Ταξίδι στη Στοκχόλμη, σε μία από τις πιο ρομαντικές (και παγωμένες) πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Τοποθετημένη πάνω σε όχι ένα ούτε δύο αλλά 14 νησιά τα οποία ενώνονται με περισσότερες από 50 γέφυρες η Στοκχόλμη κατατάσσεται αυτόματα στις πιο ρομαντικές πόλεις της Ευρώπης.

Ταξίδι στη Στοκχόλμη, σε μία από τις πιο ρομαντικές (και παγωμένες) πόλεις της Ευρώπης

2

Αν στη Νότια Ευρώπη η πόλη με τα περισσότερα κανάλια θεωρείται η Βενετία, τότε στη Βόρεια Ευρώπη η αντίστοιχη Βενετία είναι η Στοκχόλμη.

Η πρωτεύουσα της Σουηδίας ή αλλιώς η «πόλη ανάμεσα στις γέφυρες», -όπως είναι το όνομά της- περιμένει υπομονετικά να την ανακαλύψεις.


Τοποθετημένη πάνω σε όχι ένα ούτε δύο αλλά 14 νησιά τα οποία ενώνονται με περισσότερες από 50 γέφυρες η Στοκχόλμη κατατάσσεται αυτόματα στις πιο ρομαντικές πόλεις της Ευρώπης.

Με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και δροσερές ημέρες τα καλοκαίρια, είναι η ιδανική πόλη για όσους αγαπούν το κρύο.


Ακόμα όμως και αν δεν είσαι λάτρης του κρύου, αυτή η πόλη έχει όλα όσα χρειάζεται ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης για να πεισθεί πως αξίζει να τη βάλει στο bucketlist του.

Από τα ιστορικά της κτήρια, την παλιά πόλη και τα ιδιαίτερα μουσεία της μέχρι τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της, τις hipster γειτονιές της και τα ψαγμένα μπαράκια της, η πρωτεύουσα της Σουηδίας συνδυάζει μοναδικά το νέο με το παλιό, το μοντέρνο με το κλασικό.

Η πιο ρομαντική και ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή με το νυχτερινό τρένο όπου με περίπου 100 ευρώ μπορείς να κοιμηθείς σε καμπίνα και να περάσεις 18 ώρες διασχίζοντας όλη τη Σουηδία.


Ξεκινώντας από την περιοχή Cityterminalen, εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός κουκουλώσου μέχρι τα αυτιά και κατευθύνσου προς τη γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι με το Μουσείο του Μεσαίωνα και τη Βουλή ενώ συνέχισε να περπατάς μέχρι τη Gamla Stan ή αλλιώς την παλιά πόλη, εκεί όπου ιδρύθηκε η Στοκχόλμη το 1252.

Εκεί θα βρεις το βασιλικό παλάτι, το Royal Armory και το Μουσείο Νόμπελ. Συνέχισε να περπατάς αν έχεις ακόμα δύναμη και πέρασε στο νησάκι Södermalm για να δεις και τη μοντέρνα πλευρά της πόλης και να επισκεφθείς το φοβερό μουσείο μοντέρνας φωτογραφίας, το Fotografiska.

Ταξίδι στη Στοκχόλμη, σε μία από τις πιο ρομαντικές (και παγωμένες) πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Gamla Stan ή αλλιώς η παλιά πόλη, εκεί όπου ιδρύθηκε η Στοκχόλμη το 1252.


Πέρα όμως από τους κλασσικά αξιοθέατα και τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις, η πόλη έχει πολλά περισσότερα ψαγμένα πράγματα να προσφέρει.

Πανοραμική θέα στο Monteliusvägen και το Skinnarviksberget

Ταξίδι στη Στοκχόλμη, σε μία από τις πιο ρομαντικές (και παγωμένες) πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Το καλύτερο σημείο το χειμώνα είναι το λοφάκι Monteliusvägen, όπου το προσεγγίζεις κατεβαίνοντας στη στάση του μετρό Mariatorget.

Για να αντιληφθείς καλύτερα μια πόλη, είναι σημαντικό να τη δεις από ψηλά και να τη θαυμάσεις. Το καλύτερο σημείο το χειμώνα είναι το λοφάκι Monteliusvägen, όπου το προσεγγίζεις κατεβαίνοντας στη στάση του μετρό Mariatorget.

Η θέα στην πόλη από εκεί ψηλά είναι μοναδική. Αν τώρα επισκεφθείς την πόλη το καλοκαίρι, τότε το καλύτερο σημείο για να θαυμάσεις τη θέα είναι λίγο πιο πέρα το Skinnarviksberget, ένας αντίστοιχος χώρος αναψυχής με θέα στην πόλη –αγαπημένο σημείο των ντόπιων- και ζεστό καφέ στο χέρι από τη μοναδική καφετέρια που υπάρχει εκεί.

Διανυκτέρευση σε ένα πλοίο-ξενοδοχείο

Ταξίδι στη Στοκχόλμη, σε μία από τις πιο ρομαντικές (και παγωμένες) πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Södermalm

Αν θέλεις να ζήσεις το πραγματικό vibe της πόλης, άσε τα μεγάλα και γνωστά ξενοδοχεία και ζήσε την εμπειρία της διαμονής σε ένα πλωτό ξενοδοχείο/καράβι.

Στο νησάκι Södermalm θα βρεις παλιά επιβατηγά πλοία που πλέον έχουν αναδιαμορφωθεί και προσφέρουν την εμπειρία της συγκεκριμένης διαδρομή με κόστη που ξεκινούν από 57 περίπου ευρώ για δίκλινη κουκέτα.

Εξερεύνηση του μετρό της Στοκχόλμης

Ταξίδι στη Στοκχόλμη, σε μία από τις πιο ρομαντικές (και παγωμένες) πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Solna Centrum

Δεν υπάρχει άλλο μέρος στην Ευρώπη που να προσφέρει σχεδόν δωρεάν στον επισκέπτη ένα θέαμα σαν αυτό. 'Ένα ανοιχτό και δημόσιο μουσείο έργων τέχνης!

Βγάλε εισιτήριο, 44KL (περίπου πέντε ευρώ) για μιάμιση ώρα και περιηγήσου στους σταθμούς των μετρό της Στοκχόλμης. Ανάμεσά τους μάλιστα, βρίσκεται ο πιο όμορφος σταθμός της Ευρώπης, ο Solna Centrum στην κόκκινη γραμμή.

Οι πιο ωραίοι σταθμοί για φωτογραφίες είναι οι T-Centralen Metro station, Solna Centrum, Stadion και Kungsträdgården. Κατέβασε την εφαρμογή του SL (του δικού μας Τρενοσέ) για να έχεις τα εισιτήριά σου στο κινητό σου και να κινηθείς πιο γρήγορα.

Στάση για fika

Ταξίδι στη Στοκχόλμη, σε μία από τις πιο ρομαντικές (και παγωμένες) πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Mellqvist Café

Πίσω από τη λέξη Fika κρύβεται για τους Σουηδούς μια ολόκληρη φιλοσοφία. Fika σημαίνει η συνάντηση με φίλους για καφέ και γλυκό και είναι σχεδόν σαν ιεροτελεστία για τους κατοίκους της χώρας αυτής.

Δίνεις ραντεβού σε κάποιο από τις πολλές cozy καφετέριες της πόλης για να δεις τους φίλους σου, να πιάσεις κουβέντα και να πεις τα νέα σου με ένα ζεστό καφέ και ένα γλυκό στο χέρι.

Το Mellqvist Café στην οδό Rorstrandgatan 4 σερβίρει φοβερό καφέ και νόστιμα γλυκά (πάρε ταρτάκι σοκολάτας) με περίπου 8 ευρώ τον συνδυασμό αυτών ενώ όμως πρέπει να έχεις υπόψη σου πως η πληρωμή γίνεται μόνο με κάρτα στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Στάση για σουηδικά κεφτεδάκια

Ταξίδι στη Στοκχόλμη, σε μία από τις πιο ρομαντικές (και παγωμένες) πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Στο Meatballs for the people θα δοκιμάσεις τα καλύτερα κεφτεδάκια της πόλης.

Αν για κάτι είναι γνωστό στην κουζίνα της η Σουηδία τότε σίγουρα μας έρχονται στο μυαλό τα κεφτεδάκια. Ναι, τα κεφτεδάκια όπως αυτά του ΙKEA απλά πολύ πιο νόστιμα. Μην τα αφήσεις να σου ξεφύγουν!

Στο Meatballs for the people στην οδό Nytorgsgatan 30 θα δοκιμάσεις τα καλύτερα της πόλης. Προτίμησε τα «κλασσικά» με 179KL (σχεδόν 18 ευρώ) και αν και δεν είναι η πιο φθηνή εκδοχή που θα βρεις στην πόλη, είναι σίγουρα μια από τις πιο νόστιμες.


Bonus ιδέα:

Αναζήτηση του Βορείου Σέλας και του μεταμεσονύκτιου ήλιου

Αν έχεις λίγες περισσότερες ημέρες στη διάθεσή σου, επωφελήσου από την επίσκεψή σου στη Στοκχόλμη για να ταξιδέψεις μέχρι την Κιρούνα, την πιο βόρεια πόλη της Σουηδίας στον αρκτικό κύκλο ώστε να δεις από κοντά το Βόρειο Σέλας κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή τον μεταμεσονύκτιο ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η εμπειρία σε κάθε περίπτωση είναι μοναδική καθώς η πόλη βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο και τα τοπία είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικά από όσα έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα.

Η πιο ρομαντική και ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή με το νυχτερινό τρένο όπου με περίπου 100 ευρώ μπορείς να κοιμηθείς σε καμπίνα και να περάσεις 18 ώρες διασχίζοντας όλη τη Σουηδία ενώ η γρήγορη και οικονομική εκδοχή είναι η πτήση με low cost αεροπορική εταιρεία όπου με περίπου 40 ευρώ θα είσαι στην Κιρούνα σε μόλις μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Ταξίδια
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Μια απο τις ωραιοτερες πολεις της Ευρωπης. Ωραια και ομοιομορφα κτηρια (αυτο το Σκανδιναβικο στυλ) και πολυ βασικο το οτι δεν βομβαρδιστικε στον 2ο Π.Π. οποτε ειναι παλια. Το φαγητο ειναι πολυ μετριο και ακριβο (οπως γενικοτερα και η ζωη), δεν εχουν δικια τους κουζινα, περα απο τα κεφτεδακια που ειναι πολυ ωραια και καποια φαγητα με σολωμο. Δεν προτεινω να πατε με τιποτα χειμωνα (Νοεμβριο - Μαρτιο) γιατι ειναι σκοτεινα και πολυ κρυα αλλα καλυτερα τους καλοκαιρινους μηνες και τελος για ημερησια εκδρομη προτεινω να επισκεφτειτε την Ουψαλα που ειναι μια μικρη πολη 40 λεπτα με το τραινο. Οι υπολοιπες μεγαλες πολεις οπως το Γκετεμποργκ και το Μαλμε (που αν πατε αξιζει να περασετε απεναντι στη Δανια) ειναι σχετικα μακρια.Υ.Γ. Οι βολτες στους δρομους της πολης ειναι κατι μοναδικο.
Τα καλύτερα κεφτεδάκια τα τρώμε στο Restaurant Pelikan, στο κέντρο της πόλης. Το εστιατόριο (ιδρ.1733) ειδικεύεται σε αυτό πιάτο, και έχει κρατήσει το αποικιακό του στυλ. Θα δείτε κυρίως ντόπιους κατά το διάλειμμα της δουλειάς τους. Φάτε κ ένα ζεστό ostkaka σε μεγάλο μπωλ. Στο τέλος θα νιώθετε πως ζείτε χρόνια στη Βενετία του Νότου