20 τόμοι ιστορίας ροζ αισθησιασμού

20 τόμοι ιστορίας ροζ αισθησιασμού Facebook Twitter
0

Έχει χαρακτηριστεί έπος, ορόσημο της ρομαντικής λογοτεχνίας στο σημείο συνάντησής της με το ιστορικό μυθιστόρημα. Έχει πουλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντίτυπα σε 63 χώρους και μέσω 320 διαφορετικών εκδοτών. Είναι το βιβλίο-μύθος Αγγελική της 88χρονης Ανν Γκολόν, που στις 10 Ιουλίου κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Η εκδοτική προσπάθεια είναι από μόνη της τολμηρή και επική, αφού το έργο Αγγελική αποτελείται από 20 τόμους, οι οποίοι θα εκδοθούν όλοι από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Η εκδότρια της Ωκεανίδας Λουίζα Ζαούση λεει πως «είναι ένα τρομερά συναρπαστικό ανάγνωσμα, γεμάτο περιπέτειες, ανατροπές και έρωτες, που όταν το πιάσεις στα χέρια σου δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσεις! Εκτός όμως από ένα "διαβαστερό" μυθιστόρημα-ποταμός, μέσα από τις σελίδες του μαθαίνεις τη γαλλική ιστορία, καθώς όλες οι αναφορές του είναι απόλυτα τεκμηριωμένες ιστορικά».

Η Ανν Γκολόν -Σιμόν Σανζό το βαπτιστικό της όνομα- γεννήθηκε το 1921 στην Τουλόν της Γαλλίας. Σε ηλικία δέκα χρόνων είχε ζωγραφίσει περισσότερα από 500 βιβλία του πατέρα της με σχέδια αεροναυπηγικής, ενώ στα 18 της είχε ήδη εκδόσει δύο βιβλία. Θρυλική είναι η απόφασή της να πάει με ποδήλατο από τη Γαλλία στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της εφηβείας της! Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1956 και η επιτυχία υπήρξε μεγαλειώδης και αστραπιαία για τη Γαλλίδα συγγραφέα, που προσέφερε ένα ροζ μυθιστόρημα, με πινελιές soft porn, απολύτως βασισμένο όμως σε ακριβή ιστορικά στοιχεία και γεγονότα από τη Γαλλία του 17ου αιώνα. Η ίδια πάντα αγαπούσε την ιστορία και δεν κρύβει ότι η βασική της επιρροή είναι το Όσα παίρνει ο άνεμος. Γυρίζοντας το 1949 από την Αφρική -όπου και γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της- στο Παρίσι, συνειδητοποίησε πως έπρεπε να δουλέψει για να ζήσουν. Άρχισε γράφοντας επιστημονικά κείμενα και γρήγορα πέρασε στο μυθιστόρημα για να δημιουργήσει την Αγγελική. Επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ζούσε στις Βερσαλλίες και είχε πρόσβαση σε μια εξαιρετική ιστορική βιβλιοθήκη. Σε συνέντευξή της δήλωνε πως η Αγγελική ήταν όσα η ίδια η Γκόλον δεν μπορούσε να είναι. «Αν είχα ζήσει ένα ειδύλλιο-περιπέτεια όπως η Αγγελική δεν θα γινόμουν συγγραφέας» λέει κατηγορηματικά. Ο δεύτερος τόμος κυκλοφόρησε το 1985 και ακολούθησε η συνέχεια.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 10 Ιουλίου: «Πολλές νεράιδες έσκυψαν πάνω από την κούνια της μικρούλας που γεννήθηκε στον παλιό πύργο του Μοντελού κι αποφάσισαν να της δώσουν όλα τα χαρίσματα που θα την έκαναν ευτυχισμένη: ομορφιά, υγεία, χαρά της ζωής, χαρά ν' αρέσει, ν' αγαπά. Μα το πιο μεγάλο χάρισμα που της δώρισαν ήταν να μπορεί μ' ένα χάδι να γιατρεύει πόνους κι αρρώστιες·και την ονόμασαν Αγγελική.

Την ίδια εκείνη εποχή, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ' ήταν κι αυτός ένα μικρό παιδί. Πόλεμοι, σφαγές, δυσβάσταχτοι φόροι, πεινασμένοι στρατοί και ατέλειωτες ορδές εξαθλιωμένων, όλα αυτά στροβιλίζονταν σαν μανιασμένη θάλασσα γύρω απ' τον απειλούμενο θρόνο του... Εν τω μεταξύ, προστατευμένη πίσω από τους ψηλούς τοίχους ενός μοναστηριού, η Αγγελική μεγάλωνε· και γινόταν όλο και πιο όμορφη, πιο χαριτωμένη και πιο σοφή. Ο δρόμος τής φαινόταν πως θα ήταν στρωμένος με ρόδα...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ