Απεργία την Πρωτομαγιά

Η ιστορία του κτιρίου στον αριθμό 9 της Πλουτάρχου

Η ιστορία του κτιρίου στον αριθμό 9 της Πλουτάρχου Facebook Twitter
Κολωνάκι - Πλουτάρχου 9 και Καρνεάδου (περ. 1970)
0

Το γωνιακό κτίριο ανεγέρθηκε το 1895-1896 για τον Νικόλαο Σάρδη σε έκταση που, αρχικά, ανήκε στη Μονή Πετράκη. Τρία χρόνια μετά την ανέγερσή του, μεταβιβάστηκε στο στρατιωτικό Ριχάρδο Καραμαλίκη, ενώ το 1917 περιήλθε στην κατοχή των εμπόρων αδελφών Γεράσιμου και Γεωργίου Ραυτοπούλου.

Το 1929 το σπίτι αγοράστηκε από την Elizabeth Blegen. Στο σπίτι αυτό κατοίκησαν για την υπόλοιπη ζωή τους το ζεύγος Blegen και οι φίλοι τους Bert και Ida Hill, ένα κουαρτέτο αρχαιολόγων που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ανασκαφές στην Ελλάδα και την αγάπησε πολύ, ως δεύτερη πατρίδα. Ο Carl Blegen, του οποίου το επιστημονικό κύρος και η εμβέλεια της προσωπικότητας έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, πραγματοποίησε τις σπουδαιότερες ανασκαφές τους στην Τροία και στο ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο και ήταν ο τελευταίος που πέθανε, το 1971.

Η ιστορία του κτιρίου στον αριθμό 9 της Πλουτάρχου Facebook Twitter
O Carl και η Elizabeth Blegen με τον Piet de Jong και τη Marion Rawson στην Πύλο το 1961. Φωτο: ASCSA Archives, Pylos Excavations Archive.

Το 1963, η Elizabeth Blegen δώρισε το οίκημα και την κινητή επίπλωσή του στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η Σχολή, αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, αποφάσισε το 1973 να πουλήσει το ακίνητο στο ζεύγος Βασίλη και Ελίζα Γουλανδρή. Επακολούθησε η αγορά του από τον Μάρκο Λαιμό το 1988, οπότε στον ακάλυπτο του οικοπέδου με πρόσωπο στην Καρνεάδου κατασκευάστηκε το εμπορικό κέντρο καταστημάτων και γραφείων, γνωστό ως Lemos International Center.
Το διατηρητέο πλέον κτίριο αγοράστηκε το 1991 από την Alpha Bank και στέγασε μέχρι και το 2007 τη Διεύθυνση Private Banking της τράπεζας. Έκτοτε στεγάζει το Ίδρυμα "Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου".

 

Οι πληροφορίες για το κτίριο από τη σελίδα του ιδρύματος. Έρευνα και κείμενα, με την συνεργασία της σελίδας του Facebook «Μεταμορφώσεις της πόλης - και όχι μόνο»

 

Retronaut
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Φωτογραφία / Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Liza's Photographic Archive of Greece: Εδώ και έντεκα χρόνια, η Λίζα Κοτσαπλή αναζητεί, εντοπίζει, μελετά, συγκρίνει και ταυτοποιεί χιλιάδες φωτογραφίες ιδιωτικών και δημόσιων ιστορικών αρχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερευνώντας τις ιστορίες που μπορεί να αφηγούνται.
M. HULOT