Όταν η Νάνα Μούσχουρη ηχογραφούσε jazz standards στη Νέα Υόρκη με τις ευλογίες του Quincy Jones

Όταν η Νάνα Μούσχουρη ηχογραφούσε jazz standards στη Νέα Υόρκη με τις ευλογίες του Quincy Jones Facebook Twitter
3

Ήταν Ιούνιος του 1962 όταν η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη μπήκε για πρώτη φορά στο αεροπλάνο με κατεύθυνση από το Παρίσι τη Νέα Υόρκη. Σκοπός του μακρινού ταξιδιού της ήταν να γράψει έναν δίσκο με jazz standards, για τον οποίο είχαν προαποφασίσει τρεις σημαντικοί δισκογραφικοί παράγοντες: ο πρόεδρος της Mercury, Irving Green, ο διευθυντής της γαλλικής Fontana, Louis Hazan, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της αμερικανικής Mercury, ο Quincy Jones.


Η ίδια η Μούσχουρη περιγράφει ως εξής την εμπειρία της απ' όλο αυτό που πήγαινε να γίνει στο ένθετο σημείωμά της στο άλμπουμ: «Τις τρεις πρώτες εβδομάδες τριγύριζα στη Νέα Υόρκη όλη την ημέρα για να γνωρίσω την πόλη, τους ανθρώπους της και τη νυχτερινή ζωή του Χάρλεμ, με τους αγαπημένους μου τραγουδιστές και μουσικούς: Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Dinah Washington, Duke Ellington, Louis Armstrong, Miles Davis, Lena Horn και άλλους. Όταν ρωτούσα τον Quincy πότε θα τραγουδήσω, μου απαντούσε: "Take it easy, baby, you are in the Βig Αpple, have fun and learn''.

Όταν η Μούσχουρη επέστρεψε στο Παρίσι, ο Jones πήγε και τη βρήκε με τις ταινίες για ακρόαση έναν μήνα μετά. Οι δυο τους ξαναμπήκαν στο στούντιο κι έκαναν μικροδιορθώσεις, καθώς ο δίσκος έπρεπε να κυκλοφορήσει. Πράγματι, κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη από τις πολλές αρχές στη ζωή και στην καριέρα της Νάνας Μούσχουρη.

Ύστερα από τέσσερις εβδομάδες διαμονής της στη Νέα Υόρκη, η 28χρονη Μούσχουρη μπήκε επιτέλους σε ένα από τα 42 Street & Broadway Studios, με μηχανικό ήχου τον Phil Ramone, συνεργάτη επίσης της Barbra Streisand και του Frank Sinatra. Ο Quincy Jones τη διηύθυνε σε δώδεκα θρυλικά τραγούδια. Μεταξύ αυτών, τα "No moon at all", "Love me or leave me", "Smoke gets in your eyes" και το "What now my love", γνωστό και ως "Et maintenant" από τα γαλλικά. Συχνά διόρθωνε την προφορά της με μεγάλη προσοχή. «Μόνο όταν τραγουδάς σωστά τη γλώσσα, βγαίνει η αληθινή συγκίνηση», έλεγε ο Jones στη Μούσχουρη! Φαίνεται, ήξερε πώς να φερθεί σε μια Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που έστρωνε τη διεθνή της καριέρα, αν υποτεθεί πως μερικά χρόνια πριν, το 1956, ο Jones είχε συμμετάσχει στο άλμπουμ του Dizzy Gillespie, "Dizzy in Greece" (αυτό που στο εξώφυλλό του ο Gillespie εμφανιζόταν ντυμένος τσολιάς)!

Όταν η Νάνα Μούσχουρη ηχογραφούσε jazz standards στη Νέα Υόρκη με τις ευλογίες του Quincy Jones Facebook Twitter
Η Νάνα Μούσχουρη το 1962
Όταν η Νάνα Μούσχουρη ηχογραφούσε jazz standards στη Νέα Υόρκη με τις ευλογίες του Quincy Jones Facebook Twitter
Ο Quincy Jones διηύθυνε τη Νάνα Μούσχουρη σε δώδεκα θρυλικά τραγούδια

Οι ηχογραφήσεις του δίσκου "The girl from Greece sings..." ολοκληρώθηκαν ένα πρωινό στις πέντε. Η ερμηνεύτρια θυμάται πως δεν καταλάβαινε πώς περνούσε ο χρόνος, τραγουδώντας επί 12ωρου βάσεως. Δίπλα της, όπως και δίπλα στον Quincy Jones, ήταν και ο σπουδαίος Salvatore "Torrie" Zito, πιανίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας.


Όταν η Μούσχουρη επέστρεψε στο Παρίσι, ο Jones πήγε και τη βρήκε με τις ταινίες για ακρόαση έναν μήνα μετά. Οι δυο τους ξαναμπήκαν στο στούντιο κι έκαναν μικροδιορθώσεις, καθώς ο δίσκος έπρεπε να κυκλοφορήσει. Πράγματι, κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη από τις πολλές αρχές στη ζωή και στην καριέρα της Νάνας Μούσχουρη. Στην ευρωπαϊκή έκδοση που έγινε στην Ολλανδία το εξώφυλλο και ο τίτλος άλλαξαν σε "Nana Mouskouri in New York" – είναι και ο τίτλος με τον οποίο έγινε γνωστός στη χώρα μας ο εν λόγω θρυλικός δίσκος και που επανακυκλοφόρησε το 2016 σε μια φροντισμένη βινυλιακή επανέκδοση.

Όταν η Νάνα Μούσχουρη ηχογραφούσε jazz standards στη Νέα Υόρκη με τις ευλογίες του Quincy Jones Facebook Twitter
Το άλμπουμ του τρομπετίστα Dizzy Gillespie, "Dizzy in Greece", στο οποίο συμμετείχε ο Jones (στο εξώφυλλό του ο Gillespie εμφανιζόταν ντυμένος τσολιάς)!

Η οποία επανέκδοση περιείχε ακόμη ένα κείμενο του Νίκου Πετρουλάκη για τον Quincy Jones από το περιοδικό «Zoo», τη μαρτυρία της Νάνας Μούσχουρη από τον Μάιο του 1999 (με αφορμή, προφανώς, την τότε πρώτη έκδοση σε CD) και τα κείμενα της πρωτότυπης έκδοσης του 1962, μεταφρασμένα στα ελληνικά από τον Γιώργο Μουχταρίδη.


Το άλμπουμ "Nana Mouskouri in New York" το ανακάλυψα αρχές του 2000, σκαλίζοντας τη δισκοθήκη του τραγουδοποιού-τραγουδιστή Γιώργη Χριστοδούλου. Ήταν η ίδια περίοδος που είχαν πέσει στα χέρια μου και κάποια τραγούδια του Cole Porter με τη νεανική φωνή της Νάνας Μούσχουρη και τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο. Μερικά χρόνια αργότερα θυμάμαι τον σκηνοθέτη-χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου να μου λέει πως το "Nana Mouskouri in New York" παραμένει ένας από τους αγαπημένους του δίσκους.


Λεπτομέρεια: Στην τωρινή βινυλιακή επανέκδοση τα τραγούδια δεν είναι δώδεκα αλλά δεκαπέντε! Περιλαμβάνονται, δηλαδή, τρεις ακόμη ανέκδοτες ηχογραφήσεις των "Almost like being in love", "But not for me" και "I get a kick out of you".

Όταν η Νάνα Μούσχουρη ηχογραφούσε jazz standards στη Νέα Υόρκη με τις ευλογίες του Quincy Jones Facebook Twitter
Το άλμπουμ "The girl from Greece sings..." κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ.


Ζήτησα, τέλος, από τον Γιώργη Χριστοδούλου να γράψει ένα μικρό κείμενο με αφορμή τούτο το άρθρο. Τον ευχαριστώ για τον χρόνο του:

«Για χρόνια διασκέδαζα με το να βάζω αυτόν το δίσκο να παίζει στο μηχάνημα, καθώς πίναμε τον καφέ μας με τους φίλους μου. Η δροσερή και μαζί σκοτεινή φωνή της κυριαρχούσε στον χώρο.


Σε ανύποπτο χρόνο πετούσα την ερώτηση: "Ποια είναι αυτή η τραγουδίστρια, ξέρετε να μου πείτε;".

Και ποια δεν μου είπαν! Από την αισθαντική Marilyn μέχρι τη Sarah Vaughan, την Ella Fitzgerald και την Beverly Kenney.

- Ψάξτε λίγο ακόμα!

- Μήπως είναι Ελληνίδα;

- Καλά το πας!

Είναι εντυπωσιακό πόσο διαφορετική, πόσο cool αλλά και ζεστή κι εκφραστική ακούγεται μια φωνή σε ένα άλμπουμ, μια φωνή που δεν την ξαναβρήκα ποτέ σε άλλο δίσκο που φέρει την ίδια υπογραφή: Νάνα Μούσχουρη.


Εκείνη την εποχή, φαντάζομαι, με νωπή ακόμα την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι και του Κώστα Γιαννίδη, με τον οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης, αλλά και του Μίμη Πλέσσα, η Νάνα, παρέα με τον νεότατο Quincy Jones, μεγαλούργησαν.


Υπάρχουν όργανα που χρειάζονται τα κατάλληλα χέρια ενός δεξιοτέχνη για να "κελαηδήσουν" κι αυτή φαίνεται να είναι η περίπτωση του Quincy και της Νάνας. Και τότε γεννιέται ένας αγαπημένος, κλασικός δίσκος.

Με εκτίμηση

Γιώργος Χριστοδούλου»

 

 

Nana Mouskouri: No moon at all

 

Όταν η Νάνα Μούσχουρη ηχογραφούσε jazz standards στη Νέα Υόρκη με τις ευλογίες του Quincy Jones Facebook Twitter
Το άλμπουμ "Nana Mouskouri in New York", η ευρωπαϊκή έκδοση της συνεργασίας της με τον Jones

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο LIFO.gr το 2016.

Μουσική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM