ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου

Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου Facebook Twitter
0

1.

«Το ρομάντζο της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Είναι ένα βιβλίο που με συντροφεύει πάνω από 20 χρόνια, καθώς παρουσιάζει με καταπληκτικό σασπένς και λογοτεχνική, αλλά και θεατρική ιδιοφυΐα τη δομή του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος αλλά και της σκέψης των ανθρώπων που αποτελούν κρίκους της αλυσίδας των θυτών, των θυμάτων και των ενδιάμεσων, δηλαδή των αναρριχώμενων μικροαστών, την εποχή του Μεσοπολέμου, που μοιάζει ανατριχιαστικά με τη δική μας.

2.

«Οι χαμένες ψευδαισθήσεις» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Κλασικό αριστούργημα που με συγκλόνισε γιατί παρουσιάζει τη ζωή του ποιητή, ενώ η φιλοδοξία του γίνεται ισχυρότερη από την έμπνευσή του, σε αντίστιξη με τη ζωή ενός επιστήμονα που η προσήλωσή του στον στόχο του είναι το κύριο μέλημά του. Και όλο αυτό μέσα στο κύκλωμα των διαπλοκών της εξουσίας και της αγοράς του πνεύματος και του πολιτισμού την εποχή όπου εμφανίζεται ο Τύπος, δηλαδή στην απαρχή του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και αποδεικνύει με πολύ πειστικό τρόπο πόσο βαθιά μπορεί να διαφθείρει τον γνήσιο ποιητή και καλλιτέχνη η μεγάλη ανάμειξη με το μαγείρεμα και τις διαπλοκές της αγοράς και της διαφήμισης, προκειμένου να γίνει διάσημος, και να τον απομακρύνει από την έμπνευση και τη δημιουργία.

3.

«Η κρίσιμη καμπή» του Κλαους Μαν

Ένα βιβλίο που μου πρότεινε η Μάγδα Κοτζιά, εκδότρια του Εξάντα, πριν από πάρα πολλά χρόνια. Ημερολόγιο του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Κλάους Μαν την εποχή του Μεσοπολέμου στη Γερμανία. Μια αδυσώπητη εξιστόρηση της ανόδου του ναζισμού και της πτώσης του, από τότε που στον μέσο όρο των γερμανόφωνων φαινόταν ως πρόοδος μέχρι την περίοδο που απέδειξε τους σκοτεινούς και πραγματικούς του στόχους, όπως καταγράφεται στη συνείδηση ενός ελάσσονος λογοτέχνη, που όμως είχε το σθένος να αντιταχθεί στον ναζισμό από την αρχή ως το τέλος.

4.

«Οι εξομολογήσεις ενός απατεώνα» του Τόμας Μαν

Το τελευταίο και ημιτελές μυθιστόρημα του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα μού άφησε –και γι' αυτό το αγάπησα τόσο– την ωραιότερη περιγραφή του κινήτρου που κάνει έναν ηθοποιό να θέλει να βγαίνει στη σκηνή. Στο κεφάλαιο 5 του βιβλίου περιγράφεται η επίσκεψη ενός μικρού αγοριού στο θέατρο και η επαφή του πρώτα με τη λάμψη της παράστασης και αμέσως μετά με τον κόσμο των παρασκηνίων και την ανεστραμμένη εικόνα της ομορφιάς που είδε πάνω στη σκηνή.

Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου Facebook Twitter
Μάνια Παπαδημητρίου

5.

«Οι Πρόζες» του Σάμουελ Μπέκετ

Μπορείς να διαβάζεις ένα κομματάκι κάθε μέρα και να νιώθεις ότι έχει γραφτεί για τη ζωή μας σήμερα.

6.

«Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Είναι το ωραιότερο μυθιστόρημα που έχω διαβάσει. Με τάραξε στην εφηβεία μου και με ταράζει διαφορετικά κάθε φορά που το διαβάζω.

7.

Τα ποιήματα του Καβάφη

Καταφεύγω πολύ συχνά στις λέξεις τους γιατί μιλούν για τη στιγμή σαν να 'ναι ολόκληρη η ζωή μας.

8.

Τα ποιήματα και τα πεζά του Ελύτη

Έχουν τον ωραιότερο τρόπο να μιλούν για την Ελλάδα και τον έρωτα.

9.

«Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δ. Χατζή

Κυρίως για τη Μαργαρίτα Περδικάρη.

10.

«Όπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ
Για τη σκηνή της Ροζαλίντας που ντυμένη αγόρι κάνει μάθημα στον Ορλάντο που αγαπά, για το πώς θα πάψει να ερωτεύεται τις γυναίκες. Και για τον μονόλογο του μελαγχολικού Ιάκωβου για τον άνθρωπο και πώς τον αλλάζει ο χρόνος.

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ