Στο σημερινό «Α μπα»: από γκάφες…

Στο σημερινό «Α μπα»: από γκάφες… Facebook Twitter
99


__________________
1.

Γεια σου Λένα θα μπω στο θέμα κατευθείαν. Είμαι 32. Η ερώτηση μου είναι γίνεται να ερωτευτείς ξανά τον ίδιο άτομο; Είμαι με κάποιον δύο μισή χρόνια εγώ παραμένω ερωτευμένη αυτός νομίζω τελευταία να απομακρύνεται μαζί μου, γιατί λέει ότι θυμώνω πολύ μαζί του τελευταία κ το ξέρω είναι λόγω ζηλια που έχω. Θέλω να το διορθώσω θέλω να γίνω όπως με γνώρισε στην αρχή που με ερωτεύτηκε κ να με ξαναερωτευτει, γίνεται; Μπορώ; Αξίζει να κάνω προσπάθεια;
- Βούλα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

H προσπάθεια που «αξίζει» να κάνεις δεν είναι να αλλάξεις για να σε ξαναερωτευτεί κάποιος, αλλά να θέλεις να αλλάξεις επειδή δεν θέλεις να κυριεύεσαι από τη ζήλια σε βαθμό που να απομακρύνεις τους άλλους, όχι αυτόν, συγκεκριμένα. Δεν θα γίνεις όπως ήσουν στην αρχή, γιατί στην αρχή δεν ήσουν ο εαυτός σου, και αυτός δεν σε ήξερε καλά. Ο εαυτός σου είναι αυτό που βλέπει τώρα. Πρέπει να το δεις κι εσύ κατάματα και να αντιμετωπίσεις το τέρας της ζήλιας. Αυτό, γίνεται, και μπορείς να το κάνεις, αν το κάνεις για τον εαυτό σου, όχι για να σε ξαναερωτευτεί κάποιος.


__________________
2.

αγαπητή Αμπά, το τελευταίο καιρό με έχει πιάσει τόσο το φεμινιστικό μου που νομίζω τους διώχνω όλους. αλλά από τη μία λέω δε με νοιάζει δεν τους θέλω από την άλλη σκέφτομαι δεν θέλω να καταλήξω μόνη, είμαι 31. έχω γνωρίσει αρκετούς άντρες και θεωρώ απαράδεκτο που ακόμα είναι τόσο φαλλοκρατικές οι κοινωνίες . μου λέει μια φίλη μου μήπως φταίει που πηγαίνεις πολύ γρήγορα κάποιες φορές με τον άλλον στο κρεβάτι; αν ο άλλος θέλει να σε γνωρίσει θα το επιδιώξει είτε πριν είτε μετά το ίδιο ισχύει και για εμένα. μπορεί να πάω μαζί του και τελικά ναι να μην θέλω να προχωρήσω. το θέμα μου είναι το εξής. Υπάρχουν άραγε άντρες που να δουν για πιο σοβαρά μία κοπέλα η οποία ναι θα πάει γρήγορα στο κρεβάτι μαζί τους; γρήγορα εννοώ τη δεύτερη φορά ή τέλος πάντων μέσα σε διάστημα ενός μήνα. και επιτέλους πότε θα απενοχοποιήσουμε το ότι κι εμείς έχουμε ορμές αλλά το θέμα είναι το παρακάτω; μερικές φορές νιώθω να το κάνω επίτηδες γρήγορα για να ξεμπερδεύω με κλειστόμυαλους. θα ήθελα την άποψή σου. φιλιά!
- ΒΑΛΕΡΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Φυσικά και υπάρχουν. Επίσης η θεωρία της φίλης σου μπορεί να μην ισχύει καν. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν είσαι σε σχέση, αλλά δεν είναι και κάτι τόσο σπάνιο ή παράξενο που χρειάζεται οπωσδήποτε εξήγηση.


Δεν μου πολυαρέσει μόνο η φράση «να δουν σοβαρά μια κοπέλα». Αφού βρίσκεσαι σε φεμινιστική περίοδο, εξέτασε λίγο αυτή την επιλογή λέξεων. Είναι μειωτικό και για τα δύο φύλα να χωρίζονται οι γυναίκες σε σοβαρές και σε ασόβαρες, που σημαίνει «κατάλληλες για σχέση» και «ακατάλληλες για σχέση». Δεν χωρίζουμε τους άντρες ανάλογα με το αν είναι για σπίτι ή όχι, όπως δεν χρειάζεται να αλλάζουμε για να μας "δουν σοβαρά". Δεν μας μειώνουν αν μας βλέπουν χαλαρή παρέα για διασκέδαση χωρίς μέλλον, πού είναι το πρόβλημα στην χαλαρή διασκέδαση; Αν μια γυναίκα δει κάποιον άντρα ως χαλαρή διασκέδαση, πάλι αυτή έχει το στίγμα της εύκολης.

__________________
3.

Το ότι ζω έναν ιδανικό έρωτα μέσα στο κεφάλι μου, διότι έξω δεν μπορεί ούτε θέλει ούτε πρόκειται να βγει, είναι πρόβλημα per se; Πρέπει δηλαδή οπωσδήποτε να το κοιτάξω, να σπαταλήσω χρόνο και χρήμα σε ψυχολόγους, να αναστατωθω; Έχω οικογένεια, σε όλους φέρομαι άψογα ("άψογα", τέλος παντων, προσπαθώ όσο μπορώ και δεν φαίνεται να έχει κάποιος παράπονο), απλως κάποιες ώρες την ημέρα σκέφτομαι πώς θα ήταν τα πράγματα αλλιώς με κάποιον άλλο, υπέροχο, άνθρωπο. (Γαμώ θα ήταν.) Στην πραγματικότητα, αν γινόταν κάτι αντίστοιχο σίγουρα θα ήταν δύσκολο, μπερδεμένο, θα έβγαιναν όλα τα κόμπλεξ αμφοτέρων στην επιφάνεια, γενικά ταλαιπωρία, όπως όλη η πραγματική ζωή. Ενώ τώρα...υπέροχα. Συνέχεια χαρούμενη και σε εγρήγορση, περιμένω μια φορά το δίμηνο-τρίμηνο έναν αποχαιρετισμό ή ένα καλωσόρισμα για ένα σταυρωτό φιλι, είμαι απόλυτα ευχαριστημένη με την καθημερινή φιλική επαφή. Υπάρχει κάτι μεμπτό; Εχω περάσει τα όρια της (ψυχοσυναισθηματικης)φαντασίωσης; Και αν ναι, ποιος τα όρισε και γιατί;
- Η απαράδεκτη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το γεγονός ότι αποφεύγεις να πεις τι ακριβώς συμβαίνει, σε συνδυασμό με το ότι έστειλες αυτή την ερώτηση, δείχνει ότι ξέρεις τι κάνεις και για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να το κάνεις, και ελπίζεις να σε σπρώξει κάποιος στη σωστή κατεύθυνση χωρίς να πονέσεις. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να το κάνει αυτό για σένα. Τα όρια που λες εσύ τα ορίζεις, τα έχεις ήδη ορίσει, και νιώθεις ότι τα έχεις ξεπεράσει.


Το θέμα που έχεις δεν είναι αν η φαντασίωση σου θα είχε εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις. Το θέμα είναι ότι το κίνητρο σου για να ζεις είναι μια φαντασίωση. Τι κάνεις με την ζωή που έχεις; Δεν την διάλεξες; Γιατί την απορρίπτεις;


Δεν «πρέπει οπωσδήποτε» να αναστατωθείς. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν ζουν την ζωή τους και απλώς, υπάρχουν. Αναρωτήσου μόνο, όταν περάσουν τα χρόνια και έχει τελειώσει ο χρόνος, όταν θα κοιτάξεις πίσω – και αυτό, αν δεν διακοπεί η ζωή σου πριν της ώρας της, είναι κάτι που θα συμβεί οπωσδήποτε, τον απολογισμό δεν θα τον γλιτώσεις – τι θα πεις στον εαυτό σου για τον τρόπο που χειρίστηκες τον χρόνο που σου δόθηκε πάνω στη γη.


__________________
4.

Ενώ κατανοώ οτι τα ζώδια και τα άστρα ειναι μια βλακεία, πέφτω στη παγίδα και τα κοιτάω , ειδικά οταν με απασχολεί αισθηματικό ζήτημα πχ χωρισμός . Μετα σκέφτομαι , πας καλα; τι τα διαβάζεις κι επηρεάζεσαι; πες μου ρε Λένα κι εσυ να μη τα κοιτάω που σε ακούω κ σ εμπιστεύομαι . Σε θαυμάζω και σ 'ευχαριστώ , που με βοηθάς τόσο με όλα αυτά που εχεις πει κατά καιρούς. Έχω χωρίσει (στα 29, μετα απο 4 χρόνια) κι αυτός προχώρησε Λένα και βγαίνει με άλλη και είμαι χάλια σαν περιπλανόμενο ούφο. Αν έχεις να μου πεις και καμία έξτρα συμβουλή επιστροφής στη κανονική ζωή θα την μεταφέρω κι αυτήν στις σημειώσεις μου και θα ανατρέχω πολλές φορές! Σε φιλώ!
- Έλεος με το μυαλό μου,


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Οι χωρισμοί μας κάνουν να φερόμαστε παλαβά και να κάνουμε πράγματα που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα κάνουμε. Αν το χειρότερο που κάνεις είναι να κοιτάς τα ζώδια, μια χαρά είσαι. Πρώτον, το ότι βγαίνει με άλλη δεν σημαίνει ότι «προχώρησε» - δεν αντέχω να διαβάζω άλλο αυτή τη λέξη με αυτή τη σημασία. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βγεις με κάποιον, και δεν δείχνει κάτι για την ψυχική σου ισορροπία. Κατά τα άλλα, δεν έχω κάποια λύση για την πίκρα του χωρισμού, κανείς δεν έχει. Χρειάζεται μια περίοδος θρήνου, μια περίοδος περιπλανόμενου ούφο, μια περίοδος αναγέννησης. Βασικά, χρόνος χρειάζεται, σε συνδυασμό με θέληση να σκεφτείς τι πήγε στραβά, ώστε να ξέρεις περισσότερα στο μέλλον. Τι πήγε στραβά, λοιπόν;


__________________
5.

Γεια σου α μπα, θέλω να σου εκμυστηρευτώ- παρουσιάσω το πρόβλημά μου. Είμαι 24 και σε σχέση αρκετά χρόνια. Είμαι ακόμη ερωτευμένη με το αγόρι μου και η σχέση μας μέσα στα χρόνια εξελίσσεται όπως και εμείς. Και ενώ φαινομενικά όλα κυλούν όμορφα, υπάρχει κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Δεν έχουμε κάνει ποτέ σεξ. Το πρόβλημα είμαι ξεκάθαρα δικό μου διότι φοβάμαι τον πόνο. Δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό που σου λέω και νιώθω αλλά έτσι είναι. Τον αγαπάω ειλικρινά πάρα πολύ αλλά αυτό είναι ένα αγκάθι στη σχέση μας. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το πρόβλημα δεν είναι ξεκάθαρα δικό σου, πίστεψε με, έχετε ένα πρόβλημα από κοινού, αλλά από τη μεριά σου μόνο τον εαυτό σου μπορείς να ελέγξεις. Πήγαινε σε έναν ψυχολόγο για να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από αυτό. Όταν κάνουμε κάτι που πιστεύουμε ότι είναι προβληματικό και δεν ξέρουμε πώς εξηγείται, ο ψυχολόγος είναι η μόνη λύση.


__________________
6.


Καλησπέρα Α μπα... είναι Παρασκευή απόγευμα στη Γερμανία και πρέπει επιτέλους να μοιραστώ το πρόβλημά μου.
Είμαι 31 χρονών και είμαι σε μια σχέση τα τελευταία 10 χρόνια με μια υπέροχη κοπέλα (συνομίληκη) με την οποία όμως πλέον δεν ταιριάζουμε. Το ξέρω εδώ και καιρό, το βλέπω και δυστυχώς σε καταστάσεις αδυναμίας το έχω πει και σε άλλους.
Έχω προσπαθήσει αρκετές φορές να χωρίσω μαζί της, αλλά πάντα προσπαθεί να τα ξαναβρούμε, με πλησιάζει και πάλι και δεν θέλω να την αφήσω μόνη της γιατί δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Φλερτάρω με άλλες κοπέλες δυστυχώς, γιατί η σχέση μου δεν με καλύπτει, αλλά από την άλλη φοβάμαι να την πληγώσω γιατί θέλω να είναι και να την κάνω ευτυχισμένη. Τον τελευταίο καιρό ήρθε και αυτή εδώ για να είμαστε μαζί, αλλά δεν έχει βρει ακόμα δουλειά (θα ήθελε πολύ να γυρίσουμε στην Ελλάδα).
Το άλλο θέμα μου είναι ότι εδώ και λίγους μήνες γνώρισα μέσα από την παρέα μια άλλη κοπέλα, με την οποία κάνουμε πολλή παρέα και νιώθω πολύ όμορφα να μιλάω και να είμαι μαζί της. Νιώθω ότι αν ήμουν μόνος μου, αυτήν την κοπέλα θα μπορούσα να την ερωτευτώ παράφορα, είναι λες και βλέπω τον εαυτό μου σε γυναίκα. Δυστυχώς πάνω σε ένα μεθύσι έκανα κίνηση και τη φίλησα και ενώ είδα ότι και αυτή ανταποκρίθηκε για λίγο, με σταμάτησε γιατί μου είπε ότι δεν θέλει να μπει ανάμεσα στη σχέση μου ακόμα κι αν της αρέσω. Παρόλο που προσπαθώ να το σεβαστώ, το ήθος της‚ την κάνει ακόμα πιο ποθητή στα μάτια μου, τη φλερτάρω ακόμα και τη φέρνω σε δύσκολη θέση (μου το χει πει και το βλέπω) και καταλαβαίνω ότι και σε αυτήν θα άρεσε να ήμουν ελεύθερος και να ξεκινούσε κάτι ανάμεσά μας, γιατί φαίνεται άνθρωπος με έντονα και αληθινά συναισθήματα. Από την άλλη δεν μπορώ να διώξω έναν άνθρωπο που θέλει να κάνει μια καινούρια αρχή και με έχει στηρίξει τόσα χρόνια και θέλω να είναι ευτυχισμένος. Γιατί δεν μπορώ να βγω από αυτή τη λούπα; νομίζω τις έχω πληγώσει και τις 2 και δεν θέλω... τι να κάνω;
- wolverine


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που δεν έπρεπε να είχες κάνει είναι να αφήσεις την κοπέλα να αλλάξει χώρα για να είσαστε μαζί ενώ ήξερες ότι δεν την θέλεις πια.


Για τα υπόλοιπα, αποφεύγεις τόσο πολύ την αντιπαράθεση που έχεις φτάσει σε σημείο να είσαι επικίνδυνος για άλλους ανθρώπους. Δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Δεν είσαι καλός επειδή θέλεις να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Η κοπέλα σου πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί έναν χωρισμό, όπως μπορούμε όλοι μας, και αν δεν μπορεί, το πρόβλημα είναι δικό της, όχι δικό σου, και δεν είσαι υπεύθυνος για τις δικές της ανεπάρκειες. Δεν την βοηθάς αν την κρατάς από οίκτο. Σε πλησιάζει ξανά επειδή ξέρει ότι δεν εννοείς αυτά που λες, όχι απαραίτητα επειδή δεν αντέχει χωρίς εσένα. Αν δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, τότε κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, ούτε εσύ στην δική της ζωή. Πάρε μια ευθύνη, σταμάτα να περιμένεις από τους άλλους να σε διευκολύνουν. Χώρισε επιτέλους. Αν σε νοιάζει η ευτυχία της, χώρισε για να βρει αυτόν που την θέλει.


_________________
7.

Καλησπέρα σας , από το Πάσχα και μετά είμαι σε διατροφή, περπατάω καθημερινά , κοιμάμαι νωρίς. Την προηγούμενη εβδομάδα κουρεύτηκα και έκανα ανταύγειες , το Σάββατο ψώνισα ένα αέρινο σύνολο, τη Δευτέρα έκανα αποτρίχωση, σήμερα έκανα μανικιούρ , πεντικιούρ και έβγαλα τα φρύδια μου. Δε νομίζω ότι υπήρχε κάτι άλλο να κάνω για την εξωτερική μου εμφάνιση (εκτός από ολική μεταμόσχευση προσώπου και σώματος) και πήγα να γνωρίσω την καινούρια νύφη της οικογένειας....
Ξέρετε τι έγινε; Με πέρασε για την πεθερά μου η οποία με περνάει είκοσι οκτώ χρόνια και δεν τη λες και κούγκαρ. Τι ντροπή Θεέ μου! Δε μπορώ να σταματήσω να το σκεφτομαι . Καθόμουν χαλαρή δίπλα στον άντρα μου, με τα καινούρια μου ρούχα και μαλλιά, πίναμε τα ποτά μας και χαζό γελούσαμε με τα άλλα ξαδέρφια περιμένοντας "τα παιδιά" . Ήρθαν τα παιδιά και άρχισε ο " γαμπρός" να μας συστήνει τη "νύφη", όταν έφτασε και στον άντρα μου εκείνη είπε " Α! Τον Στέφανο τον ξέρω, κυρία Γαρυφαλλιίτσα μου πολύ χαίρομαι που σας γνωρίζω!" Και κάνει να με φιλήσει στο μάγουλο (ευτυχώς όχι στο χέρι). Της εξήγησα ότι δεν είμαι η πεθερά μου αλλά μία από τις παλιές νύφες της οικογένειας, πολύ παλιά όπως αποδείχθηκε, η Τσουκνίδα η γυναίκα του Στέφανου. Το χειρότερο είναι πως δεν το άφησε εκεί αλλά κάποια στιγμή ήρθε και μου είπε: " δεν πιστεύω να σε πείραξε, είμαι πολύ ζαλισμένη και αγχωμένη με όλον αυτόν τον κόσμο" και δίπλα της η αδερφή του γαμπρού συμπλήρωσε : "μην ανησυχείς η Τσουκνίδα δεν παρεξηγεί". Τώρα τι να κάνω; Θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου να , βάλω πιτζάμες και να φάω ότι σκουπίδι απέφυγα από το Πάσχα και μετά και το χειρότερο είναι ότι αισθάνομαι ότι αυτό μου αξίζει.
- Τσουκνίδα στις Βιολέτες

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Βρε Τσουκνίδα όμως το πιθανότερο είναι ότι η κοπέλα τα είχε χαμένα και μέσα στο άγχος της έκανε μια βλακεία. Δεν το άφησε εκεί και εξηγήθηκε γιατί αυτό ακριβώς συνέβη. Αλήθεια, είναι πολύ εύκολο να κάνεις τέτοιο λάθος όταν έχεις άγχος να γίνεις αρεστός ή αρεστή σε συνθήκες μπαράζ, κυριολεκτικά δεν βλέπεις μπροστά σου. Η πεθερά σου μπορεί να μην είναι κούγκαρ, αλλά η νύφη δεν το ήξερε αυτό. Είδε μια περιποιημένη γυναίκα, δεν ήξερε για σένα τίποτα, δεν θέλει πολύ για να γίνει το λάθος. Αν αρχίσουμε να λέμε όλοι πόσο ρεζίλι γίναμε σε κατάσταση πίεσης, πόσες πατάτες κάναμε και είπαμε σε πρώτες επαφές με σόγια, ποιον προσβάλλαμε χωρίς να έχουμε καθόλου τέτοια πρόθεση.... Δεν θα μας φτάσει το ίντερνετ.

99

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ