Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
21.09.2017
6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι»
ΓΕΥΣΗ

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι»

Στο αθηναϊκό κέντρο για σνακ ή φαγητό που δεν θα σε βαρύνει, δεν θα σε φορτώσει θερμίδες κι ενοχές

Κάθε φορά, χορταίνω με το μισό. Το υπόλοιπο to be continued, σε πακετάκι για το βράδυ, μπροστά στην τηλεόραση. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Κάθε φορά, χορταίνω με το μισό. Το υπόλοιπο to be continued, σε πακετάκι για το βράδυ, μπροστά στην τηλεόραση. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Νηφάλιος και στο φως της μέρας μπορεί να μην επέλεγες ποτέ την «παντόφλα» της τυχαίας καντίνας, όπου θα σε οδηγήσει η σαβουρολάτρης πείνα του αλκοόλ. Ωστόσο, αυτό το κάτι στα όρθια και στα γρήγορα που θα σου κόψει μια μικρή πείνα μπορεί να καταλήξει μια βόμβα μεγατόνων για την οποία θα μετανοήσεις πικρά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που μόλις έχεις χτίσει το τέλειο κορμί ή απλώς σε περιμένει ένα απόγευμα στη δουλειά.


Το Σύνταγμα και τα πέριξ του, σε ό,τι αφορά το τσιμπολόγημα, είναι κάτι σαν τις Συμπληγάδες, τις Σειρήνες ή το Ζαχαρόσπιτο του Χανς και της Γκρέτελ: το υγιεινό πλάι στο trash, το ποιοτικό πλάι στο σκουπίδι, το ελαφρύ πλάι στο υπέρβαρο, το έθνικ πλάι στο ελληνικό, το καλό χεράκι-χεράκι με το κακό. Όλα μαζί να σου κλείνουν το μάτι κι εσύ να πρέπει να διαλέξεις το νόστιμο μαζί και το σωστό, τώρα μάλιστα που έφερες πίσω μαζί σου από τις διακοπές όλες τις ενοχές για τα τσίπουρα, τα καλαμαράκια και τα κατσικάκια που συνθέτουν τον ονειρεμένο πίνακα της καλοπέρασης.

 

Κι όμως, υπάρχει φως στο τούνελ μαζί και Θεός της ανάλαφρης νοστιμιάς!

 

Poke,το σασίμι του Χαβανέζου ψαρά

Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πίσω από το μια σταλιά μαγαζάκι στη νέα πιάτσα της Πετράκη, τρία γλυκύτατα αγόρια και μια παιδική φιλία: ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας –εγγονός της Εύης με τα μαγικά, πολίτικα τσουρέκια της (τέως) Μαρασλή– και ο Γιάννης Μπινιάρης είναι οικονομολόγοι. Τον Γιάννη Κανδυλίδη τον γνωρίσαμε ως φέρελπι σεφ στο Βαρούλκο και στο 48 Urban Garden, φυτώριο της νέας γαστρονομικής σκηνής για-ένα-φαγητό-του-παγκόσμιου-δρόμου. Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Το καθένα σε δύο διαφορετικές εκδοχές-σάλτσες με άρωμα από τους Τροπικούς: μάνγκο, ανανάς, αβοκάντο, δυόσμος, κόλιανδρο, μαυροσούσαμο, σόγια, τραγανό τηγανητό ή φρέσκο κρεμμυδάκι, πορτοκάλι, wasabi, σόγια, νόρι, φύτρες φασολιών, κάσιους, μαγιονέζα τσίλι. Αν θέλεις, μπορείς να συνθέσεις τον δικό σου συνδυασμό με τα υλικά που προτιμάς. Το όλον σερβιρισμένο πάνω σε άψογα βρασμένο κολλώδες ρύζι για σούσι και σε δύο συσκευασίες, για μικρές και μεγάλες πείνες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνεις μόνο στο ένα. Το φαγητό του δρόμου στη συσκευασία με τις λιγότερες ενοχές και τα πιο σέξι, μεθυστικά αρώματα. Μahalo, αγόρια (ευχαριστώ, πάει να πει)!

Poke, Πετράκη 7, Σύνταγμα, 210 3226653

 

Τα άπαντα της μαμάς Feyrouz

Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα.
Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα.

Η Φερούζ είναι μια υπέροχη μαμά με καταγωγή από την Αντιόχεια, σύζυγο από την Πόλη και γιο τον Ανδρέα, που την έπεισε να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα, ζυμώνοντας τις παλιές συνταγές της οικογένειας. Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα αλλά το γευστικό ποίημα μιας σύγχρονης μάνας με ανησυχίες, που χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής και αφαιρεί όλα τα λιπαρά της παράδοσης από το καροτένιο γλυκό τζεζεριέ για να κάνει το πιο σούπερ-φουντ αριστούργημα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Ζαατάρ πίτα με ξηρούς καρπούς και μείγμα μπαχαρικών, πεϊνιρλί με παστουρμά Μιράν, λαχματζούν με μπαμπαγκανούς, χούμους και ταμπουλέ, αλάδωτα, λεπτεπίλεπτα και φινετσάτα, η Ανατολή χειροποίητη και σε ολόφρεσκη συσκευασία. Ιδανική επιλογή ένα ποτηράκι με την πιο θεϊκή σούπα του πλανήτη, μαχλούτα με γλυκά μπαχαρικά και κόκκινες φακές και η άλλη με παντζάρι και ξινόμηλο, ή ένα κοτόπουλο Βοσπόρου με ρυζάκι και μια ιδέα κάρι.

Feyrouz, Καρόρη 36 & Αιόλου, 210 0318060

 

Το σιμίτικο που χωράει τα πάντα

 Ιδέα τόσο ελληνική και τόσο απλή, που απορείς πώς δεν τη σκέφτηκε κάποιος χρόνια πριν. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ιδέα τόσο ελληνική και τόσο απλή, που απορείς πώς δεν τη σκέφτηκε κάποιος χρόνια πριν. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πίσω από την ιδέα του κουλουριού, που ζυμώνεται και ψήνεται αφράτο και σε σχέδιο «τσαντάκι», για να μεταμορφωθεί σε ένα λαχταριστό σάντουιτς, βρίσκεται ο Λιβανέζος Eli Touma. Ιδέα τόσο ελληνική και τόσο απλή, που απορείς πώς δεν τη σκέφτηκε κάποιος χρόνια πριν. Ο καλός εσπρέσο, η θέα στο πιο κομβικό σημείο της περατζάδας, όλα θα σε γυρίσουν και πάλι εδώ, να δοκιμάσεις κουλούρι γεμιστό με κιμά και σος γιαουρτιού σε ένα αλλιώτικο λαχματζούν, τα πικάντικα χοιρινά strips με φρέσκο κρεμμυδάκι ή μια τονοσαλάτα με μαγιονέζα. Εσύ που νοιάζεσαι, αυτά θα τα αποφύγεις. Θα προτιμήσεις φέτα Ελασσόνας, γραβιέρα Άρτας, ελίτσες, αγγούρι, κόκκινη πιπεριά, μαρουλάκι, κοτόπουλο, τόνο, ντομάτα, ζαμπόν. Έχει και γλυκές, καυτές μπουκίτσες, με μέλι, κανέλα, ζεστή κρέμα τυριού και μερέντα, αλλά εσύ θα κάνεις τον Κινέζο! Να προτιμήσεις την παγωμένη σπιτική λεμονάδα.

Oven Sesame, Αιόλου 17Α, 210 3230038

 

Σνακ με vegan συνείδηση

Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γωνιακά και αμφιθεατρικά τοποθετημένο στην περατζάδα με τα υφασματάδικα, εκεί όπου ακόμη βρίσκουμε κοτόν περλέ και εταμίν εμείς οι τελευταίες φανατικές της σταυροβελονιάς, κάπου ανάμεσα στο ξύλο και στο λευκό της ευρωπαϊκής αισθητικής που επιμελήθηκαν οι Lowfat θα ανακαλύψεις μια ολόκληρη ομάδα, δυσανάλογη για τα τετραγωνικά του, που ψήνει στους φούρνους του, και όχι μόνο, χίλια ξεμυαλιστικά καλούδια. Ο Τόλης Κρούστης για δεύτερη φορά στην καριέρα του ζητά από τον Ανδρέα Λαγό να τον βοηθήσει με το μενού. Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς, όπως λέμε κρουασάν με σπανάκι σοτέ, φέτα, βραστό αβγό και αρωματικό ελαιόλαδο ή τορτίγια wrap με ηλιόσπορο, κινόα, κολοκυθόσπορο, κράνμπερι, καρύδια, τζίντζερ, ρόκα και πάστα αβοκάντο, και μέχρι να σου το ετοιμάσουν δροσίζεσαι και με μια σπιτική λεμονάδα. Όλα του κόσμου τα ψωμάκια από τον φούρνο του «Τάκη» στην Ακρόπολη, κομψά δεμένα σε σπαγγάκι και μέσα τους όλα τα υλικά που δεν έβλαψαν ποτέ καμία δίαιτα. Εκτός κι αν επιλέξεις το σάντουιτς με ζεστό κοτόπουλο, που πάνω του λιώνει μαστιχωτά το τσένταρ, ένα λαχταριστό, αυθεντικό, τραγανό λαχματζούν κι ένα εξίσου θείο πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη.


Μια σαλάτα με κινόα, κράνα, δυόσμο και cottage cheese για το ελαφρύ του θέματος ή μια ελληνική με φακές και φέτα θα σε χορτάσουν απενοχοποιημένα και με ζαλιστική θέα στην περατζάδα.

Just Made 33, Eυαγγελιστρίας 33, 215 5258062

 

Metropolis Sandwich

Μαγαζί-ένας πάγκος στην ουσία, να σου τρέχουν τα σάλια από τα τυριά και τα αλλαντικά, όλα της πιο σπάνιας τοπικής παραγωγής και ολίγον από την ξένη, η ευγένεια των παιδιών, ο σεφ που ετοιμάζει μπροστά σου την πανδαισία που θα του υποδείξεις. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μαγαζί-ένας πάγκος στην ουσία, να σου τρέχουν τα σάλια από τα τυριά και τα αλλαντικά, όλα της πιο σπάνιας τοπικής παραγωγής και ολίγον από την ξένη, η ευγένεια των παιδιών, ο σεφ που ετοιμάζει μπροστά σου την πανδαισία που θα του υποδείξεις. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Zυμωτό ψωμί από τον φούρνο του Τάκη, γεμιστό με μια φέτα χοιρινό ψητό, μουστάρδα και γραβιέρα Τήνου. Κάπως έτσι ονειρευόμουν το παραμυθένιο σάντουιτς, ρουστίκ και αριστοκρατικό συνάμα, όσο έβλεπα ολόγυρα τις σαντουιτσερί να ανοίγουν χτυπημένες από την ομοιογένεια της έλλειψης φαντασίας. Μαγαζί-ένας πάγκος στην ουσία, να σου τρέχουν τα σάλια από τα τυριά και τα αλλαντικά, όλα της πιο σπάνιας τοπικής παραγωγής και ολίγον από την ξένη, η ευγένεια των παιδιών, ο σεφ που ετοιμάζει μπροστά σου την πανδαισία που θα του υποδείξεις. Zυμωτό ψωμί με rib-eye, καπνιστό μετσοβόνε και σάλτσα εστραγκόν, λευκό ψωμάκι με παλαιωμένο κασέρι Βόλου και παστράμι γαλοπούλας με πράσινο μήλο και σος horseradish, όλα σε κοσμική, απόλυτη ισορροπία, σαν να τρως σε πεντάστερο εστιατόριο. O σολομός καπνίζεται επιτόπου, συνδυάζεται με άνηθο και αγγουράκι, η παστουρμαδέλα του Sary παντρεύεται με μαλακή φέτα και αγγουράκι τουρσί, το μαύρο ψωμί αναδεικνύει το μοσχαράκι που γεμίζει με αρσενικό Νάξου αλλά και καρπάτσιο από entrecôte σε φρυγανισμένο ψωμί με άρωμα λευκής τρούφας! Κάθε φορά, χορταίνω με το μισό. Το υπόλοιπο to be continued, σε πακετάκι για το βράδυ, μπροστά στην τηλεόραση.

Metropolis, Βουλής 9, Σύνταγμα, 210 3222122

 

Το «καλαμάκι» που συνιστούν οι διαιτολόγοι

Σωστό καλαμάκι θα βρεις στο Meatropoleos 3. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Σωστό καλαμάκι θα βρεις στο Meatropoleos 3. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μερικές μπουκίτσες κρέας ή κοτόπουλο περασμένες σε ένα καλαμάκι δεν απείλησαν ποτέ καμία δίαιτα. Αν σκεφτείς, όμως, ότι οι περισσότερες σουβλακερί ψωνίζουν κατεψυγμένα και προψημένα τα πάντα όλα, από τον γύρο μέχρι την πίτα και την πατάτα, η υγεία και το στομάχι σου δικαιολογημένα θα προβάλουν τις δικές τους ενστάσεις. Σωστό καλαμάκι, λοιπόν, θα βρεις στο Meatropoleos 3 (Mητροπόλεως 3): αρίστης ποιότητος καλαμάκι ή μπιφτέκι κοτόπουλο στα κάρβουνα, σαλάτα με βραστά λαχανικά, μανιτάρια ψητά στη σχάρα, χόρτα βραστά αλλά και σαλάτα με κινόα και λαχανικά, σε συνδυασμό που επιδέχεται συγχαρητήρια από τον διαιτολόγο σου.


Την Αλεξάνδρα (Απόλλωνος 1) θα την αναγνωρίσεις από τις ουρές. Θα τη μυρίσεις από την ανοιχτή ψησταριά και το χαμόγελο της Λίτσας, της βασίλισσας του κάρβουνου. Που έμαθε τη δουλειά από τον παππού Γιώργο, που είχε εδώ «Του χασάπη το σουβλάκι» – μισός αιώνας επιτυχία. «Το μυστικό του καλού κρέατος είναι να μην έχει μυστικά!» μου λέει ο Άγγελος, την ίδια στιγμή που οι δίσκοι με τα καλαμάκια που βγαίνουν από το παρασκευαστήριο με προορισμό τη θράκα διασχίζουν το πεζοδρόμιο και στριμώχνονται στην πελατεία που περιμένει φλερτάροντας με την ψησταριά και τις ευωδιές της. Καθαρό, τίμιο, παλιό σουβλάκι, σε μεγάλες μπουκιές.

 

Συνεργάστηκα με τα περισσότερα ελληνικά λαϊφστάιλ έντυπα, κάποτε ειδικεύτηκα στη γραφή της γεύσης, κυκλοφόρησα δυο βιβλία, για αρκετά χρόνια ήμουν η Ελένη στο "Σεφ στον αέρα" του Σκάι.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ