Κύριε Πετρίδη, μπορείτε να επιλέξετε 10 από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ιταλικού τραγουδιού μετά το '50;

Κύριε Πετρίδη, μπορείτε να επιλέξετε 10 από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ιταλικού τραγουδιού μετά το '50; Facebook Twitter
Το Ιταλικό τραγούδι εδώ και χρόνια είναι παραγκωνισμένο στη χώρα μας από το Ελληνικό ραδιόφωνο με εξαίρεση το Kosmos και κάποια τραγούδια που ακούγονται εδώ και εκεί. Φωτό: Freddie F./ LIFO
8

Ένα ταξίδι στην Ιταλία παρουσιάζει πλέον τις Κυριακές μέσα απ' το ραδιόφωνο του Kosmos ο Γιάννης Πετρίδης, και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το ιταλικό τραγούδι. 

«Οι μουσικές της Ιταλίας και της Γαλλίας είναι καθοριστικές στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλοσαξονικής» λέει ο Πετρίδης στο LIFO.gr. «Εκατοντάδες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και παραγωγοί, έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους από αυτές τις δύο χώρες, για να έχουν αργότερα παγκόσμια απήχηση. Το Ιταλικό τραγούδι εδώ και χρόνια είναι παραγκωνισμένο στη χώρα μας από το Ελληνικό ραδιόφωνο με εξαίρεση το Kosmos και κάποια τραγούδια που ακούγονται εδώ και εκεί. Όταν ξεκίνησα να ακούω το Δεύτερο πρόγραμμα, τον Αμερικάνικο σταθμό του Ελληνικού, το Radio Caroline στις αρχές της δεκαετίας του '60, από τα πρώτα πράγματα που έμαθα τότε από ένα κορίτσι που είχε έλθει από την Ιταλία, ήταν το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Ήταν Φεβρουάριος του 1961 όταν άκουσα από τον σταθμό της RAI το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο τη χρονιά που είχε πάρει το πρώτο βραβείο το "Al di la". Στο ίδιο φεστιβάλ εμφανίσθηκε ο Adriano Celentano με το "24.000 baci", που τον είχα δει την ίδια εποχή στον κινηματογράφο στην ταινία του Fellini, Γλυκιά Ζωή.» 

Συνεχίζει ο Πετρίδης:«Όλα ήρθαν και έδεσαν απόλυτα για να με κάνουν φανατικό οπαδό του Ιταλικού τραγουδιού και να το αγαπήσω με τον ίδιο τρόπο που αγάπησα την ίδια εποχή Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Beatles, Stones και όλους τους άλλους. Θεωρώ τον εαυτό μου υπέρ-τυχερό γιατί μεγάλωνα με την εξέλιξη, όλων αυτών των μουσικών στα χρόνια της καλύτερης εποχής του παγκόσμιου τραγουδιού. Ακούγοντας με την ίδια προσοχή και αγάπη το Ελληνικό, Ιταλικό και Γαλλικό τραγούδι, κατάφερα να γνωρίσω ποιες ήταν οι διαφορές τους από το Αγγλοσαξονικό. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρείται ότι ξέρει τη μουσική εξέλιξη, περιορισμένος μόνο στον Dylan, τους Beatles ή τους Led Zeppelin.»

Αυτοί είναι, όπως τους επέλεξε ο Πετρίδης για το LIFO.gr, δέκα από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ιταλικού τραγουδιού μετά το '50. Με τυχαία σειρά:

ENNIO MORRICONE

 

Από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ιταλίας με παγκόσμια ακτινοβολία. Από το 1946 έχει συνθέσει πάνω από 500 scores για το σινεμά και την τηλεόραση. Αναρίθμητα βραβεία σε παγκόσμια κλίμακα. Βραβευμένος με Όσκαρ.

ADRIANO CELENTANO

 


Ο εθνικός τραγουδιστής της Ιταλίας με μία μυθική καριέρα που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '50. Τραγουδιστής, συνθέτης, παραγωγός, κωμικός, ηθοποιός, με δικό του τηλεοπτικό πρόγραμμα για χρόνια. Ο Celentano από το '60 μέχρι τις μέρες μας, έχει καταφέρει να είναι συνέχεια στην επικαιρότητα με άλμπουμ όπως αυτό που έβγαλε πριν από μερικούς μήνες με την Mina.

ΜΙΝΑ

 

Η γυναικεία εκδοχή του Celentano για την ίδια χρονική περίοδο επιτυχιών. Ξεκίνησε τραγουδώντας Jazz και έχει αφήσει άφωνους του πάντες με την ποικιλία του ρεπερτορίου της εδώ και 60 χρόνια περίπου. Καμία άλλη δεν συγκρίνεται με την Mina.

DOMENICO MODUGNO

 


Ο άνθρωπος που άλλαξε κυριολεκτικά το Ιταλικό τραγούδι στα τέλη του '50. Θεωρείται ο πρώτος Ιταλός τραγουδοποιός. Στο video που ακολουθεί η εμφάνιση του Modugno στο Αμερικάνικο show του Ed Sullivan, εκεί που εμφανίστηκαν αργότερα και οι Beatles. To Volare έγινε Νο.1 στην Αμερική.

NINO ROTA

 


Από τους πιο επιδραστικούς συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής στην Ευρώπη, ο Nino Rota, έχει γράψει αριστουργηματικά μουσικά θέματα για ταινίες του Federico Fellini, Luchino Visconti και πήρε όσκαρ για την ταινία του Francis Ford Coppola, Godfather Part II. Στο video που ακολουθεί, η αριστουργηματική μουσική του για το 8 ½ του Fellini.

LUCIO DALLA

 


Σπουδαίος Ιταλός συνθέτης, τραγουδιστής ο Lucio Dalla, μας έχει αφήσει εξαιρετικά τραγούδια που είναι επηρεασμένα από το παραδοσιακό Ιταλικό τραγούδι, αλλά και την Jazz και την όπερα. Το Caruso 1986, θεωρείται από τα κορυφαία τραγούδια του περασμένου αιώνα, με εκατοντάδες διασκευές.

LUCIO BATTISTI

 


Από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ταλέντα της μουσικής. Ο Lucio Battisti, μας χάρισε αξεπέραστες επιτυχίες. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας που έζησε αρκετά χρόνια της ζωής του μακριά από τη δημοσιότητα. Από το 1969 μέχρι το 1994, κυκλοφόρησε 18 σπουδαία άλμπουμ, έφυγε σε ηλικία 55 ετών από την ζωή το 1998.

RENATO CAROSONE

 


Ο Renato Carosone είναι από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Ιταλικής μουσικής, του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Ήταν ο πρώτος που συνέδεσε τα τραγούδια της Νάπολης με το Rock n Roll. Τραγούδια του ανέβηκαν στα Αμερικάνικα και Αγγλικά chart. Δείτε παρακάτω τους Matt Damon και Jude Law να τραγουδούν 'Tu Vuò Fa' L'Americano.

 

FABRIZIO DE ANDRE

 

Για 40 χρόνια μέχρι τον θάνατο του το 1999 σε ηλικία 58 ετών ήταν από τους δημοφιλέστερους συνθέτες τραγουδιστές και η καλλιτεχνική φωνή της Ιταλικής αριστεράς. Τα τραγούδια του που θεωρούνται ποιητικά έργα αναφέρονται κυρίως στο περιθώριο, τους επαναστάτες και τις Ιερόδουλες. Ποιητικά έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά κείμενα της Ιταλίας

FRANCESO DE GREGORI

 


Ποιητής τραγουδιστής που οι Ιταλοί αποκαλούν πρίγκιπα του τραγουδιού λόγω της ποιότητας των στίχων του. Επηρεασμένος από τον Dylan, τον Cohen και τον Fabrizio de Andre, με τη σειρά του επηρέασε δεκάδες τραγουδοποιούς, ακόμα και Έλληνες. Έχουν αφήσει εποχή, οι συναυλίες του.

*Ο Γιάννης Πετρίδης ακούγεται κάθε Κυριακή στο Kosmos 93,6 και 107,0 [και ιντερνετικά στο webradio.ert.gr/kosmos] με ένα αφιέρωμα στο ιταλικό τραγούδι, από τις 18:00 μέχρι τις 20:00

Μουσική
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ