Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Το botilia.gr eίναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του κρασιού, φέρνοντας σε επαφή τους οινοπαραγωγούς με τους καταναλωτές και προσφέροντας υπηρεσίες ανακάλυψης και διάθεσης των καλύτερων κρασιών Ελλήνων μικρών παραγωγών σε τιμή οινοποιείου Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Το ελληνικό κρασί αποκτά σταδιακά αναγνώριση και τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Είναι κρίμα να μη γνωρίζουμε κάποια εξαιρετικά κρασιά του τόπου μας. Γενικά, υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες παραγωγοί με εξαιρετικά κρασιά, που όμως δεν έχουν πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Τι ακριβώς είναι το site botilia;

Το botilia.gr είναι ο νέος, διαφορετικός τρόπος να αγοράζεις από το σπίτι, σε τιμή οινοποιείου, εγγυημένα εξαιρετικά κρασιά Ελλήνων παραγωγών, επιλεγμένα από ομάδα ειδικών οινολόγων και sommeliers. Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του κρασιού, φέρνοντας σε επαφή τους οινοπαραγωγούς με τους καταναλωτές και προσφέροντας υπηρεσίες ανακάλυψης και διάθεσης των καλύτερων κρασιών Ελλήνων μικρών παραγωγών σε τιμή οινοποιείου. Η παρουσίαση και διάθεση των επιλεγμένων κρασιών γίνεται μέσα από το site του botilia.gr (www.botilia.gr) που λειτουργεί με μέλη, χωρίς όμως κανένα κόστος εγγραφής ή συνδρομής. Κάθε κρασί περιγράφεται αναλυτικά με περιεχόμενο εκπαιδευτικού χαρακτήρα και εκτενή παρουσίαση του παραγωγού του και των λόγων επιλογής του. Προτείνονται συνδυασμοί με φαγητό και παρατίθενται αναλυτικές συνταγές που ταιριάζουν με κάθε κρασί. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με επιλεγμένα εστιατόρια και wine bars σε όλη την Ελλάδα, αλλά πλέον και στην Ευρώπη, προτείνοντας και διαθέτοντάς τους ξεχωριστά και δυσεύρετα ελληνικά κρασιά.

 

Θέλουμε τόσο το οινόφιλο κοινό όσο και ο απλός καταναλωτής που θα μπει στο botilia.gr να είναι σίγουρος ότι θα βρει τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, επιλεγμένα πολύ αυστηρά

Απ’ ό,τι γνωρίζω, προέρχεσαι από τον τραπεζικό κλάδο. Το κρασί πώς προκύπτει;

Συγκεκριμένα, προέρχομαι από τον χώρο της πληροφορικής. Για αρκετά χρόνια εργάστηκα σε κάποιες από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες στην ανάπτυξη, αλλά κυρίως στο project management, για τη δημιουργία των συστημάτων e-banking. Το κρασί ήταν πάντα μεγάλο πάθος. Κυρίως, τα τελευταία 15 χρόνια είχα την τύχη να έχω τις σωστές παρέες. Πολλά οινικά ταξίδια, εκπαίδευση, διάβασμα και άπειρες δοκιμές.

Γιατί αποκλειστικά κρασί και γιατί ελληνικό;

Είμαστε οπαδοί της εξειδίκευσης και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική σε ό,τι κι αν κάνεις. Κρασί, γιατί αυτό ξέρουμε καλά. Όλη η ομάδα αποτελείται από οινολόγους και sommeliers με μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Μπορεί να ακούγεται εμμονικό, αλλά θέλουμε τόσο το οινόφιλο κοινό όσο και ο απλός καταναλωτής που θα μπει στο botilia.gr να είναι σίγουρος ότι θα βρει τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, επιλεγμένα πολύ αυστηρά. Ίσως, όταν αυτό θα μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε και για άλλα προϊόντα στον βαθμό που το κάνουμε τώρα για το κρασί, να το ξανασκεφτούμε. Η Ελλάδα είναι σίγουρα μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες οινικά χώρες στην Ευρώπη, ίσως και παγκόσμια. Το ελληνικό κρασί αποκτά σταδιακά αναγνώριση και τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Είναι κρίμα να μη γνωρίζουμε κάποια εξαιρετικά κρασιά του τόπου μας. Γενικά, υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες παραγωγοί με εξαιρετικά κρασιά, που όμως δεν έχουν πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από αμπελουργικές οικογένειες που προχώρησαν στην εμφιάλωση κρασιού χωρίς να έχουν την ικανότητα, τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα για να το προωθήσουν.

Στο botilia.gr μπορείς να παραγγείλεις κρασιά Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοποιείου Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Η επιλογή των οινοποιείων με ποια κριτήρια γίνεται;

Όλα τα κρασιά που διατίθενται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του botilia.gr επιλέγονται με πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια ανάμεσα σε χιλιάδες κρασιά μικρών, Ελλήνων οινοπαραγωγών. Κάθε εβδομάδα δοκιμάζονται δεκάδες νέα κρασιά που υποβάλλονται από οινοπαραγωγούς ή ανακαλύπτονται από την ομάδα του botilia.gr. Με την εφαρμογή αλγορίθμου ανάλυσης, κατηγοριοποίησης και αντικειμενικής αξιολόγησης που έχουμε αναπτύξει ανακαλύπτουμε, επιλέγουμε και φιλτράρουμε τα καλύτερα και ποιοτικότερα κρασιά μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Καθοριστικό ρόλο παίζει πάντα η σχέση ποιότητας/τιμής. Τα περισσότερα επιλεγμένα κρασιά είναι δυσεύρετα και κάποιες φορές σπάνια και συλλεκτικά. Ενδεικτικά, περίπου 1 στα 10 κρασιά που δοκιμάζονται επιλέγεται και διατίθεται μέσω της πλατφόρμας.

Υπάρχει πραγματικά σημαντικό ποσοστό οινόφιλων στην Ελλάδα ή δείχνει μια τάση της εποχής με ημερομηνία λήξης;

Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις δείχνουν ότι το οινόφιλο κοινό στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνεται. Σίγουρα είναι και μόδα. Εδώ υπάρχει και τηλεοπτικό σίριαλ σχετικό με οινοπαραγωγούς! Το καλό είναι ότι το ελληνικό κρασί είναι τόσο καλό, που σίγουρα δεν απογοητεύει τους καταναλωτές και δημιουργεί προσδοκίες. Το γεγονός ότι δεν είναι σταθερό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και ένα σωρό άλλους παράγοντες, του χαρίζει γοητεία που δείχνει να μπαίνει στη νοοτροπία του κοινού. Προσωπικά, ενθουσιάζομαι όταν σε εκθέσεις συναντάω κόσμο με πραγματικές γνώσεις κρασιού, κυρίως νέους ανθρώπους με μεγάλη φυσική περιέργεια και διάθεση για μάθηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η τωρινή «μόδα» λειτουργεί προπαρασκευαστικά για το ώριμο οινόφιλο κοινό του αύριο.

 

Ανάλογα με την ηλικία ή τη γεωγραφική προέλευση των καταναλωτών, παρατηρείς κάποιες ιδιαιτερότητες στις προτιμήσεις;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη αδυναμία στην Κρήτη, ενώ αντίστοιχα οι Κρητικοί αγαπούν το Ξινόμαυρο. Γενικά, η επαρχία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το κρασί. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αντίθετα με τη σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση λευκού κρασιού σε σχέση με το κόκκινο που παρατηρείται στην Ελλάδα, τα μέλη του botilia.gr δείχνουν τεράστια αγάπη στα κόκκινα κρασιά, προτιμώντας τα σε ποσοστό περίπου 65%! Οι Βέλγοι αγαπούν το Ξινόμαυρο, ενώ οι Άγγλοι προτιμούν τα blends ελληνικών με διεθνείς ποικιλίες. Ηλικιακά τώρα, οι ηλικίες 25-35 δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για σπάνιες και γενικά ιδιαίτερες ποικιλίες, ενώ μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν να έχουν πιο κλασικές επιλογές. Η ποικιλία με την πιο ανοδική τάση είναι το Βιδιανό της Κρήτης, ενώ από τις ερυθρές ξεχωρίζει το Λημνιό.

 

Αυτό είναι το top 10 της πλατφόρμας

 

1. Merlot 2012 (Merlot) - Κτήμα Μπουγιούρη, Αττική

2. Μικροί Οινοποιοί (Touriga Nacional, Αγιωργίτικο) - Κτήμα Παπαργυρίου, Ορεινή Κορινθία

3. Διαμαντόπετρα (Syrah, Μανδηλαριά) - Οινοποιείο Διαμαντάκη, Κρήτη

4. Old Roots (Ξινόμαυρο) - Κτήμα Τάτση, Γουμένισσα

5. Μαλαγουζιά - Κτήμα Μπουγιούρη, Αττική

6. Άβδηρος Ροζέ (Παμίτι, Syrah) - Κτήμα Βουρβουκέλη, Άβδηρα

7. Le roi des montagnes cuvee (Cabernet Sauvignon, Μαυροδάφνη, Touriga Nacional) - Κτήμα Παπαργυρίου, Ορεινή Κορινθία

8. Ξινόμαυρο - Κτήμα Μαρκοβίτη, Νάουσα

9. Κοτσιφάλι - Merlot - Οινοποιείο Καραβιτάκη, Κρήτη

10. Βίος Πρώτος (Βιδιανό) - Οινοποιείο Διγενάκη, Κρήτη

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ