Θα σε περιμένω αδελφή μου

Θα σε περιμένω αδελφή μου Facebook Twitter
Αντίο, αδελφή, πολυαγαπημένη μου ψυχή, κι ελπίζω να είσαι καλά...
0

Πρέπει να ήταν δύσκολη η ζωή για την Κλαυδία Σεβέρα στο οχυρό της Vindolanda στη Βρετανία. Απομονωμένη από τους συγγενείς της, αισθανόταν ότι βρισκόταν στην άκρη του κόσμου - και με έναν τρόπο ήταν: η Vindolanda ήταν ένα συνοριακό οχυρό στο βορειότερο άκρο της ρωμαϊκής επικράτειας στη Βρετανία.

 

Η Σεβέρα σκεφτόταν συνέχεια τη ζωή της στη Ρώμη και αδημονούσε για την επιστροφή. Τί μπορούσε όμως να κάνει, ως σύζυγος στρατιωτικού, παρά να περιμένει μέχρι να πάρει εκείνος, ο Aelius Brocchus τη μετάθεσή του;

 

Ήταν αρχές Αυγούστου και σκεφτόταν ότι τον άλλο μήνα θα γιόρταζε τα γενέθλιά της. Μακάρι να είχε κοντά της κάποιον από την αγαπημένη της οικογένεια, να γιορτάσουν όπως παλιά. Τότε της ήρθε η ιδέα!

 

Φώναξε τον γραφέα κι εκείνος πήρε μια ξύλινη πινακίδα λεπτή, κάπως σαν τη σημερινή καρτ ποστάλ, κι άρχισε να γράφει αυτό το μήνυμα.

 

Η Κλαυδία Σεβέρα στέλνει χαιρετισμούς στην αδελφή της. Την τρίτη μέρα των Ιδών του Σεπτεμβρίου, αδελφή μου, για την ημέρα του εορτασμού των γενεθλίων μου, σου στέλνω θερμή πρόσκληση για να βεβαιωθώ ότι θα μας έρθεις, για να κάνεις αυτή τη μέρα πιό χαρούμενη για μένα με τον ερχομό σου, με την παρουσία σου. Δώσε τους χαιρετισμούς μου στον Cerealis σου. Ο Αίλιός μου κι ο μικρός μου γιος του στέλνουν τους χαιρετισμούς τους.

 

Δεν άντεξε και πήρε την πινακίδα και τη γραφίδα από το χέρι του γραφέα. Έγραψε μόνη της, με τα ωραία καλλιγραφικά της γράμματα που σίγουρα θα αναγνώριζε η αδελφούλα της:

 

Θα σε περιμένω αδελφή μου. Αντίο, αδελφή, πολυαγαπημένη μου ψυχή, κι ελπίζω να είσαι καλά, σε χαιρετώ.

 

Τα δάκρυα δεν την άφηναν να γράψει άλλο.

 

Ο γραφέας πήρε την πινακίδα από τα χέρια της σιωπηλός και υπέγραψε

 

Στην Σουλπικία Λεπιδίνα, σύζυγο του Cerealis, από τη Σεβέρα.

 

 

Η ξύλινη πινακίδα βρέθηκε στην ανασκαφή του ρωμαϊκού οχυρού της Vindolanda στο Northumberland της σημερινής Βόρειας Αγγλίας και χρονολογείται τον 1ο αι. μ.Χ. Θεωρείται το αρχαιότερο δείγμα γραφής από γυναικείο χέρι στα Λατινικά.


Ως φαίνεται η Σεβέρα αλληλογραφούσε τακτικά με την αδελφή της. Στη Vindolanda έχουν σωθεί δύο ακόμη πινακίδες γραμμένες από το χέρι επαγγελματία γραφέα αλλά και με δικές της χειρόγραφες προσθήκες.

 

Στο ένα διακρίνονται ελάχιστα ίχνη γραμμάτων, αλλά από το άλλο, που είναι εκτενέστερο, προκύπτει ότι η Σεβέρα πήρε τελικά την άδεια του συζύγου της να επισκεφθεί για λίγο την αδελφή της Λεπιδίνα.

 

 

Θα σε περιμένω αδελφή μου Facebook Twitter

 

Το ρωμαϊκό συνοριακό οχυρό στη Vindolanda, βρίσκεται αμέσως νότια του τείχους του Αδριανού, στο σύγχρονο Northumberland

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν οι εξόριστοι της Σπιναλόγκας μεταφέρθηκαν στο Αιγάλεω

Ιστορία μιας πόλης / Όταν οι εξόριστοι της Σπιναλόγκας μεταφέρθηκαν στο Αιγάλεω

Πότε δημιουργείται η αποικία των ανθρώπων που έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν, από ποιους και με τι σκοπό; Και πώς βρέθηκαν στην Αθήνα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Στέλιο Λεκάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στα άδυτα του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο θησαυρός του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου

Μια ξενάγηση στις σπάνιες συλλογές χειρογράφων, παλαιτύπων και μικροφίλμ που σκιαγραφούν την ελληνική τυπογραφία, την ιστορία του βιβλίου αλλά και τους κώδικες της Παλαιογραφίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ανακοίνωσε ότι δύο αγάλματα που απεικονίζουν τον Δία και την Αφροδίτη ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο
NEWSROOM
Η ζωή και ο θάνατος στην ΟΘωμανική Κρήτη

Ιστορία μιας πόλης / Η ζωή και ο θάνατος στην Οθωμανική Κρήτη

Πώς ήταν να πεθαίνεις ως μουσουλμάνα ή μουσουλμάνος στην Οθωμανική Κρήτη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Αντώνη Αναστασόπουλο για τις μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες στην Κρήτη και τη σημασία τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μόδα στις κρατικές στολές του 19ου αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Περικεφαλαίες με φτερά και κολάν: Η μόδα στις κρατικές στολές του 19ου αιώνα

Η LiFO παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εικόνες και σχέδια που μαρτυρούν τη μόδα στις κρατικές στολές ανάλογα με τη χρονιά, τη νοοτροπία της διακυβέρνησης και το σώμα που υπηρετούσε κάποιος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT
Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αντώνη Κοτσώνα για την αρχαία πόλη στην ενδοχώρα της κεντρικής Κρήτης, η οποία υμνήθηκε από τον Όμηρο, θεωρήθηκε τόπος γέννησης του Δία από τον Ησίοδο, πολέμησε επανειλημμένως εναντίον της Κνωσού, καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά κατάφερε και ανέκαμψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Ανταπόκριση από την Αλεξάνδρεια / Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Το αξιέπαινο έργο της ανακαίνισης από το Ίδρυμα Ωνάση της Οικίας του Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια δεν αποσκοπεί σε μια απλή αναπαράσταση μιας μνήμης αλλά στην απόδοση της καθημερινότητας του ποιητή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Aνθρωποθυσία, ανάκτορα, και σεισμοί στα Μινωϊκά Χανιά

Ιστορία μιας πόλης / Aνθρωποθυσίες, ανάκτορα και σεισμοί στα μινωικά Χανιά

Πόσα γνωρίζουμε για τη μινωική Κρήτη; Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κυδωνία και πώς εντάσσεται η περιοχή στη μεγάλη εικόνα της κρητικής αρχαιολογίας; H Aγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη για τη μινωική Κυδωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

Ιστορία μιας πόλης / ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

150 περίπου χρόνια πριν, ιδρύεται στην Αθήνα ο Σύλλογος Εκπαιδεύσεως Νεανίδων, που επιβιώνει και προσαρμόζεται στις κοινωνικές αλλαγές, και ζει μέχρι και σήμερα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM