Europe's Recovery

Β. Μεϊμαράκης: H Ελλάδα έχει ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κύρος της στην Ε.Ε. και είναι υπολογίσιμη δύναμη

Βαγγέλης Μεϊμαράκης Facebook Twitter
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ενισχυμένος. Οι αποφάσεις του, αν και πολλές φορές μη δεσμευτικές, είναι ισχυρά και συμβολικά μηνύματα προς το Συμβούλιο των Αρχηγών.
0

— Συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τότε που η Ελλάδα έγινε επίσημα το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα αποδείχτηκε καταλυτικό γεγονός;

Η επέτειος των σαράντα χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε όλα όσα αποκόμισε η χώρα μας από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα αλλά και η πανδημία είναι δύο περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι, πρώτον, επιβιώσαμε επειδή ανήκουμε στην Ευρώπη, χάρη στη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και, δεύτερον, ότι η ΝΔ, με την υπεύθυνη και αμετακίνητη στάση της, κράτησε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρώ. Τα οφέλη, λοιπόν, είναι πολλά και δεν πρέπει να ακυρώνονται από παθογένειες, προβλήματα και δυσκολίες που συχνά προκύπτουν λόγω της ιδιομορφίας της Ε.Ε., η οποία, ας μην ξεχνάμε, είναι ένωση κρατών.

— Τι σηματοδοτεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης;

Η Διάσκεψη συμπίπτει με ένα ολικό restart που καλείται να κάνει η Ε.Ε. μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, η οποία αφήνει πίσω της ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα βαθύτερα ερωτήματα για το μέλλον της. Στο νέο κεφάλαιο που ξεκινά για την Ευρώπη, ο Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, να περιγράψει την Ευρώπη στην οποία θέλει να ζει, να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα, να διεκδικήσει και να απαιτήσει την επίλυσή τους μέσα από τις δυνατότητες που του παρέχονται με τη συζήτηση που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Διάσκεψης. Γιατί ο τίτλος του Ευρωπαίου πολίτη είναι ένα σημαντικό προνόμιο, το οποίο υπερβαίνει εθνικές ταυτότητες και εξισώνει τους πολίτες των 27 κρατών-μελών, εξασφαλίζοντάς τους ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Η επανεκκίνηση της Ευρώπης πρέπει να γίνει μέσα από μια νέα πολιτική αντίληψη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Δηλαδή χρειαζόμαστε μια ανθρωποκεντρική Ένωση, που θα ενστερνίζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς κάθε πολίτη.

— Πώς αποτιμάτε τη σχέση Ευρώπης-Ελλάδας σήμερα;

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία δύο χρόνια, με την αλλαγή σελίδας στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, η χώρα μας έχει ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κύρος της στην Ε.Ε. Έχει πλέον ισχυρή φωνή και είναι υπολογίσιμη δύναμη στα ευρωπαϊκά όργανα. Η πρόοδος που κατέγραψε η χώρα τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ αποκατέστησε τη χαμένη μας αξιοπιστία και ενίσχυσε την επιρροή μας στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχουμε για πρώτη φορά αντιπροεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και αντιπροεδρία στο ΕΛΚ, όπου καθημερινά, με τη συμμετοχή μου στο προεδρείο, προσπαθώ να προάγω τις ελληνικές θέσεις και πρωτοβουλίες. Παράλληλα, έχουμε προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών καθώς και μια ισχυρή και ενωμένη ευρωομάδα της ΝΔ στο ΕΛΚ.

— Ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ευρώπη μετά την πανδημία;

Με την πανδημία αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών και η ανάγκη εφαρμογής κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη, όπως η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η ασφάλεια, η ψηφιακή μετάβαση. Για παράδειγμα, αν κάτι έγινε αισθητό αυτή την περίοδο, είναι ακριβώς η έλλειψη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της υγείας και της πρόληψης, καθώς οι επιδημίες δεν κοιτάνε σύνορα. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι σε περιόδους κρίσεων χρειάζονται λιγότερες αγκυλώσεις και μεγαλύτερη ετοιμότητα, λιγότερη συζήτηση, περισσότερες αποφάσεις και ουσιώδεις αλλαγές για μια Ευρώπη λιγότερο ευάλωτη και περισσότερο δημιουργική. Η επανεκκίνηση της Ευρώπης πρέπει να γίνει μέσα από μια νέα πολιτική αντίληψη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Δηλαδή χρειαζόμαστε μια ανθρωποκεντρική Ένωση, που θα ενστερνίζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς κάθε πολίτη.

— Τι μπορεί να αποτελέσει σήμερα ευκαιρία για την Ε.Ε. και ειδικότερα για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πλέον δημοκρατικό όργανο της Ε.Ε., καθώς απαρτίζεται από εκλεγμένους ευρωβουλευτές, οι οποίοι προωθούν τα συμφέροντα και τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων πολιτών στις Βρυξέλλες. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μετά από μεγάλες κρίσεις είναι δύσκολο να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις χωρίς νομιμοποίηση από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών στην Ευρώπη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ενισχυμένος. Οι αποφάσεις του, αν και πολλές φορές μη δεσμευτικές, είναι ισχυρά και συμβολικά μηνύματα προς το Συμβούλιο των Αρχηγών. Η ανάγκη επιβολής αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία αλλά και η πρόσφατη απόφαση για αναστολή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των σημαντικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο.

— Τι έχει να περιμένει η χώρα μας από τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ιστορική πρωτοβουλία της Ε.Ε. που αποδεικνύει την αλληλεγγύη της και ενισχύει την αξιοπιστία της, καθώς η Ευρώπη, για πρώτη φορά συνολικά, και αυτό είναι το καινοτόμο, θα δανειστεί από τις αγορές, αναλαμβάνοντας τον δανεισμό αυτό ως εγγύηση μέσω του προϋπολογισμού της. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης των κρατών-μελών και η χώρα μας θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια ύψους περί τα 50 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν επενδύσεις στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, της αγροτικής παραγωγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας με στόχο την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι η διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια, κανόνες, σαφήνεια και λογοδοσία, στο πλαίσιο πάντοτε ενός κράτος πρόνοιας και δικαίου. Τα κονδύλια αυτά δεν πρέπει να σπαταληθούν σε ελλείμματα και δημοσιονομικές πολιτικές αλλά να διοχετευτούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές και το μέλλον της Ευρώπης.

— Πολλοί νέοι κατά τη διάρκεια της κρίσης έφυγαν από την Ελλάδα. Μπορεί η χώρα μας να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού; Μπορεί δηλαδή να προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια εμβληματική ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί της δίνει την ευκαιρία να ανταγωνιστεί βάσει του ανθρώπινου κεφαλαίου της και όχι βάσει των οικονομιών κλίμακας. Η Ελλάδα ανέκαθεν είχε ένα πολύ υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα σημαντικό ποσοστό του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά συγκεκριμένα επενδύσεις που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, μπορούμε να περιμένουμε ότι η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο επενδύσεων. Άλλωστε, αυτή είναι η προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε για τη νέα γενιά.

— Και μια ερώτηση για την εγχώρια πολιτική. Θα θέλατε να δώσετε μια απάντηση σε όσα γράφει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο νέο του βιβλίο «Η μεγάλη προδοσία»;

Στο θέμα αυτό έχω απαντήσει ήδη και θεωρώ ότι το ζήτημα έχει εξαντληθεί, δίνοντας υπερβολική σημασία σε κάτι που στην ουσία γίνεται για καθαρά διαφημιστικούς λόγους. Εξάλλου, την απάντηση την έχει δώσει η ίδια η ιστορία. Η ΝΔ ήταν εκείνη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν όλοι οι άλλοι ήταν κατά. Η ΝΔ ήταν αυτή που την κράτησε στο ευρώ και όταν ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με τα θολά μηνύματά της, η ΝΔ, με όλα τα στελέχη της, ήταν αυτή που υποστήριζε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επ’ ουδενί να μη φύγουμε από το ευρώ με άτακτη αποχώρηση, την περίοδο μάλιστα που είχαν κλείσει οι τράπεζες, είχε παρουσιαστεί έλλειμμα φαρμάκων και πετρελαίου και δεν μπορούσαν να γίνουν εισαγωγές και εξαγωγές. Εμείς, με τη συνείδησή μας ήσυχη, υπερψηφίσαμε, παρασύροντας μάλιστα κι άλλους πολιτικούς χώρους, και επιβάλαμε στον κ. Τσίπρα να κάνει την «κωλοτούμπα» και να μείνει στο ευρώ. Αταλάντευτοι και χωρίς αστερίσκους, σημειώσεις και συναλλαγές κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον και νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Europe's Recovery
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο: Έναν χρόνο πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές, οι πολίτες αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της ΕΕ στη ζωή τους

Europe's Recovery / Ευρωβαρόμετρο: Έναν χρόνο πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές, οι πολίτες αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της ΕΕ στη ζωή τους

Ισχυρή υποστήριξη των πολιτών για τη δημοκρατία και έντονο ενδιαφέρον για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο του Κοινοβουλίου
NEWSROOM
Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

LiFO politics / Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Γιάννη Παπαδογιάννη, οικονομικό συντάκτη και διευθυντή του businessdaily.gr, για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα πάνε στην πραγματική οικονομία; Ποιοι θα ωφεληθούν; Υπάρχουν εγγυήσεις και όροι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ