Οι εξαπατημένοι οργανώνονται. Δημοσιεύουν μαύρες λίστες και ανεβάζουν "trophy rooms", όπου, με το πρόσχημα της "ταυτοποίησης" του αποστολέα, προσπαθούν να γελοιοποίησουν τους απατεώνες. Η φωτογραφία της "Princess Dioka" εντάσσεται σε ένα ευρύ ανθολόγιο παρόμοιων "τροπαίων" που παρουσιάζεται πιο κάτω.

 

 
Ιντερνέτ καφέ στη Σενεγάλη.

 

 
Η απάτη δια αλληλογραφίας εξελίσσεται. Παλιά -πριν από δύο και τρεις αιώνες- ήταν τα λεγόμενα "γράμματα από την Ιερουσαλήμ". Τώρα είναι τα σπαμ.

 

 
Ιντερνέτ καφέ στο Κογκό.

 

 

 

 
Ο μετανοημένος σήμερα  Νιγηριανός "scammer" Abayomi Aje (αριστ.) έβγαλε στα 4 χρόνια της θητείας του γύρω στις 50.000 αγγλικές λίρες, εξαπατώντας κυρίως γυναίκες. Τώρα  εργάζεται νόμιμα σε μία εταιρία ιντερνετικού μπίζνες μάρκετιγκ.

 

 
Ιντερνέτ καφέ στην Κένυα.

 

 
"Οπως είπα, είμαι ο απόγονος του Σωκράτη και του Αριστοτέλη. 'Εχω το χρήμα, αλλά είμαι και λίγο απογοητευμένος γιατί πρόκειται για το μικρότερο έμβασμα που έχω λάβει ποτέ". (αποθαρρυμένος scammer από την Ακτή Ελεφαντοστού).

 

 
Για τα εμβάσματα, προτιμάται η Wester Union. O scammer μοιράζεται συνήθως τα χρήματα με τον ταμεία της τράπεζας, ώστε να μην αφήνει ίχνη.

 

 

 

 
Ο Καμερουνέζος scammer Vally Valentine Fombe είδικεύεται στην προσέλκυση δωρεών για τα... ορφανά του Καμερούν. Οι scammers σπάνια αποταμιεύουν. Τα ξοδεύουν όλα σε ρούχα, αυτοκίνητα, διασκέδαση. Οι πιο πειθαρχημένοι πίανουν ένα διαμέρισμα για να έχουν το προνόμιο να μένουν μόνοι, χώρια από την οικογένεια.

 

 

 

 
Μαύρες λίστες από το RomanceScam.com. Ανυποψίαστοι-ανυποψίαστες, των οποίων κλάπηκαν οι φωτογραφίες, και απατεώνες.

 

 

 

 
Οι scammers αρέσκονται στο να φωτογραφίζονται με τη λεία τους. Μερικοί απ' αυτους διατηρούν και μπλογκ.

 

 
Η Kate Roberts ξόδεψε 80.000 αγγλ. λίρες για τον "εκλεκτό" της καρδιάς της, έναν ανύπαρκτο Αμερικανό πεζοναύτη. Οι στρατιώτες από το Αφγανιστάν η το Ιράκ ήταν πάντα στις πρώτες επιλογές των scammers. Φωτ. Sam Furlong/SWNS.COM.

 

 
Το ημερολόγιο του Jojo Gabane (από τους Dolce Gabana φυσικά), scammer και μπλόγκερ από την Ακτή Ελεφαντοστού. "Αγαπάει όλον τον κόσμο, τις φίλες του, τον έρωτα, αλλά όχι τους ψεύτες".

 

 
"Ο Πρόεδρος Jojo La Fortune σας προσκαλεί στον κόσμο του. Δεν είναι κακός άνθρωπος και σας λατρεύει".

 

 
"Δεν είμαι δύσκολος άνθρωπος, αντιθέτως είμαι πολύ εύκολος για σας, ομορφές μου κυρίες".

 

 
"Aαααα... τι πλούσια επιλογή!  Μήπως να προσθέσω αυτό το μπουκάλι στην κάβα μου ; Εσείς τι θα διαλέγατε για μένα τον μπουρζουά ;" "Η φωτογραφία για σένα, μαμά !".

 

 
Αριστερά ψεύτικη ταυτότητα  (δήθεν συμβολαιογράφου) και δεξιά αληθινή από συλληφθέντα scammer.

 

 
"Trophy Room", από 419 Eater.com και Croque-Escrocs.fr. 'Ο τι πιο αληθινά σουρρεαλιστικό, αν εξαιρέσεις το χυδαίο χιούμορ που επιδεικνύουν συχνά οι εξαπατημένοι κυνηγοί κεφαλών. Οι απατεώνες υποβάλλονται στοικά στη δοκιμασία της απόδειξης της ταυτοτητάς τους με ένα γνήσιο αφρικανικό παιδικό ζήλο.