Τεράστια Εθνική επιτυχία: Προσαρτώνται στην Ελληνική επικράτεια τα Σκόπια

Τεράστια Εθνική επιτυχία: Προσαρτώνται στην Ελληνική επικράτεια τα Σκόπια Facebook Twitter
Α ρε Βουκεφάλα, σανό που έχεις φάει…
16

Καταλαβαίνεις το σύμπλεγμα ενός ανθρώπου κι ενός λαού από τον τρόπο που βαφτίζει τα πράγματα. Για παράδειγμα εμείς έχουμε θέμα με το όνομα της Μακεδονίας, με μια χώρα που όλη η υφήλιος ονομάζει Μακεδονία, με το αν η Μακεδονία είναι ελληνική αλλά το πρόβλημα αυτό καθ' αυτό το λέμε «Σκοπιανό». Δεν μιλάμε καν για Μακεδονικό πρόβλημα, όοοοχι, το πρόβλημα είναι «Σκοπιανό», δεν είναι Μακεδονικό. Σας θυμίζει τον τρόπο αντιμετώπισης ενός μεγαλοσώμου πτηνού που συνηθίζει να χώνει το κεφάλι του στην άμμο όταν κινδυνεύει; Και μένα.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, το κρατίδιο που σήμερα εμείς ονομάζουμε FYROM - όπως ο μακαρίτης ο Prince βάφτισε τον εαυτό του όταν του την βάρεσε και ήθελε να αλλάξει όνομα αλλά δεν μπορούσε να αποφασίσει για το καινούργιο, The Artist Formerly Known As Prince δηλαδή – λεγόταν Μακεδονία αλλά εμείς τότε δεν είχαμε internet και δεν μας ένοιαζε και πολύ. Όταν ο μακαρίτης ο Τίτο πέθανε και το μαγαζί διαλύθηκε, προέκυψε το θέμα πως θα ονομαζόταν το κράτος που προέκυψε με πρωτεύουσα τα Σκόπια ε, και τότε εμείς θυμηθήκαμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και ψιλοστραβώσαμε.

Νέα, Βόρεια και Άνω Μακεδονία, είναι τα ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς ενώ έχουν απορριφθεί τα Σιγά Μην Είσαστε Εσείς Μακεδονία, και Μακεδονία Μόνο Πάνω Από Το Πτώμα Μας που πρότεινε η Ελληνική πλευρά. Θα καταλήξουμε κάπου αυτή τη φορά;

Είπαμε λοιπόν κάτσε ρε φίλε, η Μακεδονία είναι ελληνική όπως και τα γεμιστά, ο μουσακάς, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και το χώσιμο με το αμάξι εκτός ουράς στο φανάρι, και ξεσηκωθήκαμε. Γιατί στα μακροοικονομικά μπορεί να μην είμαστε καλοί αλλά στον ξεσηκωμό σκίζουμε. Όχι μόνο αρνούμασταν να δεχτούμε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά απαιτούσαμε να μην υπάρχει ούτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία στην ονομασία της.

Έτσι εμείς τους είπαμε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομασία που έχει βέβαια την απαγορευμένη λέξη μέσα αλλά προηγείται το πρώην και όλοι ξέρουμε τι εκτίμηση τρέφουμε για τις πρώην και έτσι δεν μας πείραζε. Δημιουργήθηκε λοιπόν η πρώτη χώρα στον κόσμο που το όνομα της είναι μια εκκρεμότητα.

Επειδή όμως η φύση ως γνωστόν σιχαίνεται το κενό, καταλήξαμε πολύ γρήγορα η ΠΓΔΜ από όλες τις χώρες του κόσμου που βαριούνται να προφέρουν γλωσσοδέτες και βολεύονται με το καλλιτεχνικό της, να ονομάζεται το όνομα τζιζ, σκέτο. Ούτε καν Μακεδονία on the rocks. Μακεδονία straight. Neat. Ξεροσφύρι ρε παιδάκι μου.

Βέβαια επειδή εμείς είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ (που είναι το ίδιο συνδικάτο με την ΕΟΚ) και άλλων διεθνών οργανισμών πολύ πριν το κρατίδιο δημιουργηθεί καν, πετύχαμε μια μεγάλη εθνική επιτυχία: Να μην μπορεί η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος που εμείς αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε. Και έτσι περνούσε ο καιρός μέχρι τώρα.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όμως και η εθνοσωτήριος κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έλυσε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας, είπε να λύσει και αυτό. Επισήμως επικαλούμαστε την αναγκαιότητα της εισόδου της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ κάτι που θα της δώσει μια σταθερότητα αφού οι γείτονες τους επιβουλεύονται τα εδάφη της κάτι που ακούγεται λογικό αν και οι κακές οι γλώσσες λένε ότι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση έφερε το θέμα στην επικαιρότητα είναι για να αλλάξει την ατζέντα από τις τεράστιες πρόσφατες επιτυχίες της και να δημιουργήσει πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία που έχει 57 διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Άλλωστε είναι στελέχη της που χειρίστηκαν το θέμα μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που είχε προβλέψει την δεκαετία του '90 ότι σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το θέμα αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς που στην ουσία έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πουλώντας πατριωτισμό.

Νέα, Βόρεια και Άνω Μακεδονία, είναι τα ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς ενώ έχουν απορριφθεί τα Σιγά Μην Είσαστε Εσείς Μακεδονία, και Μακεδονία Μόνο Πάνω Από Το Πτώμα Μας που πρότεινε η Ελληνική πλευρά. Θα καταλήξουμε κάπου αυτή τη φορά; Ή μάλλον θέλουμε να καταλήξουμε κάπου αυτή τη φορά;

Τα πράγματα φαίνονται δύσκολα μια και με σημερινό γκάλοπ το 61% των Ελλήνων αρνείται να δεχθεί σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία, ένα ποσοστό ανησυχητικά όμοιο με το ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα Τσίπρα. Φαίνεται πάντως ότι εκεί γύρω στο 61% κυμαίνεται το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν μαύρα μεσάνυχτα.

Από την άλλη, αύριο οργανώνεται ένα ακόμα συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη και παρόλη την χτεσινή δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια, αναμένεται να έχει μεγάλη προσέλευση. Εκατοντάδες πούλμαν από όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει για να διατρανώσουν την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση γιατί έτσι είμαστε εμείς, ασυμβίβαστοι μέχρι να καταστραφούμε και μετά να ζητάμε ελεημοσύνη.

Δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση που διαφήμιζε τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας καταφεύγει να ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο πριν από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, ο τυχοδιωκτισμός τους είναι πλέον δεδομένος. Αν όμως παρόλες τις σκοπιμότητες και ανεξάρτητα από τα κίνητρα Τσίπρα δοθεί επιτέλους μια λύση στο θέμα, θα είναι μια θετική εξέλιξη. Αρκεί βέβαια και οι Πουγουδουμίτες να αφαιρέσουν τις αλυτρωτικές παπαριές τους από το Σύνταγμά τους. Γιατί δεν ξέρω αν η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική αλλά η μαλακία σίγουρα δεν είναι.

Διάφορα
16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Απλά τα πράγματα. Αν στη γειτονική χώρα υπάρχουν χάρτες, αναφορές και βιβλιογραφία που αναφέρει πως τα σύνορά τους κανονικά σταματάνε στο Θερμαϊκό, τότε έχουμε πρόβλημα. Σε καμμιά 50ρια χρόνια, η Ανω Μακεδονία θα θελήσει να ενωθεί με την -μοιραία- Κάτω Μακεδονία, που είναι η δική μας, και θα γίνει της μουρλής. Εκτός κ αν έχουμε εξαφανιστεί έτσι κι αλλιώς ως τότε. Η καλύτερη λύση ήταν το Σλαβομακεδονία αλλά ο Σαμαράς ήθελε να κάνει το σόου του.
Αν δεν τρολάρεις,πες τουλάχιστον γιατι λυπάσαι ολους εμας που δίνουμε σημασία στο όνομα.Προσεχε μονο,διοτι απ τη τοποθέτηση σου μπορει να εισαι εσυ αξιος/α ντροπης και λύπησης.
Το πρόβλημα δεν είναι η ονομασία! Έχουν δικαίωμα να βαπτιστούν όπως θέλουν! Δύο τουλάχιστον γενιές όμως των γειτόνων μας έχουν μεγαλώσει νομίζοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τους το έχει υπό κατάληψη η κακιά Ελλάδα! Ας είναι καλά οι φίλοι μας οι Άγγλοι και μετέπειτα οι ΗΠΑ που για τους δικούς τους γεωπολιτικούς τους σκοπούς άφησαν να σέρνεται τόσα χρόνια μία διαμάχη που κανονικά θα έπρεπε να έχει λυθεί εν τη γενεση της! Προσωπικά πιστεύω πως οι Σκοπιανοί έχουν πιαστεί περισσότερο κορόιδο σε σχέση με εμάς από όλο αυτό...
Το σύνθημα « η Μακεδονία είναι Ελληνική» απαντάει σε χάρτες των γειτόνων που θέλουν τα σύνορα τους να φτάνουν μέχρι την Θεσσαλονικη. Δεν έχουμε την αποκλειστικότητα στο όνομα, μπορούν να ονομάσουν το τμήμα της χώρας τους επαρχία Μακεδονίας, όπως κι εμείς έτσι ονομάζουμε το γεωγραφικό μας διαμέρισμα. Από που κι ως που όμως γενικεύουμε και μιλάμε για μακεδονική εθνικότητα, για γλώσσα Μακεδονική. Οποίος τα απλουστεύει είναι αφελής ή ανήθικος. Πριν από χρόνια ψάχνοντας κάτι στο Wikipedia, είδα όλους τους Ελληνες παικτες μιας ομάδας της Πιερίας με το σημαιάκι της FYROM δίπλα στο όνομα τους (για την ιστορία, έστειλα μήνυμα εξηγώντας την ανακρίβεια και λίγες μέρες μετά τα σημαιάκια εγιναν Ελληνικά). Επιτέλους, νισάφι πια με το επιχείρημα της γενετικής καθαρότητας, είναι εντελώς άσχετο με την υπόθεση. Θαρρείς και μόνο μια αρεία φυλή έχει δικαιωμα στα σύνορα και στην εθνική ασφάλεια και σταθερότητα. Ναζιστικες φρασεολογίες σε αριστερίζουσα επιχειρηματολογία. Και από την άλλη γιατί τόση εμμονή από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους με την Ελληνικότητα μας του DNA μας;; Δεν έχω δει τόση επίθεση στην Ιταλικοτητα του Ιταλού, στην Σουηδικοτητα του Σουηδού ή στην Ισραηλικοτητα του Ισραηλινού.
Εγώ πιστεύω ότι όχι μόνο πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία μας αλλά να κάνουμε κι ένα ακόμα για τη Κωνσταντινούπολη. Είναι απαράδεκτο εδώ και 500 χρόνια να ανήκει ακόμα στην Τουρκία.
Για ποιον λόγο σκοτώνονται και οι υπέρ και οι κατά του "Μακεδονία" στο όνομα;Σαν το Αιγαίο ένα πράγμα,που φωνάζουν μερικοί πως είναι ελληνικό,κάποιοι άλλοι πως ανήκει στα ψάρια του,ενώ στην ουσία ανήκει στο ΝΑΤΟ που το έχει γκριζάρει όλο και στις πολυεθνικές που ψάχνουν για πετρέλαια.Γι αυτό το γεγονός,βέβαια,σιγή ιχθύος.
Αν είχαμε διαβάσει το βιβλί «Η απαγορευμένη γλώσσα» (http://www.biblionet.gr/book/129018/%CE%9A%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82,_%CE%A4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82/%CE%97_%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1) για να καταλάβουμε ποιοί δημιούργησαν εκ του μηδενός την μακεδονική εθνότητα.Κι αν είχαμε γνώση των Διεθνών Συνδιασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα και τις επίσημες (χωρίς επιφυλλάξεις) θέσεις της Ελλάδας στις οποίες πάτησαν οι βόρειοι γέιτονες για να κατοχυρώσουν τη γλώσσα τους στα διεθνή πρότυπα του ISO (http://alevantis.eu/gr/gr-008-2008-makedonia.pdf).Αλλά ποιός διαβάζει σήμερα; Ποιός ενδιαφέρεται για την αλήθεια; Ποιός κάνει αυτοκριτική σ' αυτή τη χώρα;
Συμφωνώ ότι είμαστε κάποιοι γραφικοί που επιμένουμε σε μία γελοιότητα όπως αυτή του ονόματος, ενώ απλά οι ''πουγουμουδίτες'' πρέπει να απαλείψουν κάποιους αλυτρωτικούς όρους του Συντάγματος. Το παρακάτω link (σε ανύποπτο χρόνο) μεταξύ πολλών άλλων δείχνει ότι το πρόβλημα με τους γείτονες είναι πολύ πιο βαθύ και πολύπλευρο. http://www.kathimerini.gr/403955/article/epikairothta/politikh/to-megalomanes-sxedio-skopia-2014Τέλος, όσο υπάρχουν εκδηλώσεις όπως η παρακάτω, μετριοπαθείς άνθρωποι θα στρέφονται πιο ''δεξιά''. http://mignatiou.com/2018/01/michanokiniti-poria-antiexousiaston-sti-thessaloniki-antisigkentrosi-avrio-gia-makedonia/
@Διογένης ΚυνικόςΔιαβάζοντας το σχόλιο αλλά και το απόσπασμα της στήλης "Τα πράγματα φαίνονται δύσκολα μια και με σημερινό γκάλοπ το 61% των Ελλήνων αρνείται να δεχθεί σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία, ένα ποσοστό ανησυχητικά όμοιο με το ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα Τσίπρα. Φαίνεται πάντως ότι εκεί γύρω στο 61% κυμαίνεται το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Πηγή: www.lifo.gr" ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΩ την άποψη του Θάνου Τζήμερου που αναρτήθηκε στη σελίδσ του στο Facebook στις 20/01/2018 στις 20:30 περίπου με την οποία συμφωνώ απολύτως"Η ελληνικότητα δεν είναι αποτέλεσμα καταγωγής. Είναι άθροισμα πολιτισμικών παραγόντων, με κύριο στοιχείο τη γλώσσα. Και ένας μαύρος, παιδί μετανάστη, που έχει ελληνική παιδεία μπορεί να υπερασπιστεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μήπως ξέρει κανένας μας από πού πραγματικά κατάγεται; Φυλετική καθαρότητα δεν υπάρχει πουθενά στη γη, ούτε στους Εσκιμώους. Πιθανόν κάποιοι ή και πολλοί κάτοικοι των Σκοπίων να είναι κατευθείαν απόγονοι των στρατιωτών του Μεγ. Αλεξάνδρου. Σημαίνει κάτι αυτό; Και πολλοί Τούρκοι είναι απόγονοι Ιώνων. Αν, για παράδειγμα, αποσχίζονταν τα μικρασιατικά παράλια από την Τουρκία, και φτιάχναν δικό τους κράτος θα ήταν λογικό να ονομασθεί Ιωνία και αυτοί Ίωνες και απόγονοι του Ομήρου, μετά από τόσους αιώνες εκτουρκισμού; Και να φτιάχνουν αγάλματα του Ομήρου με επιγραφή στα Τούρκικα; Και να διαδίδουν στα Τούρκικια ότι πρέπει να απελευθερώσουν τις σκλαβωμένες Χίο και Σάμο (που ήταν "καθαρόαιμες" Ιωνικές περιοχές) από την κυριαρχία των... Δωριέων; Μακεδονία δεν μπορεί να ονομάζεται ένα κράτος στο οποίο κυριαρχεί η σλαβική παράδοση, η σλαβική κουλτούρα και η σλαβική γλώσσα. Τέλος. Και δεν είναι εθνικιστής όποιος το αντιλαμβάνεται αυτό. Ούτε είναι αδιάλλακτος όποιος δεν δέχεται τον εκβιασμό των Αλβανοσερβοβούλγαρων της Βαρντάρσκα Μπανοβίνα. Βαφτίσαμε την ηττοπάθεια ρεαλισμό και τη στάση "στα 4 με τα βρακιά κατεβασμένα" έντιμο συμβιβασμό."
Συμφωνω μεχρι το 'Αλβανοσερβοβουλγαρων της Βαρνταρσκα Μπανοβινα'. Τερμα ανιστορητο και αβασιμο. Οσοι ονομαζετε την χωρα αυτη Βαρνταρσκα ψαξτε καλυτερα για να δειτε τι σημαινει ο ορος, και κυριως η μεταφραση του στα ελληνικα..
"Η Μακεδονία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος το 1912-13, μαζί με την Ήπειρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και την Κρήτη. Οι ελληνικές κυβερνήσεις διεκδίκησαν περιοχές της Μακεδονίας, που κατοικούσαν Έλληνες, ενώ δεν διεκδίκησαν το υπόλοιπο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας, που κατοικούσαν Σλάβοι και Βούλγαροι.Το 1916 κατά τη διάρκεια του Α' παγκοσμίου πολέμου οι Βούλγαροι είχαν καταλάβει την Ανατολική Μακεδονία και με τη λήξη του, επειδή ήταν σύμμαχοι των Γερμανών, ηττήθηκαν και αποχώρησαν απ' αυτήν.Με τη λήξη του Α' παγκοσμίου πολέμου διαλύθηκαν δύο αυτοκρατορίες στα Βαλκάνια. Η Οθωμανική και η Αυστροουγγρική.[...]Η Γιουγκοσλαβία δημιουργήθηκε σαν κράτος το 1921, με πολίτευμα την μοναρχία.Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου οι λαοί που αντιστάθηκαν στους Γερμανούς ναζί, ήταν οι Έλληνες και οι Γιουγκοσλάβοι. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που γνώρισε τριπλή κατοχή. Γερμανική, Ιταλική και Βουλγάρικη. Επίσης η Ελλάδα, ήταν η μόνη χώρα που ενώ ηττήθηκε ο φασισμός στην Ευρώπη, εδώ κυριάρχησε και συνέχισε το ξεπούλημα της στους Εγγλέζους.[...]Στο μεταξύ στην Γιουγκοσλαβία αναδείχθηκε ως ηγέτης, ο αρχηγός της γιουγκοσλαβικής αντίστασης, ο Τίτο. Το 1948, ο Τίτο ήρθε σε ρήξη με τον Στάλιν και η Κομινφόρμ απέπεμψε την Γιουγκοσλαβία. Το 1949 γίνεται η πρώτη προσέγγιση Αμερικής-Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια χρονιά ο Τίτο έκλεισε τα σύνορα{...]. Έλαβε από την Αμερική δάνειο, 20 εκατομμυρίων.Το 1950 η Αμερική αποδέσμευσε τα γιουγκοσλαβικά αποθέματα χρυσού στις αμερικανικές τράπεζες.Τον Απρίλιο του 1950 κι ενώ σχηματίστηκε η κυβέρνηση Πλαστήρα, ξεκίνησαν οι ελληνογιουγκοσλαβικές διαπραγματεύσεις, ύστερα από υπόμνημα του Foreign Office (υπουργείο εξωτερικών της Αγγλίας), που επισήμανε για το εδαφικό, ότι ο Τίτο δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει επεκτατική πολιτική - οι Σλαβομακεδόνες πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, ότι οι Γιουγκοσλάβοι είχαν ιστορικά δικαιώματα για ελεύθερη ζώνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ότι έπρεπε να λειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Γευγελής - Θεσσαλονίκης.Με την κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 1950, αποκαταστάθηκαν οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις κι ενώ οι Γιουγκοσλάβοι είχαν θέσει θέμα "μακεδονικής" μειονότητας στις διαπραγματεύσεις."Μιλάμε για μια ιστορία που κρατάει 100 χρόνια τώρα και κάθε φορά που ανοίγει το θέμα αγόμαστε και φερόμαστε από συμφέροντα αλλωνών με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.Τι ελληνικότητα και τι μακεδονικότητα λέμε,τι το παίζουμε θιγμένοι,τι τι τι... . Η εξωτερική πολιτική δεν παίζεται με όρους καταγωγής. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να γυρίσουμε πίσω σε εποχές "Μεγάλης Ιδέας" και να ξεκινήσουμε και 2η Μικρασιατική εκστρατεία. Αυτά είναι απλά προφάσεις για να κρυφτούν άλλες αιτίες. Να πω πως δεν συμφώνω με το να δοθεί νέτα-σκέτα το όνομα Μακεδονία.Αλλά δεν γίνεται να αρνούμαστε και την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.Αρκεί φυσικά να τηρηθούν και άλλες προϋποθέσεις όπως το απαραβιαστό των συνόρων,της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας και των 2 χωρών.Και επιτέλους να σταματήσει αυτός ο αλυτρωτικός "ουγκανισμός" και από τις 2 πλευρές που ρίχνει λάδι στην φωτιά.Δεν έχω καμία όρεξη για νέα γύρα Βαλκανικών πολέμων.Έχετε εσείς;