Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών πελάγων, η γη των μυστικών.

Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών πελάγων, η γη των μυστικών. Facebook Twitter
Η Χώρα των Κυθήρων και το Κάστρο
0

Στη μέση τριών πελάγων, με όψη τραχιά και ομορφιά απαράμιλλη, στέκουν τα Κύθηρα, η γη των μυστικών. Κύθηρα από το ρήμα κεύθω, δηλαδή «κρύβω». Τα Κύθηρα κρύβουν θησαυρούς και εραστές. Λέγεται πως η ίδια η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, ευλόγησε αυτό τον τόπο και πως συνήθιζε να κρύβει στο νησί τα ερωτευμένα ζευγάρια και τους κρυφούς της εραστές. Για κρυψώνα της είχε, λένε, τις πυκνόφυτες ρεματιές με την παχιά ομίχλη που οι ντόπιοι ονομάζουν Κατσιφάρα και τις μικρές παρθένες παραλίες που κεντούν τις ανατολικές ακτές του νησιού με ψιλή άμμο και μικρό βότσαλο.


Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιον να ερωτευτεί έναν τόπο σαν τα Κύθηρα; Είναι, άραγε, η σκληρή ομορφιά των ανεμόδαρτων τοπίων και των απάτητων λαγκαδιών που στις απολήξεις τους συναντάς τις πιο μαγευτικές παραλίες; Είναι η υπερβατική εμπειρία του φυσικού τοπίου στους καταρράκτες του Μυλοποτάμου και τα σπήλαια της Αγίας Σοφίας ή το απόκοσμο αποτύπωμα του θρύλου στα ερείπια των καστροπολιτειών που λεηλάτησαν οι πειρατές ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους; Ίσως, πάλι, να 'ναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που σε κάνουν να ερωτευτείς τα Κύθηρα. Εκείνοι με τους οποίους θα χορέψεις τους κυκλικούς χορούς του Αυγούστου, οι άλλοι που θα σε ξεναγήσουν με ενθουσιασμό στον τόπο τους κι εκείνοι οι συνταξιδιώτες που μαζί τους θα μοιραστείτε τη ρέμβη της θάλασσας κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών πελάγων, η γη των μυστικών. Facebook Twitter
Οι καταρράκτες του Μυλοποτάμου


Στα Κύθηρα θα ξεναγηθείς με τις αισθήσεις. Η επιθυμία για αυθεντικές τοπικές γεύσεις θα σε οδηγήσει ως το παραδοσιακό παρασκευαστήριο της Μαρίας στις Καλοκαιρινές, όπου θα δοκιμάσεις την κυθηραϊκή παραλλαγή της δίπλας που οι ντόπιοι ονομάζουν «ξεροτήγανο» και συνοδεύεται από θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων και σουσάμι. Για να δοκιμάσεις το παραδοσιακό, και εξαιρετικά παχυντικό, βούτυρο των Κυθήρων, θα προμηθευτείς βουτυροτσίκουδο που παράγουν η Cherile και ο Dieter Wolf με την επωνυμία «Δέσποινα», ενώ για μια γεύση από την τσιριγώτικη φατουράδα (τσίπουρο με κανέλα και γαρίφαλο) θα απευθυνθείς στον Γιάννη Δευτερέβο στον οικισμό Τσικαλαρία. Τέλος, για την καλύτερη φάβα και το πιο νόστιμο καλαμάρι των Κυθήρων επιβάλλεται να κάνεις μια στάση στην ταβέρνα «Σκάνδεια» δίπλα στην παραλία της Παλαιόπολης. Το βράδυ σου, πλέον, μπορεί να κλείσει με τα πολύχρωμα κοκτέιλ του Χρήστου στο Μερκάτο, στη Χώρα, ή με τους έθνικ ρυθμούς του Banda Landra στο Καψάλι. Αν, πάλι, ψάχνεις διαμονή, δοκίμασε τα δωμάτια στον γραφικό οικισμό του Αυλαίμωνα, προσεγμένα διαμερίσματα, όπως το Corte O στη Χώρα, ή παραδοσιακούς ξενώνες σαν το Πορφυρούσα στον Μυλοπόταμο.

Επίλεξε να περπατήσεις τα μονοπάτια του νησιού και να μιλήσεις με τους ντόπιους, επισκέψου το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων, περιηγήσου στο Ενετικό Κάστρο της Χώρας, στο γραφικό χωριό των Μητάτων, στις πηγές του Αμίρ Αλή και στην παραλία Κομπονάδα και ταξίδεψε μέχρι τα Αντικύθηρα στις 17 Αυγούστου για να παρευρεθείς στη μεγάλη γιορτή που στήνεται κάθε χρόνο για τον πολιούχο του νησιού, τον Άγιο Μύρωνα. Για μια ακουστική, βιωματική εντύπωση των Κυθήρων μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ηλεκτρονικό οδηγό The Sound of Kythera. Η εφαρμογή αυτή θα σου επιτρέψει να ξεναγηθείς στα Κύθηρα με τα μάτια κλειστά, μέσα από ήχους και ιστορίες του νησιού, ενώ σε παρακινεί να ηχογραφήσεις ήχους με το κινητό σου από το ταξίδι σου και να τους ανεβάσεις στη διαδραστική του πλατφόρμα.


Λίγο πριν από το ταξίδι σου στα Κύθηρα, οφείλω να προειδοποιήσω: «Τα Κύθηρα δεν είναι σαν τα άλλα νησιά». Έτσι μου είπε κι εμένα ένας ντόπιος, σχεδόν απειλητικά, όταν πρωτοπάτησα στο νησί πριν από τρία χρόνια, και θέλω να το επαναλάβω κι εγώ στους νέους ταξιδιώτες, έτσι, για καλή τύχη. Γιατί τα Κύθηρα δεν είναι σαν τα άλλα νησιά, κρύβουν θησαυρούς.

Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών πελάγων, η γη των μυστικών. Facebook Twitter
Παραλία Καλάδι
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βιώνεις ένα ταξίδι στον χρόνο (με αφετηρία την 9η χιλιετία π.Χ.!)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βιώνεις ένα ταξίδι στον χρόνο (με αφετηρία την 9η χιλιετία π.Χ.!)

Η αρχαιολόγος Κυριακή Ψαράκη, υπεύθυνη του Μουσείου με τα εμβληματικά εκθέματα, μιλά στο LIFO.gr για την επαναλειτουργία του μετά από μια ολόκληρη δεκαετία
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ποιος είπε ότι ο πρώτος μηχανισμός με γρανάζια ανήκει στην Αναγέννηση;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ποιος είπε ότι ο πρώτος μηχανισμός με γρανάζια ανήκει στην Αναγέννηση;

Οι μελετητές του μηχανισμού Γιάννης Μπιτσάκης και Alexander Jones εξηγούν γιατί αυτός ο πρώιμος "υπολογιστής" είναι η πιο θαυμαστή συσκευή της αρχαιότητας.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ