Απεργία την Πρωτομαγιά

Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων

Facebook Twitter
0

Τι μπορούν να κάνουν εννιά φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και ένας από την Κρήτη όταν το ανελέητο tichu πλέον τους προκαλεί πνευματική αγκύλωση και ένα τρίωρο για καφέ και τάβλι τους διασκεδάζει όσο και το μεταμεσονύχτιο «Βρες τη λέξη»? Μαζεύονται σε ένα σπίτι και μετά από πολύωρες συζητήσεις περί νομικών και εσωτερικών ευφηολογημάτων (κοινώς inside jokes) που ποτέ δεν θα καταλάβει ο υπόλοιπος νορμάλ κόσμος, κάθονται και οργανώνουν το πρώτο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων.

Όταν πρωτοάκουσα τον τίτλο, κατάλαβα όσα θα καταλάβαινε και ένα ανυποψίαστο φρουί γλασέ σε μία διάλεξη περί της Θεωρίας των Πάντων. Αμέσως προετοιμάστηκα για μία γερή δόση νομικής παράκρουσης ενώ ταυτόχρονα πάλευα με κάθε βαρυσήμαντη σκέψη που έτυχε να περνάει εκείνη τη στιγμή από το μυαλό μου όπως το πότε ξεκινάνε οι εγγραφές στη σχολή μου και αν τελικά αγόρασα καινούρια οδοντόβουρτσα. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα λεπτά για να αντιληφθώ το μέγεθος και την αξία του ΜΒΕ, να κατανοήσω τον τρόπο λειτουργίας του και να θυμηθώ ότι εν τέλει είχα ήδη πάει στο super market.

Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων, ανοιχτό σε φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκροτούνται τέσσερα κόμματα τα οποία καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα του ελληνικού πολιτικού προσκηνίου, τέσσερις επιτροπές και μία Επιτροπή «μπόνους» (Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων). Τα κόμματα διεκδικούν τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω στα νομοσχέδια τα οποία πριν ψηφισθούν από την Ολομέλεια, περνούν από τις επιτροπές. Οι βουλευτές είναι σε θέση να μελετήσουν το εκάστοτε νομοσχέδιο και να το υπερψηφίσουν, να το καταψηφίσουν, να το κόψουν, να το ράψουν ή να το κορνιζόσουν για το σαλόνι τους. 

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι άκρως δημοκρατικές σε μία προσπάθεια προαγωγής της αξιοκρατίας, του γόνιμου διαλόγου και της ανάπτυξης των ρητορικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων. Ανάμεσα στους πολυάριθμους στόχους του συνεδρίου, τα δέκα παιδιά βάζουν και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη νομοθετική διαδικασία αλλά και με τα ελληνικά πολιτικά τεκταινόμενα.

Και αν όλα αυτοί οι στόχοι βρίσκονται «στα χαρτιά» και στο site τους, ο βασικότερος από όλους είναι μεγαλύτερος και σημαντικότερος: να δείξουν ότι η νέα γενιά βρίσκεται εδώ, όχι αμέτοχη αλλά ενεργή. Το Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων είναι μία ευκαιρία για όλους τους νέους να ενημερωθούν για τον τρόπο που κυβερνάται τούτος ο τόπος και να πάρουν μέρος σε μία προσομοίωση όλων αυτών των διαδικασιών, μπαίνοντας για λίγες ώρες στη θέση ενός βουλευτή, με διαλόγους που απέχουν πολύ από τον πανζουρλισμό των τηλεοπτικών παραθύρων και πορίσματα που έχουν κάποιο νόημα και ουσία.

Τι μένει; Να περιμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Μπράβο παιδιά.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων εδώ

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ