ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Τι θα συμβεί αν η πάνοπλη Χεζμπολάχ μπει στον πόλεμο με όλες τις δυνάμεις της

Τι θα συμβεί αν η πάνοπλη Χεζμπολάχ μπεί στον πόλεμο με όλες τις δυνάμεις της


Η μετέωρη κίνηση του Ιράν μετά την ισραηλινή επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και τη δολοφονία στελέχων των Φρουρών της Επανάστασης..

 

"Παρόλο που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση του CSIS. Από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, έχουν σημειωθεί πάνω από 4.400 επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους και άλλες επιθέσεις από σταθερές θέσεις από το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μαζί. [...] Αν και το Ισραήλ δεν εξαπέλυσε προληπτικό πόλεμο, η πιθανότητα μιας σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ πλανάται πάνω από την περιοχή. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Μπορεί να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, αλλά στην πορεία ένας πόλεμος θα διευρύνει τις μάχες με τρόπο που θα κάνει τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα να μοιάζει με μια ασήμαντη αναταραχή. Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να περιμένει, γεγονός που θα απέτρεπε τον πόλεμο τώρα με τη Χεζμπολάχ, αλλά αυτό θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια πιο σοβαρή σύγκρουση στο μέλλον με έναν εχθρό που είναι καλύτερα οπλισμένος και ικανός και που θα μπορούσε να ελέγξει το χρονοδιάγραμμα ενός πολέμου προς όφελός του."

Center for Strategic and International Studies (CSIS), The Coming Conflict with Hezbollah - 21.03.2024


 

Τι θα συμβεί αν η πάνοπλη Χεζμπολάχ μπεί στον πόλεμο με όλες τις δυνάμεις της Facebook Twitter
Παρέλαση μαχητών της Χεζμπολάχ. Φωτ. النهار العربي‎

 

"Φωτιά και αίμα": Η ανατριχιαστική πραγματικότητα που θα αντιμετώπιζε το Ισραήλ σε έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ


Πάνω από 100 ανώτεροι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε έκθεση του Ινστιτούτου Αντιτρομοκρατίας του Πανεπιστημίου Ράιχμαν, η οποία περιγράφει λεπτομερώς πόσο απροετοίμαστο είναι το εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.


Yuval Azulay

Calcalist - 09.02.2024
 

Ο πόλεμος του Ισραήλ από το βορρά θα ξεκινήσει με ένα μαζικό και καταστροφικό μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τα πυρά πυραύλων θα είναι έντονα, με 2.500 έως 3.000 εκτοξεύσεις την ημέρα, από πυραύλους μικρότερης ακρίβειας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Περιοδικά, η Χεζμπολάχ θα συγκεντρώνει τις προσπάθειές της, εκτοξεύοντας μαζικά μπαράζ προς μία μόνο περιοχή-στόχο: μία μεγάλη βάση των IDF ή μία πόλη στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της χώρας, η οποία θα δέχεται εκατοντάδες ρουκέτες καθημερινά. Το μπαράζ θα συνεχιστεί μέρα με τη μέρα μέχρι το τέλος του πολέμου, πιθανότατα τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμά του.

Στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, τρομοκρατικές οργανώσεις, όλες εντολοδόχοι του Ιράν, από όλη την περιοχή, θα ενωθούν με τη Χεζμπολάχ - φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα, οι Χούθι στην Υεμένη. Πέρα από την πρόκληση τεράστιων καταστροφών στο Ισραήλ, με χιλιάδες θύματα τόσο στις γραμμές του μετώπου όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, προκαλώντας συλλογικό πανικό, κεντρικός στόχος της πολυμέτωπης επίθεσης θα είναι η κατάρρευση των συστημάτων αεράμυνας των IDF. Πυρομαχικά ακριβείας και όπλα χαμηλής σήμανσης, όπως "περιπλανώμενα πυρομαχικά", μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικοί πύραυλοι, θα επιχειρήσουν να πλήξουν με φυσικό τρόπο και να καταστρέψουν τις συστοιχίες Iron Dome.

Η συχνότητα των πυρών θα αποτελέσει πρόκληση για την ισραηλινή τεχνολογία όσο ποτέ άλλοτε. Τα αποθέματα των αναχαιτιστικών πυραύλων Iron Dome και David's Sling θα εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες από τις μάχες, αφήνοντας το Ισραήλ εκτεθειμένο σε χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους χωρίς αποτελεσματική ενεργή άμυνα. Ταυτόχρονα, η Χεζμπολάχ θα προσπαθήσει να αποδιοργανώσει την αεροπορία και να περιορίσει την ικανότητά της να επιχειρεί από τις βάσεις της. Βαριές και ακριβείς ρουκέτες θα κατευθύνονται κατά διαστήματα προς τις πίστες απογείωσης, εμποδίζοντας ή παρεμποδίζοντας την ανάκτησή τους. Αδιάκριτα πυρά θα κατευθύνονται προς τα υπόστεγα που αποθηκεύουν αεροσκάφη F-16, F-35 και F-15, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κύριας αεροπορικής δύναμης του Ισραήλ.

Οι πύραυλοι ακριβείας με εκρηκτικές κεφαλές εκατοντάδων κιλών, όπως οι πυραύλοι cruise, θα στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων και σταθμούς παραγωγής ενέργειας, υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και μεταφοράς νερού. Τα θαλάσσια λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ θα παραλύσουν, επηρεάζοντας το διεθνές εμπόριο. Δεκάδες ιρανικής κατασκευής drones αυτοκτονίας θα πετάξουν σε πολύ χαμηλό ύψος προς στόχους υψηλής ποιότητας βαθιά μέσα στο Ισραήλ, κατευθυνόμενα προς εργοστάσια όπλων, αποθήκες έκτακτης ανάγκης των IDF και νοσοκομεία, τα οποία θα κατακλυστούν από θύματα πέρα από αυτά που μπορούν να διαχειριστούν οι ιατρικές ομάδες, πολύ περισσότερα από ό,τι ακόμη και μετά την 7η Οκτωβρίου.

Οι πυραυλικές επιθέσεις αποτελούν μόνο ένα μέρος της επίθεσης· ζωτικής σημασίας υποδομές μεταφορών, επικοινωνίες, κυβερνητικά γραφεία και τοποθεσίες τοπικών αρχών θα αποτελέσουν στόχους εκτεταμένων κυβερνοεπιθέσεων, απειλώντας σοβαρά τη λειτουργία της οικονομίας. Η κυκλοφοριακή ροή θα γίνει δύσκολη και επικίνδυνη καθώς τα συστήματα ελέγχου των φωτεινών σηματοδοτών θα καταρρεύσουν και θα πέφτουν βροχή οι πύραυλοι παντού. Το χάος θα ενταθεί όταν η Χεζμπολάχ στείλει εκατοντάδες κομάντος Radwan για να καταλάβουν πόλεις και χωριά, καθώς και θέσεις των IDF κατά μήκος των λιβανικών συνόρων. Οι IDF θα πρέπει να πολεμήσουν εντός του ισραηλινού εδάφους, αποδυναμώντας τις επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου για να πάρουν τον έλεγχο των περιοχών εκτόξευσης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κόσμος θα δυσκολευτεί να λάβει έγκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση και θα χάσει την εμπιστοσύνη του στις επίσημες πηγές και τους εκπροσώπους. Το άγχος και ο πανικός θα αυξηθούν με τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, τις τεράστιες ζημιές, τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τις καθυστερήσεις των δυνάμεων διάσωσης και των ενισχύσεων στις ζώνες καταστροφής, καθώς και τις δυσκολίες πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, όπως τρόφιμα και φάρμακα. Το άγχος και η σύγχυση του κόσμου θα επιδεινωθούν από τον αδυσώπητο ψυχολογικό πόλεμο της Χεζμπολάχ, που θα κατακλύζει τα κυρίαρχα και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, βαθαίνοντας τις εσωτερικές διαιρέσεις. Όσοι αναζητούν καταφύγιο στο εξωτερικό θα διαπιστώσουν ότι όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Χεζμπολάχ θα ανάβει φωτιές σε κάθε πιθανό πεδίο, μέσω της υποκίνησης, της ενθάρρυνσης μιας εξέγερσης στη Δυτική Όχθη και μεταξύ των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, για να ακινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης. Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες φωτιάς και αίματος, η πρωτοφανής κλίμακα ζημιών στο Λίβανο και το Ισραήλ θα οδηγήσει τελικά τη σύγκρουση σε αδιέξοδο, εν μέσω πιέσεων από τη διεθνή κοινότητα. Ακόμα και τις τελευταίες ώρες του πολέμου, η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να ρίχνει βροχή πυραύλων και ρουκετών στο εσωτερικό μέτωπο, σύμφωνα με ένα συστηματικό σχέδιο, ενώ θα ενεργοποιεί εκτοξευτές από τα βάθη της λιβανέζικης επικράτειας που έχουν προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Αυτό το τρομακτικό σενάριο δεν γράφτηκε στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς τριετούς μελέτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Αντιτρομοκρατίας του Πανεπιστημίου Ράιχμαν, με τίτλο "Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του πεδίου μάχης και κερδίζοντας τον πόλεμο".

Η έκθεση 130 σελίδων είναι το έργο έξι  think tanks που αποτελούνται από περισσότερους από 100 εμπειρογνώμονες σε θέματα τρομοκρατίας, πρώην ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εξέτασαν κρίσιμες πτυχές που σχετίζονται με το επίπεδο ετοιμότητας των IDF και του εσωτερικού μετώπου σε περίπτωση ενός πολυμέτωπου πολέμου. Στους υπογράφοντες της έκθεσης, που αποκαλύπτεται εδώ για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται δύο στρατηγοί, ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ (Aman), υποστράτηγος Aharon Ze'evi-Farkash και ο υποστράτηγος Yitzhak Brik· δύο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, οι ταξίαρχοι Zeev Zuk Ram και Bezelal Treiber· ο πρώην διοικητής και επίτροπος της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών, αντιστράτηγος Orit Adato, ο πρώην διοικητής του Βορείου Μετώπου, ταξίαρχος Eran Makov, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Μοσάντ Haim Tomer και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Dan Meridor.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Boaz Ganor, ένας παγκοσμίου φήμης ειδικός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο οποίος ίδρυσε το Ινστιτούτο Αντιτρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Reichman πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια και διορίστηκε τέταρτος πρόεδρός του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της 7ης Οκτωβρίου, παρουσίασε την έρευνά του στις αρμόδιες στρατιωτικές και πολιτικές αρχές σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από τον εφησυχασμό και τις παρανοήσεις, αν και ανεπιτυχώς.


*

Επειδή κατανοεί τη σοβαρότητα ενός πολυμέτωπου πολέμου, ο Ganor λέει ότι ένιωσε μια μικρή ανακούφιση στις 7 Οκτωβρίου που η επίθεση έγινε από τη Γάζα και όχι από το Λίβανο. "Ήμασταν στο καταφύγιό μας στην Herzliya όταν οι ρουκέτες άρχισαν να εκτοξεύονται προς το κέντρο", θυμάται, "Η γυναίκα μου μου είπε ότι ήταν από τη Γάζα. Θυμάμαι ότι της απάντησα ότι αν είναι έτσι, δεν είναι και τόσο τρομερό".

3.000 ρουκέτες σε ένα πρωινό δεν είναι τόσο τρομερό;

"Είναι πολλές, αλλά ήταν την πρώτη ημέρα του πολέμου και ο αριθμός των ρουκετών μειώθηκε στη συνέχεια. Σε έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ θα συνεχιζόταν αμείωτος - με έναν τέτοιο αριθμό ρουκετών που δεν έχουμε ξαναζήσει. Έχουν ένα οπλοστάσιο που αποτελείται από περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, και η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι θα εκτοξεύουν περίπου 3.000 εναντίον μας κάθε μέρα του πολέμου, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα διαρκούσε περίπου 21 ημέρες. Και μην με παρεξηγήσετε, δεν είναι ότι δεν θα κερδίσουμε έναν τέτοιο πόλεμο- το Ισραήλ είναι πολύ ισχυρότερο από τη Χεζμπολάχ, κι οπωσδήποτε ισχυρότερο από τη Χαμάς".

Είναι καλό που το διευκρινίσατε αυτό, γιατί όποιος διαβάσει το σενάριο που παρουσιάζεται στην έκθεσή σας μπορεί να σχηματίσει την τρομακτική εντύπωση ότι η ήττα είναι ένα ενδεχόμενο.

"Δεν θα ηττηθούμε. Το σενάριό μας - το οποίο είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου - δεν είναι σίγουρα ένας υπαρξιακός πόλεμος για το Ισραήλ. Ένας τέτοιος πόλεμος θα μας προκαλούσε στρατηγική ζημιά, αλλά το Ισραήλ δεν θα τα παρατούσε και θα ήξερε πώς να τα βγάλει πέρα. Παρεμπιπτόντως, ο πόλεμος στη Γάζα δεν είναι ούτε αυτός ένας υπαρξιακός πόλεμος - ούτε καν στις 7 Οκτωβρίου".

Αυτό δεν ήταν το μήνυμα που έλαβε το ισραηλινό κοινό τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

"Σωστά, και πραγματικά τρομοκρατήθηκα όταν άκουσα ανθρώπους να λένε πράγματα που απλά δεν ήταν αλήθεια. Το πρώτο είναι ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε υπαρξιακό πόλεμο - απέχει πολύ από το να είναι υπαρξιακός πόλεμος, αλλά δεν μπορείς επίσης να πεις στον κόσμο, που είναι σοκαρισμένος από την τρομερή σφαγή, ότι βρισκόμαστε σε υπαρξιακό πόλεμο. Τι είδους μήνυμα είναι αυτό; Το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι βρισκόμαστε στον "Δεύτερο Πόλεμο της Ανεξαρτησίας", και αυτό είναι επίσης ανοησία. Στις 7 Οκτωβρίου, δεν βρισκόμασταν σε "Πόλεμο Ανεξαρτησίας" και δεν βρισκόμαστε ακόμα. Είναι μια δήλωση που δημιουργεί περιττό πανικό".

Αυτή ήταν όμως η ρητορική του πρωθυπουργού.

"Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν συγκεκριμένα. Το άκουσα από διάφορους ανθρώπους και όποιος το έκανε μίλησε ανόητα όταν η κοινή γνώμη ήταν σε συλλογικό σοκ".

Τα έξι  think tanks που συνέταξαν την έκθεση εξέτασαν διάφορες απειλές και την ετοιμότητα για αυτές [...] Εξέτασαν επίσης πώς θα έμοιαζε μια ισραηλινή προληπτική επίθεση, και είναι το μόνο μέρος της έκθεσης του οποίου οι λεπτομέρειες απαγορεύεται να δημοσιευθούν.

Η έκθεση καταγράφει τα επιχειρησιακά κενά, επισημαίνοντας τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις κοινωνικές αδυναμίες, και περιλαμβάνει συστάσεις άμεσης δράσης. Η έκθεση ολοκληρώθηκε μήνες πριν από την επίθεση της Χαμάς, και ένα από τα πιο ανησυχητικά της συμπεράσματα αφορά το ισραηλινό κοινό, το οποίο απλώς αγνοεί ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις πρώτες ημέρες των σφοδρών πυρών.

"Η πεποίθηση του κοινού και ενός σημαντικού μέρους της ηγεσίας, ότι η ισραηλινή αεροπορία και τα αποτελεσματικά ισραηλινά συστήματα πληροφοριών θα καταφέρουν να αποτρέψουν τις περισσότερες επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, θα διαψευστεί. Αυτό ισχύει και για την πεποίθηση του κοινού ότι η απειλή ισραηλινών αντιποίνων ή μια ουσιαστική ισραηλινή επίθεση σε σημαντικούς λιβανέζικους στόχους θα αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πυρά ή θα μειώσει σημαντικά την ικανότητά της να συνεχίσει να επιτίθεται στο ισραηλινό έδαφος", αναφέρει η έκθεση.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην ακρίβεια και την ένταση της εκτόξευσης των πυραύλων της Χεζμπολάχ, οι οποίοι θα εξαντλήσουν γρήγορα το οπλοστάσιο αναχαίτισης των IDF, και στη δυσκολία της Πολεμικής Αεροπορίας να αχρηστεύσει τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, τα οποία θα είναι διασκορπισμένα και καμουφλαρισμένα σε μια τεράστια περιοχή, όχι μόνο στο Λίβανο αλλά και στη Συρία και ενδεχομένως στο Ιράκ.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις χερσαίες δυνάμεις των IDF και στις δυνατότητες ελιγμών τους σε πολλαπλά και ταυτόχρονα θέατρα πολέμου. Όταν αρχίσουν να κάνουν ελιγμούς, οι χερσαίες δυνάμεις θα συναντήσουν πυκνά αμυντικά συστήματα της Χεζμπολάχ, καλά εξοπλισμένα και έτοιμα για μάχη, καθώς και πολλές αντιαρματικές ομάδες. Ακόμη και σε μια βέλτιστη κατάσταση όπου φάλαγγες τεθωρακισμένων και δυνάμεις πεζικού διεισδύσουν βαθιά στον Λίβανο για να πάρουν τον έλεγχο των περιοχών εκτόξευσης, ο ελιγμός μπορεί να αποδειχθεί άκαρπος. Τα σφοδρά πυρά στο εσωτερικό μέτωπο θα συνεχιστούν επειδή η Χεζμπολάχ μπορεί να διεξάγει κατανεμημένες πολεμικές επιχειρήσεις από πολλές περιοχές, οι οποίες είναι σε θέση να ενεργούν ανεξάρτητα.

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα είναι ότι σε έναν πόλεμο που βασίζεται σε δόγματα και συμβάσεις του προηγούμενου αιώνα, οι IDF θα μπορούσαν να υποστούν απώλειες και η αποδυναμωμένη θέση του Ισραήλ θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

Σε ποια δεδομένα βασίσατε το σενάριό σας;

"Στις περισσότερες περιπτώσεις, στις δημόσιες πληροφορίες που παρείχε η ίδια η Χεζμπολάχ. Οποιοσδήποτε παρακολουθεί την οργάνωση μπορεί να τις βρει. Δεν αποκαλύψαμε νέες πληροφορίες, απλώς ακούσαμε και μελετήσαμε ό,τι υπήρχε εκεί έξω, τίποτα πέρα από αυτό. Για παράδειγμα, έχουμε ένα βίντεο της Χεζμπολάχ που δείχνει λεπτομερώς τι σκοπεύουν να κάνουν την ημέρα που θα εξαπολύσουν χερσαία εισβολή στις βόρειες πόλεις του Ισραήλ".

Είναι πιθανό οι μυστικές υπηρεσίες των IDF να το γνωρίζουν αυτό και να γνωρίζουν τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ.

"Ναι, αλλά αυτά τα πράγματα εκλαμβάνονταν στις μυστικές υπηρεσίες ως προπαγάνδα και αποδεικνύεται ότι οι πληροφορίες για τη Χαμάς εκλαμβάνονταν με τον ίδιο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, πήραμε στα σοβαρά αυτά που λέει και κάνει η Χεζμπολάχ, εξετάζοντας τις προθέσεις έναντι των δυνατοτήτων, χωρίς να ανατρέξουμε στην ανάλυση των μυστικών υπηρεσιών".

Όπως;

"Πήραμε τα πράγματα τοις μετρητοίς, χωρίς να υποθέσουμε ότι η Χεζμπολάχ ή η Χαμάς δημοσιεύουν πράγματα που δεν έχουν πραγματικά την πρόθεση να κάνουν".

Το πολεμικό σας σενάριο περιλαμβάνει μια χερσαία εισβολή της Χεζμπολάχ σε οικισμούς στη Γαλιλαία, η οποία συνέβη στις 7 Οκτωβρίου στο νότο. Αυτό είναι ένα αρκετά ακριβές αντίγραφο ενός σχεδίου της Χεζμπολάχ, το οποίο είναι γνωστό εδώ και χρόνια.


"Και όχι τυχαία. Η τρέχουσα επιχείρηση είναι υπό την ηγεσία του Ιράν, μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει διάφορους στόχους, και να πάρει εκδίκηση για τουλάχιστον δέκα χρόνια αψιμαχιών με το Ισραήλ. Οι Ιρανοί έχουν υπομονή, χρόνο και εξυπνάδα και πήραν την εκδίκησή τους. 'Οπως και πέτυχαν να σταματήσει η εξομάλυνση μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Από τη σκοπιά του Ιράν, δεν υπάρχει μεγαλύτερη στρατηγική απειλή από μια τέτοια εξομάλυνση, η οποία θα δημιουργούσε τη βάση για μια περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία εναντίον του. Ως εκ τούτου, από τη δική του οπτική γωνία, ήταν η τέλεια στιγμή για να το κάνει. Η επιδρομή και η σφαγή στο νότο είναι ακριβώς το σχέδιο της Χεζμπολάχ στο βορρά. Η Χαμάς έλαβε το σχέδιο από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, οι οποίες καθοδήγησαν και εξόπλισαν τη Χαμάς, και όρισαν την ημερομηνία".

Γιατί οι Ιρανοί επέλεξαν τη Χαμάς για να εκτελέσουν αυτό το σχέδιο;

"Επειδή γνώριζαν ότι αν εφάρμοζαν το σχέδιό τους μέσω της Χεζμπολάχ, το εύρος της ζημιάς στο Ισραήλ θα ήταν πολλαπλάσιο απ' ό,τι από τη Χαμάς. Υπέθεσαν ότι αυτό θα οδηγούσε το Ισραήλ σε μια δυσανάλογη, ίσως και παράλογη, αντίδραση και ήθελαν να διατηρήσουν τον έλεγχο. Η Χεζμπολάχ είναι ένα ιρανικό στρατηγικό πλεονέκτημα που αποσκοπεί στο να αποτρέψει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ από το να επιτεθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, και δεν θα είχε νόημα να σπαταλήσουν αυτό το πλεονέκτημα σε εκείνο το σημείο. Ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουν τον πιο αδύναμο στρατιωτικό τους βραχίονα".

Η ίδια η Χεζμπολάχ και το Ιράν ισχυρίζονται ότι αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση της Χαμάς και ότι ο Sinwar [ο σημερινός Παλαιστίνιος ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας -σ.σ.],τους κράτησε στο σκοτάδι.

"Αυτό είναι ένα ψέμα και είχε σχεδιαστεί με όλους τους άλλους παίκτες, ώστε όλοι να μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν. Έχω δει πληροφορίες από ανοιχτές πηγές για συναντήσεις που έγιναν στη Βηρυτό μια εβδομάδα πριν από την επίθεση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Η ιρανική άρνηση υποτίθεται ότι ενισχύει τη Χαμάς, η οποία ισχυρίζεται με υπερηφάνεια ότι πραγματοποίησε μόνη της την επίθεση".  [...]

Είδε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου την έκθεσή σας;

"Την έλαβε, αλλά δεν συναντήθηκε μαζί μας, ούτε και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Tzachi Hanegbi, παρόλο που το ζητήσαμε".

Απογοητευτήκατε ή εκπλαγήκατε;

"Και τα δύο. Συνολικά, το έγγραφο αυτό υπογράφεται από έναν πολύ εντυπωσιακό κατάλογο ανθρώπων και θα ήταν σωστό να γίνει μία συνάντηση μαζί τους και να ακουστούν περισσότερα από κοντά. Δεν απογοητεύτηκα όταν κάποιοι συναντήθηκαν μαζί μας, αλλά επέλεξαν να μην αποδεχθούν τη θέση που παρουσιάσαμε, επειδή το κατεστημένο της ασφάλειας έχει εμμονή με τo "concept". Αλλά κατηγορώ εκείνους που δεν συναντήθηκαν καν μαζί μας".  [...]


 

Τι θα συμβεί αν η πάνοπλη Χεζμπολάχ μπεί στον πόλεμο με όλες τις δυνάμεις της Facebook Twitter
"Η Χεζμπολάχ θα χρειαστεί λιγότερο από 3 λεπτά για να καταστρέψει το αεροδρόμιο Ben Gourion με πυραύλους Fateh-110" (Tarsana - Actualité de la défense et des industries militaires du Moyen-Orient). Εικόνα: Tarsana
Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ