ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: τι είναι λειτουργικό;

Στο σημερινό «Α μπα»: τι είναι λειτουργικό; Facebook Twitter
105


__________________
1.

Τι γνώμη έχεις για τους ανθρώπους που θέλουν να είναι συνεχώς το επίκεντρο της προσοχής; Και για να το επιτύχουν αυτό, θα σε μειώσουν για να φανούν καλύτεροι από σένα;
Περισσότερο, όμως, δε μπορώ αυτούς που επιτρέπουν σε τέτοιους ανθρώπους να το κάνουν..
Μετά από χρόνια φιλίας με 3 κοπέλες, από τις οποίες η μια ανήκε στην 1η κατηγορία, οι άλλες 2 στην 2η, και έμενα να φαίνομαι πάντα η στραβή που δημιουργεί "καβγάδες", αποφάσισα να φύγω από αυτή την παρέα η οποία δε μου ταίριαζε τελικά..
Προέκυψαν και άλλα θέματα ενδιάμεσα, όπως η κακή στάση της 1ης απέναντι μου για το αγόρι μου, με την οποία ήταν φίλοι πριν έρθουμε κοντά.. Η στάση ήταν ξεκάθαρη ζήλια γιατί η δική της σχέση δεν πήγαινε καλά και ας μην ήθελε να το παραδεχτεί.. Αυτό, όμως, που δεν ανέχτηκα ήταν οι άλλες δυο, που χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα, ακολούθησαν την 1η και απομακρύνθηκαν. Πως γίνεται, βρε Άμπα, να μην είδαν αυτά που έβλεπα εγώ?- Ελπίδα

Αυτό δεν είναι, άλλωστε, το ερώτημα που μας βασανίζει όλους περισσότερο από όλα, σε αυτή τη ζωή; Πώς γίνεται να μην βλέπουν οι άλλοι τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια; Αφού τα δικά μας μάτια τα βλέπουν όλα σωστά, όπως είναι, με ακρίβεια και αντικειμενικότητα, ενώ τα δικά τους μάτια είναι απλώς «η άποψη τους», και είναι και λάθος..

.
Ενώ τα δικά μας μάτια δεν είναι απλώς «η άποψή μας;» Γιατί; Ρητορική ερώτηση, δεν χρειάζεται να απαντήσεις.


Ο καθένας βλέπει τα πράγματα όπως μπορεί, όσο του επιτρέπεται, και όπως θέλει. Αντί να προσπαθείς να επιβληθείς, βρες παρέες που βλέπουν τα πράγματα εξαρχής όπως εσύ. Λιγότερες απογοητεύσεις έτσι.

Από την άλλη, ίσως απλώς να κοντραρίστηκες για την αρχηγία μιας παρέας και να έχασες.

__________________
2.

Αγαπημενη μου Α-μπα, σε διαβάζω από όταν πρωτοξεκίνησε η στήλη σου, δε χάνω επεισοδιο και θέλω να σου πω πως σ αγαπώ πολύ. Τελευταία έχω την αίσθηση πως το κλίμα εχει βαρύνει. Θυμάμαι πριν δυο χρόνια ερωτήσεις που αφορούσαν το μυστικό του αρωματικού καφέ, πώς να αλλάζουμε εύκολα παπλωματοθήκη και πώς πινεται το τζιν τόνικ. Πλέον αυτές έχουν εξαφανιστεί και όλες σχεδόν οι ερωτήσεις είναι συναισθηματικού περιεχομένου, αφορούν προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα. Όχι οτι δεν έχουν ενδιαφέρον, αλλά η στήλη νιώθω πως έχασε λίγο το αρχικό ανάλαφρο, ευχάριστο κλίμα και σοβάρεψε αρκετά. Δε σου έρχονται πια χαζοερωτήσεις να τσοντάρεις ανάμεσα στις πιο βαριές; Με πολλή αγάπη, κι επίσης πάντα ήθελα να ρωτήσω αν προτιμάτε ψαλιδάκι, νυχοκόπτη ή λιμα για τα νυχια και να κάνουμε ένα γκάλοπ. Στέλνω πολλά φιλιά!!- Νεφέλη

Τι να πω, ίσως ωρίμασε η στήλη, ίσως να ωρίμασε η χώρα, ίσως να μην ταιριάζουν πια τα ανάλαφρα, αλλά δεν αλλάζω την σειρά των ερωτήσεων, γιατί θα ήταν άδικο, εκτός αν πρόκειται για κάτι πολύ έκτακτο.

ή

__________________
3.

Σήμερα σε μια ερώτηση έλεγε μία κοπέλα:
"Πώς μπορώ να εμπιστευτώ την ψυχή μου σε έναν άγνωστο...;"
Και αναρωτιέμαι: Μήπως τελικά με το όνομα "ψυχολογία" οι ψυχολόγοι έχουν βάλει ένα τεράστιο αυτογκόλ στον εαυτό τους; Όσοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ψυχή τους βλέπουν με καχυποψία, και όσοι θεωρούν ότι υπάρχει, λογικά τη θεωρούν κάτι ιερό και άρα δεν την εμπιστεύονται σε έναν επιστήμονα. (Και στην τελική, πόση εμπιστοσύνη εμπνέουν ως επιστήμονες από τη στιγμή που δεν βλέπουν το πρόβλημα;)
Μήπως θα ήταν καλύτερα να λέγονται οι ψυχίατροι "εγκεφαλολόγοι" και οι ψυχολόγοι "συμπεριφοριστές" ή κάτι τέτοιο;- Cruise T.

Συμφωνώ απολύτως, πρέπει να αλλάξει το όνομα και να βγει η λέξη ψυχή από τη μέση, γιατί οι μεταφυσικές προεκτάσεις αυτής της λέξης δημιουργούν πάρα παρεξηγήσεις. Οι λέξεις που προτείνεις είναι πολύ πετυχημένες.


Όσο για την κοπέλα που ρώτησε αυτό, δεν θυμάμαι τι απάντησα, αλλά εμπιστευόμαστε πολλές φορές τις «ψυχές» μας σε αγνώστους, και το ονομάζουμε έρωτα. Με τον ψυχολόγο είναι πολύ πιο ασφαλής η διαδικασία, αλλά έχουμε απείρως μεγαλύτερο δισταγμό, βλέπεις, εκεί δε μπαίνει το ατού του σεξ στη μέση.

__________________
4.


Αγαπητή Α,μπα,
Είμαι 30 και εδώ και τρεις μήνες έχω χωρίσει από μία σχέση 8 ετών. Ξεκίνησε ως ένας μεγάλος έρωτας, εξελίχθηκε σε μία ζωντανή και χαρούμενη σχέση και κατέληξε σε βούρκο τα τελευταία 4 χρόνια, κατά τα οποία είχα μετατραπεί σε ψυχολογικό σάκο του μποξ για ο,τιδήποτε άσχημο συνέβαινε στη δουλειά ή στην οικογένεια ή οπουδήποτε αλλού στη ζωή του φίλου μου. Τα δικά μου θέλω δεν είχαν αξία και ένιωθα μπλεγμένη σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορούσα να βγω, σκεπτόμενη ότι ο φίλος μου στηριζόταν σε εμένα και αν έφευγα θα έχανε τις όποιες ισορροπίες που του είχαν μείνει. Χωρίς να λέω ότι είμαι αγία, θεωρώ ότι έβαλα πλάτη περισσότερο απ'όσο άντεχα και αυτό αναγνωρίστηκε μόνο τώρα, έπειτα από τον χωρισμό. Και ενώ νιώθω καλύτερα τώρα που είμαι μόνη μου, ξανασχολούμαι με αυτά που μου αρέσουν, ξαναβρίσκω την αυτοπεποίθησή μου, νιώθω ενοχές απέναντί του που εγώ συνέρχομαι ενώ ο ίδιος φέρει εξαιρετικά βαρέως τον χωρισμό μας και προσπαθεί να αλλάξει για να με ξανακερδίσει. Και επιπλέον, ξέρω ότι δεν είμαι σε φάση για σχέση τώρα, αλλά υπάρχει κάποιος με τον οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε μία ερωτική επαφή, αλλά μέσα μου νιώθω ότι απατάω τον πρώην φίλο μου, ότι αν ήμουν σωστή δεν θα επιθυμούσα κάποιον άλλον τόσο σύντομα. Πώς σβήνει αυτός ο μηχανισμός των ενοχών; Πότε θα σταματήσω να αναλαμβάνω ευθύνες που δεν μου αναλογούν; Και, τέλος, πότε να πάω με άλλον;- home alone

Πότε; Χθες, αν γίνεται.

 

Δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο. Οι σχέσεις δεν λήγουν όταν ειπωθεί επίσημα, έχουν λήξει πολύ πριν γίνει η ανακοίνωση. Για τον μηχανισμό συμπεριφοράς σου πρέπει να προβληματιστείς πολύ, και ακόμη περισσότερο, γιατί σε οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια, και σου κάνει κακό. Είσαι υποχωρητική και υπομένεις γιατί πιστεύεις ότι έτσι κερδίζεις κάτι, και αυτό το κάτι είναι η αγάπη, η αποδοχή, ή μια ελπίδα σε ασφάλεια; Όλα αυτά μαζί; Η εμπειρία σου έδειξε ότι δεν κερδίζεις αυτό που ελπίζεις με την υποχωρητικότητα. Ήταν μεγάλη σχέση χρονικά, αλλά μην κάνεις το λάθος να υποθέσεις ότι ήταν και καθοριστική ή σημαντική, μόνο επειδή κράτησε 8 χρόνια. Κράτησε 8 χρόνια επειδή δεν είχες μαζέψει αρκετό κουράγιο για να την τελειώσεις, είχε λήξει πολύ πιο πριν. Κράτα το μάθημα που πήρες από αυτή, και μην δίνεις περισσότερη αξία από αυτή που αναλογεί. Να είσαι πάρα πολύ αυστηρή με ανθρώπους που δεν σεβάστηκαν τα όρια σου, και να προστατεύεις με μεγάλη προσοχή τον εαυτό σου από αυτούς.

__________________
5.


Έχω ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό να πηγαίνω σε μία ψυχίατρο, λόγω διαταραχών του ύπνου. Έχω κάνει συνολικά 3 επισκέψεις μέχρι τώρα. Σε αυτές τις επισκέψεις μιλούσα αποκλειστικά εγώ με ελάχιστες ερωτήσεις από πλευράς αλλά με συνεχείς διακοπές από τηλεφωνήματα, πότε στο σταθερό και πότε στο κινητό και από τη γραμματέα της που όλο και κάτι θυμόταν. Δηλαδή στην 1 ώρα επίσκεψη ζήτημα είναι εάν μίλησα την μισή. Το μόνο που μου έχει μείνει μέχρι στιγμής είναι τα Lexotanil που μου έδωσε για να κοιμάμαι. Έτσι πρέπει να είναι οι ψυχίατροι; Ρωτάω γιατί πάω πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν είχα ανάλογη εμπειρία. Η συγκεκριμένη έχει το όνομα της καλής ψυχιάτρου στην περιοχή μας και μου την συνέστησε γνωστός. Προσωπικά θα ήθελα να μην αποσπάει τίποτα την προσοχή της ώστε να συγκεντρώνεται σε αυτά που λέω και να δίνει και κάποια συμβουλή που και που. Έτσι συμπεριφέρονται όλοι οι ψυχίατροι;- dimitroula

Πες αυτά που έγραψες στην γιατρό, δώσε της μια ευκαιρία να διορθωθεί, και αν δεν το κάνει, άλλαξε ψυχίατρο. Ισχύει ό,τι ισχύει για όλους τους γιατρούς. Όσο είσαι στην επίσκεψη, η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη σε σένα.

__________________
6.


Γεια σου ρε Α-μπα (Αββα μου θυμιζει αυτο).
Λοιπον η ερωτηση ειναι η εξης: Πως οριζεται η ζηλεια; Η πιο συγκεκριμενα: Καποιος που δεν εχει προβλημα η κοπελα του να ντυνεται οπως θελει, να πηγαινει οπου θελει, την εμπιστευεται απολυτα, δεν εχει προβλημα με το παρελθον της (εννοω δεν ενοχλειται απο το φυσιολογικο γεγονος οτι υπηρξαν κι αλλοι στη ζωη της- ισα ισα ακομα και να τους ξαναδει για εναν καφε δεν υπαρχει προβλημα αφου ειναι κομματι της ζωης της), καμαρωνει με το γεγονος οτι υπαρχουν θαυμαστες κτλ κτλ....θεωρειται ζηλιαρης αν εκνευριστει που καποιος που ξερει οτι η κοπελα αυτη εχει σχεση συνεχιζει να της την πεφτει; Γτ η κοπελα μου , ενω εχω ολα τα παραπανω χαρακτηριστικα, με ειπε ζηλιαρη επειδη εκνευριζομαι απο εναν τυπο που κανει πως δεν υπαρχω στη ζωη της. Η απορια μου ειναι αν στεκει ο χαρακτηρισμος ζηλιαρης σε μια τετοια κατασταση η ειναι φυσιολογικο και αναμενομενο να εκνευριζομαι αν την πεφτει συνεχεια αυτος στην κοπελα μου; Ειμαι ο κλασσικος τυπος ζηλιαρη που θυμωνω; οχι μαζι της. μαζι του. Να ξαναπω πως δεν με ενοχλουν οι θαυμαστες. Εχω ωραια κοπελα και ειναι λογικο. Αλλα με καποιον που συνεχιζει να την ενοχλει ενω του εχει πει οτι εχει σχεση, ε ναι θυμωνω. Ειμαι ζηλιαρης;- Μαρτζιπαν

Άλλο να ζηλέψεις κάτι, κάποιον, και άλλο να χαρακτηριστείς ζηλιάρης. Αν ισχύουν όλα αυτά που είπες, δεν είσαι ζηλιάρης, αλλά ζηλεύεις εξαιτίας της συγκεκριμένης περίπτωσης, και δεν χρειάζεται να το δικαιολογήσεις, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τις ευθύνες από την κοπέλα σου, η οποία συντηρεί μια κατάσταση που σου δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα. Κατά τη γνώμη μου μαζί της πρέπει να θυμώσεις, όχι μαζί του. Για να το συνεχίζει αυτός, κάποιο πράσινο φως θα βλέπει στη συμπεριφορά της. Εκτός και αν είναι εντελώς παλαβός, και τότε πρέπει να μη ζηλεύεις, αλλά να φοβάσαι.

__________________
7.


Αγαπητή Λένα, πες μου κι εσύ τη γνώμη σου.. Αν και έχω την εντύπωση ότι έχεις απαντήσει ξανά κάτι τέτοιο, δεν μπόρεσα να βρω την ερώτηση. Είναι δυνατόν μια σχέση να διατηρηθεί όταν δε λειτουργεί το σεξ? Είμαι σε μια εξαιρετική σχέση σε όλους τους τομείς εκτός από αυτό. Δεν το λέω με καμία διάθεση για χυδαιολογία. Ούτε έχω να προσάψω κάτι στο φίλο μου ή αυτός σε εμένα (έχει συζητηθεί εκτενώς το θέμα, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις αλλά κάθε φορά το ίδιο φιάσκο). Ενώ αγαπιόμαστε πολύ, και θέλουμε να φτιάξουμε τη ζωή μας μαζί, η χημεία μας στο κρεβάτι δεν είναι η καλύτερη. Αναρωτιέμαι, μήπως μετά από κάποια χρόνια αυτό θα μπορούσε να μας διαλύσει? Ως τώρα, μετά από 5 χρόνια, δεν έχουμε άλλα προβλήματα, αλλά αυτό είναι αγκάθι που υπάρχει από πολύ νωρίς στη σχέση μας και ενώ προσπαθούμε να το λύσουμε, φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει χάσμα ανάμεσά μας. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου? Είναι δυνατόν μια σχέση δυσλειτουργική στο σεξ να παραμείνει λειτουργική στην πορεία του χρόνου, εφόσον άλλα θέματα δεν υπάρχουν?- ποια είμαι???

Ναι, είναι. Η γνώμη μου δεν έχει σημασία, γι' αυτό λέω ότι είναι. Η εμπειρία, η γνώμη, η γνώση και η αλληλεπίδραση του καθενός μας ξεχωριστά σε αυτόν τον κόσμο, στην γη, στην ιστορία των ανθρώπων, είναι πολύ περιορισμένη και ασήμαντη για να είμαστε σε θέση έστω και να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε και να οριοθετήσουμε κάτι τόσο περίπλοκο και πολυπαραγοντικό όσο μια ανθρώπινη σχέση. Μια ανθρώπινη σχέση ορίζεται από τα μέλη της, και όταν οι κανόνες και οι όροι είναι αποδεκτοί από όλους, είναι μια λειτουργική σχέση – δεν μπορώ να βρω κανέναν περιορισμό σε αυτόν τον ορισμό.
Πρόσεχε όμως: ισχύει ό,τι πιστεύεις ότι ισχύει. Αν φοβάσαι ότι η έλλειψη σεξουαλικής χημείας θα δημιουργήσει χάσμα, τότε το χάσμα θα δημιουργηθεί. Το ερώτημα είναι: το πιστεύεις στ' αλήθεια, ή έχεις μάθει να το πιστεύεις;

105

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ