6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Τρεις βραδιές γεμάτες τζαζ, πρωτοτυπία, εξωστρέφεια και αυτοσχεδιασμό

6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Τρεις βραδιές γεμάτες τζαζ, πρωτοτυπία, εξωστρέφεια και αυτοσχεδιασμό Facebook Twitter
Ο Φλώρος Φλωρίδης ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του '70 και σήμερα θεωρείται από τους κορυφαίους αυτοσχεδιαστές στην Ελλάδα.
0

Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ επιστρέφει για έκτη χρονιά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Η φετινή διοργάνωση θα επιχειρήσει κάτι αρκετά τολμηρό, με την πρωτοτυπία, την εξωστρέφεια και τον αυτοσχεδιασμό να είναι οι λέξεις που τη χαρακτηρίζουν.


Για τρεις βραδιές θα ενώσει για πρώτη φορά Έλληνες και ξένους μουσικούς δημιουργούς, με στόχο αυτές οι μουσικές συνευρέσεις να δώσουν αφορμή για τη δημιουργία νέων έργων που θα αφήσουν το στίγμα τους, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες.


Αρχικά, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου τρεις αναγνωρισμένοι πιανίστες που έχουν καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο θα δώσουν ένα ρεσιτάλ τζαζ αυτοσχεδιασμού επί σκηνής, με σκοπό  να καταγραφεί. Ο Γιώργος Κοντραφούρης θα συμπράξει μουσικά με τον Aki Rissanen και τον 25χρονο Νίκο Αναδολή. Ο Γιώργος Κοντραφούρης δεν είναι ένα τυχαίο όνομα στον χώρο της ελληνικής τζαζ. Δεξιοτέχνης στο πιάνο και καθηγητής Τζαζ στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, είναι γνωστός από τα τζαζ σχήματά του, Baby Trio και Timo Lassy. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάει τον Νίκο Αναδολή. Μικρότερος ηλικιακά από τους τρεις, ο Νίκος Αναδολής, στα 25 του, θεωρείται ένα από τα πιο ανερχόμενα ταλέντα που έχουν ξεπηδήσει από τη διεθνή σκηνή τον τελευταίο καιρό. Αν και μόλις 19 χρονών, έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο στον σημαντικό γαλλικό διαγωνισμό «Martial Solal» για τις ικανότητές του στο πιάνο, ενώ από τότε έχει ταξιδέψει και εμφανιστεί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Κορέα και η Νέα Υόρκη. Με τον Κοντραφούρη έπαιξαν ξανά μαζί σε τρίο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Lost in Jazz, στην Τσαγκαράδα του Πηλίου το 2015. Είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται με τον Aki Rissanen στο πλαίσιο ενός τέτοιου πρότζεκτ.

6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Τρεις βραδιές γεμάτες τζαζ, πρωτοτυπία, εξωστρέφεια και αυτοσχεδιασμό Facebook Twitter
Aki Rissanen


Ο Aki Rissanen θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πιανίστες της γενιάς του στη σκανδιναβική και ευρύτερα ευρωπαϊκή τζαζ σκηνή. Με καταγωγή από τη Φινλανδία, οι επιρροές του προέρχονται από τον μινιμαλισμό και έχει στο βιογραφικό του σπουδαίες συνεργασίες με διάσημους μουσικούς, όπως ο Dave Liebman και ο τρομπετίστας Verneri Pohjola.


Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, τη σκηνή καταλαμβάνουν οι Grix. Οι Grix είναι ένα αυτοσχεδιαστικό τζαζ τρίο που σχηματίστηκε από τους Φλώρο Φλωρίδη (reeds, πνευστά), Γιώργο Δημητριάδη (τύμπανα) και Αντώνη Ανισέγκο (πιάνο). Το σχήμα έχει την έδρα του στο Βερολίνο. Ο Φλώρος Φλωρίδης, όπως και ο Γιώργος Δημητριάδης, έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη free jazz. O Φλωρίδης ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του '70 και σήμερα θεωρείται από τους κορυφαίους αυτοσχεδιαστές στην Ελλάδα, ενώ ο Γιώργος Δημητριάδης σπούδασε στη Βοστώνη με μορφές του είδους, όπως ο Alan Dawson και ο Bob Moses, και έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο στυλ παιξίματος. Ιδιαίτερο στυλ παιξίματος έχει όμως και ο νεότερος της παρέας, ο Αντώνης Ανισέγκος, που παίζει λες και το σώμα του είναι προέκταση του πιάνου. Από νωρίς έδειξε την έφεσή του στη μουσική περφόμανς, ενώ το ενδιαφέρον του ξεπερνάει τα όρια της τζαζ, μια και παράλληλα ασχολείται με την ορχηστρική μουσική, τη μουσική δωματίου και τη μουσική για το θέατρο. Για τη συγκεκριμένη εμφάνισή τους, οι Grix προσκαλούν τη Λουκία Παλαιολόγου να αναλάβει τα φωνητικά, με αρκετή διάθεση για πειραματισμό.

6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Τρεις βραδιές γεμάτες τζαζ, πρωτοτυπία, εξωστρέφεια και αυτοσχεδιασμό Facebook Twitter
Spyros Manesis Trio


Τέλος, το Πανόραμα κλείνει με το τρίο του Σπύρου Μάνεση, ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα τζαζ σχήματα διεθνώς, που έχει ξεχωρίσει λόγω του συνδυασμού της μελωδικότητας, της δεξιοτεχνίας και της συνθετικής ικανότητας των μελών του. Ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο) γνώρισε τον Πορτογάλο João Hasselberg (κοντραμπάσο) και τον Λετονό Kaspars Kurdeko (ντραμς) στο Άμστερνταμ όταν φοιτούσαν στην ίδια μουσική ακαδημία. Μαζί δημιούργησαν το 2010 ένα αρκετά δεμένο σχήμα που προσπαθεί να ενώσει τον mainstream αυτοσχεδιασμό με τις επιρροές τους από την κλασική και ρομαντική παράδοση, με αρκετά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι εμφανίσεις τους φημίζονται για τη δυναμική τους, τη μοναδική χημεία που αναπτύσσεται μεταξύ των μουσικών και το ατόφιο αυτοσχεδιαστικό τους πνεύμα.


Info:

2-4/12, 6o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφ. Συγγρού 107, είσοδος: €5-15

www.sgt.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM