Στο σημερινό «Α μπα»: υποσημείωση

Στο σημερινό «Α μπα»: υποσημείωση Facebook Twitter
44

__________________
1.


Αγαπητή Α, μπα,
Είσαι που λες ζευγάρι με κάποιον που ζηλεύει λίγο το παρελθόν σου. Απ' ότι καταλαβαίνω δεν θέλει να κάνει εικόνες εσού με πρώην. Και το μόνο που σου έχει ζητήσει είναι ότι δεν θέλει να βρεθεί με πρώην σου στον ίδιο χώρο χωρίς να το ξέρει. Δηλαδή πολύ απλά θα προτιμούσε απλά να το ξέρει από πριν για να μην το μάθει αργότερα και αισθανθεί καραγκιόζης που τόση ώρα καλαμπούριζε και ήταν άνετος και χαλαρός με έναν πρώην σου. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο πρώην ξέρει ότι ο δικός σου είναι ο νυν. Δεν είναι ότι ζητάει λίστα με πρώην και χάρτη με τις κινήσεις του καθενός για να αποφύγει συναντήσεις, αλλά μπορεί πχ να αποφύγει να πάει κάπου η να κρατήσει άλλη στάση απέναντί του αν το ξέρει ήδη. Κατάλαβες. Όταν όμως εσύ έχεις πολύ καλές σχέσεις με κάποιους από αυτούς επειδή ότι έγινε δεν ήταν καν σχέση και μπορεί να τύχει και να βρεθείτε όλοι μαζί, όταν εσύ αντίστοιχες συναντήσεις τις αντιμετωπίζεις χαλαρά και με χιούμορ και δεν έχεις πρόβλημα να παραδεχτείς ότι ο άλλος είχε παρελθόν πριν από σένα, όταν συμβαίνουν συμπτώσεις και τους βλέπεις μαζί σε φωτογραφία και λες ‚πως έγινε τώρα αυτό' τι κάνεις? Του στέλνεις εκείνη την ώρα ότι με αυτόν αυτό κι αυτό? Το αφήνεις να περάσει και το λες ίσως εκ των υστέρων και εφόσον δεν έχει αποκαλυφθεί ήδη με κάποιον τρόπο? Κι αν αποκαλυφθεί και εσύ τους έχεις δει ήδη μαζί και δεν έχεις πει τίποτα? Θα γυρίσει να σου πει γιατί δεν μου το είπες και θα χει και δίκιο να θυμώσει!

- απορημένη

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Εεεε, όχι δεν θα έχει δίκιο αν θυμώσει.


Εξέφρασε μια επιθυμία, που από μόνη της είναι κάπως προβληματική, αλλά δεν είναι δυνατόν να περιμένει στα αλήθεια (και εσύ να υπόσχεσαι στα αλήθεια) ότι θα προβλέπεις το μέλλον και θα ξέρεις κάθε φορά ποιος από τους πρώην σου θα είναι πού. Λες ότι δεν ζητάει χάρτη, αλλά αν θεωρείς λογικό να θυμώσει με αυτό που περιγράφεις, προφανώς ζητάει χάρτη. Εντάξει, μπορεί να μην του αρέσει να συναντάει τους πρώην σου – δεν χρειάζεται να του αρέσει, αλλά δεν μπορεί να μεταφέρει το δικό του πρόβλημα σε σένα. Ούτε εσένα καταλαβαίνω, γιατί είναι τόσο εξωφρενικό να καλαμπουρίζει με έναν πρώην σου, μα το μεγάλο Μακαρονοτέρας μερικές φορές δεν ξέρω τι να γράψω πια. Πώς πρέπει δηλαδή να φέρεται στους πρώην σου; Σα να του μαγάρισαν το χωράφι; Γιατί πρέπει να ξέρει ό,τι έκανες, με ποιον το έκανες, και γιατί το έκανες, για να μην το μάθει "από αλλού"; Αυτό θα είχε έστω και ελάχιστο νόημα αν είχες κάνει κάτι κακό. Γιατί το δέχεσαι; Είναι κακό να έχεις πρώην και πρέπει να το ομολογείς σε κάθε νυν;

__________________
2.

Γεια σου αμπα!!Θα ηθελα να σου αναφερω καποιους προβληματισμους μου.Εχω πολυ καιρο να κανω σχεση.Ως εκτουτου,εχω πολλα νευρα.Νευρα που βγαζω στην οικογενεια μου και στους γυρω μου.Αυτο που ηθελα να μου πεις ειναι γιατι ενω θελω παρα πολυ να εχω ολοκληρωμενη σχεση με συναισθημα (κυριως) ,σκεφτομαι πως θα ηθελα να κανω περιστασιακο σεξ με ανθρωπους που δεν με ελκυουν καθολου και να βγαλω εκει ολα μου τα νευρα και τα ενστικτα μου.Αντιθετα με τους ανθρωπους που με ελκυουν δεν σκεφτομαι καθολου το σεξ...(Περιεργο?)Δεν καταλαβαινω...Πρεπει να με δει γιατρος?Ο πρωην μου (που μου αρεσε πολυ) εχει προχωρησει στη ζωη του (εχει παντρευτει κι εχει παιδι) και βαζει φιλους του (που δεν μου αρεσουν καθολου) να με προσεγγιζουν για να γινει κατι μεταξυ μας.Δεν ειναι καθολου του γουστου μου ολο αυτο που συμβαινει και δεν μου αρεσει καθολου...Ουτε το γεγονος οτι (ξερω) οτι τους βαζει εκεινος (διαπιστωμενα) ουτε οι ιδιοι αυτοι που με προσεγγιζουν.Ετσι σκεφτομαι οτι θα μπορουσα να τους χρησιμοποιησω (μονο για σεξ) και να τους κακομεταχειριζομαι κιολας.(Δεν μπορω να ρωτησω τον ιδιο γιατι τα κανει ολα αυτα γιατι θα τα αρνηθει και θα με βγαλει τρελη)Ελπιζω να μην με παρεξηγησεις.Τελικα δεν με αφηνω να κανω αυτα που σκεφτομαι πραγματικοτητα (καλυτερα κιολας)και συνεχιζω να ειμαι μονη μου.Πολυ λυπηρο ,αλλα μονο μεχρι να βρω τον ερωτα της ζωης μου.Γιατι συμβαινουν ολα αυτα?Πληρωνω αμαρτιες ?Φταιω εγω σε κατι?Ελπιζω να απαντησεις συντομα.(Α,και να σου αναφερω οτι πηγαινω σε ψυχιατρο ,αλλα δεν του τα εχω πει ολα αυτα γιατι τον ντρεπομαι!Παρολ αυτα ειμαι πολυ λογικη ,νομιζω)Ευχαριστω πολυ!!
- απορημενη


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Θα ξεκινήσεις λέγοντας στον ψυχίατρο σου ότι υπάρχουν πράγματα που ντρέπεσαι να του πεις.


__________________
3.


Α Mπα, σου έχω ξαναστείλει αλλά δεν πήρα απάντηση. Δεν πειράζει, πήρα την απόφαση, ελπίζω να μου βγει σε καλό. Τώρα, όμως, θέλω πολύ να μου απαντήσεις, η ερώτησή μου είναι επιδεκτική πολλών ερμηνειών και δεν μπορώ με τίποτα να την επικοινωνήσω σε φίλους, ντρέπομαι πολύ και φοβάμαι μην παρεξηγηθεί. Όταν ήμουν στο λύκειο μου είχε πει μια φίλη χαμογελώντας, 'αν μπορείς το βράδυ μην έρθεις μαζι μας για ποτό, θα είναι εκεί ο [δεν θυμάμαι το όνομα] και φοβάμαι ότι θα του αρέσεις'. Προφανώς, γέλασα και είπα 'εννοείται, τα λέμε αύριο!'. Εγώ δεν είχα δώσει καμία σημασία στο παραπάνω αγόρι. Σκέφτηκα ότι αυτό είναι παιδική ανοησία, της φίλης. Δυστυχώς αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με διάφορες μορφές και σήμερα, στα 30 μου. Θα βρεθούμε σε παρέες, και άντρες οι οποίοι αρέσουν σε φίλες θα με φλερτάρουν, χωρίς εγώ να δίνω κάποιο τέτοιο δικαίωμα. Αυτό γίνεται συχνά. Μερικοί από τους οποίους αδιαφορούν στο γεγονός ότι έχω σχέση - αν φυσικά αυτή η σχέση δεν είναι παρούσα. Έχω φτάσει στο σημείο να μην είμαι πια ο εαυτός μου, να σκηνοθετώ κάθε έξοδο στη οποίο εμφανίζεται άντρας ο οποίος ενδιαφέρει φίλη ή να σέρνω το σύντροφό μου σε μέρη που δεν θέλει να πάει. Έχουμε τσακωθεί, επειδή μόλις έχε γυρίσει από τη δουλειά και τον τράβηξα με το ζόρι σε μπαρ. Θα προσέξω να μην πω κάτι το οποίο θα φανεί πολύ αστείο, πολύ έξυπνο ή δεν θα αναπτύξω ποτέ συζήτηση γύρω από κάτι το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει άντρα που αρέσει σε φίλη. Μου έχουν πει διάφορα, αστειευόμενες φυσικά, ''καλά, έναν-έναν'' και ''δεν υπάρχουν αρκετοί άνδρες για όλους, δεν γίνεται να κρατάς 4''. Μου χτύπησαν καμπανάκια όταν μια μέρα θα πήγαινα σε ένα ριγιούνιον και αποφάσισα να πω ψέματα ότι δεν πρόλαβα να γυρίσω σπίτι μετά από διάφορες δουλειές και πήγα στο εστιατόριο με φόρμες.... Έχω δύο ερωτήματα. 1. Τι να απαντώ όταν μου λένε ''έναν-έναν'' - τώρα απλά γελάω και 2. μήπως όντως κάνω κάτι λάθος, μήπως δίνω δικαιώματα και δεν το καταλαβαίνω; Ευχαριστώ πολύ, Μ.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Η απάντηση είναι ότι είσαι όμορφη. Αν είσαι πολύ όμορφη, δεν έχει και τόση σημασία αν δίνεις δικαιώματα. Η ομορφιά είναι τρομερά τραβηχτική, τι να κάνουμε, έτσι λειτουργεί, ο κόσμος τα χάνει με την ομορφιά και δικαιολογεί τα πάντα στους ωραίους, ό,τι κι αν πουν, έξυπνο ή χαζό.


Θα περάσει. Θα περάσει σίγουρα, οπότε άρχισε να προετοιμάζεσαι, γιατί είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο θα σου φανεί μεγαλύτερο πρόβλημα: αυτό που συμβαίνει, ή η έλλειψή του;


__________________
4.

Λενα με ενδιαφερει η αποψη σου. Ποτε πιστευεις οτι παιρνουμε τις πιο σωστες αποφασεις; Οταν ακολουθουμε τη λογικη η το συναισθημα; Και αυτο το ενστικτο τι ειναι; πως το αντιλαμβανεσαι;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Λογική χωρίς συναίσθημα έχουν ελάχιστοι άνθρωποι, και είναι επικίνδυνοι ψυχοπαθείς τύπου Ντέξτερ. Η λογική και το συναίσθημα συνυπάρχουν σε όλες τις αποφάσεις που παίρνεις. Οι σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου δημιουργούνται στο ίδιο όργανο, το σώμα σου είναι ένα πράγμα που δεν χωρίζεται σε φραγκοδίφραγκα. Το ένστικτο είναι αποτέλεσμα ασυνείδητων σκέψεων που έχουν δημιουργηθεί μέσω της εμπειρίας σου, οπότε αν η εμπειρία σου είναι λιγοστή ή δεν την επεξεργάστηκες ποτέ, το ένστικτο σου θα σε συμβουλέψει λάθος.

__________________
5.


Είμαι αρραβώνιασμενη εδώ και λίγο καιρό με έναν υπέροχο άνθρωπο ! Η οικογένεια του και ειδικά η πεθερά μου είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και με αγαπάει καλύτερα και από τα παιδιά της ! Το θέμα είναι η μητέρα μου, διαφωνεί που μένουμε στο σπίτι του άντρα μου (με τα πεθερικά μου ) και όχι στο δικό της, θεωρεί πως δεν είναι σωστό ακόμα και αρραβωνιασμένοι (να σημειώσω πως θέλουμε να πάμε σε σπίτι αλλά μαζεύουμε χρήματα ) . Έρχομαι λοιπόν να σε ρωτήσω τι πρέπει να κάνω όταν σαν μαμά μου πάει κόντρα σε όλα ; μου έκανε μούτρα στον αρραβώνα γιατί δεν έγιναν όπως ήθελε εκείνη αλλά όπως έγιναν εγώ! Δεν μιλάμε εδώ και μια βδομάδα και κάθε φορά που μιλάμε μαλώνουμε! Ο άντρας μου δεν την θέλει στην ζωή μας γτ μας δημιουργεί καβγάδες.. της έχουμε μιλήσει και εγώ και εκείνος αλλά δεν καταλαβαίνει! Αισθάνομαι μάνα μου την πεθερά μου και όχι αυτήν που με γέννησε λόγω τον πράξεων της ! Τι άλλο να κάνω ;;

- Γεωργια


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Φυσικά και καταλαβαίνει, αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι δεν κάνεις αυτά που θέλει με τον τρόπο που θέλει. Αυτό καταλαβαίνει, γιατί μόνο αυτό την ενδιαφέρει. Αν τα πράγματα γίνονται σύμφωνα με τις επιθυμίες της, ακριβώς επειδή σε γέννησε.


Ευτυχώς που δεν μένετε μαζί της. Ο χειρισμός τέτοιων ανθρώπων είναι ο εξής: λίγες, ελεγχόμενες επαφές. Κόψιμο συζήτησης κάθε φορά που φέρεται έτσι (λες «όχι μαμά, δεν δέχομαι να μιλάς έτσι» και το κλείνεις, το λες και φεύγεις) και προσοχή, μην της κάνεις τα χατίρια για να την καλμάρεις. Δεν θα τα κάνεις αυτά για να αλλάξει, αλλά για να περιφρουρήσεις την προσωπική σου ηρεμία. Όσο γίνεται.


Για την ουσιαστική ερώτηση, δεν γίνεται κανείς καλύτερος άνθρωπος επειδή κάνει παιδιά. Η σοφή μάνα που τα κάνει όλα σωστά είναι μυθιστορηματικό στερεότυπο. Η μητέρα σου έχει αυτόν τον χαρακτήρα, οπότε θα πρέπει να της φέρεσαι σύμφωνα με τα δεδομένα.


__________________
6.


Αγαπητή Α μπα.. Είμαστε μαζί με το φίλο μου ένα χρόνο περίπου. Ήμασταν πολύ καλά μέχρι που το πράγμα στράβωσε γιατί νιώθει ότι του λείπει η μοναξιά του.
Θυμώνει με τα πάντα και με παίρνει η μπάλα όσο και αν προσπαθώ να του δώσω το χώρο του ελπίζοντας ότι είναι περαστικό. Αλλά χαλιέμαι και νιώθω ότι πιέζω καταστάσεις. Δεν θέλει να με χάσει και αυτό που βγαίνει από τις συζητήσεις μας και που επαναλαμβάνει είναι πως αν με αφήσει θα το μετανιώσει. Γι' αυτό κάνω υπομονή αλλά οι αντοχές μου δεν πάνε με βάσει το πρόγραμμά του και δεν μπορώ να προσπαθώ χωρίς να ξέρω τι θέλει πια. Μήπως το κουράζω πολύ; τι μπορώ να κάνω;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Γιατί είναι δικό σου πρόβλημα το ενδεχόμενο να το μετανιώσει; Γιατί είναι δικό σου πρόβλημα το τι θέλει; Γιατί είναι δικό σου πρόβλημα αν δεν θέλει να σε χάσει;


Δεν σου φτάνει ότι μένει μαζί σου επειδή δεν ξέρει αν θέλει να είναι μαζί σου; Και αναρωτιέσαι αν το κουράζεις ΕΣΥ;


Πού βρίσκεσαι σε αυτή την ιστορία, τι θέλεις από μία σχέση, τι παίρνεις, πώς περνάς μαζί του; Περιμένεις να σου πει αυτός;


Αν φύγεις, θα δεις αν είναι περαστικό ή όχι.


_________________
7.

Θα προσπαθήσω να μείνω στα γεγονότα: πρόσφατα είπα στην Ε, την οποία πάντρεψα πριν από 12 χρόνια με έναν από τους τρεις κοντινούς μου φίλους, ότι ο άντρας της την απάτησε πριν τον γάμο (αναβλήθηκε τότε για έναν χρόνο με την δικαιολογία ότι πιέστηκε και δεν ήταν έτοιμος) και κατά τη διάρκειά του, δημιουργώντας τουλάχιστον μια σταθερή εξωσυζυγική σχέση και αρκετές ξεπέτες. Ο λόγος που βρεθήκαμε? Για να μου πει πως ανακάλυψε (2 φορές μέσα στον ίδιο χρόνο) ότι ο άντρας της την απατά με την ίδια παντρεμένη γυναίκα (άλλη από τις προαναφερόμενες) και να με ρωτήσει αν το είχε ξανακάνει. Εκείνος δεν μου είχε πει τίποτα μετά τα τελευταία "κραξίματα" από μένα σχετικά με την εξωσυζυγική του ζωή.

Η εν λόγω γυναίκα, έχει ακραία ξεσπάσματα (φωνές, κλάματα, υπερβολικά πολλά νεύρα, σε σημείο να είναι αδύνατη η συνύπαρξη στον ίδιο κλειστό χώρο μαζί της) που κλιμακώθηκαν λίγο μετά τον γάμο της και τελευταία έβλεπε ψυχολόγο (παλαιότερα είχε παρακολουθήσει μαθήματα διαχείρισης θυμού, χωρίς αποτέλεσμα). Από τις επισκέψεις, αλλά και από άλλες κουβέντες που είχαμε κάνει, προέκυψε ότι δεν περνούσε καλά στο σπίτι της και μένει εκεί λόγω της αίσθησης του καθήκοντος προς τα παιδιά της και του φόβου της να ξαναρχίσει από την αρχή.

Δε ζητάω εξιλέωση ή επιβεβαίωση ότι δεν έκανα κάτι κακό, ούτε θεωρώ τον εαυτό μου ηθοπλάστη, κάθε άλλο. Όμως όλοι ανεξαιρέτως διαφώνησαν μαζί μου με το κύριο επιχείρημα ότι "ανακατεύτηκα σε μια υπόθεση χωρίς να έχω λόγο", κάτι που θεωρώ παράλογο λόγω της σχέσης μου με το ζευγάρι και των ίσων αποστάσεων που οφείλω να τηρήσω με βάση την ιδιότητα που μου εμπιστεύτηκαν και οι δύο.

Τέλος, να πούμε ότι δεν έχω καμία ερωτική έλξη προς την Ε. Για πες?!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Είναι δύσκολη η απάντηση, υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές, αλλά η γνώμη μου είναι η εξής: εφόσον θεωρείς ότι οι δύο είναι εξίσου φίλοι σου, κι εφόσον σε ρώτησε ευθέως και δεν προέκυψε απλά η κουβέντα, το μόνο που μπορούσες να κάνεις είναι να πεις την αλήθεια, γιατί αν δεν έκανες αυτό, θα έλεγες ψέματα με στόχο την εξαπάτηση. Είχες λόγο, γιατί σου τέθηκε η ερώτηση. Σε ρώτησε δίνοντας σου τον λόγο, δεν χτύπησες κουδούνια για να δώσεις αναφορά.


Η σχέση αυτή έχει ένα κάρο προβλήματα, η πληροφορία που έδωσες είναι σταγόνα, αλλά κι έτσι να μην ήταν, δεν πιστεύω ότι έκανες κάτι κακό. Διαφωνώ με όλους όσους το συζήτησες, αλλά βρε παιδί μου μην το συζητάς αυτό το θέμα για να πάρεις γνώμη, δεν είναι δικό σου για να το συζητάς.


44

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ