Μην αμελείς το τσεκ-απ για τον καρκίνο του μαστού

Μην αμελείς το τσεκ-απ για τον καρκίνο του μαστού Facebook Twitter
0

Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, της πιο συχνής γυναικείας νεοπλασματικής ασθένειας που πλήττει όλη την οικογένεια, καθώς αφορά τη γυναίκα-σύζυγο-μητέρα, το ιατρικό οπλοστάσιο είναι γεμάτο. Υπάρχουν πολλές διαγνωστικές εξετάσεις που μας προσφέρουν τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης όταν η διάμετρος του όγκου παραμένει μικρότερη του ενός εκατοστού, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ακόμα να τον ψηλαφίσουμε. Ο όγκος γίνεται ψηλαφίσιμος όταν φτάνει σε διάμετρο τα 3 εκατοστά και μέχρι τότε μπορούν να τον εντοπίσουν σε πρώιμο στάδιο η ψηφιακή μαστογραφία (πιθανώς σε συνδυασμό με συμπληρωματικό υπέρηχο για τις γυναίκες με πυκνό μαστό), η μαγνητική μαστογραφία, η μαγνητική τομογραφία εξπρές και η τομοσύνθεση χαμηλής ακτινοβολίας. Αντίστοιχα, υπάρχει και πληθώρα φαρμάκων, νέων και παλαιότερης κοπής, δοκιμασμένα φάρμακα που διευκολύνουν την εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Το μόνο που μένει είναι να μην υποτιμούμε τη νόσο και να μην παραμελούμε την υγεία μας. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε κάθε Οκτώβριο οργανώνεται η εκστρατεία της ροζ κορδέλας και στο πλαίσιό της πραγματοποιούνται ο αγώνας δρόμου για τον καρκίνο του μαστού από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» καθώς και η φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων ή δομών, όπως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Παράλληλα, υπάρχει και το καθημερινό ζήτημα των διατροφικών επιλογών, καθώς η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων. Οι ειδικοί δίνουν πολύτιμες συμβουλές στις γυναίκες που νοσούν ή νόσησαν στο παρελθόν από καρκίνο του μαστού, προκειμένου να θωρακίσουν καλύτερα την υγεία τους από μελλοντικές υποτροπές. Οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη θερμίδων και ειδικότερα το λίπος, καθώς η παχυσαρκία μπορεί να ευνοήσει την αρχική ανάπτυξη του όγκου. Επίσης, συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 5-9 μερίδων βιολογικών φρούτων και λαχανικών και 6 μερίδων τροφίμων ολικής άλεσης καθημερινά για την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, ινών και φυτοχημικών συστατικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν πηγές από άλφα και βήτα καροτίνη, ζεαξανθίνη και λυκοπένιο.

Το σκόρδο και ο κουρκουμάς, που είναι πλούσιος σε κουρκουμίνη, μπορούν να χρησιμοποιούνται συχνά ως καρυκεύματα. Ιδιαίτερα ευεργετικά φαίνεται πως είναι τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, όπως τα άγρια χόρτα, το σέλινο, το μαρούλι, οι πιπεριές, το ωμό σπανάκι, το φρέσκο λεμόνι και ο φρέσκος μαϊντανός. Παρότι οι διατροφικές πηγές των βιταμινών και μετάλλων που πληρούν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι συνήθως επαρκείς, ένα γενικό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό. Προτιμήστε ένα διατροφικό συμπλήρωμα που να περιέχει φολικό οξύ, ασβέστιο και βιταμίνες D, Α, C και Ε. Προσοχή όμως, η πρόσληψη φυτο-οιστρογόνων σε μεγάλη δόση πρέπει να αποφεύγεται. Οπότε, αν παίρνετε βοτανικά συμπληρώματα, αποφύγετε αυτά που περιέχουν ginseng, ginkgo biloba, licorice root, μαύρο cohosh, ρίζα άγριου γιαμ και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη). Τέλος, η κατανάλωση ελαιόλαδου, χυμού από σταφύλια, τυριών και κόκκινου κρασιού φαίνεται να είναι επίσης ευεργετική. Ωστόσο, το κόκκινο κρασί πρέπει να περιορίζεται σε ένα ποτήρι την ημέρα, γιατί η κατάχρηση αλκοόλ ενοχοποιείται ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών ειδών καρκίνου.

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Υγεία & Σώμα / Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μίας γυναίκας που διαβάζει στην εξέτασή της ότι νοσεί από καρκίνο του μαστού; Τι ακολουθεί στη συνέχεια, όταν φτάσει στο ιατρείο του χειρουργού και της επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα; Και τι ρόλο παίζει το οικείο, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον; Ποιοι μηχανισμοί την βοηθούν και ποιοι την επιβαρύνουν σε αυτή τη δύσκολη πορεία;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ