ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ένα κορίτσι από το Ιράν μελετάει τα άστρα

Ένα κορίτσι από το Ιράν μελετάει τα άστρα Facebook Twitter
Μόλις λίγα χρόνια πριν έχασε τον πατέρα της από αιφνίδιο θάνατο. Ίσως για να ισορροπήσει την τραγική απώλεια η Sepideh αγόρασε ένα τηλεσκόπιο και παθιάστηκε με την αστρονομία.
1

ρωί και βράδυ ονειρεύομαι ότι ταξιδεύω στο διάστημα". Αυτά είναι τα λόγια της Sepideh, μιας έφηβης από το Ιράν που αγαπά την αστρονομία και θέλει να γίνει αστροναύτης. Η Sepideh ζει σε μία μικρή κωμόπολη στο βορειοδυτικό Ιράν στη περιφέρεια Fars. Ένας καθηγητής της φυσικής δημιούργησε εκεί μία τοπική ομάδα αστρονομίας στην οποία συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια που με τηλεσκόπια παρατηρούν τη νύχτα τον ουρανό. Η θέα ενός αστεριού που πέφτει προκαλεί φωνές ευχαρίστησης και γέλιο στους νεαρούς παρατηρητές. Εικόνες που δεν έχουν σχέση με τις κλασικές ιρανικές εικόνες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα media.

Οι σκέψεις της για την απώλεια και την ουσία της ζωής αποκτούν νόημα όταν αντιπαρατίθενται με την εντυπωσιακή εικόνα του κοριτσιού να κουβαλά ένα τηλεσκόπιο περίπου τόσο μεγάλο όσο και η ίδια στους έρημους λόφους της γενέτειράς της.

Η Sepideh είναι μία έφηβη 16 χρονών. Μόλις λίγα χρόνια πριν έχασε τον πατέρα της από αιφνίδιο θάνατο. Ίσως για να ισορροπήσει την τραγική απώλεια η Sepideh αγόρασε ένα τηλεσκόπιο και παθιάστηκε με την αστρονομία. Στους τοίχους του δωματίου της δεν υπάρχουν οι αφίσες των ποπ σταρς που συνήθως έχουν οι έφηβοι αλλά μία τεράστια αφίσα του Albert Einstein. Στην πραγματικότητα είναι σε ένα συνεχή ανοιχτό διάλογο με τον Αϊνστάιν καθώς του γράφει συνεχώς γράμματα στη γλώσσα της τα φαρσί. Έχει διαβάσει τη βιογραφία του και συνδέεται τόσο με τη μοναξιά του όσο και με την άγρια αποφασιστικότητά του. Ο Αϊνστάιν γίνεται η φανταστική πατρική της φιγούρα.

Ένα κορίτσι από το Ιράν μελετάει τα άστρα Facebook Twitter
"Πρωί και βράδυ ονειρεύομαι ότι ταξιδεύω στο διάστημα"

Οι σκέψεις της για την απώλεια και την ουσία της ζωής αποκτούν νόημα όταν αντιπαρατίθενται με την εντυπωσιακή εικόνα του κοριτσιού να κουβαλά ένα τηλεσκόπιο περίπου τόσο μεγάλο όσο και η ίδια στους έρημους λόφους της γενέτειράς της. Το τηλεσκόπιο της άλλωστε θα της επιτρέψει να δει γαλαξίες σαν τον δικό μας στον νυχτερινό ουρανό και μάλλον θα πρέπει ήδη να γνωρίζει ότι τα φωτόνια από αυτούς τους γαλαξίες που χτυπούν τον αμφιβληστροειδή των ματιών της ξεκίνησαν το ταξίδι τους πολύ πριν την ύπαρξη του ανθρώπου στον πλανήτη μας.


Η επιθυμία όμως της Sepideh να γίνει αστροναύτης σχετίζεται και με την Anousheh Ansari την πρώτη Ιρανή που βρέθηκε στο διάστημα. Όπως οι περισσότεροι Ιρανοί έτσι και η Sepideh παρακολούθησε από κοντά το ταξίδι της Ansari στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2006 και τώρα παρακολουθεί συνεχώς το υλικό με την Ansari να "επιπλέει" στο διάστημα. Αυτό είναι που θέλει να κάνει και η ίδια μία μέρα.

Ένα κορίτσι από το Ιράν μελετάει τα άστρα Facebook Twitter
Η ιστορία της Sepideh παρουσιάζεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον και όμορφο ντοκιμαντέρ το Sepideh: Reaching for the Stars του Δανού σκηνοθέτη Berit Madsen, ο οποίος κινηματογράφησε τρία χρόνια τη ζωή της νεαρής έφηβης Sepideh Hooshyar
Ένα κορίτσι από το Ιράν μελετάει τα άστρα Facebook Twitter


Η μητέρα της Sepideh την φροντίζει αλλά έχει σίγουρα πολλές ανησυχίες. Η ξηρασία στην περιοχή έχει προκαλέσει οικονομικές δυσχέρειες στην οικογένεια και η ίδια δεν είναι σίγουρη ότι θα μπορέσει να υποστηρίξει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση της κόρης της, πόσο μάλλον τη μελέτη της αστρονομίας. Ο θείος της επίσης ανησυχεί για τα κουτσομπολιά σχετικά με το ότι το κορίτσι φεύγει από το σπίτι του τη νύχτα για να δει τα αστέρια. Ευτυχώς όμως που υπάρχει η υποστήριξη του καθηγητή φυσικής που προσπαθεί να προωθήσει την αστρονομία στην περιοχή για δεκαετίες και θέλει να τελειώσει ένα παρατηρητήριο που μπορεί να στεγάσει ένα τηλεσκόπιο.

Η ιστορία της Sepideh παρουσιάζεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον και όμορφο ντοκιμαντέρ το Sepideh: Reaching for the Stars του Δανού σκηνοθέτη Berit Madsen, ο οποίος κινηματογράφησε τρία χρόνια τη ζωή της νεαρής έφηβης Sepideh Hooshyar. Και μέσα από τη δική της ματιά βλέπουμε μία πολύ σπάνια εικόνα του σύγχρονου Ιράν. Παίρνουμε μια γεύση από τη ζωή μέσα στα ιρανικά σπίτια, τις ιδιομορφίες των οικογενειακών αλληλεπιδράσεων, βλέπουμε τα παιδιά να μαθαίνουν αγγλικά μέσα στην τάξη, την προσευχή της Παρασκευής σε ένα τζαμί, τον τάφο του Κύρου και τη γραφειοκρατία μιας μικρής πόλης. Ένας όχι πολύ παθιασμένος παρατηρητής θα μπορούσε να πει ότι παρ όλες τις ολοφάνερες πολιτιστικές διαφορές μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους γνωστούς δικούς μας φόβους, τις επιθυμίες και τις ελπίδες σε αυτή τη τόσο μακρινή χώρα.

Ένα κορίτσι από το Ιράν μελετάει τα άστρα Facebook Twitter
Πρόσωπα
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ