Λετίθια: Βασιλικό bitchiness στην πολιτικά ζορισμένη Ισπανία

Λετίθια: Βασιλικό bitchiness στην πολιτικά ζορισμένη Ισπανία Facebook Twitter
0

Το ότι η βασιλεία δεν είναι το παραμύθι των παιδικών χρόνων συνολικά του δυτικού κόσμου και το ότι βασιλείς και λοιποί γαλαζοαίματοι δεν είναι τα καλά, στιλβωμένα παιδιά του μύθου, αλλά στις φλέβες τους τρέχει αίμα και άγρια πάθη, είναι γνωστό χρόνια τώρα.


Περιστατικά, σαν αυτό που διημείφθη ανάμεσα στην πριγκίπισσα των Αστουριών, Λετίθια και την πεθερά της, Σοφία, απλώς υπενθυμίζουν την απολύτως ανθρώπινη φύση του «θεσμού» και παρηγορούν για το πόσο διάφανα πλέον είναι αυτά τα ατυχή συμβάντα που λατρεύουν οι κάμερες, αλλά και πόσο διάτρητο το εκάστοτε βασιλικό πρωτόκολλο που δεν μπορεί να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Την αποσόβηση ενός εξευτελισμού, για παράδειγμα.

Ποια είναι, όμως, η πρώην δημοσιογράφος, πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων και πρώην σύζυγος κάποιου άλλου προ του γάμου της με τον Φελίπε της Ισπανίας που βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε ένα από τα πιο άβολα βίντεο όλων των εποχών για τα βασιλικά χρονικά τουλάχιστον;

Ακόμη και ως βασιλικό gossip, ακόμη και μέσα στην κακή -για την Ισπανία- πολιτική συγκυρία, η ρωγμή στον βασιλικό καθρέφτη έχει άλλη χάρη. Κυρίως επειδή υπενθυμίζει τον εδώ και καιρό διακοσμητικό και περιττό ρόλο της μοναρχίας.

Όταν πριν από 15 χρόνια η Λετίθια Ορτίζ Ροκοσολάνο παντρευόταν τον πρίγκιπα Φελίπε της Ισπανίας είχε ήδη πίσω της καριέρα δημοσιογράφου σε μεγάλα Μέσα -μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες La Nueva España και ABC και κανάλια όπως το CNN+- και έναν αποτυχημένο γάμο με τον φιλόλογο και συγγραφέα Alonso Guerrero Pérez.

Λετίθια: Βασιλικό bitchiness στην πολιτικά ζορισμένη Ισπανία Facebook Twitter
Όταν πριν από 15 χρόνια η Λετίθια Ορτίζ Ροκοσολάνο παντρευόταν τον πρίγκιπα Φελίπε της Ισπανίας είχε ήδη πίσω της καριέρα δημοσιογράφου σε μεγάλα Μέσα.

Η σχέση της με τον Φελίπε είχε περάσει από κόσκινο από τα ισπανικά ΜΜΕ που αναρωτιόνταν πώς η καπάτσα ρεπόρτερ θα κατάφερνε να χωρέσει στα βασιλικά ανάκτορα της Ισπανίας. Όταν δεν αναρωτιόνταν αυτό, αποθέωναν την κορμοστασιά και το κομψό πλην τολμηρό ντύσιμό της που προκαλούσε την προσοχή και τις εκτός πρωτοκόλλου συζητήσεις...

Και η αλήθεια είναι πως στην αρχή η Λετίθια συμπεριφερόταν ταπεινά, ζεστά και με τεράστια όρεξη να μάθει τα μυστικά των ανακτόρων. Σε αυτή την προσπάθεια η El Pais είχε να γράφει ότι η βασίλισσα Σοφία έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τη νύφη της, να της δώσει πρωτοβουλίες και θάρρος, να την αφήσει να αναπτύξει τη δική της δυναμική μέσα στο Παλάτι.

Όταν τον Ιούνιο του 2014 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος με δάκρυα στα μάτια υπέγραφε την παραίτησή του από τον θρόνο, μετά από 36 χρόνια βασιλείας και παρέδιδε τον θρόνο στον εξαιρετικά δημοφιλή γιο του, πρίγκιπα Φελίπε, τα πράγματα -και οι σχέσεις των δύο γυναικών- στο παλάτι Zarzuela στη Μαδρίτη, άλλαξαν.

Λετίθια: Βασιλικό bitchiness στην πολιτικά ζορισμένη Ισπανία Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή η Λετίθια συμπεριφερόταν ταπεινά, ζεστά και με τεράστια όρεξη να μάθει τα μυστικά των ανακτόρων. Mετά όμως...

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο -και ο λόγος δεν γίνεται για τα tabloids- η δημοσιογράφος που έγινε βασίλισσα θεώρησε ότι ο στόχος της επετεύχθη και ότι πλέον δεν είχε κανέναν απολύτως να εξακολουθήσει να υποδύεται την αφοσιωμένη νύφη.

Το ζευγάρι Σοφίας – Χουάν Κάρλος απομακρύνθηκε σταδιακά, αλλά κατηγορηματικά από τη ζωή του νέου βασιλικού ζεύγους, οι δύο κόρες τους Σοφία και Λεονόρ περιόρισαν τις επαφές με τους παππούδες και μόνο χάρη στις πυροσβεστικές παρεμβάσεις του Φελίπε, φαίνεται ότι κάπως διατηρούνταν οι ισορροπίες.

Η μετακόμιση της Παλόμα, μητέρας της δημοσιογράφου στο ανάκτορο της Zarzuela και η σταδιακή απομάκρυνση της Σοφίας από τα εγγόνια και τον γιο της, φαίνεται να έγιναν ακόμη και κεφάλαιο σε βιβλίο: τα παράπονα της πρώην βασίλισσας δημοσιευμένα, έστω κι αν αποδίδονται σε «πηγές», φαίνεται ότι εξόργισαν τη νέα ένοικο του παλατιού και τη μετέτρεψαν σε ορκισμένη εχθρό της Ελληνίδας πεθεράς της.

Όλα αυτά, παρασκηνιακά. Διότι, δημοσίως, η «χορογραφία» της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας δεν επέτρεπε gossip και λιβέλους, ακολουθώντας το παράδειγμα της ήσυχης και ειρηνικής μοναρχίας των Χουάν Κάρλος – Σοφίας.

Λετίθια: Βασιλικό bitchiness στην πολιτικά ζορισμένη Ισπανία Facebook Twitter
Δημοσίως, η «χορογραφία» της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας δεν επέτρεπε gossip και λίβελους,

Μέχρι το απολύτως άκομψο περιστατικό της προηγούμενης Κυριακής, με τις δύο γυναίκες να λογομαχούν και να προδίδονται από τις χειρονομίες τους, μπροστά στους εμβρόντητους συζύγους, τις νεαρές πριγκίπισσες και φυσικά τις κάμερες που κατέγραψαν το συμβάν.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times και η El Mundo, η πρώην δημοσιογράφος και νυν βασίλισσα πριν παρασυρθεί από το συναίσθημα της -έστω και υπό το άλλοθι της προστασίας των κοριτσιών της που δεν ήθελε να υπερεκτεθούν σε φωτογραφίες με την γιαγιά τους- έπρεπε να σκεφτεί τη δύσκολη πολιτική κατάσταση που εδώ και καιρό επικρατεί στην Ισπανία.

«Οι Ισπανοί έχουν πιο σοβαρά προβλήματα από αυτό», παρατηρούσαν τα ισπανικά Μέσα και ενώ η ένταση ανάμεσα στις δύο γυναίκες έχει γίνει το απόλυτο viral παγκοσμίως.

Ακόμη κι αν η μοναξιά, η θλίψη και η ενόχληση που, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, νιώθει τώρα η βασίλισσα Λετίθια, το 92% των συμπατριωτών της, σύμφωνα με σχετικό γκάλοπ της El Mundo, καταδικάζει την ασέβειά της προς το πρόσωπο μιας γυναίκας σχεδόν 80 ετών και φυσικά αφήνει αιχμές για το πώς πραγματικά θα αντιδρούσε η Βασίλισσα της Ισπανίας σε μια σοβαρότερη κρίση που θα απαιτούσε έξυπνους χειρισμούς.

(Αφήνει κανείς «εκτός» τις γελοίες αναφορές των φιλοβασιλικών ξένων μέσων όπως το RoyalCentral.co.uk για το «ανάθεμα» της Ελληνίδας (!) πριγκίπισσας στη 45χρονη, αυθάδη βασίλισσα. Εννοείται ότι παγκοσμίως τα προβλήματα είναι άλλα και όχι τα ενδο-οικογενειακά των βασιλικών οικογενειών).

Ακόμη και ως βασιλικό gossip, ακόμη και μέσα στην κακή -για την Ισπανία- πολιτική συγκυρία, η ρωγμή στον βασιλικό καθρέφτη έχει άλλη χάρη. Όχι γιατί αντικατοπτρίζει το πραγματικό πρόσωπο της φιλόδοξης βασίλισσας. Ούτε επειδή δείχνει αυτά που προσπαθεί να μπαλώσει κάθε φορά το βασιλικό πρωτόκολλο, οι τύποι και οι γαλαζοαίματες συμπεριφορές. Αλλά κυρίως επειδή υπενθυμίζει τον εδώ και καιρό διακοσμητικό και περιττό ρόλο της μοναρχίας.

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ