Μια γυάλινη καρφίτσα μαλλιών και ένα πράσινο πετράδι: οι θησαυροί της νεκρόπολης του Βελιγραδίου

Μια γυάλινη καρφίτσα μαλλιών και ένα πράσινο πετράδι: οι θησαυροί της νεκρόπολης του Βελιγραδίου Facebook Twitter
Φωτ.: thehistoryblog
0

Αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως μια νεκρόπολη της ρωμαϊκής εποχής και ένα μεγάλο τμήμα ρωμαϊκού υδραγωγείου στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου κοντά στο κτίριο του σερβικού κοινοβουλίου. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Από την ανασκαφή εντοπίστηκαν 14 ρωμαϊκοί τάφοι που χρονολογούνται στον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ. αποκαλύπτοντας μια ποικιλία από διάφορους ρυθμούς ταφής και πολλά σημαντικά ταφικά αντικείμενα. Ανάμεσά τους μία σπάνια γυάλινη καρφίτσα μαλλιών, άθικτη για αιώνες, και ένα πράσινο πετράδι.

Δύο από τους τάφους είναι ορθογώνιοι και κατασκευασμένοι με τοίχους από τούβλα και τοξωτές οροφές. Άλλοι δύο είναι φέρετρα κατασκευασμένα επίσης από τούβλα. Τέσσερις από αυτούς τους τάφους είναι πέτρινοι σαρκοφάγοι, προσιτοί μόνο στους πολύ πλούσιους της εποχής.

Μια γυάλινη καρφίτσα μαλλιών και ένα πράσινο πετράδι: οι θησαυροί της νεκρόπολης του Βελιγραδίου Facebook Twitter
Φωτ.: thehistoryblog

Ο ένας τάφος είναι ένα ξεχωριστό είδος, φτιαγμένος από άλλες επιτύμβιες στήλες που ανακυκλώθηκαν από παλαιότερους τάφους. Από ένα θραύσμα ενεπίγραφης επιτύμβιας στήλης οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι είναι ένας ταφικός χώρος ενός Ρωμαίου στρατιώτη που πέθανε σε ηλικία 46 ετών μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας στις λεγεώνες.

Στην άλλη άκρη βρίσκονται δύο άθικτοι σκελετοί θαμμένοι απλά σε έναν λάκκο. Τα χέρια των σκελετών ήταν σταυρωμένα στο στήθος και οι τάφοι είχαν προσανατολισμό προς ανατολή και δύση, υποδηλώνοντας ότι επρόκειτο για χριστιανικές ταφές.

Τα σπάνια ευρήματα της νεκρόπολης στο Βελιγράδι

Οι τάφοι λεηλατήθηκαν κατά την αρχαιότητα, αλλά οι κλέφτες δεν πήραν τα πάντα. Άφησαν πίσω τους ένα ξεχωριστό στοιχείο. Ένα θραύσμα χρυσού περιδέραιου με ένα ημιπολύτιμο πράσινο πετράδι βρέθηκε κάτω από τα οστά του νεκρού μέσα σε μία από τις πέτρινες σαρκοφάγους.

Μια γυάλινη καρφίτσα μαλλιών και ένα πράσινο πετράδι: οι θησαυροί της νεκρόπολης του Βελιγραδίου Facebook Twitter
Φωτ.: thehistoryblog

Το αντικείμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό λόγω της ευθραυστότητας και του μοναδικού υλικού του. Είναι μία καρφίτσα (φουρκέτα) από ιριδίζον γυαλί και το σημαντικό είναι ότι έχει διασωθεί σε άριστη κατάσταση. Οι καρφίτσες για τα μαλλιά κατασκευάζονταν συνήθως από μέταλλο ή κόκαλο. Αυτή η γυάλινη έκδοση είναι η μοναδική στο είδος της που έχει βρεθεί ποτέ στο Βελιγράδι.

Η περιοχή που ανασκάφηκε βρίσκεται το νοτιοανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης Singidunum, ενός οικισμού που ιδρύθηκε από τους Κέλτες Σκορδίσκους τον 3ο αιώνα π.Χ. Την κατέκτησαν οι Ρωμαίοι το 75 π.Χ. και η περιοχή απέκτησε ιδιαίτερη σημασία από τη συσχέτισή της με ένα σημαντικό οχυρό στα ρωμαϊκά στρατιωτικά σύνορα προς τον Δούναβη.

Μια γυάλινη καρφίτσα μαλλιών και ένα πράσινο πετράδι: οι θησαυροί της νεκρόπολης του Βελιγραδίου Facebook Twitter
Φωτ.: thehistoryblog

Της παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα μιας πόλης από τον Αδριανό το 169 μ.Χ. και έγινε επίσημη αποικία το 239 μ.Χ.

Δύο εβδομάδες πριν από την ανακάλυψη των ρωμαϊκών τάφων, βρέθηκε θαμμένο κάτω από τα λείψανα της οθωμανικής εποχής, ένα τμήμα από παλιό υδραγωγείο. Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ήδη ότι στην περιοχή υπήρχε μία νεκρόπολη, αλλά η ανακάλυψη ενός σημαντικού τμήματος του υδραγωγείου, με τους αρχικούς μολύβδινους σωλήνες του ήταν ένα απροσδόκητο εύρημα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα μεταγενέστερο παρακλάδι του κύριου υδραγωγείου, που χτίστηκε τον 3ο ή 4ο αιώνα, από το αρχικό που κατασξευάστηκε επί Βεσπασιανού και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την παροχή πόσιμου νερού στο φρούριο.

Μια γυάλινη καρφίτσα μαλλιών και ένα πράσινο πετράδι: οι θησαυροί της νεκρόπολης του Βελιγραδίου Facebook Twitter
Φωτ.: thehistoryblog

Το άδοξο μέλλον της σπάνιας νεκρόπολης του Βελιγραδίου

Ωστόσο ο πλούσιος αυτός αρχαιολογικός χώρος ενδεχομένως να έχει ένα άδοξο μέλλον: να στρωθεί και να γίνει δημόσιος χώρος στάθμευσης. Η κατασκευή του οικοπέδου θα κατέστρεφε όλα τα αρχαία ευρήματα. Δεν έχουν γίνει νέα σχέδια μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέχρι στιγμής.

Το Ινστιτούτο για την Προστασία Πολιτιστικών Μνημείων στο Βελιγράδι είναι υπεύθυνο για την τύχη των σπάνιων αυτών ευρημάτων της νεκρόπολης. Οι προϋποθέσεις που ορίζει το ινστιτούτο πριν την κατασκευή του πάρκινγκ είναι ότι η αρχαιολογική κληρονομιά που θα ανακαλυφθεί κατά την έρευνα θα πρέπει να ενισχύσει τη μνημειακή κληρονομιά ολόκληρης της περιοχής όπου, εκτός από το Σώμα της Εθνοσυνέλευσης, υπάρχει και το κτίριο της τράπεζας Agrarna και το κληροδότημα του Đoka Vlajković, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία.

«Θα περιμένουμε λίγο ακόμα για αυτή την απόφαση και μία από τις λύσεις είναι να παρουσιαστούν τα λείψανα εντός του αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο θα είναι το πρώτο του είδους του στο Βελιγράδι» καταλήγει.

με πληροφο΄ριες 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αντώνη Κοτσώνα για την αρχαία πόλη στην ενδοχώρα της κεντρικής Κρήτης, η οποία υμνήθηκε από τον Όμηρο, θεωρήθηκε τόπος γέννησης του Δία από τον Ησίοδο, πολέμησε επανειλημμένως εναντίον της Κνωσού, καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά κατάφερε και ανέκαμψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Ανταπόκριση από την Αλεξάνδρεια / Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Το αξιέπαινο έργο της ανακαίνισης από το Ίδρυμα Ωνάση της Οικίας του Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια δεν αποσκοπεί σε μια απλή αναπαράσταση μιας μνήμης αλλά στην απόδοση της καθημερινότητας του ποιητή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Aνθρωποθυσία, ανάκτορα, και σεισμοί στα Μινωϊκά Χανιά

Ιστορία μιας πόλης / Aνθρωποθυσίες, ανάκτορα και σεισμοί στα μινωικά Χανιά

Πόσα γνωρίζουμε για τη μινωική Κρήτη; Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κυδωνία και πώς εντάσσεται η περιοχή στη μεγάλη εικόνα της κρητικής αρχαιολογίας; H Aγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη για τη μινωική Κυδωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

Ιστορία μιας πόλης / ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

150 περίπου χρόνια πριν, ιδρύεται στην Αθήνα ο Σύλλογος Εκπαιδεύσεως Νεανίδων, που επιβιώνει και προσαρμόζεται στις κοινωνικές αλλαγές, και ζει μέχρι και σήμερα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ