Ένα ρατσιστικό tweet μιας διευθύντριας PR και η απόλυση της στον αέρα

Ένα ρατσιστικό tweet μιας διευθύντριας PR και η απόλυση της στον αέρα Facebook Twitter
22

H Justine Sacco μέχρι και λίγα λεπτά πριν η πτήση της απογειωθεί την Παρασκευή ήταν μια επιτυχημένη Pr director του ομίλου InterActive Corp ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του το Vimeo, το OkCupid και το Match.com.

Και ενώ ήταν στον αέρα νομίζοντας πως ταξιδεύει στην Αφρική σαν στέλεχος της InterActive Corp, όταν προσγειώθηκε συνειδητοποίησε πως αφενός είχε χάσει τη δουλειά της και αφετέρου είχε προκαλέσει διαδικτυακή καταιγίδα ως η πιο μισητή γυναίκα του twitter.

To tweet που συνέταξε και δημοσίευσε λίγο πριν απενεργοποιήσει το κινητό της για την υπερατλαντική της πτήση ήταν το χειρότερο που μπορούσε να σκεφτεί και κάτι για το οποίο θα μετανιώνει.

Ένα ρατσιστικό tweet μιας διευθύντριας PR και η απόλυση της στον αέρα Facebook Twitter

Aυτό που ακολούθησε μετά ήταν ένα ξέφρενο viral το οποίο όσο εκείνη πετούσε αμέριμνη εξελισσόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

To πανδαιμόνιο με εκατοντάδες άτομα να απαιτούν την απόλυση της οδήγησε στο να δημιουργηθεί hashtag #HasJustineLandedYet το οποίο είχε συγκεντρώσει όλο το ενδιαφέρον του στο πότε θα προσγειωθεί η Justine ενώ η εταιρεία με δήλωση της στους International Business Times ανακοίνωνε πως αδυνατούσε να επικοινωνήσει μαζί της για να ζητήσει εξηγήσεις, ανέφερε πως το σχόλιο ήταν απαράδεκτο αλλά και πως θα έπρεπε άμεσα να πάρουν μέτρα για κάτι τόσο σοβαρό. Μετά από λίγο δημιουργήθηκε και site το οποίο έφερε το όνομα της και ήταν συνδεδεμένο με οργανισμό που συγκέντρωνε φιλανθρωπικές προσφορές για το AIDS.

Ένα ρατσιστικό tweet μιας διευθύντριας PR και η απόλυση της στον αέρα Facebook Twitter

Όταν τελικά η πλέον άνεργη γυναίκα προσγειώθηκε, αμέσως απενεργοποίησε τους λογαριασμούς της σε όλα τα social media και για μια ολόκληρη ημέρα παρέμενε άφαντη χωρίς να ανταποκρίνεται σε όποιον προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της.

Την Κυριακή το βράδυ έστειλε μια επιστολή σε εφημερίδα της Ν. Αφρικής, μέσω της οποίας ζητούσε συγνώμη, παραδεχόταν πως ήταν  ηλίθιο αυτό που είχε γράψει και ομολόγησε πως ντρέπεται που προκάλεσε πόνο και οργή με την στάση της. 

Η εταιρεία απάντησε πως καμία δικαιολογία δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή και πως σκοπός της δεν είναι να καταδικάσει τη γυναίκα αυτή αλλά να πράξει τα δέοντα για ένα θέμα που δεν θα μπορούσε να την αφήσει αδιάφορη.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Κάτσε για να καταλάβω.. τι είναι το AIDS?? Χημικό νέφος και με το που θα πατήσεις το πόδι σου στην Αφρική θα σε πάρει και θα σε σηκώσει;; Εκτός αν η μανίτσα κατέβαινε από το αεροπλάνο με άγριες διαθέσεις και δεν είχε ιδέα τι σημαίνει προφυλακτικό!!!Αν αυτό το άτομο ήταν super duper executive director σε αμερικάνικη εταιρία, τότε μπορώ να συμπεράνω για τι IQ μιλάμε.. Όπως επίσης μπορώ να συμπεράνω και το πως ανελίχθηκε.. Κρίμα γιατί η Αμερική έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου σε θέματα ρατσισμού σε σχέση με την "λευκη" Αφρική.Επίσης θα πρέπει να γίνεται σεβαστό τόσο πριν την έκρηξη των social media όσο και τώρα, το δικαίωμα του καθενός στον αυτοεξευτελισμό! Τα tweeter τους μαράνανε και τα fb..
Να για ποιο λόγο το hate speech πρέπει να παραμείνει επιτρεπτό. Με το να μιλά κανείς ανεμπόδιστα μη σκεπτόμενος τις όποιες νομικές συνέπειες εκθέτει τις όποιες απόψεις του. από εκεί κι έπειτα ο καθένας αντιδρά/απαντά ανάλογα με το πώς κρίνει τα όσα λέγονται. Η κυρία λοιπόν δεν σκέφτηκε και δε θα έπρεπε να σκεφτεί ότι της απαγορεύεται να γράψει/εκφράσει τη ρατσιστική της διάθεση. Η εταιρεία της δε θα γνώριζε ότι έχει ένα ρατσιστικό άτομο σε μία νευραλγική θέση. Τώρα που το έμαθε έπραξε ανάλογα. αφήστε τους ρατσιστές να εκτεθούν και η κοινωνική κατακραυγή απέναντί τους θα τους κάνει να ξανασκεφτούν τα όσα πιστεύουν!
Justine Sacco, and why we should all fear the righteous online mob http://huff.to/1ddvWrI *άλλη μια ιστορία διαδικτυακής παράνοιας γιατί έχει καταργηθεί η ελευθερία του λόγου...να χάνεις την εργασία σου γιατί πέταξες μια μλκια στο twitter λες και δεν έχεις δικαίωμα να πετάς μλκιεςς...ρε δε @@ να ασπρίσετε λέω γω υποκριτές και φαρισαίοι...
Η παρατεταμένη έκθεση της ιδιωτικότητας και των απόψεων του καθενός στα "κοινωνικά" δίκτυα (= ρουφιάνοι), απλά αυτοπαγιδεύει το χρήστη και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Μια κακή εκτίμηση και απροσεξία, ένας αστόχαστος λόγος κι έχασε τη δουλειά της. Κρίμα...
Καλα να παθει, αλλα βρε παιδια, μηπως το παρατραβαμε με αυτα τα σχολια στα social media και την υπερβολικη σημασια που τους δινουμε;Οι περισσοτεροι που ασχολουμαστε με το internet καθημερινα και αφηνουμε τα σχολια μας απο εδω και απο εκει,ισως να εχουμε γραψει κατι που δεν ειναι politically correct ή ανοητο και βλακωδες.Ειναι σωστο να χανει καποιος ανθρωπος τη δουλεια του ΜΟΝΟ για ενα χοντροκομμενο (ή και ρατσιστικο) σχολιο;Για μια ρατσιστικη ιδεολογια και συμπεριφορα την καταλαβαινω, αλλα μονο και μονο για ενα tweet ισων να ειναι λιγο τραβηγμενο.Ισως λεω...
Το ότι εμείς δεν ξέρουμε να χρησιμοποιούμε το ιντερνετ και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σωστά επειδή, λόγω του νεαρού της ύπαρξής τους, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ακόμη τις τεράστιες επιπτώσεις και την επιρροή που ασκούν, δεν δικαιολογεί τα όσα λέγονται...Ειδικά από κάποιον που είναι μέρος της δουλειάς του να διαχειρίζεται αυτά τα μέσα. Μία η άλλη σημαίνει πως δεν είχε αντιληφθεί το αντικείμενο της δουλειάς της. Πάντως δεν είναι χειρότερο από το να τα έλεγε σε κάποιο συμβατικό μέσο ενημέρωσης όπως λόγου χάριν τηλεόραση ή ραδιόφωνο.
@uolmo87Ήθελα να πω ότι ένα ρατσιστικό σχόλιο δεν κρύβει απαραίτητα και μια ρατσιστική ιδεολογία και συμπεριφορά. Μπορεί να ήταν απλά μια βλακεια της στιγμής...
Ο λόγος μας και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι είναι η έκφραση της ιδεολογίας μας και αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά μας.Θεωρώ ότι ήταν ατυχής απόπειρα αστεϊσμού και σαρκασμού, αλλά στο αμερικανικό σύστημα δουλεύει. Έπρεπε να ξέρει πως λειτουργεί και να προβλέψει τις αντιδράσεις.
tgiorgos2 αφού δεν φαίνεται ούτε το δικό σου όνομα και προφανώς έχεις κατανοήσει απόλυτα το θέμα, θες να μου πεις εσύ; Έτσι για να με βάλεις και στη θέση μου κιόλας και μετά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι
με λιγα λογια: η κυρια εκανε ενα αστειο για ενα ευαισθητο κοινωνικο θεμα. Ο πραγματικος λογος που αποληθηκε: Ειτε το εννοουσε αυτο που ειπε, ειτε εκανε απλα ενα χαζο αστειο, η συγκεκριμενη ως PR director μιας μεγαλης εταιριας (στην Αμερικη κι ολας, οπου τα θεματα εταιρικης κοινωνικης ευθυνης τα παιρνουν στα σοβαρα και καλα κανουν), επρεπε να εχει το IQ να σκεφτει οτι εξεθεσε την εταιρια της. Η δουλεια της ειναι να φροντιζει η εταιρια να αποφευγει το "bad publicity", οχι να το δημιουργει η ιδια.
@clio_to_goΑκριβώς αυτό. Η δουλειά σου, κατα την κρίση του εργοδότη, είναι σημαντική, σε έχει εμπιστευθεί και γι΄αυτό σε πληρώνει 6/7ψήφιο μισθό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Πόσο δε μάλλον για τέτοια πρωτοφανή βλακεία.
Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος, αλλά την πρώτη φορά που διάβασα το tweet της το εξέλαβα ως ειρωνία. Προφανώς για μένα αυτό το tweet αποτελεί αρνητικό σχολιασμό προς ένα ακόμα αβάσιμο στερεότυπο. Υποθέτω όμως ότι σωστά έπραξαν οι αρμόδιοι διότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμα ανόητα όντα που υποστηρίζουν στην πραγματικότητα τέτοιες απάνθρωπες αντιλήψεις... Μακάρι σύντομα τέτοιες φράσεις να εκλαμβάνονται μόνο ως κακόγουστα αστεία.