Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού

Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού Facebook Twitter
Ο χρυσός σταυρός ζυγίζει 13,5 γραμμάρια, είναι 4,1 εκατοστά και είναι σχεδιασμένος βάσει ενός περίτεχνου μοτίβου. Στο πίσω μέρος, το κόσμημα είναι λείο και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν φτιαγμένο για να το φοράει κοπέλα, κατά πάσα πιθανότητα της φυλής Βίκινγκ.
3

Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού Facebook Twitter
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την έλευση του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν τα Jelling Stones (τεράστιες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία)

Σε ένα σπουδαίο πολύτιμο κειμήλιο του χριστιανισμού σκόνταψε στη Δανία ερασιτέχνης «κυνηγός» θησαυρών, ο οποίος βρήκε έναν αρχαίο σταυρό, εύρημα που σύμφωνα με αρχαιολόγους και ιστορικούς, ίσως αλλάξει για πάντα τα περί χριστιανικής θρησκείας δεδομένα. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Dennis Fabricius Holm και ενώ περνούσε ένα ξεκούραστο απόγευμα μακριά από τη δουλειά, βρήκε έναν σουηδικό σταυρό – που οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι από την εποχή των Βίκινγκ κοντά στην πόλη Aunslev.

«Σηκώθηκα νωρίς το πρωί της Παρασκευής και βγήκα με τον ανιχνευτή μετάλλων μου να ψάξω για λίγες ώρες και ξαφνικά έπεσα πάνω σ’ αυτό...», αποκάλυψε ο Holm μιλώντας σε Μέσα της Δανίας. 

Όταν πόσταρε το εύρημα του στα social media, τότε φίλοι και followers τον ενθάρρυναν να το παραδώσει στο Μουσείο. 

Η Malene Refshauge Beck, υπεύθυνη του Μουσείου Østfyns, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία μοναδική, ζωτικής σημασίας ανακάλυψη, η οποία μας ταξιδεύει στο πρώτο μισό του 10ου αιώνα. 

Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος σταυρός αποτελεί το δεύτερο εύρημα που έχει εντοπιστεί στη Σουηδία, ενώ και το πρώτο προερχόταν από την ίδια χρονολογική περίοδο. 

Ωστόσο, ο σταυρός βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, γι’ αυτό και ήδη θεωρείται ένα από πιο σημαντικά τεκμήρια του χριστιανισμού που βρέθηκαν ποτέ στη Σουηδία, ένα πολύτιμο αντικείμενο που ίσως αλλάξει όσα ξέραμε για τον Χριστιανισμό μέχρι σήμερα. 

Ο χρυσός σταυρός ζυγίζει 13,5 γραμμάρια, είναι 4,1 εκατοστά και είναι σχεδιασμένος βάσει ενός περίτεχνου μοτίβου. Στο πίσω μέρος, το κόσμημα είναι λείο και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν φτιαγμένο για να το φοράει κοπέλα, κατά πάσα πιθανότητα της φυλής Βίκινγκ. 

Χρονολογείται γύρω στο 900 – 950 μ.Χ και θεωρείται μοναδικό ως εύρημα ακριβώς επειδή αποδεικνύει ότι οι Δανοί είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα ήταν γνωστό. 

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το  παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την έλευση του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν τα Jelling Stones (τεράστιες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία) βρίσκονται στο Jutland και χρονολογούνται από το 965μΧ. 

Όμως, επί δύο αιώνες περίπου, πριν το 965μΧ, όλα τα ιστορικά δεδομένα συνέκλιναν στο ότι οι ιεραπόστολοι που είχαν βρεθεί στη χώρα δεν είχαν καταφέρει να προσηλυτίσουν τους Βίκινγκ. 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν οι εξόριστοι της Σπιναλόγκας μεταφέρθηκαν στο Αιγάλεω

Ιστορία μιας πόλης / Όταν οι εξόριστοι της Σπιναλόγκας μεταφέρθηκαν στο Αιγάλεω

Πότε δημιουργείται η αποικία των ανθρώπων που έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν, από ποιους και με τι σκοπό; Και πώς βρέθηκαν στην Αθήνα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Στέλιο Λεκάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στα άδυτα του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο θησαυρός του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου

Μια ξενάγηση στις σπάνιες συλλογές χειρογράφων, παλαιτύπων και μικροφίλμ που σκιαγραφούν την ελληνική τυπογραφία, την ιστορία του βιβλίου αλλά και τους κώδικες της Παλαιογραφίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ανακοίνωσε ότι δύο αγάλματα που απεικονίζουν τον Δία και την Αφροδίτη ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο
NEWSROOM
Η ζωή και ο θάνατος στην ΟΘωμανική Κρήτη

Ιστορία μιας πόλης / Η ζωή και ο θάνατος στην Οθωμανική Κρήτη

Πώς ήταν να πεθαίνεις ως μουσουλμάνα ή μουσουλμάνος στην Οθωμανική Κρήτη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Αντώνη Αναστασόπουλο για τις μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες στην Κρήτη και τη σημασία τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μόδα στις κρατικές στολές του 19ου αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Περικεφαλαίες με φτερά και κολάν: Η μόδα στις κρατικές στολές του 19ου αιώνα

Η LiFO παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εικόνες και σχέδια που μαρτυρούν τη μόδα στις κρατικές στολές ανάλογα με τη χρονιά, τη νοοτροπία της διακυβέρνησης και το σώμα που υπηρετούσε κάποιος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT
Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αντώνη Κοτσώνα για την αρχαία πόλη στην ενδοχώρα της κεντρικής Κρήτης, η οποία υμνήθηκε από τον Όμηρο, θεωρήθηκε τόπος γέννησης του Δία από τον Ησίοδο, πολέμησε επανειλημμένως εναντίον της Κνωσού, καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά κατάφερε και ανέκαμψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Ανταπόκριση από την Αλεξάνδρεια / Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Το αξιέπαινο έργο της ανακαίνισης από το Ίδρυμα Ωνάση της Οικίας του Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια δεν αποσκοπεί σε μια απλή αναπαράσταση μιας μνήμης αλλά στην απόδοση της καθημερινότητας του ποιητή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Aνθρωποθυσία, ανάκτορα, και σεισμοί στα Μινωϊκά Χανιά

Ιστορία μιας πόλης / Aνθρωποθυσίες, ανάκτορα και σεισμοί στα μινωικά Χανιά

Πόσα γνωρίζουμε για τη μινωική Κρήτη; Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κυδωνία και πώς εντάσσεται η περιοχή στη μεγάλη εικόνα της κρητικής αρχαιολογίας; H Aγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη για τη μινωική Κυδωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

Ιστορία μιας πόλης / ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

150 περίπου χρόνια πριν, ιδρύεται στην Αθήνα ο Σύλλογος Εκπαιδεύσεως Νεανίδων, που επιβιώνει και προσαρμόζεται στις κοινωνικές αλλαγές, και ζει μέχρι και σήμερα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM