Βαϊνάχτεν και πτωχοζόμπι

Facebook Twitter
0

τι θέλει να πει ο ποιητής;

Τα Χριστούγεννα καλόν να εορτάζονται πλέον γερμανιστί, καθώς τοιουτοτρόπως είναι σικ και καθωσπρέπει δι’ ημάς τους έχοντες και κατέχοντες, καθώς μόνο έτσι ενθυμίζουσιν τα χρυσά εκείνα χρόνια του Χάι Πασόκ (κατά το High Renaissance).

αλλιώς ωραία


φρόε βαινάχτεν

Συνεκεντρώθημεν λοιπόν, ήτο νύξ Σαββάτου, με έτερους προύχοντας των Αθηνών ως πλέον είθισται εις γερμανικόν Κνάιπε.

κνάιπε, το

Επίναμεν τα γκλούβαϊν ημών τα επιούσια και εμασουλάγαμεν τα αφράτα στόλεν, τα άρτι αγορασθέντα εκ του μπεκεράι-κοντιτοράι της γειτονιάς. Αναφωνούσαμεν πλήρεις ευτυχίας «Ω μάιν Γκότ» και «Άγιε μου Σημίτη», ημείς δεν επλήγημεν ακόμη εκ της οικονομικής της κρίσης.

θεσπέσια, μα την Άγια Μέρκελ!

  

Mετά το πέρας της γερμανοινοποσίας επήραμεν τας ρεντικότας μας και εβγήκαμεν στον πτωχό αέρα της ελληνικής πρωτευούσης. Επιθυμώντας σαφώς να αποφύγουμε την φαιδρά όψη των Καμίνειων Χριστουγέννων του Συντάγματος εδώκαμεν ραντεβού μετά των σοφέρ αλλαχού, εις γειτονιάς αγνώστους προς ημάς. Η τωόντι δυσνόητος ανθρωπογεωγραφία και αι χαμερπείς μυρωδιαί μας επροβλημάτισαν, όπως κι ένας τύπος λαϊκός, που εκραύγασε εις την σύζυγον ενός εκ της ομήγυρης:  «πού πά μαρή με το Βαν Κλέεφ νυχτιάτικα».

Είς πανικόβλητος χιπστερικός νεανίας, εκβαίνων εκ Στάρμπακος τινός, κραδαίνων άιπαντ στην δεξιά, επιβεβαίωσε τους φόβους ημών ότι εισήλθαμεν εν ντέιντζερ ζόουν. Μας επληροφόρησε για τα επικίνδυνα είδη των ανέργων της περιοχής, ήτοι των μιζερουρακοτάγκων των νεοδημοκρατικών και των  συνδικαλιστικοπασοκικών βυσματονυχτερίδων.

εμείς και ο (πολιτικός) κόσμος

Μας εξήψε την περιέργεια με τις γλαφυράς του περιγραφάς περί των ζωντανών-οικονομικώς νεκρών, των καλούμενων και πτωχοζόμπι, που αυξούνται με ρυθμούς ανησυχητικούς. Αύτοι, λέγει, ζητούν εκ των περαστικών εκατοστάρικα να πληρώσουν τας εκτάκτους εισφοράς, τους της ΔΕΗ λογαριασμούς και την συνδρομήν της νόβα.

the walking poor

Εφοβήθημεν τα μέγιστα! Εκάμαμεν μεταβολήν και ετρέξαμεν όπισθεν προς τα λαμπάκια του Καμίνη. Εκαλέσαμεν εκεί τας λιμουζίνας και επιστρέψαμεν, έκαστος στην βίλα του, σώοι και αβλαβείς. Ξαναρχίσαμε δειλά δειλά τα «Ω Τάνενμπαουμ» και τα «Κλίνγκ Γκλόκχεν» και παρηκολουθήσαμεν ολίγον ντάνσινγκ ον άις να ξαλεγράρουμε, αναπολώντας τας της Γερμανίας έλεγκαντ αθλοπαιδιές.

dancing on ice

Προ της κατάκλισεως εδιάβασα στο νεαρό πλουσιόπαιδό μου το ψυχωφελές ανάγνωσμα «πως ανατρέφονται οι βασιλόπαιδες εν Γερμανία» και του απήγγειλα το αγαπημένο μου ποίημα του Δροσίνη.

απο καλοσύνη άλλο τίποτα κύριε Δροσίνη

Στη βραδινή μου προσευχή ευχήθηκα τα δικά μου αγαθά να μην εκμηδενιστούν  «συν τη καταναλώσει», που λέει κι ο ποιητής.

Να προφτάσομεν, βρε αδελφέ, τουλάχιστον να κάνομεν Βαϊνάχτεν ως άνθρωποι.

Τα παραπάνω σπουδαία τεκμήρια του 19ου αιώνος ανθολογήθηκαν από τη συλλογή της «Πλειάδος» (http://xantho.lis.upatras.gr/pleias/).

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ