συνταγματικές ελευθερίες

Facebook Twitter
1


υπήρχε ένα μάθημα στη νομική που λεγόταν συνταγματικές ελευθερίες. εκεί κάπου χανόταν η μπάλα. το δικό μου δικαίωμα υπερίσχυε του δικού σου, και τανάπαλιν. το δικαίωμα στην προσωπικότητα περιχαρακωνόταν από το δικαίωμα στο περιβάλλον. η ανάγκη για πληροφόρηση κάπου χώλαινε όταν μιλούσαμε για την αξιοπρέπεια. δεν ήξερες τι υπερίσχυε του άλλου. βασικά, όλα ίσχυαν, αρκεί να τα έβλεπες από την εκάστοτε ορθή οπτική γωνία. θυμάμαι πως μας δίδασκε ο μανιτάκης. διαόλου κάλτσα. ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. κι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. η διάκριση των εξουσιών και τα ατομικά δικαιώματα. για έναν νομικό, η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί μιαν ήττα κι έναν θρίαμβο, συνάμα. ήττα για την προχειρότητα της απόφασης να χρησιμοποιηθεί η δικαιοσύνη σε ένα πολιτικό παιχνίδι για την πάταξη του ρατσισμού - που μόνο με πολιτικούς όρους μπορεί να συμβεί, εφόσον δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την ποινικοποίηση του μίσους, κι έναν θρίαμβο για το σθένος που επέδειξαν τα κατώτερα κλιμάκια της δικαιοσύνης έναντι μιας προχειρότατης δίωξης. κι αυτό που σήμερα λοιδωρείται, αύριο θα είναι το όπλο απέναντι στην - όποια - καταστρατήγηση των συνταγματικών ελευθεριών. το λάθος ήταν που αποπειράθηκε να χρησιμοποιηθεί μια εξουσία προς το συμφέρον μιας άλλης. ελάχιστες φωνές το υπέδειξαν αρχικά, αλλά εκ των υστέρων δικαιώθηκαν. το θέμα δεν είναι να ζήσουμε κάπως δαφορετικά, όπως το έχουμε στο μυαλό μας. το θέμα είναι να ισορροπήσουμε. απορώ γιατί το κάνουμε τόσο δύσκολο.

 


 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια