Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter

Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια

0

Oι εικόνες του Masahisa Fukase έχουν κόκκο, είναι σκοτεινές και ιμπρεσιονιστικές. Φωτογραφίζει σμήνη πουλιών από απόσταση, που μοιάζουν με μαύρες σιλουέτες ενάντια στον γκρίζο χειμερινό ουρανό. Άλλοτε τα φωτογραφίζει σε κατάσταση ηρεμίας, σε καλώδια, δέντρα φράκτες και καμινάδες.

Η οπτική αφήγηση του Fukase που κυριαρχεί είναι μια και βασανιστική. Η εικόνα των κορακιών. Το όραμά του είναι σκληρό, αδυσώπητα μονόχρωμο, ένα τραύμα. Ένα προσωπικό συναισθηματικό τραύμα. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την αγάπη και θρηνεί την απώλειά της. Ο Fukase ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα κοράκια όταν η γυναίκα του, Γιόκο, τον εγκατέλειψε. Τα κοράκια έγιναν η εμμονή του, με το σκοτάδι και τη μοναξιά τους. Η μοναξιά τους είναι το πένθος του.

Η κάμερα ήταν ο τρόπος του Φουκάσε να διατηρεί τον έλεγχο επάνω στην Γιόκο, αλλά και στον κόσμο γύρω του. Ήταν σαν να προσπαθούσε να παγώσει το χρόνο.

 

Ο Fukase γεννήθηκε το 1934 και ανήκε σε μια γενιά γιαπωνέζων φωτογράφων που ήρθαν στο προσκήνιο μέσα στη βαριά σκιά που έριξε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στη χώρα του. Στα τέλη της δεκαετίας του 50 εργάστηκε στη διαφήμιση για να χρηματοδοτήσει τα καλλιτεχνικά έργα του. Μια σειρά από απειλητικές εικόνες ενός διυλιστηρίου πετρελαίου και μια βάναυση απεικόνιση ένός σφαγείου (Oil Refinery Skies (1960), Kill the Pigs (1961).

Ο Fukase, σύμφωνα με την Γιόκο, είχε έντονο και εμμονικό χαρακτήρα με βίαιες εκρήξεις και αναλαμπές ενθουσιασμού μέσα σε μια παρατεταμένη νωθρότητα. Όταν χώρισαν υπέφερε από κρίσεις κατάθλιψης και μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος.


O Ιάπωνας φωτογράφος επικεντρώνεται μανιωδώς στη σύζυγο του και μούσα του Yoko από την ημέρα που συναντήθηκαν μέχρι την ημέρα που έφυγε. Στη συνέχεια μεταπήδησε στα κοράκια - και δημιούργησε την καλύτερη φωτογραφική σύνθεση των τελευταίων 25 ετών

Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase


Στην ιαπωνική μυθολογία τα κοράκια είναι διασπαστικές παρουσίες και προάγγελοι του κακού και του επικίνδυνου. Είναι και η πιο σκοτεινή περίοδος του φωτογράφου. Η ζωή και το έργο του δύσκολα διαχωρίζονται. Το βιβλίο του In The Solitude of Ravens του 1986, παραμένει πάντα το πιο ισχυρό έργο του, ένα είδος επιταφίου για μια ζωή πιο θλιβερή και πιο μαύρη ακόμα και από τις ίδιες τις φωτογραφίες του. Ψηφίστηκε σαν το καλύτερο φωτογραφικό βιβλίο των τελευταίων 25 χρόνων. Η Yoko είναι επίσης το αντικείμενο μιας συναρπαστικής σειράς που ονομάζεται From Window, του 1974. Είναι ένα σύνολο από στιγμιότυπα όπου δείχνουν την Γιόκο να κάνει γκριμάτσες ή έτσι απλά να κάθεται ή να του φωνάζει ή να εγκαταλείπει το διαμέρισμά τους. Επί 13 έργα που έζησαν μαζί, το έργο του είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη γυναίκα του. Πολλοί λένε ότι αυτή η εμμονή του μαζί της την οδήγησε στην απόφαση να τον εγκαταλείψει, ήταν σαν να θέλει να έχει κάποιος τον απόλυτο έλεγχο επάνω στον άλλο. Η κάμερα ήταν ο τρόπος του Φουκάσε να διατηρεί τον έλεγχο επάνω στην Γιόκο, αλλά και στον κόσμο γύρω του. Ήταν σαν να προσπαθούσε να παγώσει το χρόνο.

Το 1992 o Fukase υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση από μια πτώση στα σκαλοπάτια του αγαπημένου του μπαρ Golden Gai στην περιοχή της Σιντζούκου, στο Τόκιο, και έπεσε σε κώμα για 20 χρόνια. Πέθανε το 2012. -Α. Μποζώνη

Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase
Masahisa Fukase: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε τη γυναίκα του και κοράκια Facebook Twitter
©Masahisa Fukase

© LIFO 2015

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Πολιτισμός / Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Ο φωτογράφος Dani D’Ingeo κατέγραψε το Nature Loves Courage στη νότια Κρήτη: ένα queer φεστιβάλ στην ακτογραμμή της Σούγιας, με σώματα που χορεύουν στο φως, FLINTA DJs, θάλασσα, ιδρώτα, αλάτι και μια διαφορετική εκδοχή της club κουλτούρας έξω από τα σκοτεινά υπόγεια της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Πολιτισμός / Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Στο Unbewitched, η Ρωσίδα φωτογράφος Kristina Rozhkova καταγράφει νέους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στην πολιτική ασφυξία, την καταστολή, την εξορία και την ανάγκη να επινοήσουν άλλους κόσμους.
THE LIFO TEAM
Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Πολιτισμός / Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Με αφορμή την αναδρομική της έκθεση στο Λονδίνο, η cult φωτογράφος Nancy Honey μιλά για τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, για το γυναικείο σώμα ως εικόνα προς κατανάλωση και για τη χαρά ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
THE LIFO TEAM
Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Πολιτισμός / Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Σε νέο cover story του Dazed MENA, η Myriam Boulos μιλά για τις εικόνες που έκανε για τον Harry Styles, τη Βηρυτό, τη μόδα ως αυτοπροσδιορισμό και την επιθυμία ως μορφή αντίστασης.
THE LIFO TEAM
Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Πολιτισμός / Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Το Birds of Mexico City του Pieter Henket μετατρέπει queer νέους της μεξικανικής πρωτεύουσας σε τελετουργικές μορφές ανάμεσα στη lucha libre, τη θρησκευτική εικονογραφία, τη μόδα και την ελευθερία.
THE LIFO TEAM
Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Οι φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ ταξιδεύουν στα μουσεία του κόσμου

Φωτογραφία / Ένας βίαιος κόσμος στις φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ

Οι συγκλονιστικές εικόνες πολέμου, φτώχειας και εξαθλίωσης που συγκεντρώνει η αναδρομική έκθεση «Memoria» του κορυφαίου φωτορεπόρτερ ταξιδεύουν εδώ και λίγα χρόνια στις μεγάλες πρωτεύουσες
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

ΟΑΣΗ / 12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

Από την Christine Keeler και τη Monica Lewinsky μέχρι τη Lee Miller, τον George Michael και τη Janet Jackson, αυτές οι εικόνες δεν έμειναν επειδή ήταν «σκανδαλώδεις», αλλά επειδή συμπύκνωσαν ολόκληρες εποχές: εξουσία, έκθεση, επιθυμία, ντροπή και τη βία του δημόσιου βλέμματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Πολιτισμός / Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Η νέα έκθεση της Nan Goldin στο Grand Palais φέρνει ξανά μπροστά έναν κόσμο γεμάτο από έρωτα, πένθος, εξάρτηση, queer ζωή και μνήμη. Το This Will Not End Well παρουσιάζεται στο Παρίσι έως τις 21 Ιουνίου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ