Στο σημερινό «Α μπα»: όντως, όχι

Στο σημερινό «Α μπα»: όντως, όχι Facebook Twitter
48

__________________
1.

 

Καλή μου Α μπα,
Πρώτα απ'όλα, άδεια μητρότητας; Εύχομαι ό,τι καλύτερο!
Σε λίγο καιρό, μπαίνω αισίως στο 27ο έτος της ζωής μου. Έχουν περάσει 2 χρόνια από την τελευταία μου σχέση (4 χρόνια με κάποιον 10 χρόνια μεγαλύτερο από μένα). Όσο ήμουν σε αυτή τη σχέση έβλεπα τον εαυτό μου κάποια στιγμή να κάνει οικογένεια μαζί του. Τελικά χωρίσαμε, ίσως επειδή ποτέ δεν ένιωσα ουσιαστικά έτοιμη γι'αυτό. Τα 2 χρόνια που δεν είμαστε πια μαζί, έχω διαπιστώσει ότι όλο αυτό το πακέτο είναι κάτι που μάλλον δεν θέλω, ειδικά αφού δεν μου βγήκε μαζί του, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιος άλλος που θα με κάνει να το θέλω;
Αυτή η διαπίστωση μου δημιουργεί μια μεγάλη σύγχυση. Ενίοτε αποζητώ τη συντροφικότητα μίας σχέσης και φυσικά το σεξ. Το πρόβλημα είναι ότι όσες σχέσεις έχω αποπειραθεί να φτιάξω αυτά τα 2 χρόνια με κάνουν να νιώθω ο χειρότερος άνθρωπος της γης. Ξεκαθαρίζω πάντα ότι θέλω να δεθώ συναισθηματικά, δεν είπα ποτέ ότι ψάχνω fuck buddy (που και αυτό το δοκίμασα) ή ότι δεν θέλω αποκλειστικότητα (που και με αυτό ίσως να μην είχα πρόβλημα, αλλά πάντα ήμουν μονογαμικός άνθρωπος), αλλά το γεγονός ότι όσο καλά και να είμαστε μαζί, δεν επιθυμώ να τους κάνω πατέρες, γιατί σίγουρα δεν είμαι έτοιμη και ίσως να μην γίνω ποτέ, τους κάνει να κλωτσάνε. Και ενώ στην αρχή το δέχονται, κάπου στην πορεία γίνομαι η κάργια που τους χρησιμοποιεί για σεξ και τρυφερότητα. Δηλαδή, απαγορεύεται να κάνεις σοβαρές σχέσεις αν δεν σκέφτεσαι το γάμο και την οικογένεια; Και όσο μεγαλώνω θα γίνεται χειρότερο; Από την άλλη, πού είναι όλοι αυτοί οι άντρες που υποτίθεται έχουν πρόβλημα δέσμευσης; Ξέρω ότι παραλογίζομαι, αλλά γιατί γνωρίζω μόνο αυτούς που μετά από 1-2 μήνες σχέσης το θεωρούν μεγάλο πλήγμα το ότι δεν θέλω ακόμα να συγκατοικήσουμε, να γνωρίσω τους γονείς τους, να κάνουμε οικογενειακές διακοπές, να μου δώσουν δαχτυλίδι; Μέχρι και ανηψάκι (ομολογουμένως γλυκύτατο) επιστρατεύτηκε κάποια στιγμή για να δουν τις αντιδράσεις μου (Το πιο αστείο ήταν ότι κανείς δεν περίμενε να είμαι καλή μαζί του και στο τέλος είχαν μια έκφραση «Τι; Ακόμα δεν θες; Αφού το συμπάθησες.»).
Α μπα, μπορώ να επιβιώσω από την κοινωνική πίεση του να παντρευτώ (ώρα μου είναι, περνάνε τα χρόνια), δεν μπορώ, όμως, σε καμία περίπτωση να χρειαστεί να αντιμετωπίσω πάλι έναν σύντροφο που νοιάζομαι γι'αυτόν να πληγώνεται, να απογοητεύεται και να νιώθει προδομένος από μένα. Τι να κάνω; Σταματάω να κάνω σχέσεις και γίνομαι καλόγρια;

-Κακιασμένη(;)


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

(Σε ευχαριστώ!)

Νομίζω ότι δημιουργείς ανασφάλειες στους άντρες που συναντάς επειδή ανατρέπεις αυτά που θεωρούν δεδομένο σε όλη τους τη ζωή και νιώθουν ότι τους τραβάς χαλί κάτω από τα πόδια. Το δεδομένο είναι ότι οι γυναίκες είναι φτιαγμένες για να γίνουν μάνες και θέλουν να γίνουν συγκεκριμένα με τους ίδιους. Με τις δηλώσεις σου τους κάνεις να θέλουν αυτό που δεν μπορούν να έχουν, πριν προλάβουν να σκεφτούν αν θέλουν να το έχουν, ή αν το θέλουν μαζί σου. Μου δημιουργεί ένα μειδίαμα, γιατί είναι το αντίθετο από αυτό που παθαίνουν συνήθως οι γυναίκες που στέλνουν ερωτήσεις στο α μπα: που θέλουν «σχέση» και όχι «μόνο σεξ», δημιουργώντας ένα κενό αέρος που τις ρουφάει.


Θα σου πω αυτό που λέω και σε όσες λένε τα αντίθετα από αυτά που λες εσύ. Μην κάνεις προγραμματικές δηλώσεις. Ούτε στους άλλους, ούτε στον εαυτό σου. Σέβομαι απόλυτα τις επιθυμίες σου ή όσα θεωρείς τώρα επιθυμίες, αλλά δεν χρειάζεται να λες σε κάποιον μέσα σε δύο μήνες ότι δεν θέλεις να τον κάνεις πατέρα. Η κουβέντα μπορεί να προκύψει, δεν λέω να πεις ψέματα, αλλά αυτό που κάνεις είναι ότι «ξεκαθαρίζεις το τοπίο» όταν είναι πολύ νωρίς. Στους δύο μήνες δεν ξέρεις καν αν σου κάνει ο άλλος για συντροφικότητα. Πήγαινε για λίγο με τα ρεύματα της ζωής, όπως έρχονται, χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να ξεκαθαρίζεις κάτι που δεν χρειάζεται ξεκαθάρισμα.


Για να τα λέμε όλα βέβαια, καλώς προβληματίζεσαι. Οι άντρες που δεν θέλουν δέσμευση δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, κι αυτά δηλώσεις είναι. Κανείς δεν θέλει να μείνει μόνος του, ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Αν υπήρχαν όντως όλοι αυτοί που δηλώνουν ότι είναι έτσι, θα βλέπαμε ανύπαντρους, αλλά δεν βλέπουμε. Επίσης, θέλεις δέσμευση. Αυτό που δεν θέλεις είναι να παντρευτείς και να κάνεις παιδί. Οπότε ψάχνεις τέτοιο άντρα, που δεν θέλει παιδιά. Ούτε αυτό είναι εύκολο, να το ξέρεις. Είναι η μειοψηφία. Αλλά κι αυτό δεν μπορεί να είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο μέσα σε δύο μήνες. Ο κόσμος μπορεί να λέει ότι θέλει κάτι για να σε κερδίσει, ή να σε απομακρύνει, και μετά να αλλάξει γνώμη. Γι'αυτό, άσε τις δηλώσεις. Ζήσε, πήγαινε με τα ρεύματα, και κρίνε κάθε φορά αναλόγως.

__________________
2.

Α μπα,
Αυτό που θα σου πω δεν μου έχει ξανασυμβεί γενικά.Γνώρισα ένα παιδί τους τελευταιους μηνες και σιγα σιγα αρχισαμε να κανουμε παρεα.Να μιλαμε ολο κ περισσοτερο,να ανοιγόμαστε ολο και περισσοτερο και να δημιουργείται ενα δεσιμο πια(Και οι δυο γυρω στα 30 btw).Δεν μου ανεφερε ποτε ότι είχε κοπελα (ειναι καποια χρονια μαζι), καποια στιγμη εγω το μαθα και του το πα ουσιαστικα.Μου ειπε οτι δεν ετυχε και ενιωθε βλακας να το πεταξει απο ενα σημειο κ μετα, οτι θα φαινοταν ακυρο.Αλλα και τοτε παλι δεν ηταν μερος των συζητησεων μας γενικα.Προσφατα λοιπον περασαν μια κριση κ με την πρωτη ευκαιρια ηρθε και με βρηκε.Βγηκαμε για ποτο και φιληθηκαμε στο τελος.Ναι ειναι δεδομενο πια δεν το χω απορια, του αρεσω, μου αρεσει.Με την επικοινωνια που εχουμε το συζητησαμε και το αφησαμε εκει μεχρι να δουμε πως θα παει με την σχεση τουΤεσπα τελικα αυτοι τα ξαναβρηκαν γιατι λεει δεν νιωθει πως του χει τελειωσει, οτι ειναι μια σχεση που τον ικανοποιει.Απο τοτε περναμε και μεις τις φασεις μας.Δυο ατομα που βλεπουν και ερωτικα ο ενας τον αλλον περαν του φιλικου, με κεινον να εχει την σοβαρη σχεση.Ε εγιναν λιγο περιπλοκα τα πραγματα μετα το φιλι οπως και να το κανουμε.Τσακωθηκαμε καποια στιγμη και τον εβλεπα οτι ηταν καπως που ξεκοψαμε.Οτι "πιεζοταν" που ημασταν ετσι και δν του μιλουσα.Λογω χημειας το στρωσαμε κ τωρα κανουμε παλι παρεα, ανακουφισμενοι και οι δυο γιατι αρεσει κ στους δυο η παρεα μας.Πως γίνεται? Αν εισαι σε μια σχεση οπου ολα ειναι οκ και σε καλυπτει πως γινεται να εισαι ετσι με μια αλλη κοπελα? Δεν νομιζω οτι ξερει η αλλη καν το γεγονος οτι κανουμε τοσο παρεα ή μαλλον οτι υπάρχω.Στις συζητησεις μας δν λεμε καθολου τι κανει ο καθενας μας στα ερωτικα μας.Δεν με βλεπει απλα σαν μια "ωραια γκομενα".Αποζητάει τν παρέα μου, δεν θελει να ξεκοψουμε, θελει να μιλαμε.Μας λεμε "φιλους" αλλα υπαρχει κατι στην ατμοσφαιρα, το βλεπεις στα αγγιγματα, σε καποια βλεμματα κ.οκ.Εγω στην θεση του ολο αυτο θα το παιρνα σαν καμπανακι οτι δεν με καλυπτει η σχεση μου, ωρα να προχωρησω. Αν αφου τα ξαναβρηκανε και επαιρνε τις αποστασεις του απο μενα θα το πιστευα ολο αυτό για την σχεση, αλλα οχι η παρεα συνεχιζεται κανονικα.Πως γινεται ολο αυτο? Πραγματικα δεν ειμαστε φιλοι οτι και να λεμε.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν αμφιβάλλω. Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει ότι είναι γραφτό να αφήσει τη σχέση του για σένα. Μπορεί να μην τον καλύπτει 100%, αλλά ούτε αυτό σημαίνει ότι θα την αφήσει για σένα. Αν τον καλύπτει κοινωνικά, όχι μόνο δεν θα την αφήσει για σένα, αλλά μπορεί και να την παντρευτεί, να κάνει παιδιά μαζί της, και να συνεχίσει να φλερτάρει μαζί σου.


Θεωρείς δεδομένο κάτι που δεν είναι, και το κάνουν πάρα πολλά κορίτσια εδώ στο α μπα. Μην θεωρείς ποτέ ότι οι άλλοι θέλουν να είναι ξεκάθαροι στη ζωή τους επειδή αυτό σε συμφέρει να πιστεύεις. Μπορούν να ζουν διπλές ή μισές ζωές για χρόνια, ή για πάντα, και να είναι ευτυχείς με αυτό. Δεν έχουν όλοι το όραμα της μόνιμης σταθερής και απόλυτα μονογαμικής σχέσης. Σε πολλούς αρέσει το δίπορτο, το τρίπορτο, οι ανοιχτές πόρτες γενικότερα. Σε αυτόν μπορεί να αρέσουν τα περίπλοκα πράγματα. Στην ουσία δεν απατά τη σχέση του, οπότε είναι και εντάξει με τη συνείδηση του. Το ερώτημα είναι, εσύ τι κάνεις. Περιμένεις να ανακαλύψει ότι θέλει εσένα και μόνο εσένα; Αυτό δεν έγινε ούτε όταν ήταν ελεύθερος.

__________________
3.

Αγαπητη Α μπα,
θελω σγουρα μαλλια, μονιμες μπουκλες που ανεμιζουν, αδαμαστες και αερινες.
Το κανονικο μου μαλλι ειναι ισιο σαν κινεζα ενα πραγμα! Τι προτεινεις?
-μαρα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να εκτιμήσεις αυτό που σου έχει χαρίσει η φύση, και να επενδύσεις ώστε να το αναδείξεις όσο καλύτερα γίνεται, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σταμάτα να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο για να ανοίξεις τρύπα, μόνο καρούμπαλα καταφέρνεις να κάνεις. Αυτή τη συμβουλή σου τη δίνω με όλες τις προεκτάσεις που έχει, γιατί φοβάμαι ότι αν κάνεις έτσι για τα μαλλιά, μπορεί να κάνεις έτσι και για άλλα πράγματα. Υπάρχει κόσμος και κοσμάκης που δίνει τα ωραία του λεφτουδάκια για να αποκτήσει ίσιο μαλλί Κινέζας που φριζάρει το δευτερόλεπτο που έρχεται σε επαφή με τον αέρα εκτός κομμωτηρίου (και αυτοί επίσης πρέπει να σταματήσουν να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, πρέπει να βρουν άλλον τρόπο να κουμαντάρουν τα μαλλιά τους. Πάντα υπάρχει τρόπος).


Υπάρχουν πολλά κουρέματα που αναδεικνύουν τα ίσια μαλλιά, ειδικότερα αυτά που έχουν πολύ τεχνική μέσα. Βρες μια καλή κομμώτρια που πιάνει το χέρι της. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις από ένα κλασικό, κομψό καρέ στο μήκος που σου ταιριάζει περισσότερο, με φράντζα ή χωρίς. Αν πετύχει, θα είσαι 'λούζομαι και φεύγω'. Το μόνο που χρειάζεται συντήρηση είναι ένα καλό χρώμα και γυαλιστερά μαλλιά.


__________________
4.

Χωρισα μετα από πέντε χρόνια. Ο χωρισμός άθλιος! Ήταν η πρώτη μου σχέση. Το πρώτο δίμηνο χτυπήθηκα σα χταπόδι, έζησα το δράμα μου ως άλλη Βίρνα Δράκου, μάλιστα είχα και μια πρόταση για ραντεβού και την απέρριψα, από κάποιον που θα μπορούσε να μου κινήσει το ενδιαφέρον σε κάποια άλλη φάση της ζωής μου όμως τη δεδομένη στιγμή ένιωθα ότι δε θέλω ούτε να ξαναγγίξω άνθρωπο ερωτικά! Όμως, τώρα ξαφνικά κάνω τα εξής παράλογο! Κάθε μέρα μπαίνω Facebook και χαζεύω τις φωτογραφίες ενός παλιού συμφοιτητή που θεωρώ εμφανισιακά ότι ωραιότερο έχω δει σε άντρα! κοιτάζω τις φωτογραφείς και χαμογελάω, ενίοτε (συχνότατα) τον φαντασιώνομαι κιόλας! Το βρίσκεις βλακεία;;;

- Κιτσα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κίτσα, δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα που χρειάζεται λύση.


__________________
5.

Γεια σου αμπίτσα μου,
γενικά είσαι υπέρ της τεράστιας βιβλιοθήκης στο σπίτι με όλα τα βιβλία που διάβασε ο ιδιοκτήτης ή του δανεισμού των βιβλίων;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Γιατί αποκλείει το ένα το άλλο; Ό,τι και να εννοείς, είναι προσωπική απόφαση. Οι γεμάτες μεγάλες βιβλιοθήκες αρέσουν σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που δεν διαβάζουν, δίνουν ηρεμία σε ένα χώρο. Για να τις αποκτήσει κανείς χρειάζεται χρόνο, χρήμα, χώρο, και δικό του σπίτι. Πολύ θα ήθελα να είχα όλα τα προηγούμενα. Για εμάς τους νομάδες ευτυχώς υπάρχει το kindle.


__________________
6.

Αμπα μου καλησπέρα! Πρώτα απ όλα συγχαρητήρια για τη στήλη σου και την καθαρή ματιά που δίνεις στα πράγματα. Αυτήν την καθαρή ματιά θέλω να σου ζητήσω ελπίζω να απαντήσεις! Είναι αργά το βράδυ και είμαι γεμάτη υπερένταση γιατί προηγήθηκε συζήτηση με τη μεγάλη μου αδερφή. Είμαι 23 είναι 28. Είχαμε μια διαφωνία για το ζήτημα του γάμου και κάθε φορά που διαφωνώ μαζί της γίνομαι ένα ψυχολογικό κουρέλι. Το αποτέλεσμα από κάθε τέτοια "φιλοσοφική" συζήτηση είναι να αισθάνομαι ένα εντελώς χαζό άτομο που όσα σκέφτεται δεν έχουν βάθος και ουσία. Ανεβάζει τον τόνο της φωνής της σταδιακά και καταλήγει να φωνάζει αυτά που πιστεύει. Δεν μ αφήνει να ολοκληρώνω τη σκέψη μου με διακόπτει και με αντιμετωπίζει σαν κατώτερη. (Πχ "απ αυτά που λες δείχνεις ότι δεν έχεις καταλάβει τι συζητάμε τόση ώρα", "καταλήγεις σ αυτά που σου λέω ήμουν σωστή απ την αρχή"- δεν καταλήγω σ αυτά που λέει). Δεν υποστηρίζω ότι είμαι η τέλεια συνομιλήτρια. Πολλές φορές συγχέεται η σκέψη μου και μπορεί να βγω κι εκτός θέματος γτ διευρύνεται αυτό που σκέφτομαι και σε άλλες περιπτώσεις. Προσπαθώ όμως να μένω ήρεμη να μην φωνάζω κι αν κάπου έχω λάθος θα το δω κι απ την άλλη πλευρά θα το επεξεργαστώ μόνη μου και θα χρειαστώ χρόνο να απορροφήσω νέα δεδομένα και οπτικές. Δεν θα παραδεχτώ εύκολα ότι κάνω λάθος αλλά αν δω οτι αυτό που λέω όντως δεν στέκει αλλάζω και τρόπο σκέψης. Δεν προσπαθώ να μιλάω για πράγματα που δεν γνωρίζω (πχ κανένας γνωστός μου δεν έχει παντρευτεί και για τους περισσότερους σε αυτήν την ηλικία είναι μια μακρινή πιθανότητα άρα δεν ξέρω πόσο επιπόλαια γίνονται οι προτάσεις γάμου). Αντιθέτως εκείνη θα πει πχ για το πόσο απελευθερωμένοι είναι στα θέματα του γάμου οι Άγγλοι οι Σουηδοί και πόσο αυτό έχει διαλύσει τον θεσμό της οικογένειας εκεί, κι ας μην έχει γνωρίσει κανέναν άλλο λαό πέρα από Έλληνες. Όλα αυτά είναι παραδείγματα αυτό που με νοιάζει είναι ότι δεν δέχεται να δει ότι μπορεί κι εγώ κάπου να είμαι σωστή και αυτό με υποβιβάζει. Είναι δυνατόν να μην μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα πράγμα ολοκληρωμένα και σωστά; Χώρια που δεν αντέχω καθόλου τις φωνές και τις εντάσεις που γι αυτήν είναι ψωμοτύρι. Αυτό γίνεται και σε τέτοιες θεωρητικές συζητήσεις και σε γνώσεις (πχ "δεν τα ξέρεις καλά, που τα βρίσκεις αυτά και τα πετάς;") Είμαι εγώ πολύ αδύναμη που αυτό το νιώθω σαν ψυχολογικό βιασμό; Μήπως είναι ψυχολογική βία; Θέλω να σταματήσω να ασχολούμαι αλλά αν βρω κι άλλους τέτοιους ανθρώπους; ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!! :'(
- Ίριδα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν έχει σημασία αν έχεις δίκιο ή όχι, δεν έχει σημασία αν μπορείς να σκεφτείς ένα πράγμα σωστά ή όχι, η συμπεριφορά της δείχνει άνθρωπο αυταρχικό και ισχυρογνώμων που δεν μπορεί να συζητήσει. Μην το παίρνεις προσωπικά γιατί είναι δικό της πρόβλημα. Παρατήρησε πώς κάνει όταν μιλάει με άλλους – κατά πάσα πιθανότητα κάνει ακριβώς τα ίδια. Να σταματήσεις να ασχολείσαι, και αν βρεις κι άλλους τέτοιους ανθρώπους, να σταματήσεις και πάλι να ασχολείσαι. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν τις ικανότητες να κάνουν διάλογο. Δεν βλέπεις τι γίνεται στο facebook; Πόσο λυμένο είναι το ζωνάρι για καβγά; Χρειάζεται βαθιά παιδεία και πολύχρονη προπόνηση για να είσαι σε θέση να κάνεις κουβέντα με κάποιον που διαφωνεί που δεν θα οδηγήσει σε προσβολές. Μόνο τρεις ανθρώπους ξέρω που είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο, και σίγουρα δεν είμαι αναμεσά τους. Οπότε, αντί να στενοχωριέσαι για μια από τα ίδια, σκέψου πώς εσύ μπορείς να γίνεις άψογη συζητήτρια, και κάνε εξάσκηση μόνο με ανθρώπους που έχει νόημα να συζητήσεις. Αλλιώς είναι σα να κάνεις άλμα επί κοντώ με ένα καλαμάκι.


_________________
7.

Όντως όλα γίνονται για κάποιο λόγο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ