ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Μαζέψτε αυτούς τους πλούσιους από το φεγγάρι

Μαζέψτε αυτούς τους πλούσιους από το φεγγάρι



 

Μαζέψτε αυτούς τους πλούσιους από το φεγγάρι Facebook Twitter
Στις 15 Μαΐου 2014, η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Otsuka Pharmaceutical Co σχεδίαζε να στείλει μια "ονειρική κάψουλα" στη Σελήνη. Η κάψουλα θα είχε το ίδιο σχήμα με ένα κουτάκι αναψυκτικού Pocari Sweat. Αν πετύχαινε η αποστολή, το Pocari Sweat θα ήταν το πρώτο εμπορικό προϊόν που θα διαφημιζόταν στη Σελήνη. Η πρώτη εκτόξευση με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 ματαιώθηκε το 2015, ενώ η δεύτερη προσπάθεια το 2024 είχε κι αυτή άδοξο τέλος με την αποτυχημένη προσεδάφιση της Astrobotic Technology. © The Lunar Dream Capsule Project



Peter Howson

Jacobin - 23.02.2024

Ο Peter Howson είναι συγγραφέας, ερευνητής με ειδίκευση στην τεχνολογία, καθώς και επίκουρος καθηγητής διεθνούς ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle. Το τελευταίο του βιβλίο Let Them Eat Crypto, ερευνά το green-washing, το aid-washing, και άλλες σαχλαμάρες που ευδοκιμούν στη Silicon Valley, καθώς και στα λιγότερο γνωστά τεχνολογικά κέντρα του Παγκόσμιου Νότου.

Η start-up Intuitive Machines από το Τέξας πέτυχε την πρώτη προσεδάφιση στο φεγγάρι από ιδιωτική εταιρεία. Αδειάζει τα απορρίμματα των πλουσίων στη σεληνιακή επιφάνεια - ένα ζοφερό σημάδι για το πώς οι υπερ-πλούσιοι σχεδιάζουν να φυτέψουν τη σημαία τους πέρα από τον πλανήτη μας.

Μέσα σε δάκρυα χαράς στο control room της στο Χιούστον, η start-up Intuitive Machines από το Τέξας προσγειώθηκε με επιτυχία στο φεγγάρι. Το μη επανδρωμένο σκάφος προσεδάφισης, γνωστό ως Odysseus, μεταφέρθηκε από έναν πύραυλο της SpaceX την περασμένη εβδομάδα και προσγειώθηκε την Πέμπτη κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες διαφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων, η Intuitive Machines είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έβαλε μια σημαία της ελεύθερης αγοράς στο φεγγάρι.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εκτόξευσης, οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν πάνω από 300%. "Δεν έχουμε ξαναδεί μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία να αποπειράται μία προσελήνωση στο φεγγάρι" δήλωσε στο CNBC ένας οικονομικός αναλυτής. "Η οικογένειά μου πήρε άδεια από το σχολείο", έγραψε στο Twitter/X ένας χρήστης. "Θα θυμόμαστε πού ήμασταν και με ποιον ήμασταν αυτή την ημέρα της ιστορίας".

Εκτός από πολλά ακριβά μαραφέτια, η εταιρεία εναπόθεσε και τα πολύτιμα μάρμαρα του Jeff Koons. Η συλλογή που είναι γνωστή ως Moon Phases (Φάσεις της Σελήνης) είναι ένα σετ από 125 σφαίρες μιας ίντσας που αντιπροσωπεύουν τις οκτώ φάσεις του φεγγαριού σε διαφορετικά χρώματα και συνδέονται με διάφορους νεκρούς πλούσιους ανθρώπους. "Μα πώς μπορώ να αγοράσω μια ακριβή μπίλια όταν είναι στο φεγγάρι;", σας ακούω να φωνάζετε. Λοιπόν, κάθε μία από τις μπίλιες του Koons αντιστοιχεί σε ένα non-fungible token (NFT) - ένα κρυπτογραφικό κουπόνι τέχνης που πωλείται ως εγγραφή σε ένα blockchain. Στην πραγματικότητα δεν θα αποκτήσετε ποτέ μία.

Τον Ιανουάριο, μια άλλη ιδιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ συνετρίβη πίσω στη Γη. Το σκάφος προσεδάφισης Peregrine της Astrobotic υποτίθεται ότι θα ξεφόρτωνε τουλάχιστον εβδομήντα νεκρούς πλούσιους ανθρώπους (και έναν πλούσιο σκύλο) στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ρίψη περίεργων πραγμάτων στο διάστημα έχει γίνει παράδοση μεταξύ των σεληνιακών τάξεων. Ο Elon Musk έστειλε ως γνωστόν ένα Tesla Roadster ως ομοίωμα ωφέλιμου φορτίου για τη δοκιμαστική πτήση Falcon Heavy το 2018. Οδηγούμενο από μια κούκλα με διαστημική στολή που ονομάστηκε "Starman", το αυτοκίνητο είναι πλέον ένας μόνιμος δορυφόρος του ήλιου. Μπορείτε να τον παρακολουθήσετε, αν θέλετε.

Η ιαπωνική εταιρεία ισοτονικών ποτών Pocari Sweat προσπαθεί να αφήσει ένα κουτάκι αναψυκτικού στο φεγγάρι από το 2014. Τελικά συνετρίβη με την αποτυχημένη προσεδάφιση της Astrobotic ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ιάπωνες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να στείλουν εκεί ένα υδρογονοκίνητο "Lunar Cruiser" της Toyota, παρά τις εκρηκτικών διαστάσεων αναποδιές.

Τοξικές επιπτώσεις

Επιτρέπεται σε δισεκατομμυριούχους και ιδιωτικές εταιρείες να επωφεληθούν από τις χίμαιρες και τη διαφήμιση που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, αλλά η αξία της μετάβασης στο φεγγάρι για όλη την ανθρωπότητα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Ο Βρετανός αστροναύτης Tim Peake υποστηρίζει ότι η μικροβαρύτητα εκεί πάνω μπορεί μια μέρα να επιτρέψει εξωτικές θεραπείες για όλα τα είδη ασθενειών, αν και ακριβές θεραπείες για όσους έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα. Εκτός από τα μέλη του σώματος, τα αναψυκτικά και την "τέχνη", τα διαστημικά σκάφη αξίας τετρακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων είναι γεμάτα με όργανα σχεδιασμένα για την εξερεύνηση του αγνώστου, προτού κάποιος άλλος βάλει χέρι σε αυτό.

Οι λεγόμενες εταιρείες "NewSpace" αναζητούν κερδοφόρα μέταλλα σπάνιων γαιών, ήλιο-3 και νερό. Ακριβώς όπως το μπαχαρικό του Arrakis [ο πλανήτης Arrakis στην ταινία Dune είναι ο μοναδικός σ' ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου ευδοκιμεί το παραισθησιογόνο μπαχαρικό melange -σ.σ.]. το ήλιο-3 διαφημίζεται ως "ο πιο πολύτιμος πόρος στο σύμπαν". Τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι, αν κάποιος εφεύρει μια χρήση του. Η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού στο διάστημα είναι ακριβή. Μια σταθερή δεξαμενή θα κρατήσει τους πληβείους ζωντανούς όσο θα εξορύσσουν μπαχαρικά. Και τόσο το υδρογόνο όσο και το οξυγόνο μπορούν να δημιουργήσουν τα καύσιμα για τους πυραύλους που απαιτούνται για την αναζήτηση λαμπερών αντικειμένων σε πιο μακρινές περιοχές.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ συναρπαστικά. Αλλά η υλοποίηση αυτών των φαντασιώσεων έχει κόστος για εμάς τους υπολοίπους. Σύμφωνα με την Atrium, μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία για τους κατασκευαστές πυραύλων, οι πρώτοι διαστημικοί οργανισμοί θα πρέπει τυπικά να αναμένουν ότι το 30% των εκτοξεύσεών τους θα καταλήξουν σε καταστροφική αποτυχία. Όταν δύο ξεχωριστές εκτοξεύσεις του SpaceX Starship στο Τέξας πήγαν στραβά πέρυσι, τοξικά σωματίδια έπεσαν βροχή στα σπίτια των ανθρώπων. Τα συντρίμμια έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν πυρκαγιές που έκαψαν το πάρκο Boca Chica, το οποίο φιλοξενεί απειλούμενα πτηνά και οσελότους.

"Ποτέ δεν δώσαμε τη συγκατάθεσή μας", δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ιθαγενών Carrizo-Comecrudo σε μια διαμαρτυρία κατά της SpaceX στο Νότιο Τέξας. "Ωστόσο, αυτοί [η SpaceX] δεν σταματούν. Πρόκειται για αποικιακή γενοκτονία των ιθαγενών και των γηγενών εδαφών". Η Bekah Hinojosa της περιβαλλοντικής ομάδας του Τέξας Another Gulf Is Possible ισχυρίζεται ότι η περιβαλλοντική απορρύθμιση, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν από την πολιτειακή κυβέρνηση του Τέξας για να προσελκύσει την SpaceX. Εν τω μεταξύ, οι τοπικές κοινότητες ιθαγενών που βασίζονται στα ψάρια της Boca Chica για να θρέψουν τις οικογένειές τους νοιώθουν ότι θυσιάζεται η πατροπαράδοτη γη τους.

Για τους Ναβάχο, οι δαπανηρές γκάφες δεν είναι κακό πράγμα. Οι Ναβάχο θεωρούν το φεγγάρι ιερό και θεωρούν ότι η ρίψη πραγμάτων και η εξόρυξη σε αυτό αποτελούν πράξη βαθιάς βεβήλωσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του έθνους Ναβάχο Dr Buu Nygren, "Η ιερότητα της Σελήνης είναι βαθιά ενσωματωμένη στην πνευματικότητα και την κληρονομιά πολλών ιθαγενών πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας".

Πόλεμοι στο σπίτι μας

Ωστόσο, παρά το χάος που δημιουργεί, η SpaceX σχεδιάζει να προχωρήσει όλο και πιο πολύ.

Η SpaceX θα μεταφέρει σύντομα τους τερατώδεις εκτοξευτήρες Starship από την Boca Chica στο πολύ μεγαλύτερο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Όπως και το Falcon 9, το Starship της SpaceX έχει σχεδιαστεί ως "υποζύγιο" για συχνές, επαναλαμβανόμενες πτήσεις. Αντί για μερικές μόνο εκτοξεύσεις ετησίως, το Kennedy θα αρχίσει να μοιάζει με αεροδρόμιο. Οι ίδιοι ισχυροί και καταστροφικοί πύραυλοι υπερβαρέως ανύψωσης που κατέστρεψαν την Boca Chica θα απογειώνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση από την ακτή της Φλόριντα.

Ο αμερικανικός στρατός έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μίσθωση των Starships για τα φορτία και τα στρατεύματά του - παραδίδοντας πόλεμο σε φτωχές χώρες οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε μία ώρα.

Το NewSpace διευρύνει τη γεωπολιτική επιρροή των ΗΠΑ πίσω από το κάλυμμα του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς. Στην Ινδονησία, η SpaceX ξεπέρασε το Πεκίνο για να γίνει ο εκλεκτός εταίρος της χώρας για την εκτόξευση δορυφόρων. Η συνεργασία επιτεύχθηκε μέσω της προσωπικής σχέσης που καλλιέργησε ο Musk με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ινδονησίας Joko Widodo. Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σπάνια περίπτωση διείσδυσης μιας αμερικανικής εταιρείας στην Ινδονησία, όπου ο τομέας των τηλεπικοινωνιών κυριαρχείται από κινεζικές επιχειρήσεις που προσφέρουν χαμηλό κόστος και εύκολη χρηματοδότηση. Ορισμένοι βλέπουν τη συμφωνία με τη SpaceX απλώς ως ένα δέλεαρ για τον Musk, ώστε να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο της Tesla κάπου στην Ινδονησία. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων έχει υπογράψει μέχρι στιγμής συμβάσεις δισεκατομμυρίων για το νικέλιο της Ινδονησίας και άλλα βασικά υλικά για τις μπαταρίες αυτοκινήτων της εταιρείας.

Εκτός από τον αφανισμό των παρθένων δασών της Ινδονησίας για εξαρτήματα πολυτελών αυτοκινήτων, τα σχέδια του Musk για ένα νέο διαστημοδρόμιο στο νησί Biak της Παπούα, προκαλούν την οργή των αυτόχθονων πληθυσμών των Warbon. Οι εκχερσώσεις για το διαστημοδρόμιο αναζωπυρώνουν τις εθνοτικές εντάσεις και τη στρατιωτική βία. Κάπου μεταξύ 40 και 150 κάτοικοι της Παπούα που διαμαρτύρονταν για το διαστημοδρόμιο έχουν σκοτωθεί από τον ινδονησιακό στρατό από τότε που παρουσιάστηκαν αρχικά τα σχέδια.

Οι πραγματικοί άνθρωποι είναι αηδιαστικοί

Παρά το χάος που προκαλούν στη Γη, οι επενδύσεις στο NewSpace γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των υπερ-πλούσιων τεχνολογικών εταιρειών που νοιάζονται αποκλειστικά για τον εαυτό τους. Για αυτούς, η αντιμετώπιση των σημερινών πραγματικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων τείνει να περιλαμβάνει την πληρωμή αηδιαστικών φόρων ή/και τη δίκαιη αμοιβή των εργαζομένων τους. Αντιθέτως, η εξεύρεση λύσεων για ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα είναι πολύ πιο επικερδής. Για τους δισεκατομμυριούχους, το “longtermism" πακετάρει όμορφα αυτή τη δυσχερή κατάσταση.

Η συνεκτίμηση των μελλοντικών πληθυσμών στα μοντέλα λήψης αποφάσεων είναι απλά κάτι ωραίο, με το οποίο μπορείς να ασχοληθείς όσο θέλεις. Από την άλλη πλευρά, το “longtermism" [άποψη που υποστηρίζει ότι ο θετικός επηρεασμός του μακροπρόθεσμου μέλλοντος αποτελεί βασική ηθική προτεραιότητα της εποχής μας - σ.σ.] πάρα είναι καλό πράγμα. Είναι μια ακραία ωφελιμιστική, επιταχυντική ιδεολογία που μας ζητά να αυξήσουμε δραστικά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής προόδου για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ανθρωπότητας ως πολυπλανητικό είδος.

Εν τω μεταξύ, οι φόροι και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις παρουσιάζονται ως εμπόδιο στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Για αυτούς τους οπαδούς του “longtermism", κάποιος που δεν θα μπορέσει να γεννηθεί στον Άρη στο μακρινό μέλλον είναι από πολλές απόψεις πολύ χειρότερος από κάποιον που πεθαίνει σήμερα από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί ή από φτώχεια. Ο τύπος από τον Άρη είναι εξαιρετικά έξυπνος και ματσωμένος. Σε αντίθεση με τον βρωμερό πραγματικό άνθρωπο, ο τύπος του Άρη είναι πιθανό να ζήσει μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή χωρίς δυσεντερία. Και είναι και λευκός επειδή οι πλούσιοι άνθρωποι τείνουν να είναι έτσι.

Αν όλα αυτά ακούγονται λίγο φασιστικά, είναι επειδή έτσι είναι. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο της Οξφόρδης Nick Bostrom, που θεωρείται ευρέως ως ο θεμελιωτής του “longtermism", "οι μαύροι είναι πιο ηλίθιοι από τους λευκούς", όπως είπε κάποτε σε ένα φόρουμ της extropian κοινότητας. "Μου αρέσει αυτή η πρόταση και πιστεύω ότι είναι αληθινή". Ο Bostrom χρησιμοποίησε στη συνέχεια μια προσβλητική έκφραση που αρχίζει από "Ν". "Φαίνεται ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση σε ορισμένα μέρη μεταξύ των πνευματικών επιτευγμάτων και της γονιμότητας", υποστήριξε. "Αν μια τέτοια επιλογή λειτουργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαμε να εξελιχθούμε σε ένα λιγότερο έξυπνο αλλά πιο γόνιμο είδος". Αργότερα ζήτησε συγγνώμη που εμφανίστηκε ως "ρατσιστής". Ο Musk ήταν τόσο προσκολλημένος στις ιδέες του Bostrom που δώρισε εκατομμύρια δολάρια στο Future of Life Institute, έναν longtermist οργανισμό που συνίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος bitcoiner και ιδρυτής του Skype, Jaan Tallinn.

Χάρη εν μέρει στον Musk, το κόστος των διαστημικών ταξιδιών έχει μειωθεί σημαντικά. Μια θέση σε έναν πύραυλο Falcon 9 και μια οκταήμερη παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) κοστίζει πλέον μόνο 82 εκατομμύρια δολάρια. Ο  Musk προβλέπει ότι τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή για τον Άρη θα κοστίζουν κάπου μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων, τιμή για την οποία πιστεύει ότι "είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια αυτοσυντηρούμενη αποικία στον Άρη". Για τους φτωχούς, ο Musk έχει ένα πακέτο μισθωτής εργασίας, όπου οι εργάτες παίρνουν δάνειο για να πληρώσουν τα εισιτήριά τους, αποπληρώνοντάς τα αργότερα με την εξόρυξη μπαχαρικών ή κάτι τέτοιο.

Η ζωή στη Γη θα τελειώσει μια μέρα (μας μένει από ένα εώς πέντε δισεκατομμύρια έτη). Αλλά και το σύμπαν θα τελειώσει. Τι θα γίνει τότε; Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε να τρέχουμε μέσα στο κενό ενός σύμπαντος που πεθαίνει. Ή, αντί να ζούμε σαν σκλάβοι με εμμονή στα μπαχαρικά και τις ποσοστώσεις γεννήσεων για κάποιον απεχθή διαστημικό βαρόνο, θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα παράδειγμα από το βιβλίο των Ναβάχο, θεωρώντας το φεγγάρι ιερό, όπως και τα βουνά, τις λίμνες και τα ποτάμια. Αν φερθούμε σωστά στον πλανήτη μας, ίσως ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

Ομολογώ: έγραψα δύο εκδοχές αυτού του άρθρου, ανάλογα με την τύχη της προσεδάφισης της Intuitive Machines. Το 1969, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έκανε κάτι παρόμοιο, σε περίπτωση που όλοι πέθαιναν στο Apollo 11. Αλλά όταν πρόκειται για το NewSpace, δεν χρειάζονται δάκρυα ή εναλλακτικό τέλος.

Οι ιδιωτικές διαστημικές αποστολές θα εξυπηρετούν πάντα μόνο τους δισεκατομμυριούχους, όχι εμάς.
 

Δείτε ακόμα στο Αλμανάκ:
1001 τρόποι να πεθάνεις στο διάστημα

 

Μαζέψτε αυτούς τους πλούσιους από το φεγγάρι Facebook Twitter
Το Tesla Roadster του Elon Musk. © Space X
Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ