Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Tο τσάι από φύλλα ελιάς έχει ένα ήπιο γλυκό άρωμα και αρκετά ευχάριστη γεύση. Θυμίζει λίγο ελιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιπαρό.
0

Έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια για το ελαιόλαδο και τα οφέλη του για την υγεία. Πολύ λιγότερα όμως έχουν ακουστεί για τις ελιές και ακόμα λιγότερα για τα φύλλα της ελιάς.

Ωστόσο, και τα δύο προϊόντα κρύβουν έναν «δυναμίτη» ευζωίας και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για το δικό μας, εντελώς ελληνικό super food.

Κάποιες ελληνικές εταιρίες σκέφτηκαν να αναδείξουν τα προϊόντα που παράγονται από την ελιά, με ένα δικό τους δημιουργικό τρόπο.

Υπάρχει ένα κτήμα στην περιοχή της Επιδαύρου, το Melissa Farm, το οποία διαθέτει μεγάλους πορτοκαλεώνες που εκτός από πορτοκάλια δίνει και ένα υπέροχο, γευστικό μέλι.

Ανάμεσα στις πορτοκαλιές λοιπόν, στο κτήμα υπάρχουν και ελιές. Γνωρίζοντας ότι τα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική, οι άνθρωποι του Melissa Farm αποφάσισαν να τα συλλέξουν και να τα προτείνουν ως ρόφημα.

Τα φύλλα προέρχονται από τις ποικιλίες Αγριελιά, Κορωνέικη και Καλαμών, από δέντρα που υπάρχουν στο κτήμα.

«Οι ελιές είναι αράντιστες και τα φύλλα τους έχουν καθαρισθεί, είναι ακέραια κι όχι θρυμματισμένα», μου εξηγεί η Κατερίνα Κρυώνη από το Melissa Farm και συνεχίζει: «το ρόφημα από τα φύλλα ελιάς αυξάνει την ενεργητικότητα, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την LDL χοληστερίνη και αυξάνει την αιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων. Έχει αντιοξειδωτική δράση κι αποτοξινώνει τον οργανισμό».

Σημαντικό πάντως είναι να σημειωθεί ότι νεότερες μελέτες λένε ότι το τσάι ελιάς περιέχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το πράσινο τσάι το οποίο θεωρούνταν μέχρι σήμερα το πιο υγιεινό σ' όλο τον κόσμο

Περίεργη όπως είμαι δοκίμασα αμέσως το τσάι από φύλλα ελιάς και διαπίστωσα ότι έχει ένα ήπιο γλυκό άρωμα και αρκετά ευχάριστη γεύση. Θυμίζει λίγο ελιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιπαρό. Η υφή του είναι όπως κάθε άλλο τσάι και του πάει πολύ μια κουταλιά μέλι ή και μια φέτα λεμόνι.

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Οι χειροποίητες ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και πάστα μαύρης ελιάς, μου φάνηκαν απλά τέλειες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σημαντικό πάντως είναι να σημειωθεί ότι νεότερες μελέτες λένε ότι το τσάι ελιάς περιέχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το πράσινο τσάι το οποίο θεωρούνταν μέχρι σήμερα το πιο υγιεινό σ' όλο τον κόσμο.

Λατρεύω τις ελιές -πράσινες, τσακιστές, χαραχτές, Καλαμών, θρούμπες, Χαλκιδικής, ξιδάτες- όμως τώρα τελευταία δοκίμασα για πρώτη φορά αποξηραμένες ροδέλες ελιάς, κάτι σαν τσιπς ελιάς, ένα πράγμα.

Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η εκρηκτική γεύση τους που έψαξα αμέσως να βρω ποιος είχε σκεφτεί αυτό τον τρόπο επεξεργασίας τους.

Η εταιρεία που τις έχει λανσάρει ονομάζεται Γνήσιες Γεύσεις- μια παραγωγική μονάδα στη περιοχή του Κιάτου Κορινθίας- και οι άνθρωποι πίσω από αυτή είναι ένας καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Μιχάλης Τσαμπαρλής και ο γιος του, ο 30χρονος Δημήτρης, ο οποίος έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά είναι και «δοσμένος» στη ραπ μουσική.

Ο Τσαμπαρλής (ο πρεσβύτερος) λοιπόν ανέπτυξε την πρωτοποριακή τεχνικής της βιολογικής μεταποίησης πηγαίνοντας πολλά βήματα παρακάτω την αρχαιότερη μέθοδο διατήρησης των τροφίμων που είναι η ξήρανση.

Η εταιρία του είναι γνωστή για την βιολογική αποξήρανση φρούτων και λαχανικών όπως chips κόκκινου και πράσινου μήλου, βιολογική ημίξερη τομάτα, βιολογικό ημίξερο σύκο, βιολογικό μαύρο σκόρδο, τσαμπί αποξηραμένου σταφυλιού αλλά και για τις βιολογικές ανάλατες ελιές που δοκίμασα.

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Oι αποξηραμένες ροδέλες ελιάς είναι κάτι σαν τσιπς ελιάς, ένα πράγμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι αποξηραμένες ροδέλες ελιάς είναι ιδανικές για να συνοδέψουν το τσίπουρο ή ούζο ενώ είναι εξίσου υπέροχες και πάνω σε πίτσα, σαλάτες, ελιόψωμα αλλά και ενεργειακές μπάρες.


To εργαστήριο της εταιρείας Nostimon βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό που ονομάζεται Οίτη, στην Φθιώτιδα, γνωστό παλαιότερα ως Γαρδικάκι, μόλις 38 χλμ. από την Λαμία, μεταξύ Μπράλου και Παύλιανης.

Εκεί, φτιάχνουν κάτι υπέροχα ζυμαρικά με αγνά υλικά, αρκετά από τα οποία έχουν και απροσδόκητους συνδυασμούς όπως «σπανάκι και μοσχοκάρυδο», «λεμόνι και μαύρο πιπέρι» ή «αυγά, κάρυ, βασιλικό και μελάνι σουπιάς».


Αν και δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αυτά τα «περίεργα», οι απλές, χειροποίητες ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και πάστα μαύρης ελιάς, μου φάνηκαν απλά τέλειες.

Τρίβοντας λίγη ξερή μυζήθρα και βάζοντας λίγο ελαιόλαδο στο πιάτο έχεις ένα πεντανόστιμο και κυρίως υγιεινό πιάτο ζυμαρικών.

Και τα τρία προϊόντα ελιάς τα βρήκα στο Παντοπωλείο Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, πλ. Αεροπορίας, Ηλιούπολη, 210 9918 730

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ