Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

Ο Same84, που έφτιαξε το εμβληματικό έργο με τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια, αποκαλύπτεται στο LIFO.gr

15 έργα του Αθηναίου street artist, κι η γνώμη του για την τελείως 'αντι-γκραφιτι' Αθήνα

«Πώς προέκυψε το έργο με τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια;» ρωτάω τον Same84, σχετικά με το εμβληματικό έργο του που έγινε viral τις ημέρες που ο παίκτης αγωνίστηκε στο All Star Game. 
«Έχω εδώ και πολλά χρόνια μια πολύ αρμονική συνεργασία με την Nike», μου λέει. «Με είχαν προσεγγίσει σε μια ωραία συζήτηση, λόγω της αγάπης μου για τα sneakers. Αυτή τη φορά με κάλεσαν στα γραφεία τους για να μου προτείνουν να κάνουμε κάτι εμβληματικό στο γήπεδο των Σεπολίων, εκεί απ' όπου ξεκίνησαν όλα για τον Γιάννη.»

 

Κι έτσι μετά από πολύωρες συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων και μελέτη για την παραμικρή λεπτομέρεια, ο καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο έργο που συζητήθηκε και άρεσε πολύ.

 

Συνεχίζει ο Same 84 -που δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως στην Αθήνα. «Πιστεύω έγινε αρκετά καλή δουλειά, παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα κάτι τέτοιο σε έδαφος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αγαπήθηκε από πολλούς, ακόμα και απ' τον ίδιο τον Αντετοκούνμπο, κι αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα.»

 

Σεπόλια, Αθήνα, 2017
Σεπόλια, Αθήνα, 2017

 

Σεπόλια, Αθήνα, 2017
Σεπόλια, Αθήνα, 2017

 

— Τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ αν θέλω να γίνω κάτι - το άφησα να με πάει από μόνο του. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι δε μου άρεσε καθόλου το εκπαιδευτικό σύστημα των σχολείων κι αυτό με απέτρεψε απ' το να αγαπήσω το διάβασμα. Από μικρός το είχα ρίξει στη ζωγραφική. Μου άρεσε να σχεδιάζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ειδικά όμως πριν ξεκινήσω το γυμνάσιο είχε γίνει ανεξέλεγκτη η αγάπη μου για τη δημιουργία. 

 

To πιο πρόσφατο έργο του: Νέος Κόσμος, Αθήνα, 2017
To πιο πρόσφατο έργο του: Νέος Κόσμος, Αθήνα, 2017

 

Επί το έργο, κάπου στην Αθήνα
Επί το έργο, κάπου στην Αθήνα

 

Σοφάδες, Καρδίτσα, 2016
Σοφάδες, Καρδίτσα, 2016

 

— Πότε κατάλαβες ότι είσαι καλός στο σχέδιο; Το σπούδασες κάπου;

Ακόμα δεν το έχω καταλάβει είναι η αλήθεια! Το μόνο σίγουρο είναι ότι προσπαθώ πολύ ακόμα να εξελιχτώ, μέσω της εξάσκησης. Τις σπουδές μου τις σταμάτησα στο επίπεδο του IEK, όταν άρχισα να καταλαβαίνω ότι προτιμάω να το παλεύω από μόνος μου με το δικό μου τρόπο. 

  

  

— Πώς έμοιαζαν τα πρώτα σου έργα στους δρόμους;

Χάλια! (γέλια) Όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω στους δρόμους δεν είχαμε πολλές γνώσεις. Δεν υπήρχε ίντερνετ κι ήταν πολύ δύσκολο να εκπαιδευτεί κάποιος - ήθελε 100 φορές περισσότερη προσπάθεια από τώρα. Δεν ξέραμε σε τι επίπεδο ήταν οι υπόλοιποι graffiti artists, ψάχναμε πάρα πολύ για να βρούμε ωραία γκραφίτι έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να καταλάβουμε σε ποιο επίπεδο ήμασταν. 

Στην αρχή ξεκίνησα κάνοντας tags, σαν αυτά που βλέπουν και κράζουν όλοι σήμερα, αλλά όλα από εκεί ξεκινάνε. Tags στους δρόμους και σιγά σιγά κάτι ακόμα πιο πολύπλοκο, και μετά ακόμη περισσότερο κλπ. Το πρώτο μου γκραφίτι το έκανα στο σχολικό συγκρότημα που πήγαινα γυμνάσιο, στην Καλλιθέα, το 1996.

 

Μπορ, Σερβία, 2016
Μπορ, Σερβία, 2016

 

Γεροκωστοπούλου, Πάτρα, 2016
Γεροκωστοπούλου, Πάτρα, 2016

 

Κέντρο της Αθήνας, 2016
Κέντρο της Αθήνας, 2016

 

— Τι σου αρέσει τώρα να φτιάχνεις; Τι σε εμπνέει;

Μου αρέσει να απεικονίζω την καθημερινότητά μου. Στα έργα μου έχω πολύ έντονα τα ποπ αστικά στοιχεία: από ένα πολύ όμορφο sneaker που θα δω ή ένα tattoo πάνω σε κάποιον, ως μια πολύ όμορφη εικόνα που θα εμπνευστώ απ' την πόλη που ζω καθημερινά. Συνήθως στα έργα μου κρύβω και κάποια μηνύματα. Λόγω των έντονων χρωμάτων και των ευχάριστων χαρακτήρων που σχεδιάζω, δε θα μπορέσει κάποιος να παρατηρήσει εύκολα τα μηνύματα, αλλά μου αρέσει αυτό το παιχνίδι.

 

Γκντανσκ, Πολωνία, 2015
Γκντανσκ, Πολωνία, 2015

 

Θεσσαλονίκη, 2015
Θεσσαλονίκη, 2015

 

Αθήνα, 2015
Αθήνα, 2015

 

— Πιστεύεις ότι η Αθήνα έχει καλή street art;

Έχει κάνει σημαντικά άλματα, όσο κι αν δε βοηθάνε οι συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια Ελλάδα που ζει στην κρίση εδώ και πολλά χρόνια, και μια Αθήνα που ο Δήμαρχός της είναι ταγμένος ως ANTI-GRAFFITI, αψηφώντας τις ανάγκες των νέων που τυγχάνει να βρίσκονται σε σε πολύ υψηλό επίπεδο από τεχνικής απόψεως. 

Παρ' όλα αυτά, αγνοώντας τις δυσκολίες, τα "παιδιά" απ' την Αθήνα αναγνωρίζονται και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

 

Αθήνα, 2005
Αθήνα, 2005

 

Ψυρρή, Αθήνα, 2010
Ψυρρή, Αθήνα, 2010

 

Επί το έργο, κάπου στην Αθήνα
Επί το έργο, κάπου στην Αθήνα

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Ενδιαφέρεται για τα πάντα - και γράφει κυρίως γι' αυτά που του αρέσουν. (Κι έχει βγάλει 13 παιδικά βιβλία στις εκδόσεις Μεταίχμιο)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ