Τα μέρη που (ορισμένοι) μουσικόφιλοι θέλουν πάντα να επισκεφθούν ή επισκέπτονται συχνά

Τα μέρη που (ορισμένοι) μουσικόφιλοι θέλουν πάντα να επισκεφθούν ή επισκέπτονται συχνά Facebook Twitter
2

Graceland: Βρίσκεται σε ένα λόφο, στον αριθμό 3764 της λεωφόρου Έλβις Πρίσλεϊ λίγο έξω από το Μέμφις. Η κατοικία χτίστηκε αρχικά κατά τον Αμερικανικό εμφύλιο (1861-1865) . Ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ την αγόρασε το 1957 προς $102.500. Σήμερα κατοικεί σε αυτήν η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ. Εκεί βρίσκονται θαμμένοι οι σοροί του Έλβις, της μητέρας του Γκλάντις καθώς και της γιαγιάς του Μίνι Μέι.

Chelsea Hotel, εδώ έζησαν για ένα διάστημα η Patti Smith και ο Robert Mapplethorpe, εδώ συναντήθηκαν Leonard Cohen και η Janis Joplin, εδώ πέθανε η Nancy Spungeon.

The Experience Music Project. Βρίσκεται στο Σιάτλ. Μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στη μουσική. Το κτίριο που παραπέμπει σε σπασμένη κιθάρα έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στα αρχιτεκτονικά "θαύματα" της εποχής μας.

Abbey Road: Τα πιο διάσημα στούντιο του κόσμου βρίσκονται στο νο 3 αυτού του περίφημου δίσκου. Η ΕΜΙ το αγόρασε το 1929 και μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών άρχισε να λειτουργεί ως στούντιο.

Ο ναός των Beatles άκουσε για πρώτη φορά τα κομμάτια του σπουδαίου "Sgt. Ρepper΄s Lonely Ηearts Club Βand" αλλά και το "Dark Side of the Μoon" των Ρink Floyd. Μεταξύ των επισκεπτών σημειώστε τους Oasis ("Be Here Now"), Radiohead ("The Bends", "OK Computer"), Duran Duran, U2, κ.ά.

Τα Σκαθάρια, μάλιστα, έδωσαν τον όνομα των στούντιο στο ενδέκατο άλμπουμ τους. Aν και το "Let It Be" είναι ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησαν, το "Abbey Road" θεωρείται το κύκνειο άσμα τους επειδή ηχογραφήθηκε αργότερα. Ασχέτως δίσκων, η ιστορία έχει γραφτεί και λέει πως η τελευταία φορά που οι Beatles βρέθηκαν μαζί ήταν στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ στις 20 Αυγούστου του 1969.

Το νεκροταφείο στo Μονπαρνάς. Το επιλέξαμε -αντί του περίφημου κοιμητηηρίου Père Lachaise που επίσης βρίσκεται στο Παρίσι- διότι είναι λιγότερο γνωστό και όχι τόσο πολυσύχναστο. Στο Père Lachaise μπορεί να αναπαύονται ο Μολιέρος, ο Τζιμ Μόρισον, η Εντίθ Πιαφ, ο Απολινέ, ο Μπιζέ, η Σάρα Μπερνάρ, ο Ντελακρουά, ο Σοπέν, ο Γκραπελί, ο Ιβ Μοντάν, ο Μουστακί, ο Προυστ, η Σιμόν Σινιορέ αλλά στο Μονπαρνάς έχουν τον τάφο του Σαρλ Μποντλέρ, της Σιμόν ντε Μποβουάρ, της Κικι ντε Μονπαρνάς.

"Apollo" στο Χάρλεμ. Το πιο διάσημο μέρος στον κόσμο για εκείνους που γνωρίζουν την ισοτρία της τζαζ. Το κλαμπ απευθυνόταν αποκλειστικά των αφροαμερικανών τραγουδιστών και τις δεκαετίες του '30 του ΄40 και του΄50 στέγασε τα όνειρα των μεγαλύτερων ονομάτων της μπλουζ αλλά και της τζαζ μουσικής. Σκεφτείτε πως ακόμα και η Ελα Φιτζέραλντ ασχολήθηκε πρώτη φορά με το τραγούδι σε έναν από τους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν εκεί το 1934.

Sun Studio, Μέμφις Τενεσί. Βρίσκεται στον αριθμό 706 της Union Avenue. Εδώ -σαν να λέμε- γεννήθηκε το ροκ εντ ρολ. Ανοιξε τις πόρτες του το 1950, όταν ο παθιασμένος με την rhythm and blues μουσική Σαν Φίλιπς δηημιούργσε ένα στούντιο ανοικτό σε όλους που είχε έναν υψηλό στόχο: να καταγράψει "οτιδήποτε, οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή".

Amoeba Records. Στην Sunset Blvd του Λος Αντζελες, η Μέκκα του βινυλίου. Δεν είναι μόνο ένα συγκλονιστικό δισκοπωλείο. Είναι μια εμπειρία από τις λίγες, είναι χάσιμο, είναι ταξίδι στην ιστορία της μουσικής, είναι προορισμός- όνειρο. Είναι τέλος πάντων ένα μέρος στο οποίο αποκλείεται να μην ψωνίσετε ακόμα κι αν δεν έχετε πικάπ.

Η έδρα της Motown Records, δηλαδή της εταιρίας που ξεκίνησε από το όνειρο ενός 30χρονου μαύρου, του Μπέρι Γκόρντι, με αρχικό κεφάλαιο 800 δολαρίων κι έφτασε να είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία της δεκαετίας του '60. Η δισκογραφική στην οποία οφείλει την ύπαρξή της η χρυσή εποχή της σόουλ ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1959 στο Ντιτρόιτ. Σήμερα το ιστορικό αυτό μέρος λειτουργεί ως μουσείο.

*****

Μουσική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Sama’ δεν χαρίζεται εύκολα

Respublika / Onassis Stegi / Η Sama’ δεν χαρίζεται εύκολα

Έχοντας κερδίσει δικαιωματικά τον τίτλο της πιο διάσημης Παλαιστίνιας DJ –και μια υψηλότατη θέση στη λίστα με τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού–, η Sama’ Abdulhadi θα μας ξημερώσει στη Μαλακάσα με ένα set που, μοιραία, λόγω του πολέμου στην πατρίδα της θα έχει διαφορετική βαρύτητα και θα θυμόμαστε για καιρό. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Larry Gus: «Σταματάς να σκέφτεσαι ότι κάτι θα γίνει, απλώς το κάνεις»

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Larry Gus: «Σταματάς να σκέφτεσαι ότι κάτι θα γίνει, απλώς το κάνεις»

Ο ξεχωριστός και πολύ αγαπητός μουσικός έχει διπλή συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: έχει γράψει τραγούδια για την παράσταση «Ετυμολογίες» της Αγγελικής Παπούλια και του Ευθύμη Φιλίππου, ενώ θα κλείσει με το live του το διήμερο του Indie Playground Festival.
M. HULOT
Subset Festival: Ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ για τη μουσική του τώρα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Subset Festival: Ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ για τη μουσική του τώρα

Σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, σε πέντε μέρες και σε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα θα δούμε μεγάλα ονόματα της νέας μουσικής από το εξωτερικό και «πράγματα που δεν ξέρατε ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τέσσερις σταρ ερμηνεύτριες της κλασικής μουσικής έρχονται

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Τέσσερις σταρ ερμηνεύτριες της κλασικής μουσικής έρχονται στο Ηρώδειο

Σπουδαίες ερμηνεύτριες του διεθνούς στερεώματος ανατρέπουν τα στερεότυπα της κλασικής μουσικής και της όπερας, ξαναγράφουν τους κανόνες, υπόσχονται μικρά σκηνικά θαύματα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Anohni: «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κόσμος μας σε 60 χρόνια θα είναι βιώσιμος ή έστω κατοικήσιμος»

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Anohni: «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κόσμος μας σε 60 χρόνια θα είναι κατοικήσιμος»

Η ιδιοσυγκρασιακή ερμηνεύτρια με τη βελούδινη επιστρέφει στη σκηνή και στο Ηρώδειο μετά από οκτώ χρόνια απουσίας, ενώ συνεχίζει να παλεύει για το περιβάλλον.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ