Τόσο hype για το τίποτα. (Η Lady Gaga δεν ξέρει να χάνει)

Τόσο hype για το τίποτα. (Η Lady Gaga δεν ξέρει να χάνει) Facebook Twitter
80

 

Τόσο hype για το τίποτα. (Η Lady Gaga δεν ξέρει να χάνει) Facebook Twitter

 

Όταν πριν από 3 μήνες η Gaga κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι απ' τον πολυαναμενόμενο τότε δίσκο της, το Applause, έβγαλε και ένα βιντεάκι γεμάτο με άσχημα πράγματα που θα μπορούσαν να ειπωθούν εναντίον της ("Η Lady Gaga ξόφλησε", "ο δίσκος της είναι αποτυχία" κλπ.). Λίγες μέρες αργότερα, εμφανίστηκε στα βραβεία του MTV και έβαλε προηχογραφημένες φωνές να την γιουχάρουν. Το κόλπο ήταν γνωστό: Υποβάθμιζε η ίδια τον εαυτό της, για να μην την υποβαθμίσουν οι άλλοι - ακύρωνε εκ των προτέρων τις αντιδράσεις σε περίπτωση αποτυχίας.

 

Ενώ όμως έδειχνε ότι και καλά αδιαφορούσε για την εμπορική επιτυχία έκανε τα πάντα για να την πετύχει με το ARTPOP. Για πάνω από ένα χρόνο δημιούργησε το μεγαλύτερο hype που έχει υπάρξει ποτέ για δίσκο. Επίσης, φρόντισε τους τελευταίους μήνες να κάνει σχεδόν κάθε μέρα κάτι εντυπωσιακό ή παράξενο ή αηδιαστικό που θα την κρατούσε στην επικαιρότητα, και προσπάθησε με κάθε απεγνωσμένο τρόπο να κλέψει/εξαπατήσει τα charts κάνοντας κόλπα με τα streams της στο youtube, πράγμα που είχε προκαλέσει την αντίδραση των υπευθύνων των τσαρτς. 

 

Τόσο hype για το τίποτα. (Η Lady Gaga δεν ξέρει να χάνει) Facebook Twitter

 

Όταν όμως το πρώτο σίνγκλ δεν έγινε το σουξέ που αναμενόταν, η ίδια στο twitter της δήλωσε πως δεν την ενδιαφέρουν τα νούμερο ένα (όταν δεν τα έχει, προφανώς) αλλά η ίδια η μουσική. Φαινόταν ήδη απελπισμένη: έκανε τα πάντα -ακόμα και ξεδιάντροπους διαγωνισμούς στους οποίους οι φανς της έπρεπε να αγοράσουν ο καθένας εκατοντάδες αντίτυπα του Applause-, κι όταν αποτύγχανε δήλωνε ότι τάχα αδιαφορεί για τα τσαρτς.

 

Ολόγυμνη με την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, οικειοποίηση του Andy Warhol, δηλώσεις μεγαλομανίας περί σύζευξης της τέχνης με την ποπ μουσική (λες και δεν το είχε κάνει κανείς πριν απ' αυτήν, πχ. ακόμη και ο ίδιος ο Warhol), εμφάνιση στο itunes festival με τα μισά τραγούδια του δίσκου, διαφημίσεις παντού, εμφανίσεις σε βραβεία, τρελά ντυσίματα, πάρτι σε ζωντανή μετάδοση, φήμες που διοχέτευσε η ίδια για συναυλία στο διάστημα - ώστε να τις επιβεβαιώσει την κατάλληλη ώρα και να κερδίσει κι άλλη δημοσιότητα.

 

Και φυσικά η χρήση του ίντερνετ ως εργαλείο αυτοπροβολής. Με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ θυμήθηκε να τσακωθεί με τους πρώην φίλους της, να μιλήσει για τα ναρκωτικά της, για το βάρος της, για τον φημολογούμενο ερμαφροδιτισμό της, για τη σχέση της με τη Μαντόνα (που, με παρόμοια, αλλά πολύ λιγότερα κολπάκια πέρσι πούλησε ΠΟΛΥ περισσότερο με τον δίσκο της MDNA - και φέτος είναι ΝΟ1 στη λίστα τραγουδιστριών με τα περισσότερα έσοδα, μπροστά από την Gaga και την μάλλον αποτυχημένη περιοδεία της, διανύοντας το 30ο έτος στην κορυφή).

 

Κάτι όμως πήγε στραβά. Και παρά το πρωτοφανές promotion -λέγεται ότι η δισκογραφική της εταιρία Interscope ξόδεψε 25 εκατ. δολάρια για τη διαφήμιση, και τον χρηματισμό ραδιοφώνων για να παίζουν τα τραγούδια της, αλλά και του Billboard για να κάνει παρατυπίες στα τσαρτς του προωθώντας την Gaga - ο δίσκος αγοράστηκε σχεδόν μόνο από τους σκληροπυρηνικούς της φανς, και όχι καν από όλους. Σα να είχε τον ανθρωποδιώκτη.

 

 

 

 

Η πιο πολυσυζητημένη κυκλοφορία της χρονιάς πούλησε ελάχιστα στις ΗΠΑ την πρώτη εβδομάδα (σε σχέση με την ιδιότητά της ως MegaStar, με τον προηγούμενο δίσκο της, αλλά και το προηγούμενο Νο1), πηγαίνοντας Νο1 χάρη στα Little Monsters με πωλήσεις πολύ χαμηλότερες απ' την περσινή Madonna, και χαμηλότερες από την φετινή Katy Perry ή τη Miley Cyrus - το ίδιο και στην Αγγλία, όπου πιθανότατα θα βγει τελείως απ' το Τοπ-10 την δεύτερη εβδομάδα. [Στις ΗΠΑ, όπως μόλις ανακοινώθηκε, τη δεύτερη εβδομάδα αναμένεται να έχει πτώση σχεδόν 80%, πουλώντας μόνο 50.000 αντίτυπα. Στην Αγγλία δε, η πτώση της δεύτερης εβδομάδας θα είναι τουλάχιστον 84%.] Τόσο hype για το τίποτα.

 

Καταλαβαίνω ότι αυτό που οι φανς της αποκαλούν GP (General Public), ο απλός κόσμος δηλαδή, την έχει βαρεθεί και σιχαθεί, και δεν θέλει πια να ακούσει γι' αυτήν - ή μάλλον θέλει να ακούει γι' αυτήν, απλώς δεν θέλει να ακούει τα τραγούδια της. Όλοι οι καλλιτέχνες περνούν απ' αυτήν τη φάση. Κι η Μαντόνα στραβοπάτησε αρκετά αργά στην καριέρα της με το Erotica το 1992 ή το American Life το 2002 και ανέκαμψε. Μόνο που στη σημερινή εποχή που φούσκες σαν την Gaga φτιάχνονται μέσα σε δευτερόλεπτα χάρη στη δύναμη του ίντερνετ, η πτώση και η αποτυχία έρχονται πολύ πιο γρήγορα - και με περισσότερο πάταγο. 

 

 

 

 

 

Και όμως μου κάνει εντύπωση. Το ARTPOP ακούγεται πολύ πιο ευχάριστα απ' τον προηγούμενο δίσκο της (Born this Way) που έκανε επιτυχία λόγω κεκτημένης ταχύτητας και μάρκετινγκ. Κι ενώ ο προηγούμενος ήταν πειραματικός και κακόφωνος και δύσκολος και λίγοι πέρα από τους φανς άντεξαν να τον ακούσουν ολόκληρο πάνω από μία φορά, ο τωρινός είναι χίλιες φορές πιο εμπορικός και εύκολος στο αυτί - αν και οι δηλώσεις της Gaga πως έφτιαξε ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ όταν έφτιαξε απλώς ένα συνηθισμένο ποπ άλμπουμ είναι γελοίες. 

 

Κάθε τραγούδι είναι φτιαγμένο αριστοτεχνικά για να γίνει σουξέ, ανακυκλώνοντας παλιότερες μελωδίες της Gaga (και της Μαντόνα κλασικά, αν και λιγότερο αυτή τη φορά).

 

Τόσο hype για το τίποτα. (Η Lady Gaga δεν ξέρει να χάνει) Facebook Twitter

 

 

Όπως οι απεγνωσμένοι για εμπορικότητα δίσκοι της Βίσση -που έχουν κάτι για όλους, λίγη τέκνο, λίγο ζεϊμπέκικο, λίγο λαϊκοπόπ, καμιά οπερετική μπαλάντα-, έτσι και εδώ έχουμε ποικιλία στοχευμένη στους πάντες, καναδυο μαύροι στα r'n'b κομμάτια, επικές μπαλάντες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, και πάει λέγοντας. 

 

Η ποπ είναι πραγματικά καλή σε αυτό το άλμπουμ. Η τέχνη, όχι και τόσο. Για ένα πρότζεκτ που υποτίθεται ότι θα ένωνε τη μουσική με τα εικαστικά, -και πέρα απ' τις σελεμπριτοφιλίες και αλληλοδιαφημίσεις με τον Κουνς ή την Αμπράμοβιτς-, σε καμία περίπτωση δεν καταλαβαίνεις ακούγοντας τον δίσκο ότι υπάρχει οποιοδήποτε κόνσεπτ πίσω απ' τα τραγούδια. Είναι όλα χιτάκια, απ' αυτά που ακούγονται αυτήν την εποχή απ' τον κάθε τυχαίο τραγουδιστή, τα οποία θα ήταν ικανά να κάνουν Νο1 επιτυχίες σ' όλο τον κόσμο - αν η ίδια η καλλιτέχνιδα δεν είχε ανεβάσει μόνη της τον πήχη τόσο ψηλά, αποτυγχάνοντας τελικά να τον πλησιάσει καν.

 

Διαβάζοντας τις μέτριες κριτικές και βλέποντας τις απογοητευτικές πωλήσεις - για τις οποίες υπεύθυνη είναι η αντιπαθής προσωπικότητα της Gaga και η μεγαλομανία της - η τραγουδίστρια μοιάζει να έχει φρικάρει. Η κατάρρευσή της είναι δημόσια, και απογοητευτική. Το ότι κάποιοι θα έγραφαν ότι η φούσκα θα έσκαγε ή θα μιλούσαν για ARTFLOP το ήξερε από πριν κι η ίδια - και είχε προσπαθήσει να το ακυρώσει με τους τρόπους που έγραψα στην αρχή. 

 

Τόσο hype για το τίποτα. (Η Lady Gaga δεν ξέρει να χάνει) Facebook Twitter

 

Τώρα όμως που τα δημοσιεύματα για το ARTFLOP είναι γεγονός, και παρ' ό,τι η ποπ του άλμπουμ είναι μια χαρά, η ίδια άρχισε να κλαίγεται στο τουίτερ της για τους haters, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιτεθεί στο Billboard - που είναι το μόνο μέσο που την υποστήριξε, σε βαθμό κακουργήματος (και πιθανότατα χρηματίστηκε για να την προωθήσει - μέχρι κι ένα τραγούδι της που δεν ακούστηκε στο ραδιόφωνο ούτε πούλησε αντίτυπα έβαλε στο Νο8 του την περασμένη εβδομάδα, παράτυπα εντελώς). 

 

Μετά την επίθεσή της στο Billboard, οι φανς της άρχισαν να κλαίνε τη μοίρα τους. "Αφαιρέστε της τη δυνατότητα να κάνει τουίτς" έγραψε κάποιος στο GagaDaily, ενώ άλλος πρότεινε: "Να πάει κατευθείαν για αποτοξίνωση. Ρεζιλεύεται όταν επιτίθεται στους μοναδικούς της υποστηρικτές, έχει τυφλωθεί απ' την αποτυχία και κάνει ό,τι να 'ναι." (Τώρα που κοίταξα το τουίτερ της είδα ότι έσβησε την επίθεσή της προς το Billboard, ποιος ξέρει με ποιου τη συμβουλή - ευτυχώς, έστω κι αργά.) 

 

 

 

Το ζουμί της υπόθεσης: Το ARTPOP έχει καλή ποπ και κακή art.

 

 

Πόσο μου λείπει πάντως ο Andy Warhol με την ψύχραιμη εμπορικότητά του και τον ακομπλεξάριστο αυτοσαρκασμό του.

 

Και πόσο μου τη δίνουν όσοι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν χωρίς να τον έχουν καν καταλάβει.  

 

 

 

 

 

 

 

80

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

16 σχόλια
Για να σας προλάβω, δεν θέλω να ξεκινήσω καβγά ανάμεσα στους monsters και τους katycats! Δεν ανήκω σε κανέναν απο τους 2! Εγώ λατρεύω την rihanna (άσχετο!) Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι το ψέμα του Dope #8! Αλλα προφανώς το billboard κατάλαβε το λαθος του γτ σήμερα που εβαλαν τα νεα charts το Dope εξαφανίστηκε! Το applause καλα κρατεί στο top10 και το νεο της ντουέτο ανεβαίνει σιγα σιγά! Όσο αφορά το ότι το artpop είναι #1 για αυτή την εβδομάδα, HELLO Its Gaga! Ήταν αδύνατο να περασει απαρατήρητο το cd μιας εκ των πιο πλούσιων γυναικών του κόσμου! Σκέψου αύριο η Oprah Winfrey να ξεκιναγε νέα εκπομπή! Την πρώτη εβδομάδα θα γινόταν πανικός! Όπως και να το κάνουμε η Gaga έγραψε ιστορία! Αλλα πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το ξανακάνει!
Θα πω απλά ότι συμφωνώ με το κείμενο αρκετά! Εχω διαβάσει κάτι παρόμοιο σε ξένο blog και εντυπωσιαστηκα που ειπώθηκαν αυτά και στην Ελλάδα! Ωστόσο αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το εξής! Πως γίνεται το Dope που δεν το ξέρει ούτε η μανα του, που στο YouTube δεν είναι καν στα top video της ημερας, να γίνει νο8??Πως γίνετε το Unconditionally, που έχω αρχίσει να βαριέμαι να βλέπω παντού, να ανεβαίνει κουτσά κουτσά της θέσεις στο billboard, ενώ βγηκε και ενα εκπληκτικό clip και η katy βγήκε female της χρονιάς?? Η αλήθεια είναι ότι το applause είναι εδώ και 13 εβδομάδες στο top10 του hot100, αλλα τις περισσότερες εβδομάδες τις πέρασε απο την θέση 6 ως την 10! Δεν έγινε καν νο1! Σε αντίθεση εννοείται με το roar που εδώ και 13 εβδομάδες είναι στο top 5!το ίδιο βέβαια ισχύει και για το wrecking ball kai το royals της lorde! Η Gaga ξέρει όσο καμια αλλη απο ποπ, αλλα πραγματικά αυτό το Cd της δεν είναι για το μπαμ που μας τα πρηξανε! Ακομα και το Venus που τα σπαει σαν τραγούδι δεν είναι στο top, και είναι το Dope! Κρίμα για το billboard αλλα προφανέστατα χρηματιστηκε!
Χρειάζεται διάλειμμα. Πρέπει να ρίξει περισσότερο το βάρος στην μουσική της παρά στην εικόνα της. Εκτός και αν θέλει να την παίρνουν στα σοβαρά μόνο οι σκληροπυρηνικοί θαυμαστές της. Τότε είναι μια χαρά.
1ον ο κυριος που εγραψε το αρθρο δεν εχει ιδεα απο δημοσιογραφια. 2ον το artpop ειναι το μοναδικο album απο γυναικα καλλιτεχνη που εφτασε no1 στις 3 μεγαλυτερες αγορες(us,uk,japan).3ον σε παγκοσμιο επιπεδο ξεπερασε και την katy και την miley.4oν ειναι το most preordered album in history σπαζοντας το ρεκορ της madonna.5ον εφτασε no1 στα itunes σε 112 χωρες,αλλο ενα ρεκορ.6ον το do what you want εφτασε στο no1 στο itunes σε 84 χωρες σπαζοντας το ρεκορ της adele που ηταν σε 80 χωρες.7ον το aura ειναι το most searched song για το 2013.8ον το forbes την κατεταξε ως most powerfull musician.9ον η ενφανιση της στ SNL ειχε την μεγαλυτερη τηλεθεαση ολης της χρονιας.10ον θα μπορουσε καλλιστα να βρει 10 παραγωγους,στιχουργους,συνθετες για να κανει απλα hitakia αλλα επιλεγει να κανει την δικη της μουσικη.11ον με πιο κριτηριο χαρακτηριζεται αποτυχια μια περιοδεια μ 166εκατομμυρια εσοδα?? 12ον τ MDNA συνολικες πωλησεις εχει κοντα στα 2.000.000 ενω το born this way 8.000.000.,13ον εχει 4 τραγουδια στο hot 100 του billboard.14ον ο κυριος που εγραψε το αρθρο ας γραψει απο την αρχη ενα σχετικο αρθρο με τα επισημα στοιχεια και χωρις την απεχθεια του για την GAGA... ΑΑΑΑ και να σημειωθει πως η katy-miley-one direction που αναφερθηκαν δεν ξερουν ακομα ποσο ζυγιζει ενα βραβειο grammy!!
Δεν θεωρώ φλοπ ένα καλό άλμπουμ. Το πρόβλημα για μένα βρίσκεται στο ότι αν δεν έχει πωλήσεις με ένα καλό άλμπουμ, τότε αυτό δεν ακούγεται πολύ ευοίωνο για την ποπ μουσική γενικότερα. Και είναι ακόμη χειρότερο όταν μιλάμε για καλλιτέχνες σαν την Gaga που δεν φοβάται να διαστρεβλώσει την εικόνα της και που δεν προμοτάρει παραδοσιακές αμερικάνικες αξίες με αυτή. [τρελό respect για την πρόσφατη εμφάνιση της στο SNL]Κατ' άλλα είναι λογικό κάποιος να έχει κουραστεί με την υπέρ-προβολή της. Ειδικά όταν δεν είναι σκληροπυρηνικός φαν και απλά του αρέσουν 2-3 κομμάτια.
Επίσης, νομίζω ότι ρόλο στο backlash έπαιξαν και οι φανς της, που με μια υπεροψία στα όρια του bullying κορόιδευαν ως φλοπς τις πωλήσεις των άλλων "αντίπαλων" τραγουδιστριών - θεωρώντας προφανώς πως "η δικιά τους" θα τις κάνει με τα κρεμμυδάκια όταν βγάλει το δικό της αριστούργημα. Όταν αποδείχτηκε ότι τελικά οι άλλες είχαν πουλήσει περισσότερο απ' την L.G., το backlash και οι κοροϊδίες ήταν, νομίζω αναπόφευκτα.
" Όταν όμως το πρώτο σίνγκλ δεν έγινε το σουξέ που αναμενόταν"Με 14 εβδομαδες στο τοπ 10 του Billboard, μια χαρα σουξε εγινε."με πωλήσεις πολύ χαμηλότερες απ' την περσινή Madonna, και χαμηλότερες από την φετινή Katy Perry ή τη Miley Cyrus"Οντως το MDNA πουλησε περισσοτερο την πρωτη εβδομαδα κυκλοφοριας του, αλλα μην ξεχναμε και την πτωση 88% στην δευτερη εβδομαδα (απο 350k σε 42k). Η Miley πουλησε μεν περισσοτερο, αλλα με τοσο "promotion" απο τα media και μονο που ασχολουνταν ολη μερα με τις "εκκεντρικες" εμφανισεις της, λογικο ηταν. Σχετικά με την Katy Perry, συγκρινε λιγο το promotion του καθε album (Η Perry ηταν πραγματικα παντου)."(και πιθανότατα χρηματίστηκε για να την προωθήσει - μέχρι κι ένα τραγούδι της που δεν ακούστηκε στο ραδιόφωνο ούτε πούλησε αντίτυπα έβαλε στο Νο8 του την περασμένη εβδομάδα, παράτυπα εντελώς)." Ειχε αρκετες πωλησεις λογω των pre-orders και λογω του video απο τα YouTube Music Awards το οποιο προσμετρηθηκε. Το bilboard δεν κανει τετοιες μαιμουδιες, αλλο να γραψουν ενα θετικο αρθρο για τους χ,ψ λογους και αλλο να παραποιησουν τα charts!"Κάτι όμως πήγε στραβά. Και παρά το πρωτοφανές promotion -λέγεται ότι η δισκογραφική της εταιρία Interscope ξόδεψε 25 εκατ. δολάρια για τη διαφήμιση, και τον χρηματισμό ραδιοφώνων για να παίζουν τα τραγούδια της, αλλά και του Billboard για να κάνει παρατυπίες στα τσαρτς του προωθώντας την Gaga - ο δίσκος αγοράστηκε σχεδόν μόνο από τους σκληροπυρηνικούς της φανς, και όχι καν από όλους. Σα να είχε τον ανθρωποδιώκτη."Σχετικα με τα 25 εκατομμυρια, μην χρησιμοποιεις ως πηγη το examiner.com... Το promotion ηταν ελαχιστο σε σχεση με τα προηγουμενα albums. Ξανα το billboard δεν υπαρχει περιπτωση να εχει κανει κατι τετοιοκαι 250.000 σκληροπυρηνικους φανς απλα δεν μπορει να εχει... Ολα θα φανουν τις επομενες εβδομαδες (αν θα ειναι flop η οχι).
Απ' ό,τι φαίνεται, και οι φανς της δεν ξέρουν να χάνουν εκτός από την ίδια. :)Για την αποτυχία του Applause (*του σινγκλ επιστροφής της διασημότερης τραγουδίστριας του πλανήτη) και του δίσκου και τα κόλπα (δωρεάν Dope μαζί με το άλμπουμ ώστε να φανεί ότι έγινε επιτυχία) κλπ δεν θα επεκταθώ, τα έγραψα στο άρθρο.Αν δεν έχει ούτε καν 250Κ hardcore φανς, όπως λες, τότε εξηγούνται πολλά. Από το άρθρο του Examiner δεν αναφέρω το κοινό μυστικό (ότι υποκρίθηκε τραυματισμό στο γοφό για να διακόψει την περιοδεία της στα μισοάδεια στάδια) για το οποίο δεν υπάρχει συμπαγής απόδειξη, αλλά ένα ποσό που δεν διαψεύστηκε από την εταιρία της, άρα εικάζω πως είναι αληθινό. Το θέμα είναι ότι όταν κάποιος ασχολείται τόσο πολύ με τα τσαρτς και έχει τόση αριθμολαγνεία και δίψα για σουξέ όπως η Gaga, στο τέλος θα μεταφέρει άθελά της την κουβέντα εκεί, επισκιάζοντας το (καλό κατά τη γνώμη μου) άλμπουμ της, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφερθεί να το ακούσει σχεδόν κανείς πέρα απ' τους φανς.
Συμφωνώ με όσα γράφει το άρθρο, εκτός από το κομμάτι για τα "παράνομα" streaming. Τίποτα το "αθέμιτο" δεν υπάρχει όταν ένας καλλιτέχνης ζητάει από τους fans του να τον βοηθήσουν μέσω των λογαριασμών του στα social media - άλλωστε δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνουν αυτό που τους ζητάει! Το Artpop είναι ένα καλό ποπ άλμπουμ, καλύτερο από το προηγούμενο και η Gaga παραμένει πηγαίο ταλέντο. Όμως η υπερβολική της έκθεση στα media τα τελευταία τρία χρόνια την έκαψε. Αν οι managers ήταν περισσότερο έξυπνοι θα την "εξαφάνιζαν" σε στιλ Γκάρμπο για δυο-τρία χρόνια μετά την επιτυχία του Fame Monster, φροντίζοντας να διατηρήσουν αναλλοίωτο το μυστήριο της "αλλόκοτης σταρ" και οργανώνοντας ένα comeback από το πουθενά που θα έκανε πάταγο μετά από κάποιο σεβαστό διάστημα απουσίας. Αντίθετα, όταν βλέπεις κάποιον που προσπαθεί να σου τραβήξει κάθε μέρα την προσοχή -και όταν όλη αυτή η υπερ-έκθεση πολλαπλασιάζεται εκατομμύρια φορές λόγω των social media- αυτό καταλήγει να κουράζει.Φυσικά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον - και η Madonna πέρασε πολλές φορές από τη φάση που οι πάντες την είχαν ξεγράψει. Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η μοναδική ποπ καλλιτέχνιδα που έχει επιδείξει "διάρκεια" και συνεχείς μεγάλες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια είναι η Rihanna.
Charmides συμφωνώ για το λάθος promotion, όμως το καλό της Gaga ήταν ότι έμοιαζε να μην έχει υπολογισμένο promotion καθόλου - ήταν χύμα και αυτό ιντρίγκαρε τον κόσμο. Δεν ήθελα να γράψω στο ποστ περισσότερα για τις μικροαπάτες της (ούτε για αυτήν του Billboard σε σχέση με το Dope), αλλά αφού το αναφέρειςΔεν μιλάω για το "αγοράστε το δίσκο μου /δείτε το βίντεοκλίπ μου για να ανέβω στα τσαρτς", παρ' ό,τι κι αυτό ακουγεται χαζό ειδικά όταν δεν ανεβαίνει στα τσαρτς και λέει έκπληκτη "μα πότε νοιάστηκα εγώ για τα charts;;". Η απατεωνιά της με το streaming ήταν αυτή: Παρακάλεσε τους φανς της να πατήσουν πλέι σε ένα βίντεο του Applause (η θέαση του οποίου, και τα λεπτά του οποίου θα επηρέαζαν τα τσαρτς) - με την μικρή πρωτοτυπία ότι το βίντεο δεν κρατούσε 3 λεπτά όπως το τραγούδι, αλλά είχε το ίδιο το τραγούδι (μέσω ενός playlist) 150 φορές.Με άλλα λόγια, ενθάρρυνε τους φανς της να βάλουν το βίντεο να παίζει, και να φύγουν, ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο στο ίντερνετ, αφήνοντάς το να δείχνει ξανά και ξανά, για 150 φορές τη φορά, το ίδιο βίντεο, ανεβάζοντάς το έτσι, με αθέμιτο τρόπο στα τσαρτς. Οι παράνομοι τρόποι με τους οποίους η Gaga προσπάθησε να κάνει επιτυχία (και να συζητηθεί) έτυχαν ευρείας κριτικής, όπως θα δεις και εδώ: http://shine.yahoo.com/work-money/lady-gaga-resorts-questionable-tactics-boost-record-sales-165900396.html
Φυσικά. Υπάρχουν ένα σωρό άλμπουμς που πουλάνε πολύ περισσότερο και σε προπαραγγελίες και σε κόπιες ΑΚΟΜΑ και αυτήν την εβδομάδα, ούτε καν γενικώς (οι one direction, η katy perry, η miley cyrus κ.α.), πολλά τραγούδια (δεκάδες) που είναι πιο εμπορικά στο ραδιόφωνο και στις πωλήσεις, και πολλοί καλλιτέχνες που συζητιούνται πιο πολύ στη μέινστριμ ποπ, για τις επιτυχίες τους κι όχι για τις αποτυχίες τους :)
Σωστό. Και γίνονται και θαύματα - παρ' ό,τι η πτώση προβλέπεται τεράστια τη δεύτερη εβδομάδα και η ανάκαμψη μοιάζει απίθανη [[Στις ΗΠΑ, όπως μόλις ανακοινώθηκε, τη δεύτερη εβδομάδα αναμένεται να έχει πτώση σχεδόν 80%, πουλώντας μόλις 50.000 αντίτυπα. Στην Αγγλία δε, η πτώση της δεύτερης εβδομάδας θα είναι τουλάχιστον 84%.]]Απλώς όταν ένας καλλιτέχνης προετοιμάζει το έδαφος για κοσμογονική επιτυχία και βάζει τον πήχη απίθανα ψηλά (και εμπορικά αλλά κυρίως ποιοτικά) είναι νομίζω αναμενόμενη η γρήγορη αποκαθήλωση όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Πιθανότατα το backlash να είναι προσωρινό - και γι' αυτό τόνισα τις αποτυχίες της μαντόνα που κάθε 2-3 χρόνια την ξεγράφανε οι δημοσιογράφοι και έλεγαν ότι η καριέρα της τελείωσε κλπ. Σ' αυτή τη φάση πάντως, όταν όλα ήταν ενορχηστρωμένα τέλεια εδώ και 3 μήνες για την θριαμβευτική επιστροφή, είναι νομίζω λογικό να θεωρηθεί ο δίσκος εμπορικά προβληματικός, αν όχι αποτυχημένος.
Βασικά μέχρι και απο τα ΝΑΙ-ΟΧΙ που έχει για ψήφιση σχολιασμού φαίνεται το πόσο κόμπλεξ μπορεί να έχουν κάποια άτομα. Εθελοτυφλείτε! ARTPOP #1 worldwide περισσότερες πωλήσεις 2013 FLOP χαχαχαχα θα θελατε. γεια σας.
"ARTPOP #1 worldwide περισσότερες πωλήσεις 2013"Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Eminem είχε περισσότερες πωλήσεις από την αποτυχία του artpop. Αν είναι να γράφετε ψέματα, πείτε τα στα φαν φόρουμς, όχι εδώ :)
Ας τα πάρουμε απο την αρχή. Το ARTPOP είναι το #1 άλμπουμ αυτή τη στιγμή παγκοσμίως με πωλήσεις μόνο μιας εβδομάδας (καθώς τα μετράνε με την εβδομάδα). Επίσης το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την τέχνη είναι υποκειμενικό.Παρόλα αυτά δεν μπορείς να ακυρώσεις ούτε τη Gaga για αυτό που προβάλει ούτε το team που δουλεύει μαζί της και δεν είναι τυχαίοι στο χώρο. Το μονο σωστό που είπες και συμφωνώ ίσως είναι η άστοχη επίθεσή της στο billboard. Απο την άλλη Μιας και μιλάμε για πωλήσεις αφου αυτές σε ενδιαφέρουν για να το θεωρήσεις flop το αλμπουμ,έχω να σου πω πως ειναι το most preordered album in history σπάζοντας το ρεκορ που κατείχε η Madonna και αυτή τη στιγμή έχει 2 τραγούδια στο top10 του billboard hot100 #10 applause (13 εβδομαδες) και το Dope #8 χωρίς καν να είναι single! Θα ήθελα απλά να είστε πιο αντικειμενικοί και να μην βγάζετε μίσος για καλλιτέχνες που οκ δεν γουστάρετε αλλα να εκτιμάτε τα όσα έχουν κάνει!
Το most-preordered αλμπουμ σημαίνει ότι το παρήγγειλαν οι φανς της και μετά δεν το αγόρασε ούτε ασχολήθηκε σχεδόν κανείς. Για το Dope στο No8, το αναφέρω στο άρθρο: χωρίς τον χρηματισμό του Billboard και τα περίεργα, παράνομα, streams απ' το youtube (που δεν ήταν καν γι' αυτήν την ίδια, αλλά συνολικά για τα βραβεία μουσικής του YouTube στα οποία το τραγούδησε) θα ήταν έξω απ' τα 500, όπως και θα του έπρεπε. Εκτιμώ το ότι έβγαλε επιτέλους έναν δίσκο που ακούγεται. Διαφωνώ με το ότι έκανε τέχνη κι ότι έκανε το άλμπουμ της χιλιετίας ή ότι, ως παγκόσμια σούπερσταρ που είναι, έκανε έναν επιτυχημένο δίσκο.
προφανώς και καταλαβαίνεις πως έκανε πλάκα για το "άλμπουμ της χιλιετίας". επίσης αφού σου απάντησα για τις πωλήσεις #1 άλμπουμ παγκοσμίως με τις περισσότερες πωλήσεις της πρώτης εβδομάδας για το 2013 (ελπίζω να ξερεις να διαβάζεις) αυτό δεν εχει να κανει με ψηφιακά νούμερα αλλά με δίσκους, #1 US chart #1 UK #1 Japan και σε πολλά άλλα. Αυτά που σου γράφω δεν μπορείς να τα ακυρώσεις γιατί υπάρχουν! Είναι πραγματικά! Οσο για την τεχνη σου ειπα ειναι υποκειμενική! Όταν μπορέσεις κι εσύ να συνεργαστείς με Koons και Marina Abramovic και εκθέσεις τα έργα σου στο Λούβρο και κάνεις artRave το ξανα συζητάμε! χαχαχα
Δεν ξέρω αν συμφωνώ με τα σχόλιά σου γιατί λες ότι δεν έκανε τέχνη. Είναι ολοφάνερο το ξεπούλημα - ακόμα χειρότερο και από την αρχική της εμφάνιση στο χώρο που φώναζε "ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΕ!" Παρ' όλ' αυτά, και μόνο το γεγονός ότι βγαίνει και εκτείθεται με αυτόν τον τρόπο για κάποιους αποτελεί τέχνη. Δεν είμαι groupie. Δεν είχα κάποια προδιάθεση για το θέμα Gaga όταν άρχισα να διαβάζω το άρθρο, ο καθένας που δεν ειναι φανατικός μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για αποτυχημένο εγχείρημα. Όμως that is that. Όλος αυτός ο σχολιασμός όντως εκπέμπει μία εμμονή εναντίον της Gaga. Δεν μου φαίνεται παράξενο να εναντιωθεί κάποιος φαν. Το οτι δεν το παραδέχεσαι όμως μπορεί να εναντιώσει και τους υπόλοιπους.Και επειδή αναφέρθηκες στον Γουόρχολ, όντας και γω φαν του και έχοντας διαβάσει κάποια από τα βιβλία του, αυτή ακριβώς η "φούσκα" ήταν το essence της ύπαρξής του. Μέχρι που και ο ίδιος αποδοκίμαζε την τέχνη του, δηλώνοντας μάλιστα οτι δεν ξέρει γιατί ο κόσμος τον πληρώνει γι' αυτήν. Ίσως και η ιδέα πίσω από το art flop να ήταν μια "γουορχολιανή" αναφορά στην ιστορία της gaga, που όταν πρωτοέσκασε έκανε μία πολύ πετυχημένη προσέγγιση της pop art και γι' αυτόν τον λόγο εγώ πιστεύω οτι τότε πέτυχε. Θεωρώ πως όλα όσα συζητάμε τόση ώρα ειναι παντελώς άσχετα. Η μαλακία που δεν συγχωρεί ο χώρος - πάλι κατ' εμέ - είναι η δηθενιά. Δεν ειναι όπως στην Ελλάδα που ότι μας σερβίρουν το τρώμε, αρκεί να θυμίζει λίγο ποιότητα εξωτερικού. Η gaga είχε μια πολύ συγκεκριμένη περσόνα την οποία αποφάσισε να την αλλάξει από το born this way και μετά. Άλλαξαν τα παντα, απο το μήνυμα στα τραγούδια μέχρι τις συνεντεύξεις. Με την περσόνα του artpop ειναι σαν να παραδέχεται ότι όλα αυτά που μας πουλούσε τόσα χρόνια ειναι ψέματα - φούσκα. Επειδή ο Γουόρχολ το έκανε νομίζει οτι μπορεί να το κάνει και κεινη. Ε δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Και ειναι και ηλίθια γι' αυτό επειδή η αρχική της "περσόνα" ήταν κάτι το πρωτοφανές στην ποπ κουλτούρα του τότε, διαφορετική απο όλα τα γυναικεία κλισέ του χώρου και αυτο δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Και για το sake της δήθεν "τέχνης" και του να φανεί οτι εξελίσσεται, την παράτησε. Αυτή είναι η άποψή μου και θεωρώ οτι θα ήταν πολυ πιο ενδιαφέρον αν τα σχόλια δεν αποτελούνταν από α) groupies και β) άτομα χωρίς άποψη που σχολιάζουν απλά για να πάνε κόντρα στα groupies (και αυτό δεν πάει σε σένα, αλλα σε αυτούς που βαθμολογούν και σχολιάζουν παραπάνω).
είμαι σίγουρος πως είσαι diehard fan της Gaga..που μόλις ακούσετε αρνητική κριτική για την ίδια, υποστηρίζετε πως αυτό είναι μίσος...Δεν είναι μίσος καθόλου..Μου αρέσει η φωνή της πολύ αλλά η ίδια έχει κάνει την παρουσία της τόσο άσχημη σε σημείο να τη σιχαίνεσαι...
Προφανως κ ο αρ8ρογραφος μπερδευει την εμπορικοτητα με την artist που λεγεται Lady Gaga.Mαλλον ειναι Μεγαλος φαν της mainstream pop μουσικης, τοσο που πηρε το ΑRTPOP για mainstream.
Δυστυχώς όχι. Ακούω ποπ εδώ και 30 χρόνια. :) Το ARTPOP είναι πολύ καλή mainstream pop μουσικη, αλλά τίποτα περισσότερο ή πιο πειραματικό (όπως πχ. το Born This Way, κι ας ήταν κακόηχο). Και σε καμία περίπτωση δεν είναι "τέχνη". Το ότι είναι τόσο mainstream pop και παρ' όλα αυτά απέτυχε, είναι το θέμα...
Προφανώς εάν θεωρείς πως είναι artpop αυτό το πράγμα που έβγαλε, ή είσαι τόσο πωρωμένος ή δεν έχεις ιδέα από τέχνη.Το Paparazzi και to telephone ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ artpop αριστουργήματα,εικόνα και ήχος απόλυτα συνδυασμένα!! Και δεν ήταν μόνο αυτά βέβαια!! Marry the night,poker face,lovegame,όλα εκπληκτικά pop κομμάτια. Το applause το αγόρασα και το βαρέθηκα μέσα σε ένα απόγευμα.Για μένα η Gaga ήταν μια αποκάλυψη,κάτι που η pop είχε χρόνια να δει.Όμως για να σταθείς χρειάζεσαι υπόβαθρο και αυτό είναι η μουσική που βγάζεις.Ήδη από τον προηγούμενο της δίσκο φαινόταν πως δίνει μεγαλύτερη σημασία στην εικόνα παρά στην μουσική. Σε μια χρονιά που βγήκε ένα από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς,το Wrecking Ball,απλά κομματάκια σαν το applause δεν μπορούν να σταθούν.Καταλαβαίνω τους fans,και εγώ όταν η Madonna έβγαλε το MDNA ήθελα να πείσω τον εαυτό μου πως ήταν δισκάρα.Και όμως δεν ήταν!Εάν αγαπάτε πραγματικά την μουσική θα μπορέσετε ,μόλις φύγει ο πρώτος ενθουσιασμός,να καταλάβετε εάν πρόκειται για έναν δίσκο που αξίζει ή όχι.Τέλος Άρη το Erotica ήταν αποτυχία εμπορικά αλλά ο ήχος του ήταν πολύ μπροστα.Αυτό και η πολύ προκλητική προβολή για εκείνη την εποχή του στοίχισε σε πωλήσεις.
επειδη εχω ακουσει τα κομματια της, δεν πιστευω οτι εχει αυτο το κατι που μπορει να αλλαξει τη μουσικη (και γι'αυτο και εκφερω αποψη). Τωρα, αφου θεωρεις πως εχω λανθασμενη αποψη, δικαιολογησε την αποψη σου με επιχειρηματα, γιατι χωρις (ορθα) επιχειρηματα, η αποψη σου, μοιαζει με αποψη καποιου fanboy. (οσο για τις εικαστικες τεχνες, δεν μπορω να δεχτω οτι εχει συμβαλλει καπου)
ασχετα με το ποσο καλα η κακα θεωρουμε τα μουσικα της αποτελεσματα γενικοτερα, η γυναικα εχει σωστοτατη, δυνατη και καθαρη φωνη, ξερει να συνθετει πιασαρικα και διαθετει καποια μουσικη παιδεια. φαν δεν ειμαι αλλα τον δισκο τον ακουσα, τα χιτακια του τα εχει και δεν ειναι και τοσο κακα. ισως να μην ειναι τοσο επαρκη για τους φανς ή την αγορα αλλα πιστευω προσωπικα πως δεν ειναι σκουπιδι. καλο ειναι να ψαχνουμε τους καλλιτεχνες με ενδιαφερον προκειμενου να εκφερουμε τη γνωμη μας αντι να ακουμε απλα 3-4 τραγουδια με αρνητικη προδιαθεση. το οτι ειναι εμπορικη επισης δε σημαινει οτι ειναι απαραιτητα κακη. και μενα οι maiden ποτε δεν μου αρεσαν αλλα τους εδωσα την πρεπουσα σημασια οταν τους ακουσα για να σεβομαι την οποια δουλεια τους τουλαχιστον.