The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως

The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Ακολουθεί ένα εξαιρετικά σοταρισμένο λαβράκι με τραγανή πέτσα πάνω σε ρεβιθάδα, με ψιλοκομμένο chorizo και δεντρολίβανο, δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ θάλασσας και γης που η βαθιά νοστιμιά του σε συνεπαίρνει... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που έχουν κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων πριν καν καθίσεις στο τραπέζι τους. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «The Zillers» στην κορυφή του φερώνυμου ξενοδοχείου που μόλις ανακαινίστηκε είναι αδιαμφισβήτητα ένα από αυτά. Από τη στιγμή που θα περάσεις την εντυπωσιακή πόρτα του οικήματος, που χτίστηκε το 1895, στην πλατεία Μητροπόλεως, μπαίνεις στον μαγικό, απόλυτα ισορροπημένο σχεδιαστικά κόσμο του Ziller. Τα λευκά δαντελένια γύψινα, η μαρμάρινη σκάλα, η ξύλινη κουπαστή και η ολόλευκη, σιδερένια, στριφογυριστή σαν κορδέλα σκάλα αιχμαλωτίζουν τη ματιά σου. Το ασανσέρ θα σε φέρει στην κορυφή του ξενοδοχείου, όπου εκεί πια το θέαμα ξεπερνά ακόμη και τις ικανότητες του καλλιτέχνη Ziller. Αισθάνεσαι ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου και να χτυπήσεις την καμπάνα της Μητρόπολης. Η Ακρόπολη σε όλη τη μεγαλοπρέπεια και τα Αναφιώτικα πιο κάτω αναλαμβάνουν να σου κρατήσουν συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του γεύματός σου.

Η Κωνσταντίνα, διατηρώντας τη μαγειρική της υπογραφή που αξιοποιεί στην κουζίνα τη λατρεία της για τα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, έχει φτιάξει ένα μενού, που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δίνει δείγματα μεστής νοστιμιάς.

Αφού το μάτι σου ηρεμήσει, διαπιστώνεις ότι οι σύγχρονες διακοσμητικές παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα Κώστα Βλαχογιάννη έχουν να προσθέσουν τη δική τους νότα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι τοίχοι, «ντυμένοι» με 2.000 αληθινά φυτά που καλύπτουν 40 τ.μ. και συνδυάζονται με πράσινο μάρμαρο. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις, αλλά, αν μείνεις μόνο εκεί, θα αδικήσεις την εξαιρετική δουλειά που κάνει στην κουζίνα η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Με οδηγό τον άψογο διευθυντή της σάλας Γιώργο Μπουλιέρη θα ξεναγηθείς στο μενού και στη λίστα κρασιών για να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές.

Η Κωνσταντίνα, διατηρώντας τη μαγειρική της υπογραφή που αξιοποιεί στην κουζίνα τη λατρεία της για τα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, έχει φτιάξει ένα μενού, που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δίνει δείγματα μεστής νοστιμιάς. Την πρώτη ευχάριστη έκπληξη προσφέρει η σαλάτα με ντοματίνια, δυόσμο και παξιμάδια χαρουπιού που στεφανώνει τυρί τσαλαφούτι πασπαλισμένο με πούδρα ελιάς (€12,50). Ακολουθεί ένα εξαιρετικά σοταρισμένο λαβράκι με τραγανή πέτσα πάνω σε ρεβιθάδα, με ψιλοκομμένο chorizo και δεντρολίβανο (€26), δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ θάλασσας και γης που η βαθιά νοστιμιά του σε συνεπαίρνει. Τα αρώματα από την κρέμα φασκόμηλου που συνοδεύει τα φρέσκα ραβιόλια με ανθότυρο και λεπτοκομμένες φέτες τραγανό προσούτο συνθέτουν ένα υποβλητικό φόντο στο ισορροπημένο πιάτο. Με πρωταγωνιστές τις πρώτες ύλες και τη φαντασία της σεφ, το πιάτο με κοτόπουλο νανάκι, που συνοδεύεται από ωραιότατο κους-κους από βουβαλίσιο γάλα, άγρια μανιτάρια, γραβιέρα Κυνουρίας και θυμάρι, είναι συναρπαστικό (€19). Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με κρασί από την ποικιλία του αττικού αμπελώνα Σαββατιανό του Παπαγιαννάκου και χαιρόμαστε τις γευστικές συγκινήσεις που προσφέρει το φαγητό. Είναι από τις απολαύσεις που μπορείς να κρατήσεις μόνο στη μνήμη σου. Η κρύα σούπα από φρέσκες φράουλες με ευωδιαστή λουίζα, σορμπέ lime και σιρόπι δυόσμου (€7,50) γλυκαίνει τη συνέχεια της νύχτας. Το εστιατόριο «The Zillers» είναι προορισμός για όλες τις ώρες της ημέρας.

The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Αισθάνεσαι ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου και να χτυπήσεις την καμπάνα της Μητρόπολης. Η Ακρόπολη σε όλη τη μεγαλοπρέπεια και τα Αναφιώτικα πιο κάτω αναλαμβάνουν να σου κρατήσουν συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του γεύματός σου... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι τοίχοι, «ντυμένοι» με 2.000 αληθινά φυτά που καλύπτουν 40 τ.μ. και συνδυάζονται με πράσινο μάρμαρο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ The Zillers, Μητροπόλεως 54, κέντρο, 210 3222277

 

Το άρθρο είναι από την έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ