The past is a grotesque animal

The past is a grotesque animal Facebook Twitter
Ποιος ΕΝΦΙΑ, ποιες πυρκαγιές, εδώ έχουμε ιδεολογικά θέματα να λύσουμε
18


 

Όπως θα έχετε καταλάβει έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη για την διακυβέρνηση της χώρας σε ένα χορτοκοπτικό παρά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οι λόγοι έχουν εξηγηθεί αναλυτικά σε προηγούμενα πόστ.


Υπάρχει όμως κάτι στο οποίο τους βγάζω το καπέλο: Στο να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα όποτε χρειάζεται και να κάνουν την αντιπολίτευση αλλά και όλους μας να τρέχουν να την βρουν. Η τέχνη της εξαπάτησης, η μαεστρία του να αλλάζεις την ατζέντα όταν αυτή είναι γεμάτη με τις αποτυχίες και τα ψέματα σου.


Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας δεν πλήρωσε καν την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος, τα πρώτα ειδοποιητήρια για κατασχέσεις τυπώνονται, ενώ σε δέκα μέρες βγαίνει και ο ΕΝΦΙΑ. Το θέμα με την εμπλοκή του αρχηγού των ΑΝΕΛ στην υπόθεση με τον ισοβίτη και οι τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί του θα επανέλθει τις επόμενες μέρες. Μεγάλες πυρκαγιές πλήττουν ακόμα ολόκληρη τη χώρα, ενώ ο Πρωθυπουργός έκανε τις διακοπές του ατάραχος. Και φυσικά οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεγαλύτερη πτώση κι από την καριέρα της Άννας Βίσση.

Υπάρχει όμως κάτι στο οποίο τους βγάζω το καπέλο: Στο να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα όποτε χρειάζεται και να κάνουν την αντιπολίτευση αλλά και όλους μας να τρέχουν να την βρουν. Η τέχνη της εξαπάτησης, η μαεστρία του να αλλάζεις την ατζέντα όταν αυτή είναι γεμάτη με τις αποτυχίες και τα ψέματα σου.

Ποιο είναι το θέμα που συζητιέται σε όλη τη χώρα από προχτές; Μα φυσικά αν ο κομμουνισμός και ο ναζισμός είναι το ίδιο πράγμα. Πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, πύρινα σχόλια σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , συζητήσεις στα ραδιόφωνα, επίσημες ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση για το πόσο εγκληματίας ήταν ο Στάλιν. Και όλα αυτά με την αφορμή της άρνησης του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή να συμμετάσχει η χώρα μας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» που γίνεται στο Ταλίν της Εσθονίας.
 

Ο αριστερός (λολ) υπουργός απαντά με μια πύρινη επιστολή στην οποία ακυρώνει τον εαυτό του αφού υπερασπίζεται τα εγκλήματα την ΕΣΣΔ, προβάλλοντας σαν επιχείρημα ότι μεταξύ άλλων ο κομμουνισμός ήταν μια χαρά αφού δημιούργησε τον ευρωκομμουνισμό και την Ανοιξη της Πράγας εναντίον της οποίας στράφηκαν φυ σικά τα τανκς της ΕΣΣΔ αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα όταν το μέλημα σου είναι να πουλήσεις σανό αριστεροσύνης στο εγχώριο κοινό που σου έχει απομείνει.

Ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ καθορίζει την ατζέντα είναι προφανής και από ότι φαίνεται αποτελεσματικός. Έχοντας συντριβεί σε όλα τα πεδία πραγματικής πολιτικής, υποχωρώντας ατάκτως και επανειλημμένως από όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε κατά καιρούς, επιλέγει την μόνη μάχη που μπορεί να έχει ελπίδα: Τη μάχη της ακατάσχετης συνθηματολογίας, των κλισέ και του μπαρόκ συναισθηματισμού. Στεφάνια στην Καισαριανή και υποστήριξη στο καθεστώς Μαδούρο. Μπελογιάννης, φτώχια και φιλότιμο.


Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα η αριστερά συνδέθηκε με τον Ρίτσο και τον Κατράκη ενώ η δεξιά με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και όχι τον Χατζιδάκι ή τον Χορν. Μάθαμε ότι την Ελλάδα την απελευθέρωσε ο Άρης, ο αρχηγός των άτακτων ενώ οι σύμμαχοι (Άγγλοι, Αμερικανοί) ήταν χειρότεροι κι από τους Ναζί . Μάθαμε ότι ο Στάλιν ήταν ο ηγέτης που κέρδισε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι το ίδιο συνδικάτο ενώ οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι αν όχι οι μοναδικοί φονιάδες των λαών.


Δεν ξέρω πόσα από αυτά είναι αλήθεια και πόσα ψέματα. Ξέρω μόνο ότι όταν χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την σημερινή θλιβερή διακυβέρνηση, είναι τουλάχιστον ανεπίκαιρα σε μια χώρα που καταρρέει. Και ότι όσοι τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους, είναι άθλιοι λαϊκιστές πολιτικάντηδες .


Το ερώτημα είναι εμείς γιατί τσιμπάμε; Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου ανοίξει συζήτηση για την προσφορά του Ιωσήφ Στάλιν, να ξέρεις ότι μάλλον θέλει να βάλει χέρι στο πορτοφόλι σου ή στα δικαιώματα σου. Συζήτα μαζί του αν θες αλλά να έχεις το νου σου. Το σήμερα θα είναι πάντα πιο επείγον από το χτες.

aNameToCome
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ταλίν και η χρεωκοπημένη στην πράξη θεωρία των δύο άκρων

Στήλες / Το Ταλίν και η χρεωκοπημένη στην πράξη θεωρία των δύο άκρων

Τόσο ο -μάλλον «μονόπαντος»- εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού στο Ταλίν, όσο και οι ίσες αποστάσεις του Τραμπ μετά το μακελειό στο Σάρλοτσβιλ φαίνεται να εντάσσονται στην -χρεωκοπημένη στην πράξη- θεωρία των δύο άκρων
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
Σύντροφε Ενέημ Τουκάμ,Λόγω αναφοράς στον Χατζιδάκι, θα ήθελα να αναφέρω ότι όταν ο Μάνος Χατζιδάκις προπηλακίστηκε από αυριανιστές που τον αποκάλεσαν ΦΑΣΙΣΤΑ (και μη χειρότερα…), ο ίδιος απάντησε ότι αποδέχεται τον χαρακτηρισμό φτάνει αυτός να τον διαφοροποιεί από αυτούς. Η απαξία που έδειχνε ο Χατζιδάκις σε αυτά τα περιτρίμματα ήταν τόσο ενοχλητική για αυτούς, που τον είχαν αποκλείσει από εκδηλώσεις της Αριστεράς και πολιτιστικά γεγονότα επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου.Αλλά ας πάμε λίγο στην ουσία:Ο ναζισμός και ο κομμουνισμός ταυτίζονται αξιακά και ηθικά. Προφανώς δεν ταυτίζονται πραγματολογικά. Αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν για λόγους εντυπωσιασμού οι Συριζαίοι (όχι οι Αριστεροί) είναι να πατήσουν σε πραγματολογικές διαφοροποιήσεις, ώστε επαγωγικά να καταρρίψουν την αξιακή και ηθική εξίσωση. Δυστυχώς για αυτούς, η ταύτιση αυτή υπάρχει και για αυτό ο σύγχρονος κόσμος και η δημοκρατία τιμά τα θύματα αυτών των δύο φασιστικών ιδεολογιών. Διότι ασχέτως πραγματολογικών διαφορών ή προθέσεων (πονηρό και φθηνό τρικ), ναζισμός και κομμουνισμός άφησαν εκατομμύρια θύματα και απίστευτη φρίκη.Οι Συριζαίοι από την άλλη, είναι άτομα χωρίς κανένα αξιακό και ιδεολογικό υπόβαθρο. Όντας εντελώς ανίκανοι, αμόρφωτοι και αήθεις, δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν προπαγανδιστικά το οτιδήποτε θεωρούν ότι θα τους φέρει κάποια ψήφο από οποιοδήποτε άκρο. Δυστυχώς για αυτούς, η καθημερινότητα τους τρώει πολύ περισσότερες. Κι αν είχαμε ικανή αντιπολίτευση, θα είχαν ήδη πάει στα τσακίδια.
Λυπάμαι Skeletor, δεν ταυτίζονται αξιακά ο κομμουνισμός με τον ναζισμό, δεν έχουν τις ίδιες αξίες ένας κομμουνιστής με έναν ναζιστή (εκτός και εάν συγκρίνουμε πχ τον Μπέρια με τον Χίμλερ). Ο Χατζιδάκις παρεμπιπτόντως υπήρξε μελος της ΕΠΟΝ, της νεολαίας του ΕΑΜ. Πέρασε δηλαδή από την κομμουνιστική νεολαία της εποχής του (κατά τη διάρκεια της Κατοχής).
Όντως αυτό το μπουλούκι-κυβέρνηση ξέρει να πετά την μπάλα στην εξέδρα, αλλάζει ατζέντες και αποπροσανατολίζει με στόχο λίγη εξουσιούλα ακόμα! Επειδή όμως τα νούμερα είναι αμείλικτα όλοι έχουμε γευτεί λίγο ως πολύ τις συνέπειες στα οικονομικά μας. Ως γνωστόν η τσέπη ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.Το ζήτημα όμως είναι ότι ΟΛΑ αυτά τα τερατώδη που ψηφίστηκαν και που πρόκειται να ψηφιστούν ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ, ποιός θα τα χαρεί? Οέο? Η δουλίτσα έγινε...
Ο κομμουνισμός κι ο σοσιαλισμός είναι κοινωνικο-οικονομικά συστήματα, όπως είναι ο καπιταλισμός η φεουδαρχία κλπ. Ο φασισμός/ναζισμός/δικτατορία, αστική δημοκρατία/δικτατορία κλπ είναι πολιτικά συστήματα. Επομένως όποιος συγκρίνει ένα πολιτικό με ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα είναι επιεικώς αστοιχείωτος.
Τις διακρίσεις αυτές τις κάνουν στην Πάντειο οι ειδικοί επιστήμονες και φοιτητές.Δεν είναι - πολιτικά - καθόλου "επιεικώς αστοιχείωτος" ο μέσος πολίτης.Είναι ικανός - με τον κοινό νου - να οριοθετήσει τις χοντρές διαχωριστικές γραμμές και ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.
Όταν έχουμε τόσα και τόσα πρακτικά προβλήματα,να λύσουμε,φαίνεται αταίριαστο,να ασχολούμαστε με ιστορίες,θεωρίες κτλ.Το γεγονός όμως ότι η αριστερά στην Ελλάδα αρνείται τα όποια τρωτά σημεία της ιδεολογίας της,δεν κάνει την αυτοκριτική της,διεκδικεί την αποκλειστικότητα της ανθρωπιάς,της προόδου,των υψηλών ιδανικών κι ας τη διαψεύδει η ιστορία σε πολλά σημεία,όταν απ'τη μια δε δέχεται τη σύγκριση με το ναζισμό,αλλά την ίδια στιγμή με μεγάλη ευκολία χαρακτηρίζει όσους δε συμφωνούν μαζί της φασίστες,ναζί,γερμανοτσολιάδες (τα ζήσαμε,δεν τα ζήσαμε; ),αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα.Συντηρούν μύθους,φτιάχνουν πάνω σ'αυτούς νέους,οι οποίοι με τη σειρά τους συντηρούν και τους ίδιους,αλλά η χώρα βουλιάζει.Αν δε δούμε όλοι τα λάθη μας,αν δεν ξεφύγουμε από τις εμμονές μας και τις φαντασιώσεις μας,για να δούμε ρεαλιστικά τη σύγχρονη εποχή,τις προκλήσεις της και τα πραγματικά περιθώρια για λύσεις,δεν υπάρχει διέξοδος.
Οι χειρισμοί "τώρα πετάμε την μπάλα στην εξέδρα", είναι μια από τις πρακτικές εφαρμογές της ρήσης του αρχηγού Αλέξη :"Μπορεί να είμαστε ψεύτες, αλλά ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε κλέφτες". Συνεπώς, καμία απορία, περιστατικά τύπου δηλώσεων Κοντονή για ΕΣΣΔ είναι μόνον ένα "τεχνικό" θέμα.Πολιτικά όμως, ας σκεφτούμε - με θλίψη - το επίπεδο ενός νέου πολιτικού που πρωθυπουργεύει στην σημερινή Ελλάδα.Χωρίς όραμα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σοβαρότητα, με συνεργάτες διάφορους και διάφορες αιθεροβάμονες και από δίπλα κάποιους πολιτικούς τσαρλατάνους.Ξανά, θλίψη...
Έχω αρχίσει και πείθομαι ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι ΜΙΑ ΧΑΡΑ, και δεν ειρωνεύομαι καθόλου: δεν πρόλαβε να μην πληρωθεί η πρώτη δόση στην Εφορία, και θα αρχίσουν να στέλνουν ραβασάκια, και όλοι θεωρούν φυσιολογικό το να πάνε να πληρώσουν. Επί Σαμαροβενιζέλων ήταν έγκλημα να ζητάει λεφτά η Εφορία, τώρα θα είναι κοινωνικό έργο. ΜΠΡΑΒΟ στον Τσίπρα!
Μα φυσικά και όλα είναι μια χαρά. Ο χαμός στο πεζοδρόμιο δε γίνονταν ούτε από εξωγήινους ούτε από απλούς πολίτες, από Συριζαίους υποκινούνταν. Δε ξέρω τι μάθαν από τον κομμουνισμό (όχι και πολλά, στο ΚΚΕ τέτοιο μπάχαλο δε θα επιτρέπονταν ποτέ), από τον Χίτλερ πάντως διδάχθηκαν καλά: δημιουργείς συνεχώς προβλήματα και μετά πλασάρεσαι ως η λύση.
Η φοροεισπραξιμότητα - όπως και η απαίτηση να εκδίδονται αποδείξεις - δεν είναι ΠΟΛΙΤΙΚΑ ένδειξη μιας καλής κυβέρνησης, ούτε είναι κανένα κοινωνικό έργο που της πιστώνεται. Γιατί, αυτά είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ σε ένα ώριμο κράτος, χωρίς να έχει ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΊΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ, ΔΕΞΙΑ Ή Ό, ΤΙ ΆΛΛΟ. Το κράτος διεκδικεί τα έσοδά του, όπως - με τον κοινό νου - θα έκανε οποιοσδήποτε απέναντι σε έναν κακοπληρωτή.Επειδή λοιπόν λέτε ότι μιλάτε σοβαρά και δεν ειρωνεύεστε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι ΜΙΑ ΧΑΡΑ, η κυβέρνηση κρίνεται ΠΟΛΙΤΙΚΑ από ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ, όχι την είσπραξή τους.Εδώ λοιπόν η κυβέρνηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ και συμφωνώ με τον citellus citellus 22.8.2017/22:57.Γιατί, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε στα πεζοδρόμια "δεν πληρώνω", "θα καταργήσουμε άμεσα τον ΕΝΦΙΑ" κλπ. και έγινε έτσι κυβέρνηση.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ !Συμπέρασμα : με αυτή την ανάλυση, το σχόλιό σας θα έπρεπε να έχει περισσότερα αρνητικά και όχι θετικά.Επειδή, θέλω να πιστεύω ότι σαν μέσοι πολίτες - δηλαδή "λαός" -, δεν ψάχνουμε για ηγέτες τους πιο ικανούς κωλοτουμπιστές και ζογκλέρ, αλλά κάποιους ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ !
Το σχόλιό μου έπρεπε να έχει μόνο θετικές γνώμες διότι αποδίδει την πραγματικότητα: επί Σαμαροβενιζελαίων όλοι γκρίνιαζαν (και το έβλεπα γύρω μου) και τώρα όλοι τρέχουν να πληρώσουν γιατί το θεωρούν υποχρέωση, όταν πριν ήταν ληστεία. Μπράβο τους που έπεισαν τόσα πολλά πρόβατα και τότε να γκρινιάζουν, και τώρα να μη μιλάνε.
Ενώ έχεις δίκιο εν μέρει για την ικανότητα να στρέφουν την κοινή γνώμη εκεί που τους συμφέρει, από την άλλη οι λέξεις ικανότητα και κυβέρνηση στην ίδια πρόταση μου μοιάζει σχήμα οξύμωρο. Σαν εκείνο το gif που κυκλοφορούσε για τον Παππά... Μακιαβέλι από τα Lidl ...
Εμείς τσιμπάμε και ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλουμε να αποσυνδεθούμε από τα δύο κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα, να πούμε πως δεν φταίξαμε εμείς. Κι αν το καινούργιο είναι πιο παλιό κι απ' το παλιό σε κρατισμό και μας διορίσει και πουθενά, ακόμη καλύτερα.
Μάλιστα...ο αρθρογράφος δεν έχει καταλήξει το 2017(!) αν η χώρα απελευθερώθηκε απ' το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, αν οι αγγλοαμερικανοί και οι οργανισμοί τους, μας συμπεριφέρονταν ως σύμμαχο-κυρίαρχο κράτος και όχι ως puppet state ή στο ποιός κέρδισε στον β' παγκόσμιο...τι να λέμε τώρα?!!!
Να αφήσουμε αυτό το θέμα ρε aNametocome και να πάμε που; Δεδομένου του επιπέδου του δημοσίου διαλόγου, οποιοδήποτε σοβαρότερο ερώτημα από το πόσοι άγγελοι χωράνε στο κεφάλι μιας καρφίτσας θα προκαλούσε μαζικά εγκεφαλικά στον εξυπνότερο λαό του κόσμου.
The question "How many angels can dance on the head of a pin?" has been used many times as a dismissal of medieval angelology in particular, and of scholasticism in general. The phrase has been used also to criticize figures such as Duns Scotus and Thomas Aquinas, who explored the intersection between the philosophical aspects of space and the qualities attributed to angels.[1][2] Πιό ουσιώδες είναι το ερώτημα τι είδους χορό χορεύουν οι εν λόγω άγγελοι (καν-καν; καζατσόκ; twerking;)
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως σωστά γράφει το άρθρο πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, την ώρα που κριτήριο είναι η οικονομία (αυτή δεν πάει καλά, οπότε τα παραμύθια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για ολική επαναφορά δεν πείθουν ούτε τους εναπομείναντες αναγνώστες της Αυγής). Η ΝΔ όμως γιατί έτρεξε να φτάσει τη μπάλα από την εξέδρα; Η Δημοκρατική Συμπαράταξη που δεν ασχολήθηκε βγήκε έξυπνα από το παιχνίδι. Πριν 12-13 χρόνια η ΝΔ είχε μετάσχει στην προσπάθεια να μην ταυτίζονται τα εγκλήματα των ναζί με τα εγκλήματα των σταλινικών (με την Έλσα Παπαδημητρίου στην ευρωβουλή) και δεν έχασε από την κίνηση εκείνη. Το λάθος του aNametocome είναι ότι αυτή τη φορά μια ασήμαντη ενέργεια της κυβέρνησης εγκλώβησε την ΝΔ.