Η ζωή όπως την βλέπει (και τη ζει) ένα Pinup girl της Αθήνας

Η ζωή όπως την βλέπει (και τη ζει) ένα Pinup girl της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Ινώ Μέη/ LIFO
0

Η ζωή όπως την βλέπει (και τη ζει) ένα Pinup girl της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Ινώ Μέη/ LIFO

 

Η Miss Bloody Mary, το ψευδώνυμο της Μαρίας Κοντέλη που τα τελευταία χρόνια μένει στη Γαλλία είναι το κορίτσι του πρώτου Ελληνικού pin up ημερολογίου. Η Μαρία εκτός από pin up μοντέλο είναι και καλλιτέχνιδα της burlesque. Στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του ημερολογίου θα εμφανιστεί το Tiki bar το Σάββατο 9 Ιανουαρίου για να παρουσιάσει δύο διαφορετικά και άκρως αποκαλυπτικά burlesque live shows.

 

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το μπουρλέσκ;

Με το burlesque άρχισα να ασχολούμαι από το 2009, λίγο πριν εγκαταλείψω την Ελλάδα για την Γαλλία.

 

Pin up models ήταν τα σέξι χαμογελαστά κορίτσια που βρίσκονταν καρφιτσωμένα στους τοίχους των αγοριών στις αρχές του '40 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Εξού και η ονομασία "Pin Up". Τα pin up models ήταν από "girls next door" μέχρι διάσημες σταρ του σινεμά.

Τι σε γοήτευσε σε αυτό;

Ο κόσμος του burlesque με γοήτευσε για διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι ότι πρεσβεύει μια ομορφιά κι ένα στυλ μια άλλης εποχής, ενώ επικροτεί ένα διαφορετικό γυναικείο πρότυπο από το σημερινό. Τα κουστούμια και τα vintage εσώρουχα έχουν την τιμητική τους και με εξιτάρει το ότι για πέντε λεπτά μεταμφιέζεσαι και μεταμορφώνεσαι σε κάτι διαφορετικό, είτε κωμικό είτε σε μια "femme fatal" που ταξιδεύει την φαντασία. Και φυσικά η τέχνη της αποπλάνησης και του "teasing"...

Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;

Αρκεί ένα βλέμμα, μια κίνηση ή απλά και μόνο το βγάλσιμο του γαντιού, που στον κόσμο του burlesque φαντάζει να είναι τόσο αισθησιακό και ξεχωριστό, χωρίς να είναι "vulgaire" (σ.σ. χυδαίο). Το ότι κάθε γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας και σωματότυπου μπορεί να γίνει burlesque performer. Κάποιες από τις καλύτερες του χώρου δεν "πληρούν" τις αναλογίες που "επιτάσσει" η εποχή μας. Ξεχωριστό είναι επίσης το γεγονός ότι τα κουστούμια και τη χορογραφία τα επιμελείται η ίδια η καλλιτέχνης, ενώ διαλέγει και τη μουσική.

 

Η ζωή όπως την βλέπει (και τη ζει) ένα Pinup girl της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Ινώ Μέη/ LIFO

Υπάρχουν κάποιες καλλιτέχνιδες που θαυμάζεις; Και γιατί;

Φυσικά και υπάρχουν αρκετές καλλιτέχνιδες του παρελθόντος και του σήμερα από το χώρο του burlesque που θαυμάζω και έχω επηρεαστεί, όπως η Gypsy Rose Lee, η Tempest Storm και φυσικά η γνωστή σε όλους μας Dita Von Teese, η οποία ξανάφερε το Burlesque στο προσκήνιο. Από γυναίκες ηθοποιούς θαυμάζω τις Betty Grable, Rita Hayworth, Marylin Monroe, Jayne Mansfield και Brigitte Bardot. Όμως δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του "copy-paste" και είναι αναγκαίο να διατηρούμε το προσωπικό μας στυλ, διότι όπως είπε και ο Oscar Wilde "be Yourself, everybody else is already taken".

Τι κάνεις ακριβώς;

Αναπαράγω την τέχνη της αποπλάνησης και του "tease".

Πρέπει να έχεις κάποια συγκεκριμένη τεχνική;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική στο burlesque, ούτε κάποιος συγκεκριμένος χορός. Πολλά "βήματα" βασίζονται στο jazz ballet, αλλά το σημαντικό είναι να "ξεφυλλίζεις" το σόου με χάρη και ρυθμό και να σαγηνεύεις και να διασκεδάζεις το κοινό, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με αισθησιασμό.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μουσική που χρησιμοποιείται σε ένα τέτοιο σόου; Ποια είναι η αγαπημένη σου;

Στα burlesque shows ειδικά των 50s και των 60s συνήθως ακούμε ήχους classic jazz ή exotica. Βέβαια πλέον μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα σόου κάτω από διαφορετικούς ήχους, όπως από Beethoven μέχρι AC/DC και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αναλόγως τα γούστα και το mood της κάθε performer. Συνήθως διαλέγω πιο κλασικές μουσικές και ήχους στα σόου μου, όπως exotica, jazz, blues... Άλλοτε και The Cramps!

 

Η ζωή όπως την βλέπει (και τη ζει) ένα Pinup girl της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Ινώ Μέη/ LIFO

 

Η ζωή όπως την βλέπει (και τη ζει) ένα Pinup girl της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Ινώ Μέη/ LIFO

Τι είναι το pin-up μοντέλο και σε τι διαφέρει από ένα κανονικό;

Pinup models ήταν τα σέξι χαμογελαστά κορίτσια που βρίσκονταν καρφιτσωμένα στους τοίχους των αγοριών στις αρχές του ‘40 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Εξού και η ονομασία "Pin Up". Τα pinup models ήταν από "girls next door" μέχρι διάσημες σταρ του σινεμά. Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει μια αναβίωση και αυτό που διαφοροποιεί ένα pin up μοντέλο από τα "κανονικά" μοντέλα που βλέπουμε καθημερινά στα Μ.Μ.Ε. είναι ότι δεν ισχύουν τα ίδια στάνταρ "ομορφιάς". Τα pinup models δεν είχαν ούτε έχουν καμία σχέση με τα σημερινά πρότυπα που ενίοτε τείνουν προς την ανορεξία, ενώ άλλοτε είναι κάπως ανδροπρεπή. Το pinup αποθεώνει τις καμπύλες και τη θηλυκότητα.

 

Πως προέκυψε η ιδέα για το πρώτο Pin Up ημερολόγιο "made in Greece" και τι συναντάμε στις σελίδες του;

Πριν από δύο χρόνια είχα την τιμή να φωτογραφηθώ για ένα γαλλικό Pin Up ημερολόγιο για τον μήνα Οκτώβρη. Σκέφτηκα ότι θα ήταν κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα να πραγματοποιήσουμε ένα Pin Up calendar όπως τον παλιό καλό καιρό: τη δεκαετία του '50 και του '60. Σε συνεργασία με την ταλαντούχα φωτογράφο και φίλη Ινώ Μέη "τα βάλαμε κάτω" και ξεκινήσαμε την άνοιξη του 2015 το project. Όλες οι φωτογραφίσεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα και φυσικά είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Στις σελίδες του ημερολογίου συναντάμε 13 διαφορετικές κλασικές Pinup πόζες με όλα τα λατρεμένα "κλισέ" εκείνης της εποχής, ενδυματολογικά, αισθητικά και φωτογραφικά. Ένα ημερολόγιο που μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, ενώ παραμένει σταθερή αξία, ακόμα και εν έτη 2016.

Τι θα δούμε στο Tiki αυτό το Σάββατο και στο White Monkey αυτή την Κυριακή;

Δεν μπορώ να αποκαλύψω το τι ακριβώς. Η νύχτα πάντως θα γεμίσει με στρας, φτερά, fun, cocktails και exotica ήχους μια άλλης εποχής.

ΙnfoΗ Miss Bloody Mary αυτό το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, θα εμφανιστεί στο Tiki στο Κουκάκι, με δύο διαφορετικά και αποκαλυπτικά burlesque σόου. Ώρα έναρξης 22:00, με ελεύθερη είσοδο. Ενώ την Κυριακή 10 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει ένα burlesque performance στο White Monkey στο Χαλάνδρι. Ώρα έναρξης 21:00, με ελεύθερη είσοδο. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο event, θα διατίθεται το Pin Up ημερολόγιο με πρωταγωνίστρια την Miss Bloody Mary από τις εκδόσεις του HeartbeatInk (heartbeatink.gr - http://shop.heartbeatink.gr).

 


 

Πρόσωπα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ