Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράφει την πρώτη του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο απ' όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του θεσμού, με τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη. Φωτο: Γιώργος Καλφαμανώλης
1

Με κεντρική θεματική «Πολιτεία και Πολίτης», αυτό που σύμφωνα με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο συνιστά την «οπτική της τραγωδίας ως μελέτης πολιτειακής κρίσης η οποία παίρνει διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης», οι παραστάσεις των φετινών Επιδαυρίων εστιάζουν στη σχέση πολιτείας και πολιτών, ενώ παράλληλα θέτουν μια σειρά από ερωτήματα για τη διαχρονική φύση αυτής της σχέσης.


Έτσι, η αυλαία σηκώνεται στις 29 και 30 Ιουνίου με τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη σε απόδοση, σκηνοθεσία και χορογραφία Κώστα Τσιάνου, σκηνογραφία και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και πρωταγωνιστές τους Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη, Τάκη Παπαματθαίου και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Info: Κώστας Τσιάνος - Αχαρνείς, του Αριστοφάνη

Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Τάκης Παπαματθαίου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 29-30/6, 21:00

 
Στις 6 και 7 Ιουλίου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει με το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, τον Αγαμέμνονα, με τους Γιάννη Στάνκογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Αργύρη Πανταζάρα, Ιώβη Φραγκάτου και Θοδωρή Κατσαφάδο.

Info: Τσέζαρις Γκραουζίνις - Αγαμέμνων, του Αισχύλου

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου, Θοδωρής Κατσαφάδος

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 6-7/7, 21:00

 

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ο Αγαμέμνων του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Φωτο: Τάσος Τομόγλου


Ακολουθούν οι δύο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο επαναλαμβάνει τη συνεργασία του με έναν ακόμα σημαντικό διεθνή οργανισμό κι έτσι παρουσιάζει στις 13 και 14 Ιουλίου, σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας, τον Πλούτο του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς.

Ο Σέρβος σκηνοθέτης με την έντονη και μακρόχρονη παρουσία στο ελληνικό θέατρο κατεβαίνει πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο, παρουσιάζοντας μια βαλκάνια προσέγγιση του έργου, με Έλληνες και Σέρβους ηθοποιούς να στοχάζονται πάνω στο μεγάλο και αιώνιο θέμα της κατανομής του πλούτου και τις αναγωγές του στο σήμερα.

Στους κεντρικούς ρόλους οι Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Μάνος Βακούσης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Κότσιφας, Κώστας Κορωναίος, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Διακοπαναγιώτου. Τον Χορό ερμηνεύουν Σέρβοι ηθοποιοί.

Info: Εθνικό Θέατρο - Νικίτα Μιλιβόγεβιτς - Πλούτος, του Αριστοφάνη

Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μάνος Βακούσης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Κότσιφας, Κώστας Κορωναίος, Μαρία Διακοπαναγιώτου και Χορός μουσικών από την Ορχήστρα του Εθνικού Θεάτρου του Βελιγραδίου

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 13-14/7, 21:00

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ο Σέρβος σκηνοθέτης με την έντονη και μακρόχρονη παρουσία στο ελληνικό θέατρο κατεβαίνει πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο με τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας


Επίσης, στην πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο με το Εθνικό, στις 20 και 21 Ιουλίου, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Γραμμένο μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού Πολέμου, το έργο φέρει έντονα τα σημάδια της παθολογίας του πολέμου, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Η Αλεξία Καλτσίκη ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, η Μαρία Ναυπλιώτου την Κλυταιμνήστρα, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος τον Ορέστη, ο Χρήστος Λούλης τον Αίγισθο, η Ελένη Μολέσκη τη Χρυσόθεμη, ο Μάριος Παναγιώτου τον Πυλάδη και ο Νίκος Χατζόπουλος τον παιδαγωγό.

Info: Εθνικό Θέατρο - Θάνος Παπακωνσταντίνου - Ηλέκτρα, του Σοφοκλή

Παίζουν: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χρήστος Λούλης, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Νίκος Χατζόπουλος

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 20-21/7, 21:00

 

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Στην πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο με το Εθνικό, στις 20 και 21 Ιουλίου, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή


Στις 27 και 28 Ιουλίου ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράφει την πρώτη του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο απ' όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του θεσμού, με τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και μουσική Νίκου Κυπουργού.

Η διανομή συμπεριλαμβάνει τους Μάκη Παπαδημητρίου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Γιώργο Χρυσοστόμου, Γιώργο Παπαγεωργίου. Θεσμοφοριάζουσες οι Νάντια Κοντογεώργη, Μαρία Κατσανδρή, Άνδρη Θεοδότου, Ελένη Ουζουνίδου και άλλες, επίσης εκλεκτές ηθοποιοί.

Info: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος - Θεσμοφοριάζουσες, του Αριστοφάνη

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νάντια Κοντογεώργη, Μαρία Κατσανδρή, Άνδρη Θεοδότου, Ελένη Ουζουνίδου, Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 27-28/7, 21:00


Στις 3 και 4 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον Ορέστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα. Ερμηνεύουν ο Χρίστος Στυλιανού τον Ορέστη, η Ιωάννα Κολλιοπούλου την Ηλέκτρα και ο Χριστόδουλος Στυλιανού τον Μενέλαο.

Info: ΚΘΒΕ - Γιάννης Αναστασάκης - Ορέστης, του Ευριπίδη

Παίζουν: Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Μορφακίδης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Κώστας Σαντάς, Χρήστος Στέργιογλου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Χρίστος Στυλιανού

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 3-4/8, 21:00

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον Ορέστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Φωτο: Γιάννης Αναστασάκης


Στις 10 και 11 Αυγούστου η «εθνική κωμωδίας», δηλαδή οι Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς και Αντώνης Καφετζόπουλος, μαζί με άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, παρουσιάζουν τους Βατράχους του Αριστοφάνη.

Info: Κώστας Φιλίππογλου - Βάτραχοι, του Αριστοφάνη

Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Καφετζόπουλος

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 10-11/8, 21:00

 

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ο Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθετεί τους Βατράχους του Αριστοφάνη. Φωτο: Πάνος Γιαννακόπουλος


Τέλος, στις 17 και 18 Αυγούστου ο κοσμοπολίτης και διανοούμενος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους και σκηνοθέτες του γαλλικού θεάτρου και της όπερας, Γιάννης Κόκκος, παρουσιάζει, αφού πρώτα κάνει πρεμιέρα στο 54ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου των Συρακουσών (8 Μαΐου - 8 Ιουλίου), τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Οιδίποδας ο Massimo de Francovich και Θησέας ο Sebastiano Lo Monaco.

Info: Γιάννης Κόκκος - Οιδίπους επί Κολωνώ, του Σοφοκλή

Παίζουν: Massimo de Francovich, Sebastiano Lo Monaco, Roberta Caronia, Stefano Santospago, Fabrizio Falco, Eleonora de Luca, Danilo Nigrelli, Sergio Mancinelli, Davide Sbrogiο'

Σε συνεργασία με τo INDA (Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών)

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

17-18/8, 21:00, με ελληνικούς υπέρτιτλους

 

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους και σκηνοθέτες του γαλλικού θεάτρου και της όπερας, ο Γιάννης Κόκκος παρουσιάζει τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Φωτο: Gianni Luigi Carnera

 

Όλες οι παραπάνω παραστάσεις έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους.

Θέατρο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT