Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Αθήναιος reloaded.

Τραχανάς από τα παραμύθια της Χαλιμάς

Η ιστορία και η συνταγή μιας δημοφιλούς σούπας.

 

 

Η ιστορία μάλλον δεν είναι αληθινή αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορίες που αφορούν στο φαγητό, είναι ωραία ειπωμένη. Μια φορά κι ένα καιρό, λοιπόν, σε τόπο που οι γυναίκες τις νύχτες μπορούν ν'αφηγηθούν ισαμε και χίλιες διαφορετικές ιστορίες και οι μετακινήσεις γίνονται με ιπτάμενα χαλιά, ένας χαλίφης, παρέα με τον καλύτερό του φίλο, αποφάσισαν να μασκαρευτούν ώστε να μην τους αναγνωρίσουν και να κάνουν μια βόλτα στην πόλη για να τσεκάρουν πώς περνάει ο κόσμος. Ήταν Ραμαζάνι κι όπως ξέρουμε στο Ραμαζάνι, οι μουσουλμάνοι τρώνε μετά τη Δύση του ηλίου. 

 

Κατά τη βόλτα χαλίφης και συνοδός πείνασαν πολύ και μόλις άκουσαν τον πυροβολισμό που σήμανε τη Δύση του ηλίου, μπήκαν στο πρώτο σπίτι που βρηκαν, ζητώντας ένα πιάτο φαγητό. Η τύχη τους οδήγησε σ'ενα πολύ φτωχό άνθρωπο, ο οποίος τους σέρβιρε μια σούπα που έδειχνε σαν χυλός από ψωμί. Ήταν όμως πολύ νόστιμη. "Χαλίφη μου!", αναφώνησε ο ακόλουθος "Δεν έχω ξαναφάει πιο νόστιμη σούπα!". Στο άκουσμα του τίτλου, ο οικοδεσπότης σηκώθηκε έντρομος, λέγοντας στον Χαλίφη: "Χαλίφη μου, ήρθες σ'ενα πολύ φτωχο σπίτι γιαυτό τρως τη σούπα του φτωχού, τη σούπα του darhane!".

 

Από τότε, μπορεί το όνομα της σούπας ν'αλλαξε από "νταρχανέ" σε "τραχανάς" αλλά παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα των λαών που κατοικούν στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. 

 

Τραχανάς ή ταρχανάς στα Τουρκικά, λέξη με αβέβαιη ετυμολογική προέλευση. Το ελληνικό "τραχανάς" ίσως και να προέρχεται από το "τραγανός" με την επίδραση του "τραχύς".  Όπως και να έχει, ο τραχανάς, πρέπει να είναι ένα από τ'αρχαιότερα ζυμαρικά, τα οποιά, ως γνωστόν, ανακαλύφθηκαν από τους Άραβες. Η παρασκευή αυτού του ζυμαρικού αποσκοπούσε στη συντήρηση του γάλακτος και η υφή του που βοηθούσε πολύ την αποθήκευσή τους, τον έκανε ιδανικό φαγητό για τους βοσκούς και τους εμπόρους που μετακινούνταν σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.

 

Υπάρχουν δυο είδη τραχανά: Ο ξυνός και ο γλυκό, με πιο δημοφιλή, τον πρώτο. Ο ξυνός τραχανάς, είναι μια ζύμη από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι η οποία μένει μια μέρα για να "ξυνίσει". Στη συνέχεια, τον στεγνώνουν στον ήλιο και τον σπάνε σε μικρά κομματάκια. Αφού πάρει την τελική του μορφή, τον στεγνώνουν για λίγες ημέρες ακόμα στον ήλιο.  Ο ξυνός τραχανάς, μαγειρεύεται ως σούπα. Ο γλυκός τραχανάς, παρασκετυάζεται από κοπανισμένο καλαμπόκι βρασμένο σε γάλα. Μόλις το καλαμπόκι "πιεί" όλο το γάλα και γίνει μια μάζα, πρέπει να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει, τρίβεται οπως και ο ξυνός. Ο γλυκός τραχανάς χρησιμοποιείται ως γέμιση και ως συνοδευτικό κρέατος, κυρίως κοτόπουλου. 

 

Τον καλύτερο τραχανά μακράν, τον έφτιαχνε η πεθερά μου από την Αρκαδία όπου ο τραχανάς είναι ένα από τα φαγητά που τιμούν πολύ. Ταιριάζει στο κρύο, εσωστρεφές και αύθαδες τοπίο της Αρκαδίας, έτσι κι αλλιώς. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Προσωπικά τον φτιάχνω απλό και στο τέλος χτυπάω λίγο blue cheese με ελαφρώς καβουρντισμένα καρύδια (ελαφρώς γιατί το καρύδι πικρίζει αν το πολυψήσετε, προσοχή!) και τον σερβίρω έτσι. Άλλες φορές, λίγο τριμμένο τυρί φέτα μου αρκεί ενώ δεν με ενθουσιάζει καθόλου ο τραχανάς με ντομάτα, άντε μην αρχίσω τα μπινελίκια μ'όλα τα άσχετα που βλέπω. Θέλουμε και συνταγή; Είναι πανεύκολη. Βουαλά.

 

Τραχανάς σουπα 

(4 άτομα)

 

4 φλιτζάνια τραχανά ξυνό. 

4 φλιτζάνια νερό (εγώ βάζω 2 φλιτ. νερό και 2 φρέσκο γάλα)

1 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο.

Αλάτι (λίγο)

 

Σε μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε τα νερό και ζεσταίνουμε. Όταν γίνει χλιαρό προσθέτουμε τον τραχανά κι ανεβάζουμε, λίγο τη θερμοκρασία. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε 20 - 30 λεπτά και όταν αυτός χυλώσει το τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί (αν θέλουμε) και το σερβίρουμε. 

18 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
apologiaprosuavita apologiaprosuavita 10.2.2012 | 14:36
Ήμουν κι εγώ μέχρι πέρσι κατά του τραχανά με ντομάτα. Ο πατέρας μου όμως είναι Ηπειρώτης και φτιάχνει τραχανά (που παρασκευάζει η αδελφή του) πολύ συχνά. Έφτιαξε λοιπόν έναν τελευταία με κότα (από το χωριό κι αυτή) και ντομάτα.
Μου είπε ότι έβαλε και λίγο κάρυ μέσα. Ελικρινά ήταν πολύ νόστιμος. Στην Ήπειρο είναι παράδοση ο τραχανάς με ντομάτα. Δεν είναι καμιά καινούργια μόδα.
Είναι το αγαπημένο μου ζυμαρικό - και δεν ήξερα τίποτα για την ιστορία του. Σ' ευχαριστώ Αθήναιε :)
santiago nasar santiago nasar 10.2.2012 | 14:44
Εδώ στην Κρήτη, στο χωριό μου τον λένε ξινόχοντρο και η σούπα από τραχανά είναι το "χοντροζούμι".

Υ.Γ. Σύμπτωση, αυτό ήταν το χθεσινό μου δείπνο.
avatar
Ανώνυμος/η 10.2.2012 | 15:21
egw ton arwmatizw me safran kai ligo tzintzer. kai fusika ton brazw se o,ti zwmo exw, oxi se nero. meta apo panw krouton kai ladoturi mutilhnhs kommeno se kubakia. miam.
avatar
Ανώνυμος/η 10.2.2012 | 15:35
...egw ton eftiaxa prwti fora aplo proxtes...den eixa xanafaei kai mallon an ton xanaftiaxw tha peiramatistw sti ti tha valw mesa giati de mou arese sa fagaki telika....an kai kaneipolu kalo sta mwra lene.
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 10.2.2012 | 15:44
Ωραία όλα. Και με ντομάτα τον έχω φάει. Το διευκρινίζω γιατί κάποιοι παίρνουν τα παντα τοις μετρητοίς!
avatar
Ανώνυμος/η 10.2.2012 | 15:57
και το πεκορινο παει και η παρμεζανα πολυ... και λιγο μαυρο πιπερι και τελειο φαγητο
avatar
Ανώνυμος/η 10.2.2012 | 15:57
Όμως αγαπητέ Αθήναιε, ο γλυκός, στα μέρη μου -μα και αλλού απ' όσο ξέρω- γίνεται από σιτάρι. Και τον τρώμε και σε σούπα.
avatar
Ανώνυμος/η 10.2.2012 | 16:09
Χαχλες απο τη Λέσβο...ψημένες στο κάρβουνο και σβησμένες σε ένα ποτήρι κρασί....πανδαισία αρωμάτων.....
Θέλετε και άλλο?

Ντοματούλα κομμένη ζαράκια και λίγη γραβιέρα απο πάνω....ψησιμο στην πυροστιά και ο μεζές έτοιμος....
avatar
Ανώνυμος/η 10.2.2012 | 16:15
ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΣΠΙΤΙΚΟ ΞΙΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΙΑΤΑ

4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
8 ΓΕΜΑΤΕΣ ΩΣ ΕΠΑΝΩ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑ
2 ΠΙΑΤΑ ΝΕΡΟ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ
ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ

ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΡΙΓΑΡΙΖΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΤΡΑΧΑΝΑ.
ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΣΚΟΥΡΥΝΕΙ ΠΟΛΥ. ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΙ ΒΡΑΣΗ ΡΙΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ 4 ΛΕΠΤΑ.
ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ 2-3 ΛΕΠΤΑ.
ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΨΩΜΙ.
Προηγούμενα 12 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ