ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

H «Φάρμα» του Τομ Ρομπ Σμιθ, ένα σκοτεινό, συγκινητικό μυθιστόρημα, αντάξιο του «Παιδιού 44»

H «Φάρμα» του Τομ Ρομπ Σμιθ, ένα σκοτεινό, συγκινητικό μυθιστόρημα, αντάξιο του «Παιδιού 44» Facebook Twitter
Ο Τομ Ρομπ Σμιθ επιχειρεί να πρωτοτυπεί πάντα, και τα καταφέρνει.
0

Ο βασιλιάς βυθίστηκε στο πένθος

Είτε εκτυλίσσονται σε μεγάλες και πλούσιες πόλεις του Βορρά, είτε σε μικρά χωριά ή και σε απομονωμένα νησάκια, παγωμένα και κυκλωμένα από χιόνι και ομίχλες, τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ρεαλιστικά και «σκληρά» στη βάση τους, πεσιμιστικά ως επί το πλείστον και σκοτεινά, με την πολύωρη νύχτα να παίζει τον δικό της ρόλο σ' αυτά, διαμορφώνοντας την ψυχοσύνθεση των βαρύθυμων ηρώων τους, είναι εδώ και πάνω από μία εικοσαετία στην κορυφή της προτίμησης του κοινού, και ασφαλώς μοιράζονται πάνω από ένα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους — για την ακρίβεια, πολλά περισσότερα. Ασκώντας έντονη και πολύπλευρη κοινωνική κριτική, είναι τα πιο «πολιτικά» αστυνομικά: δεν διστάζουν να σκαλίζουν ένοχες στιγμές από το παρελθόν των χωρών όπου εκτυλίσσονται (ιδίως σε σχέση με τους ναζί, κατά τη διάρκεια αλλά και πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), μιλούν ανοιχτά για τον κεκαλυμμένο, λανθάνοντα, υποβόσκοντα ή ολοφάνερο και αιματηρό ρατσισμό απλών, καθημερινών ανθρώπων, ή και των Αρχών, ενώ τα θέματα φύλου, ποικίλων έξεων και ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Τα περισσότερα —αλλά ασφαλώς όχι όλα— είναι καθαρά police procedural, καθώς οι πρωταγωνιστές τους είναι αστυνομικοί ντετέκτιβ, ή ομάδες αστυνομικών, επιθεωρητές και οι υφιστάμενοί τους, που αναλαμβάνουν τη μεθοδική διαλεύκανση σκοτεινών υποθέσεων δολοφονιών, κακοποίησης, διαφθοράς, εμπορίας ναρκωτικών ή λευκής σαρκός κ.ο.κ., σε ένα μελαγχολικό κόντεξτ που συνήθως αμφισβητεί την επιτυχία του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λονδίνο, όπου και ζει, ο Τομ Ρομπ Σμιθ είναι παρά ταύτα κατά το ήμισυ Σουηδός, από τη μεριά της μητέρας του. Οπότε, θα έλεγε κανείς πως δικαιωματικά γράφει ένα υβριδικό σκανδιναβικό, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του διαδραματίζεται στην επαρχιακή Σουηδία, σε έναν μικρό τόπο, γεμάτο δάση, ποτάμια και, βέβαια, φάρμες, σε μια αγροτική περιοχή όπου οι κάτοικοι γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, κρύβουν καλά τα βαριά, καλοθαμμένα μυστικά τους χωρίς να τα σκαλίσουν ποτέ, και χορεύουν αγκαλιασμένοι και γελώντας ψεύτικα, κατά τις δύο παραδοσιακές γιορτές του ηλιοστασίου, κάτω από το πελώριο γαϊτανάκι της πλατείας. Το μικρότερο μέρος του βιβλίου εκτυλίσσεται μεν στο Λονδίνο, αλλά —αντιστικτικά— μέσα σε κλειστούς ως επί το πλείστον χώρους: σε ένα σπίτι, σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα ψυχιατρείο. Και είναι εκεί, στην Αγγλία, όπου η μητέρα του πρωταγωνιστή θα αφηγηθεί στον γιο της με πάσα λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία που άντλησε από την έρευνά της, στοιχεία που ενοχοποιούν τον πατέρα του —με τον οποίο είχαν ζήσει μία πολύχρονη ευτυχισμένη ζωή— αλλά πρωτίστως τα περισσότερα από τα ευυπόληπτα μέλη της τοπικής σουηδικής κοινωνίας.

Ερχόμενος με φόρα από την τρομερή επιτυχία με το μυθιστόρημα «Παιδί 44» —που έγινε επίσης επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία—, ο Σμιθ κάνει ένα μεγάλο άλμα με τη «Φάρμα», βάζοντας και ένα δύσκολο στοίχημα — και το κερδίζει.

Είδε την κόρη του να παίζει στον κήπο

Οι γονείς του ήρωα, χτυπημένοι από την οικονομική κρίση και αναλαμβάνοντας τα επενδυτικά λάθη τους, θα πουλήσουν ό,τι τούς απέμεινε και θα αφήσουν το Λονδίνο για να ζήσουν στη λιγότερο ακριβή Σουηδία —ο Σμιθ δίνει στην ηρωίδα του πολλά χαρακτηριστικά της πραγματικής του μητέρας—, αγοράζοντας εκεί και σκοπεύοντας εν συνεχεία να διευθύνουν μία φάρμα, προσελκύοντας τουρίστες και πουλώντας τοπικά αγροτικά προϊόντα. Μετά όμως από μερικούς μήνες, ο πατέρας θα τηλεφωνήσει έντρομος στον γιο του για να του πει ότι η μητέρα του «τρελάθηκε» — και ότι είναι επικίνδυνη, για τον εαυτό της και για άλλους. Την ίδια κιόλας ημέρα, η μητέρα του θα φτάσει στο Λονδίνο, κυνηγημένη και τρομοκρατημένη, απαιτώντας από τον γιο της να ακούσει τη δική της εκδοχή της ιστορίας, και κομίζοντας μέσα σε μία τσάντα, που κρατά σαν φυλαχτό στο στήθος, ένα πλήθος από ενοχοποιητικά στοιχεία σχετικά με ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στη φαινομενικά φιλήσυχη και ειρηνική παλιά της πατρίδα: ένα έγκλημα, ή μία σειρά από εγκλήματα, στα οποία εμπλέκεται μία μακρά σειρά αντρών.

Ο γιος, και πρώτος αφηγητής, που κρύβει επίσης ένα μυστικό από τους γονείς του —σχετικά με τη σεξουαλική του ταυτότητα—, θα βρεθεί σε τρομερά δυσάρεστη θέση, καθώς θα βλέπει τη μητέρα του να απογυμνώνεται ψυχικά και διανοητικά μπροστά του, και σχεδόν να καταρρέει, να φυλλορροεί. Από την άλλη, όλα τα στοιχεία που του παρουσιάζει υπομονετικά εκείνη, ορθολογικά βαλμένα το ένα δίπλα στο άλλο, φαίνονται αδιάσειστα και ενδεχομένως να φανερώνουν ακριβώς αυτά που υπονοεί. Κυριολεκτικά, βρίσκεται δέσμιος της αφήγησής της: όπως ακριβώς και εμείς, οι αναγνώστες. Ο Σμιθ παίζει ένα πανέξυπνο παιχνίδι εδώ, που δεν αντλεί στοιχεία μόνο από τον πυρήνα και την ατμόσφαιρα του σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος, αλλά πηγαίνει πολύ πιο πίσω — ας πούμε, στην Άγκαθα Κρίστι των πολλών ενόχων, των παράλληλων και αντικρουόμενων «ομολογιών» και των στοιχείων που ανατρέπουν διαρκώς τα εκάστοτε δεδομένα. Κυρίως όμως παίζει ένα παιχνίδι λογοτεχνικό, και εξ αυτού τρομερά γοητευτικό: παίρνει τα σοφά κλισέ του είδους, ή καλύτερα των ειδών, και είτε τα χρησιμοποιεί αυτούσια είτε τα αναποδογυρίζει: η έρευνα της μητέρας του ήρωα, φέρ' ειπείν, είναι κλασική και «ορθή», όπως ακριβώς συνηθίζεται να γίνεται, μολονότι εδώ δεν έχουμε βέβαια να κάνουμε με police procedural, αλλά με μία καθαρά ιδιωτική και εν πολλοίς αφελή έρευνα, ενώ πουθενά δεν υπάρχει καν έγκλημα ή πτώμα: ίσως όμως να υπάρχουν πολύ περισσότερα από ένα, ίσως να υπάρχουν πολλά, και διαρκή — ίσως να υπάρχουν παντού κρυμμένοι πολλοί νεκροί, χθεσινοί και σημερινοί.

H «Φάρμα» του Τομ Ρομπ Σμιθ, ένα σκοτεινό, συγκινητικό μυθιστόρημα, αντάξιο του «Παιδιού 44» Facebook Twitter
Ο συγγραφέας με τους γονείς του, Ρον και Μπάρμπρο, σε φωτογράφηση της Jude Edginton για τους λονδρέζικους Times.

Αυτή θα γινόταν η επόμενη γυναίκα του

Ερχόμενος με φόρα από την τρομερή επιτυχία με το μυθιστόρημα «Παιδί 44» —που έγινε επίσης επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία—, όπου είχε καταπιαστεί με τον σταλινισμό και το καθεστώς του υπαρκτού σοσιαλισμού, και από τις συνέχειές του («Ο μυστικός λόγος» και «Πράκτορας 6», όλα από τις εκδόσεις Πατάκη), ο Σμιθ κάνει ένα μεγάλο άλμα με τη «Φάρμα», βάζοντας και ένα δύσκολο στοίχημα — και το κερδίζει. Η ιδιότυπη σκανδιναβική αφήγηση του, για μια ιστορία που διαδραματίζεται στη χώρα των τρολ, των άσχημων, άγριων ξωτικών του δάσους, διαβάζεται απνευστί (η μετάφραση είναι εξαιρετική), οι ανατροπές του είναι ευπρόσδεκτες (και όντως αναπάντεχες), οι ήρωές του ολότελα οικείοι, και η σχέση του γιου με τη μητέρα του μια εύθραυστη σχέση αγάπης που γίνεται ολοένα και πιο δυνατή σελίδα τη σελίδα, ακόμη και όταν βρίσκεται να ισορροπεί πάνω σε μια λεπτή κλωστή: αυτή της τρέλας.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ