Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter

Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης

1

Κάθε χειμώνα εκατομμύρια πουλιά της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής πραγματοποιούν με ακρίβεια το ίδιο ακριβώς ταξίδι προς τις θερμότερες περιοχές, κυρίως της Αφρικής.

Σμήνη πουλιών προικισμένα από τη φύση με την τέλεια μορφολογία και φυσιολογία ώστε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, πετούν σε σμήνη από τις περιοχές αναπαραγωγής τους στον βορρά προς περιοχές με πιο εύκρατο κλίμα όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ευνοϊκότερες και κυρίως, η εύρεση τροφής ευκολότερη.

Τα πουλιά αυτά ακολουθούν μεταναστευτικούς, εναέριους διαδρόμους με τρόπους που δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί επαρκώς, με μία δεινή, έμφυτη ικανότητα προσανατολισμού που εικάζεται ότι σχετίζεται με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την μορφολογία του εδάφους και τη θέση του Ήλιου, το ταξίδι των αποδημητικών πουλιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιβίωσης τους και ένα σημαντικό ευαίσθητο κομμάτι του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Οι φωτογράφοι του National Geograpphic κατέγραψαν με εκπληκτικό τρόπο το ταξίδι αυτό.

Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Φλαμίνγκο, Λίμνη Bogoria, Κένυα. Τα μικρά φλαμίνγκο της Μεγάλης Κοιλάδας Rift στην Αφρική ευδοκιμούν στο ακραίο περιβάλλον των λιμνών σε μεγάλο υψόμετρο και τρέφονται από φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που είναι τοξικοί για πολλά άλλα πλάσματα. Τα συγκεκριμένα πουλιά δεν είναι μεταναστευτικά αλλά νομαδικά και ταξιδεύουν από τη μια λίμνη στην άλλη, εκεί όπου τα τρόφιμα αφθονούν. Ο Wilkes τράβηξε 1.742 φωτογραφίες σε 36 ώρες μέσα από ένα καμουφλαρισμένο ικρίωμα 30 ποδιών, καταγράφοντας τις ατελείωτες κινήσεις των φλαμίνγκο και των πελαργών μαραμπού. Φωτό: Stephen Wilkes
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Γερανοί, Rowe Sanctuary, Νεμπράσκα. Από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου, κατά μήκος του ποταμού Platte συγκεντρώνονται μισό εκατομμύριο γερανοί. Φτάνουν από το Μεξικό και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες αποσκελετωμένοι και παχαίνουν για να μεταναστεύσουν στις υποαρκτικές και αρκτικές περιοχές όπου έχουν τις φωλιές τους. Ο Wilkes τράβηξε 1.377 φωτογραφίες σε 36 ώρες. «Είναι ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα που έχω δει ποτέ» λέει ο φωτογράφος. Φωτό: Stephen Wilkes. Courtesy of Audubon's Sanctuary.
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Λιμόζες αναζητούν τροφή στη λάσπη στο Heathcote και στο Avon Estuary της Νέας Ζηλανδίας. Από τους τόπους αναπαραγωγής τους στην Αλάσκα πετούν στη Νέα Ζηλανδία χωρίς διακοπή, αλλά στο δρόμο της επιστροφής σταματούν στην Κίτρινη Θάλασσα. Φωτο: Jonathan Harrod, Minden Pictures
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Άλμπατρος και πιγκουίνοι, Steeple Jason Νησιά Φόκλαντ. Ενώ τα άλμπατρος κάθονται στις φωλιές τους, ζεσταίνοντας και προστατεύοντας τους νεοσσούς τους, οι πιγκουίνοι επιστρέφουν στον ωκεανό για να πιάσουν τη λεία τους. Τα πουλιά διαχειμάζουν στην Παταγονία και επιστρέφουν στην ίδια αποικία. Για να τα φωτογραφίσει ο Wilkes στάθηκε σε μια βουνοπλαγιά και τράβηξε 926 φωτογραφίες σε 26 ώρες. Φωτο: Stephen Wilkes. Courtesy of the Wildlife Conservation Society.
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Η Κίτρινη Θάλασσα είναι ένας σημαντικός σταθμός στο μεταναστευτικό ταξίδι εκατομμυρίων πουλιών. Αλλά η αμείλικτη ανάπτυξη κατά μήκος των ακτών της Κίνας και της Νότιας Κορέας συρρικνώνει τα οικοσυστήματα που χρειάζονται τα πουλιά για την τροφή και τη ξεκούρασή τους. Φωτο: George Steinmetz.
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Ένα ζευγάρι γερανών φωτογραφίζονται σε έναν χορό ζευγαρώματος καθώς τα ροζ χρώματα αντανακλούν στο νερό στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Bosque del Apache στο Νέο Μεξικό. Το καταφύγιο δημιουργήθηκε το 1939 κυρίως για την προστασία των κρίσιμων οικοτόπων που χρησιμοποιούνται από τους γερανούς που αναπαράγονται στα Βραχώδη Όρη και διαχειμάζουν στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Φωτο: Jack Dykinga, Nature Picture Library.
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Ένα κοπάδι από χήνες χιονιού καλύπτει τον γαλάζιο ουρανό πάνω από το καταφύγιο Bosque del Apache του Νέου Μεξικού. Ενώ κάποια στιγμή κινδύνευσαν να εξαφανιστούν, σήμερα ο πληθυσμός τους είναι τόσο μεγάλος που υποβαθμίζουν τις περιοχές αναπαραγωγής τους και απειλούν άλλα είδη. Τα πτηνά φθάνουν από το βόρειο Καναδά τον Νοέμβριο και ζουν περίπου τρεις μήνες στην περιοχή. Έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τα περισσότερα έχουν φύγει για τους τόπους αναπαραγωγής τους. Φωτο: Donald Jeske, National Geographic Creative.
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Σούλες, Bass Rock, Σκωτία. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου 150.000 σούλες συγκεντρώνονται στο νησί Firth of Forth, στον κόλπο του Φορθ. Τον χειμώνα τα πτηνά μεταναστεύουν νότια και φτάνουν μέχρι τη Δυτική Αφρική. Για να τραβήξει αυτή την εικόνα ο Wilkes και ένας βοηθός του στάθηκαν ψηλά πάνω από τις φωλιές των πουλιών σε βραχώδες έδαφος για 28 ολόκληρες ώρες και τράβηξαν 1.176 φωτογραφίες. «Είναι σαν να βρίσκεσαι σε κατάσταση διαλογισμού», λέει. «Βρίσκεσαι σε εγρήγορση και βλέπεις τα πάντα». Φωτό: Stephen Wilkes. Courtesy Dalryple Family and thw Scottish Seabird Centre.
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Μια ύαινα είναι έτοιμη να απολαύσει ένα φλαμίνγκο μετά από ένα επιτυχημένο κυνήγι στη λίμνη Nakuru στην Κένυα. Όντας ευάλωτα σε αρπακτικά ζώα, όπως οι ύαινες και τα τσακάλια, τα μικρά φλαμίνγκο αναζητούν ασφάλεια δημιουργώντας πολυάριθμες ομάδες ώστε να προστατευθούν καλύτερα. Φωτο: Tony Crocetta, Biosphoto
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Οι λευκοί πελαργοί χτίζουν τις φωλιές σε ψηλές κούρνιες. Στην περιοχή Extremadura που βρίσκεται στη δυτική Ισπανία, οι φωλιές που έφτιαξαν άνθρωποι πάνω σε κούρνιες έσωσαν μια ολόκληρη αποικία όταν το εγκαταλελειμμένο κτίριο στο οποίο ζούσαν ανακαινίστηκε. Η μετανάστευση του λευκού πελαργού είναι εξαιρετικά μεταβλητή, με κάποιους να διαχειμάζουν στην Αφρική, ενώ κάποιοι άλλοι να μένουν πιο κοντά στην Ευρώπη. Φωτο: Jasper Doest
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Ένα κοπάδι κοκκινοσκαλίδρων πετάει μπροστά από ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Το συγκεκριμένο αυτό είδος αναπαράγεται στην καναδική Αρκτική και τη Γροιλανδία και διαχειμάζει στις ακτές της Δυτικής Ευρώπης. Ευρωπαίοι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κοκκινοσκαλίδρες αποτελούν σημαντική απειλή για τους πληθυσμούς άλλων πτηνών. Φωτό: Graham Eaton, Nature Picture Library
Το συγκινητικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών της Γης Facebook Twitter
Με φόντο τον συννεφιασμένο ουρανό τρεις κύκνοι πετούν αρμονικά καθώς ταξιδεύουν από την Αρκτική όπου αναπαράγονται στις ακτές του Ειρηνικού, στις ΗΠΑ όπου και περνούν τον χειμώνα. Συνήθως ταξιδεύουν ανά οικογένεια με τα μέλη της κάθε μίας να αριθμούν περίπου 100. Φωτο: Jim Brandenburg, Minden Pictures

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 22.2.2018

Φωτογραφία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
PhotoΒiennale 2023: 13 επιλογές από τη μεγάλη φωτογραφική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία / 13 εκθέσεις που ξεχωρίζουν στη PhotoΒiennale 2023 της Θεσσαλονίκης

Τα γυμνά του Man Ray, τα αυτοπορτρέτα του Martin Parr, μια μεγάλη κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» και πλήθος ακόμα ατομικών και ομαδικών φωτογραφικών εκθέσεων περιλαμβάνονται σε μια καλλιτεχνική πρόταση διάρκειας τεσσάρων μηνών που διοργανώνει το MOMus.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Φωτογραφία / «Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Εγκαινιάστηκε στο Άμστερνταμ η μεγάλη αναδρομική έκθεση της σπουδαίας φωτογράφου, εικαστικού και ακτιβίστριας με τον σαρκαστικά μοιρολατρικό τίτλο «This Will Not End Well».
THE LIFO TEAM