριμένα συγκροτήματα έχουν έναν ήχο που θα ήταν πρόσφορο να δοκιμαστεί σε έναν διαφορετικό χώρο από τους κλασικούς όπως, π.χ., το Fuzz, το Gagarin κ.ά. Και οι Κεφάλαιο 24 και οι Mechanimal και τα υπόλοιπα σχήματα για τα οποία μιλάμε έχουν διαστάσεις στον ήχο τους οι οποίες ξεπερνούν αυτές που μπορεί να καλύψει ένας παραδοσιακός χώρος μιας alternative ροκ σκηνής. Δεν μπήκαμε στη λογική του unplugged, ούτε στη λογική ότι φοράμε τα καλά μας επειδή είναι η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Σκεφτήκαμε ότι σε έναν χώρο όπως είναι η Μικρή Σκηνή που έχει αμεσότητα τα σχήματα μπορούν να παίξουν πιο χαμηλόφωνα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, επειδή αυτό θα μπορέσει να φτάσει στον ακροατή, κάτι που δεν γίνεται τις περισσότερες φορές σε έναν μεγάλο χώρο με δυνατό ήχο και πολύ κόσμο, ειδικά όταν παίζουν support. Γι' αυτόν τo λόγο έδωσα τον τίτλο SecretGigs. Είναι σαν ένα μυστικό το οποίο τα συγκροτήματα μπορούν να μοιραστούν με το κοινό τους από μια τόσο κοντινή απόσταση.

Τα εφηβικά συγκροτήματα ήταν μια ιδέα της Στέγης. Θα μπορούσαν τα συγκροτήματα να κάνουν ένα είδος διδασκαλίας σε σχολικά σχήματα τα οποία ψάχνουν να βρουν τον δρόμο τους.

Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να τα καθοδηγήσουν γκρουπ που έχουν την τεχνογνωσία ώστε να τα μάθουν πώς να προχωρήσουν τον ήχο τους, πώς να ηχογραφούν ένα κομμάτι για να φτιάξουν ένα ντέμο με έναν τρόπο που θα δυσκολεύονταν να βρουν μόνοι τους. Και, επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν αυτές τις βραδιές μπροστά σε ένα κοινό που δεν θα είχε κανέναν άλλο τρόπο να τους γνωρίσει.

Θέλω να πάει καλά η ιστορία των Secret Gigs επειδή θεωρώ ότι εκτός των Last Drive και των Baby Guru, που έχουν βρει τον δρόμο προς σε ένα ευρύ κοινό, τα υπόλοιπα σχήματα αξίζει να τύχουν της αναγνώρισης που αντιστοιχεί στη μουσική τους, όπως με την περίπτωση των Κεφάλαιο 24, που θεωρώ ότι είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό που γνωρίζουν ελάχιστοι».

Mechanimal

Οι Mechanimal είναι ένα νέο σχήμα που δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Freddie F το 2011. Έχουν ήδη ένα άλμπουμ στο ενεργητικό τους, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουν ένα 7ιντσο με τίτλο «Obscure» από την Inner Ear. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία της ηχογράφησης νέου υλικού για το επόμενο άλμπουμ τους.

«Τo Secret Gig δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα συναυλία των Mechanimal, δομημένη αυτήν τη φορά με έναν περισσότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα και πλαισιωμένη με ένα ισχυρότερο οργανικό σώμα. Κάθε συναυλία την αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο. Έτσι κι αυτή θέλουμε να είναι διαφορετική από ό,τι έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν, και ηχητικά και οπτικά. Θέλουμε, όμως, να αφήσουμε το στοιχείο της έκπληξης να λειτουργήσει από μόνο του στο κοινό. Ωστόσο, κάτι που αξίζει να αναφέρουμε σχετικά είναι ότι θα μας συνοδεύει άλλος ένας μουσικός στη σκηνή, ο Μάριος Δαπέργολας που θα παίξει βιόλα» μας λέει ο Γιάννης Παπαϊωάννου.

Και όσον αφορά τους GED, το εφηβικό σχήμα που θα ανοίξει το πρώτο Secret Gig: «Είναι ένα τρίο που ακόμα δεν έχει πατήσει τα 17, δεν έχουν μπάσο, αλλά παίζουν ένα πολύ καλό και βασικά αθώο, εναλλακτικό ροκ. Γι' αυτόν το λόγο τους επιλέξαμε, βασικά, μαζί με τον Αντώνη Λιβιεράτο. Γιατί είναι καλοί και αθώοι. Μπορεί να μην ξέρουν ακόμα από τεχνικές, αλλά δεν τους νοιάζει κιόλας. Αυτό θέλουν, αυτό κάνουν: γράφουν τραγούδια. Η μοναδική συμβουλή που τους έδωσα ήταν να μην παίξουν διασκευές στην πρώτη τους εμφάνιση, ούτε το "Freak", ούτε το "One way or another". Τους συμβούλεψα απλώς να παίξουν τη δική τους μουσική».

Κεφάλαιο 24

Secret Gigs στη Στέγη Facebook Twitter
Κεφάλαιο 24

Οι Κεφάλαιο 24 είναι το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σχήμα του Αντώνη Λιβιεράτου και των αδελφών Μπουλουχτσή. Δημιουργήθηκε το 1982, όταν ήταν φοιτητές Ιατρικής στα Ιωάννινα. Είναι ένα ιστορικό γκρουπ που μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες δισκογραφικής και συναυλιακής παρουσίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Πριν από έναν μήνα κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Μέρες αργίας» από την Ειρκτή με παλιά τραγούδια τους από το 1984-85.

Μας μιλάει σχετικά ο Αντώνης Λιβιεράτος: «To Κεφάλαιο 24 ιδρύθηκε το 1982, εντασσόμενο αυτόματα σε μια διεθνή σκηνή που μόλις τότε γεννιόταν και η οποία ακόμα και σήμερα υφίσταται. Είναι εκείνη που συνηθίζεται να ονομάζεται "ανεξάρτητο ροκ". Μέσα στα 31 χρόνια που μεσολάβησαν το γκρουπ έχει περάσει από αρκετές, σαφώς διαφορετικές μεταξύ τους δημιουργικές φάσεις, μερικές από τις οποίες έχουν ελάχιστη σχέση με τη ροκ φόρμα. Παρ' ολα αυτά, παρέμεινε σταθερά πιστό στο πνεύμα της σκηνής που το γέννησε. To Secret Gigs είναι για μας, όπως και για τα υπόλοιπα γκρουπ που συμμετέχουν σε αυτό, μια απροσδόκητη ευκαιρία να παίξουμε τον ρόλο των "πρεσβευτών" αυτής της τάσης –κι ακόμα περισσότερο αυτής της στάσης απέναντι στη μουσική– σ' έναν χώρο που στη συνείδηση των ακροατών έχει συνδεθεί με διαφορετικά μουσικά ρεύματα. Τα εφηβικά σχήματα έχουν από τη φύση τους μια φρεσκάδα που δύσκολα βρίσκεις σε ωριμότερους μουσικούς. Το να συνεργάζεσαι, έστω και για λίγο, μαζί τους είναι μια ευκαιρία να αφυπνιστεί το κομμάτι της μνήμης σου που αφορά την εποχή που είχες ελάχιστη μουσική πίσω σου και απεριόριστη μπροστά σου. Κάτι σαν να πίνεις μια μικρή δόση από το ελιξίριο της νεότητας. Θα τους συμβούλευα να μην ασχοληθούν ποτέ με το τι θα "έπρεπε" να γράψουν ή να παίξουν ώστε να γίνουν αποδεκτοί. Να γράφουν και να παίζουν, αντίθετα, μόνο ό,τι οι ίδιοι επιθυμούν και τους αρέσει πραγματικά. Αν δεν ερωτευτείς ο ίδιος τη μουσική σου, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να την αγαπήσει οποιοσδήποτε άλλος».

GED

Οι GED είναι ο Γιώργος (ντραμς), ο Ερρίκος (κιθάρα) και η Δήμητρα (τραγούδι). Το όνομα του συγκροτήματος το έχουν πάρει από τα αρχικά τους.

«Ο Γιώργος και η Δήμητρα γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού φίλου, ενώ ο Ερρίκος είναι φίλος της Δήμητρας από το ωδείο. Τους ένωσε το καλοκαίρι του 2013 και η ανάγκη δημιουργίας κάτι νέου, αληθινού και εξ ολοκλήρου δικού τους. Ο διαγωνισμός αυτός ήταν ο λόγος να τους γνωρίσει κι άλλος κόσμος, πέρα από οικογένεια και φίλους, που είναι, μάλιστα, φανατικοί τους θαυμαστές. Η Δήμητρα και ο Γιώργος είναι 17 χρόνων και φέτος δίνουν Πανελλαδικές. Ο Ερρίκος είναι ο μικρότερος της παρέας, μόλις 14. Αγαπημένα μας συγκροτήματα είναι οι Portishead, Placebo, Nirvana, ACDC, slipknot, Jimi Hendrix. Όσον αφορά τον διαγωνισμό είχαμε απίστευτη αγωνία και, παρά την αισιοδοξία του Γιώργου, σχεδόν κανείς μας δεν πίστεψε πως νικήσαμε στο πρώτο Secret Gig! (Η Δήμητρα ήταν σε φάση που χοροπήδαγε στα κρεβάτια.) Έχουμε μεγάλη αγωνία που θα παίξουμε μουσική στη Στέγη, και μάλιστα κάνοντας support σε τόσο αξιόλογα συγκροτήματα. Μάλλον δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι πάμε να κάνουμε και τι ακριβώς μας συμβαίνει ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα της μουσικής μας!».

Το δεύτερο Secret Gig έχει προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουάριου της επόμενης χρονιάς, με τη συμμετοχή των Last Drive και τους Illegal Operation, και το τρίτο για τις 14 Ιουνίου του 2014, με τους Baby Guru και τους Tango with Lions. Η διαδικασία επιλογής εφηβικών συγκροτημάτων για τα επόμενα Secret Gigs βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

=====

Kεφάλαιο 24 / Mechanimal - Secret Gig I

8 Νοεμβρίου 2013

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

21:00, Μικρή Σκηνή

Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Εισιτήρια: 210 9005800

www.sgt.gr

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόλγκα Τουζούν

Μουσική / Τόλγκα Τουζούν: «Ξέρω ότι η μουσική που γράφω δεν θα γίνει ποτέ δημοφιλής»

Ο δημιουργός του ορατορίου «Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό;» που παρουσιάζεται στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής μιλάει για τη σχέση του με τη σύγχρονη μουσική σκηνή τόσο στη χώρα του, την Τουρκία, όσο και διεθνώς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ