Ντοκουμέντο - Τα νεκρά βασιλικά άλογα μετά την επίθεση στο Λονδίνο το 1982

Ντοκουμέντο - Τα νεκρά βασιλικά άλογα μετά την επίθεση στο Λονδίνο το 1982 Facebook Twitter
1

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Χάιντ Παρκ και το Ρίτζεντ Παρκ ήταν ένα από τα χειρότερα χτυπήματα του IRA στη βρετανική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας έντεκα στρατιώτες, επτά άλογα και αφήνοντας πίσω δεκάδες τραυματίες.

Οι βόμβες πυροδοτήθηκαν στις 20 Ιουλίου 1982, σε τέτοιο χρόνο ώστε να προκαλέσουν τις μέγιστες απώλειες. Οι σκοτωμένοι στρατιώτες απομακρύνθηκαν γρήγορα από το σημείο. Αλλά ο φωτογραφικός φακός κατάφερε να αιχμαλωτίσει, με ανατριχιαστική λεπτομέρεια, ένα συγκλονιστικό, ιστορικό ντοκουμέντο μετά την επίθεση με τα βομβαρδισμένα αυτοκίνητα και δίπλα τους τα κουφάρια των νεκρών βασιλικών αλόγων.

Στις 10.40 π.μ. εκρήγνυται μια βόμβα, η οποία βρισκόταν μέσα σε ένα μπλε Morris Marina, παρκαρισμένο στην South Carriage Drive στο Hyde Park. Η βόμβα περιείχε 11 κιλά εκρηκτικά και 14 κιλά καρφιά κι εξερράγη τη στιγμή που περνούσε από το σημείο μία 15μελής ίλη της έφιππης φρουράς της βασίλισσας Ελισάβετ, που εκτελούσαν την τυπική αλλαγή φρουράς. Τρεις στρατιώτες πέθαναν ακαριαία και οι υπόλοιποι μέσα στις επόμενες ημέρες, υποκύπτοντας στα βαριά τραύματά τους. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης και αρκετοί πολίτες. Επτά από τα άλογα κατέληξαν νεκρά- μερικά σκοτώθηκαν εκείνη τη στιγμή και άλλα χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία λόγω των επώδυνων πληγών τους.

Δύο ώρες αργότερα, σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη βόμβας κοντά στο Ρίτζεντ Παρκ. Αυτή είχε τοποθετηθεί κάτω από μια εξέδρα όπου πάνω βρισκόταν μια στρατιωτική μπάντα. Η ωρολογιακή βόμβα, που πυροδοτήθηκε ενώ οι στρατιώτες έπαιζαν μουσική, είχε τον τραγικό απολογισμό ακόμη έξι νεκρών στρατιωτών και 26 τραυματισμένων θεατών.


Ο IRA ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, στοχοποιώντας απευθείας την τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία κατηγόρησαν για την απόφασή της να στείλει Ιρλανδούς στα Φόκλαντ.

Ντοκουμέντο - Τα νεκρά βασιλικά άλογα μετά την επίθεση στο Λονδίνο το 1982 Facebook Twitter

Όλη η δύναμη της συγκεκριμένων φωτογραφιών έγκειται στο ότι αναδεικνύει με τον πλέον ωμό τρόπο το ότι η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί ο στόχος να ήταν η έφιππη φρουρά της βασίλισσας Ελισάβετ αλλά οι τρομοκράτες έδειξαν πως δεν λογάριασαν οποιαδήποτε παράπλευρη απώλεια- ακόμη κι αν επρόκειτο για ζώα.

Οι συγκεκριμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Λονδίνο συγκαταλέγονταν ανάμεσα σε μια σειρά ανάλογων επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, σκοτώνοντας συνολικά 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 200.

Το μακελειό στο Χάιντ Παρκ προκάλεσε τότε μαζική οργή και αποτροπιασμό, όχι μόνο για τις ανθρώπινες απώλειες αλλά και για το φριχτό θάνατο των αλόγων. Ο Sefton, ένα άλογο που τελικά επέζησε, προσέλκυσε μετά το συμβάν τεράστια προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, κατέληξε να θεωρείται από πολλούς Βρετανούς εθνικός ήρωας και έγινε άγαλμα μετά τον θάνατο του το 1993. Μάλιστα κατάφερε μετά την επούλωση των πληγών του να επιστρέψει στην «υπηρεσία» κάνοντας ξανά την ίδια διαδρομή.

Ο αναβάτης του Sefton, Michael Pedersen, επέζησε επίσης της επίθεσης αλλά αργότερα εξομολογήθηκε πως έπασχε από διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD). Τελικά αυτοκτόνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 σκοτώνοντας πρώτα δύο από τα παιδιά του, ενώ είχε ήδη προηγηθεί και το διαζύγιο με τη γυναίκα του

Retronaut
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Φωτογραφία / Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Liza's Photographic Archive of Greece: Εδώ και έντεκα χρόνια, η Λίζα Κοτσαπλή αναζητεί, εντοπίζει, μελετά, συγκρίνει και ταυτοποιεί χιλιάδες φωτογραφίες ιδιωτικών και δημόσιων ιστορικών αρχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερευνώντας τις ιστορίες που μπορεί να αφηγούνται.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια