ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ιστορία του κτιρίου που βρίσκεται Ακαδημίας & Χαριλάου Τρικούπη

Η ιστορία του κτιρίου που βρίσκεται Ακαδημίας & Χαριλάου Τρικούπη Facebook Twitter
Το κτίριο στέγαζε και τα γραφεία της "Πετρογκάζ", που είχε ιδρυθεί το 1953.
0

Το κτίριο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, ολοκληρώθηκε το 1958. Στη θέση του υπήρχαν δύο κτίρια εκ των οποίων το προς τα αριστερά ήταν το θέατρο "Ολύμπια", που στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το 1950 το Ταμείο αγόρασε το θέατρο, έχοντας μάλλον ήδη στην κατοχή του το γωνιακό κτίριο Ακαδημίας και Χαρ. Τρικούπη. Ένα χρόνο αργότερα προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με στόχο την ανέγερση νέου κτιρίου, το οποίο θα ενσωμάτωνε και το ήδη υπάρχον θέατρο, στο οποίο θα επέστρεφε η Λυρική Σκηνή, ως ενοικισοστασιακός μισθωτής. Tο πρώτο βραβείο κέρδισε ο αρχιτέκτων Πάνος Tσολάκης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού. Η νέα πρόσοψη του επισκευασμένου εσωτερικά και αναμορφωμένου εξωτερικά θεάτρου "Ολύμπια" διακρίνεται στο άκρο αριστερά της φωτογραφίας.

Το κτίριο στέγαζε και τα γραφεία της "Πετρογκάζ", που είχε ιδρυθεί το 1953. Δεξιά υπό ανέγερση και το άλλο γωνιακό επί της Χαρ. Τρικούπη.

Η φωτογραφία χρονολογείται πριν το 1960 γιατί το αυτοκίνητο αριστερά είναι στην κατεύθυνση της καθόδου και επομένως βρισκόμαστε πριν τη μονοδρόμηση της Ακαδημίας το 1960.

Σήμερα το ίδιο σημείο είναι αυτό:

Η ιστορία του κτιρίου που βρίσκεται Ακαδημίας & Χαριλάου Τρικούπη Facebook Twitter

Εντοπίστηκε από την Titika Bournaki στο ebay και αναρτήθηκε εδώ. Έρευνα και κείμενα, με την συνεργασία της σελίδας του Facebook «Μεταμορφώσεις της πόλης - και όχι μόνο»

Retronaut
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Φωτογραφία / Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Liza's Photographic Archive of Greece: Εδώ και έντεκα χρόνια, η Λίζα Κοτσαπλή αναζητεί, εντοπίζει, μελετά, συγκρίνει και ταυτοποιεί χιλιάδες φωτογραφίες ιδιωτικών και δημόσιων ιστορικών αρχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερευνώντας τις ιστορίες που μπορεί να αφηγούνται.
M. HULOT