Απεργία την Πρωτομαγιά

Ειδικό πρόγραμμα διόρθωσης κειμένου για ρατσιστές, θρησκόληπτους και ομοφοβικούς αναπτύσσει η Microsoft

Ειδικό πρόγραμμα διόρθωσης κειμένου για ρατσιστές, θρησκόληπτους και ομοφοβικούς αναπτύσσει η Microsoft Facebook Twitter
7

Καλά νέα από την Σίλικον Βάλεϋ για τους απανταχού επίδοξους συζητητές, αφού ένα νέο λογισμικό υπόσχεται να φέρει επανάσταση στο τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν χώρα οι λεκτικές αντιπαραθέσεις ανά τον πλανήτη. Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την ταλαιπωρημένη σε αυτόν τον τομέα χώρα μας, όπου τα προβλήματα από την ολοένα και αυξανόμενη ασυναρτησία στη σύνθεση και εκφορά συλλογισμών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν αποκλεισμένοι από τους κάθε λογής διαλόγους που λαμβάνουν κάθε μέρα χώρα στην ελληνική επικράτεια, εξ αιτίας της αδυναμίας τους να επικοινωνήσουν σε έναν στοιχειωδώς κατανοητό κώδικα. Αυτή η αδυναμία συνεννοήσεως αποτελεί πλέον μάστιγα, από την οποία πλήττονται πρωτίστως οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ρατσιστές, οι θρησκόληπτοι, οι ομοφοβικοί και άλλες, τα μέλη των οποίων είχαν απλά την ατυχία να γαλουχηθούν σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον και να αναπτύξουν δεκάδες συμπλέγματα τα οποία σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν με μηδενική βοήθεια από την πολιτεία.


Η κατάθεση των εμπειριών που βιώνει καθημερινά με τέτοιους ανθρώπους ο ειδικός ψυχολόγος και λογοθεραπευτής Γιάννης Π., σοκάρει. «Πρόκειται για άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφαλή κοινωνική ταυτότητα που ουδέποτε διδάχτηκαν πως να έρχονται σε επαφή με άτομα διαφορετικών καταβολών από αυτά. Η παντελής ανεπάρκεια στην εκφορά λόγου από μέρους τους και η παρεπόμενη επιθετικότητά τους είναι μοναχά τα φυσικά επακόλουθα των όσων υπέφεραν. Ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι έχουν το ίδιο δικαίωμα και την ίδια ανάγκη για επικοινωνία με εμάς και γι'αυτό χρειάζονται την βοήθειά μας. Στη δουλειά μου βλέπω εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις ατόμων που αδυνατούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για το οτιδήποτε, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο περίπλοκα. Πολλές φορές προσπαθούν απλά είτε να ζητήσουν ένα ποτήρι νερό είτε να εκφράσουν το άσβεστο μίσος τους για κάποια κοινωνική ομάδα. Και δεν μπορούν. Γιατί; »


Η αδιαφορία της πολιτείας έχει ως επιπρόσθετο αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί συνήθως όχι μόνο να μην παραδέχονται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αλλά να οχυρώνονται πίσω από αυτό, επιδεινώνοντας έτσι την κατάστασή τους και καθιστώντας τον κώδικα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν ακόμη πιο μπερδεμένο.

«Αν δεν κάνουμε εμείς κάτι για αυτούς τους ανθρώπους, η πολιτεία δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί. Θα τους αφήσει να ωρύονται μπροστά σε τοίχους, να φτύνουν πόρτες ουρλιάζοντας, να βρίζουν την οθόνη κλαίγοντας, να πατάνε μανιασμένα τυχαίους συνδυασμούς πλήκτρων ή ακόμη χειρότερα, θα τους πετάξει σε μιαν άκρη όπου δεν θα εκφράζονται καθόλου μέχρι να καταπιούν το δηλητήριο που δεν καταφέρνουν να διοχετεύσουν και να πεθάνουν. Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε πως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει κάπως να φτύσουν το φαρμάκι που έχουν μέσα τους, κατά προτίμηση σε κάποιον αδύναμο που να μην μπορεί να αντιδράσει, αλλιώς στην κυριολεξία θα σκάσουν; ».


Δυστυχώς ευθύνη φέρει και η ιδια η κοινωνία που αντί να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους, τους φέρεται, ουκ ολίγες φορές, με χλευασμό, που φυσικά ως μοναδικό αποτέλεσμα έχει το να τους κάνει να επιστρέφουν δριμύτεροι, με ακόμη πιο ακαταλαβίστικα γλωσσικά εργαλεία, των οποίων την νομοτελειακή αποτυχία ακολουθεί η επίσης νομοτελειακή προσφυγή τους στην βία.


«Όταν βλέπουν πως ο κόσμος δεν τους καταλαβαίνει, λογικό δεν είναι να αντιδράσουν κάπως ακραία; Αν εσείς μιλούσατε, αλλά οι άλλοι έδειχναν να μην βγάζουν το παραμικρό νόημα από όσα λέτε, δεν θα αρπάζατε κάτι και θα τους ανοίγατε το κεφάλι στα δύο με αυτό; Θα είχατε άδικο; Και το πιο τραγικό είναι πως στην πραγματικότητα δεν θέλουν να σας σπάσουν στο ξύλο. Θέλουν μόνο να ακουστούν, θέλουν μόνο οι άλλοι άνθρωποι να δώσουν σημασία στη γνώμη τους, θέλουν μόνο η γνώμη τους να υιοθετηθεί από όλους και θέλουν μόνο όποιος δεν υιοθετήσει την γνώμη τους να καεί στην κόλαση ή έστω να ψοφήσει. Τόσο κακό είναι; Ειλικρινά, στην Ελλάδα των μνημονίων αυτό είναι το πιο μεγάλο μας πρόβλημα; ». 

 

Μέχρι τώρα η μόνη ρεαλιστική λύση ήταν ο αποκλεισμός αυτών των ανθρώπων από τον δημόσιο διάλογο. Ευτυχώς πλέον, υπάρχει εναλλακτική. Το περι ου ο λόγος πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία ArgumentOffice 2000, οι λειτουργίες του οποίου υπόσχονται να βγάλουν από το κοινωνικό περιθώριο τα συμπλεγματικά άτομα και να μεταφράσουν σε σαφή, καταληπτό λόγο με αρχή, μέση και τέλος τις μισαλλόδοξες κραυγές τους και τα θυμωμένα τους γρυλλίσματα.

Ο lead programmer του ArgumentOffice επεξηγεί.
«Αυτό που κατ'αρχάς θέλαμε να πετύχουμε ήταν να πάρουμε τα διάσπαρτα ακατάληπτα φωνήματα αυτών των ανθρώπων και να συνθέσουμε με αυτά στοιχειώδεις πρότασεις. Φυσικά αυτές δεν χρειάζονταν να λένε κάτι σωστό, αλλά να δίνουν τουλάχιστον τη δυνατότητα στο άτομο να επικοινωνήσει τις σκέψεις του. Άλλωστε τα υποκείμενα που κατόρθωναν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να πουν τελικά αυτό που σκέφτονταν ικανοποιούνταν πλήρως και δεν έμπαιναν καν στον κόπο να ακούσουν τι θα πει η άλλη πλευρά. Όπως παρατηρήσαμε, η σύγχυση και η επιθετικότητα δημιουργούταν μόνο όταν δεν κατόρθωναν ούτε αυτό, όταν δηλαδή αποτύγχαναν να δημιουργήσουν έστω μία υποτυπώδη πρόταση αποτελούμενη τουλάχιστον από ένα υποκείμενο και ένα κατηγόρημα. Αυτό το ζήτημα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και νομίζω το καταφέραμε».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, η ελληνική έκδοση του Argument Office δεν θα μπορεί μόνο να ξεκλειδώνει το Caps Lock, να διορθώνει τα ορθογραφικά, να βάζει σε κατανοητή σειρά τις λέξεις και να παράγει επιχειρήματα, αλλά θα ελληνοποιεί αυτομάτως τα greeklish, ώστε να μην εκτίθενται οι εθνικόφρονες, θα παραθέτει εδάφια της Βίβλου προς επίρρωση των εκάστοτε λεγομένων αγνοώντας τις αντιφάσεις και θα αλλάζει αυτόματα τις λέξεις 'gay' ή 'ομοφυλόφιλος' με τις αντίστοιχες προσβλητικές.


Θα διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία από πρότυπες, συχνά χρησιμοποιούμενες προτάσεις, όπως «Ψόφα», «Άσε μας κουκλίτσα μου», «Απαξιώ, είσαι τελείως ηλίθιος», «Μην μπεις στον κόπο να απαντήσεις, δεν θα το δω», «Κακώς ασχολήθηκα, αυτό είναι το τελευταίο μου σχόλιο», «Είπα πριν πως το προηγούμενο σχόλιο θα ήταν το τελευταίο μου, αυτή τη φορά το εννοώ», «Θα δούμε αν θα γελάς όταν σου κοινοποιηθεί η αγωγή φιλαράκο» και «Έχω φίλο στην δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος, από στιγμή σε στιγμή σου χτυπάνε την πόρτα», οι οποίες θα μπαίνουν αυτόματα στην αρχή ή το τέλος κάθε περιόδου εν είδει disclaimer.

Ένας από τους Έλληνες beta testers του προγράμματος που έχει δει από πρώτο χέρι τις παραπάνω δυνατότητες μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του. «Ειλικρινά, το πρόγραμμα μοιάζει με μίξερ. Ρίχνεις μέσα έναν οποιοδήποτε συνδυασμό λέξεων και σου βγάζει ένα επιχείρημα, που μπορεί στην ουσία του να μην στέκει, αλλά μορφολογικά μοιάζει με κάτι που διαθέτει συνοχή (σαν το 'ο αστυνομικός είναι μπουζούκι'), αποκτώντας έτσι κριτήρια διαψευσιμότητας. Κατ'αυτόν τον τρόπο είναι όλοι ευχαριστημένοι. Τα συμπλεγματικά άτομα δεν νιώθουν αποκλεισμένα, αφού λένε αυτά που έχουν να πουν ώστε να αυτοανακηρυχθούν θριαμβευτές και ο υπόλοιπος κόσμος αποκτά την δυνατότητα να αντικρούσει τα "επιχειρήματα", χωρίς όμως οι πρώτοι να ενοχλούνται από αυτό, αφού η γνώμη των άλλων δεν έχει σημασία, εφόσον ήδη έχει ειπωθεί η δική τους».

 

 Pater

Το έντονο ενδιαφέρον της για μια μεγάλη παραγγελία ArgumentOffice έχει ήδη εκφράσει η εκκλησία

 

Ως επίδειξη των δυνατότητων του προγράμματος για την στήλη, οι δημιουργοί του πήραν κάποια τυπικά νεοελληνικά επιχειρήματα και τα πέρασαν από το φίλτρο του ArgumentOffice. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά.


Επιχείρημα Χωρίς ArgumentOffice: evgalan apofasi oi evroPEOI pos prepei na pantrevontai kai oi aderfes kai oles oi lougres apto proi exoyne stisei xoro. mpravo malaka vallianato, ki eis anotera

Επιχείρημα Με ArgumentOffice: Φοβάμαι πως διαφωνώ με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία δύναται να έχει θετικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα σύνταξης συμφώνου συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ δηλώνω και την όχλησή μου από τις εορταστικές εκδηλώσεις της gay κοινότητας σχετικά με το γεγονός. Σε κάθε περίπτωση τα συγχαρητήρια μου στον κ. Βαλλιανάτο.

 

Επιχείρημα Χωρίς ArgumentOffice: Η ΚΥΡΙΑ(ΧΑΧΑΕΔΩ ΓΕΛΑΝΕ) ΡΕΠΟΥΣΗ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΗ ΜΗΝ.......ΣΥΝΟΣΤΙΣΤΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΗ ΤΑ ΘΡΣΗΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΗΣΙΧΙΑ ΤΟΥΣΣ. ΑΛΙΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΟΣΤΙΖΟΥΜΕ ΚΙ ΜΕΙΣ...

Επιχείρημα Με ArgumentOffice: Καλό θα ήταν η κυρία Ρεπούση να μην αναφέρεται υποτιμητικά στην διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία , ειδικά όταν στο ενεργητικό της υπάρχουν ατοπήματα όπως αυτά της παρομοίωσης της καταστροφής της Σμύρνης με συνωστισμό. Αν δεν συμμορφωθεί θα προβούμε στα δέοντα κάνοντας χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.


Επιχείρημα Χωρίς ArgumentOffice:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
Επιχείρημα Με ArgumentOffice:

Error996

 

Πρέπει να σημειωθεί πως στο λογισμικό θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ακόμη πιο ιδιότυπη και συμπαθή ομάδα των τεχνοφοβικών, της οποία τα μέλη ναι μεν θέλουν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του νέου κειμενογράφου, όπως δηλώνουν, ωστόσο ταυτόχρονα τον απεχθάνονται. Όπως ομολογεί η 58χρονη Ελένη Κ., «Πολλές φορές θέλω να αναλύσω σε κάποιο on-line forum το πόσο καταστροφική είναι η τεχνολογία, αλλά δεν μπορώ επειδή σιχαίνομαι να αγγίξω το πληκτρολόγιο. Έτσι κάθομαι και κοιτάω με τις ώρες τα όμορφα χρώματα στην οθόνη, μισώντας τον εαυτό μου που μου αρέσουν τόσο πολύ». Το ArgumentOffice θα λύνει προβλήματα σαν και αυτό, μέσω της ειδικής επιλογής Back to the Past, η οποία θα μετατρέπει το περιβάλλον εργασίας του χρήστη σε Βικτωριανό γραφείο του 19ου αιώνα. Η μόνη διαθέσιμη γραμματοσειρά θα είναι η Times New Roman και σε κάθε πάτημα του πληκτρολογίου θα ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος των παλαιών γραφομηχανών. Για όσους αγοράσουν την full έκδοση, τα γραπτά του χρηστή θα αφηγείται σε πραγματικό χρόνο ο Colin Firth, μιμούμενος τη γοητευτική, μπάσα φωνή του κ. Ντάρσι.

Darcy

7

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Δίκοπο μαχαίρι αυτό το πρόγραμμα.. Μπορεί μεν να δώσει σε πολλούς την ευκαιρία να εκφραστούν κόσμια και συγκροτημένα στο διαδίκτυο, αλλά αφαιρεί από αρκετούς τη δυνατότητα να ΜΑΘΟΥΝ να εκφράζονται σωστά, πολιτισμένα, διπλωματικά , αποτελεσματικά..