ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική: όσα πρέπει να ακούσεις αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter
Moderat. Φωτο: Getty Images

Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική: όσα πρέπει να ακούσεις αυτό το φθινόπωρο

0

The Warlocks

Οι Αμερικανοί Warlocks έρχονται για μια συναυλία στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το ψυχεδελικό σχήμα του Bobby Hecksher, που πριν δημιουργήσει την μπάντα το 1999 είχε συνεργαστεί με τον Beck, παραμένει μέχρι σήμερα πιστό στη space rock σκηνή και στο fuzz και το reverb. O ήχος των Warlocks παραπέμπει σε συγκροτήματα όπως οι Velvet Underground και οι Hawkwind, αλλά και σε πιο σύγχρονα ονόματα, όπως οι Spacemen 3 και οι Spiritualized. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Holy Monitor.

15/9, An Club, Σολωμού 13-15, είσοδος: €15-18

Εφτά χρόνια six d.o.g.s

To six d.o.g.s κλείνει τα εφτά του χρόνια και το γιορτάζει με δύο μεγάλα πάρτι με ελεύθερη είσοδο. Το πρώτο, στις 16 Σεπτεμβρίου, το έχει βαφτίσει Γαμήλιο Season Opening Party και εγκαινιάζει με αυτό τη φθινοπωρινή του σεζόν. Για τη βραδιά έχει βρεθεί ο καλύτερος ΓΑΜΟ-DJ, που θα αναλάβει αποκλειστικά το γαμήλιο soundtrack της βραδιάς με ένα μαραθώνιο σετ που θα έχει από όλα: '80s, '90s, νησιώτικα, ξένα, ελληνικά, παραγγελιές και κυρίως ρεφρέν!
Οι εορτασμοί όμως έχουν και συνέχεια, αφού επίσημα τα γενέθλια του six d.o.g.s θα γιορταστούν με ένα διήμερο πάρτι στις 14 και 15 Οκτωβρίου, με live και dj sets που θα ανακοινωθούν σύντομα.

16/9, 14-15/10, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8

ΨΧ 2016 - Φεστιβάλ Νέας Ψυχεδελικής Μουσικής

Το Φεστιβάλ Νέας Ψυχεδελικής Μουσικής επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά. Για τέσσερις ημέρες το Ρομάντσο γεμίζει ψυχεδέλεια. Εκτός από το διήμερο των ζωντανών εμφανίσεων με ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στον χώρο της ελληνικής εναλλακτικής μουσικής, θα υπάρξουν δράσεις, προβολές κ.ά. που αφορούν τη συγκεκριμένη κουλτούρα και θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα από την ομάδα Take Over. Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν οι Kid Flicks, Vagina Lips, Melt Mountain, Bazooka, Wham Jah, The Voyage Limpid Sound, Beyond the Blackout κ.ά., ενώ θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ A Band Called Death.

15-18/9, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, είσοδος: €6-10

Back to the Underground

To Bios, σε συνεργασία με την Innersense Productions, διαμορφώνει έναν μυστικό χώρο σε κλαμπ για να γιορτάσει τα γενέθλια του LTJ BUKEM, ο οποίος μάλιστα θα σβήσει για τρίτη φορά τα κεράκια του στην Αθήνα. Ο γνωστός καλλιτέχνης είναι από τους πιο αγαπημένους DJs του αθηναϊκού κοινού και ένας από τους βασικούς υπευθύνους για τη διάδοση του drum'n'bass στον πλανήτη. Μαζί του οι: Santoner RPZ, Kill Emil, Greekboy, Lady EMZ. Στα φωνητικά θα τον συνοδεύει ο MC Yinka.

17/9, secret location, είσοδος: €8

Daddy G

dj set

Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική: όσα πρέπει να ακούσεις αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter

To Bolivar Beach Bar αποχαιρετά το καλοκαίρι και προσκαλεί στα πλατό του μία από τις εμβληματικότερες μορφές της βρετανικής χορευτικής μουσικής. Τη δεκαετία του '80 ο Grant Marshall aka Daddy G άρχισε να πειραματίζεται με τη μουσική συμμετέχοντας στους Wild Bunch, ένα soundsystem από το Μπρίστολ πολύ ιδιαίτερο για την εποχή. Ο Daddy G γνώρισε τον Robert Del Naya και τον Andrew Vowles και σχημάτισε μαζί τους τους Massive Attack. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα του θρύλου. Στα decks μαζί με τον Daddy G οι Blend Mishkin, Dj Snatch, Lilis Dimitris και ο Steph.

17/9, Bolivar Beach Bar, Ακτή του Ήλιου, Άλιμος, είσοδος: €10

Sivert Hοyem

Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική: όσα πρέπει να ακούσεις αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter

Η πρώτη συναυλία του, στις 29/9, είναι ήδη sold out, o Sivert Hοyem προσθέτει και δεύτερη ημερομηνία εμφάνισης στο Ηρώδειο, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να απογοητεύσει τους φίλους του που δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο. Ο Νορβηγός μουσικός είναι ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες στη χώρα μας ήδη από την εποχή που ήταν μέλος των Madrugada. Στο Ηρώδειο θα παρουσιάσει τραγούδια τόσο από την εποχή του συγκροτήματος όσο και από τη μετέπειτα σόλο καριέρα του.

29/9, 2/10, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, είσοδος: €25-55

Saint Etienne

Μία από τις καλύτερες βρετανικές μπάντες όλων των εποχών, που σημάδεψε τα '90s με την αιθέρια φωνή της Sarah Cracknell και με μια σειρά από αξέχαστες επιτυχίες όπως το «Nothing can stop us». Το σημαντικό με τους Saint Etienne είναι ότι, σε αντίθεση με άλλα σύγχρονά τους συγκροτήματα, ο ήχος τους δεν γέρασε ποτέ. Λειτούργησαν σαν γέφυρα ανάμεσα στα επιθετικά '90s του acid house και των rave parties και σε εποχές που οι Άγγλοι έχουν λατρέψει, τα '60s και τα '70s, με το σινεμά και τη μουσική τους. Τη συναυλία ανοίγει η Etten.

30/9, Gagarin 205, Λιοσίων 205, είσοδος: €25-28

We 're Loud Fest!

Η αμερικανική Slovenly Recordings επαναλαμβάνει το περσινό πείραμά της και την 1η Οκτώβρη προσκαλεί στο Κύτταρο πανκ θρύλους, όπως τους σπουδαίους Death, τρεις Αφροαμερικανούς που έπαιζαν πανκ πριν ακόμη υπάρξουν οι Ramones και οι Sex Pistols, τους Spits, τους Demon's Claws κ.ά. Μία μέρα πριν θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην Αθήνα οι νεοσύστατοι Nomos 751 αλλά και το side project των Acid Baby Jesus, Voyager 8, σε μυστική τοποθεσία που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

30/9-2/10, Κύτταρο, Hπείρου 48 και Αχαρνών, είσοδος: €25-45

God Is An Astronaut

Σχηματίστηκαν το 2002 στην Ιρλανδία από τα δίδυμα αδέρφια Niels και Torsten Kinsella, που εμπνεύστηκαν το όνομα της μπάντας από μια αναφορά στην ταινία του Clive Barker Nightbreed. Οι God Ιs Αn Astronaut είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά ονόματα του post rock, ενώ στις εμφανίσεις τους χρησιμοποιούν εντυπωσιακά visuals, δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που ταιριάζει απόλυτα με τη μουσική τους.

1/10, Fuzz Live Music Club, Πειραιώς 209 και Πατριάρχου Ιωακείμ 1, είσοδος: €19-22

Brian Eno, The Ship

Hχητική εγκατάσταση

Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική: όσα πρέπει να ακούσεις αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter

Για είκοσι μέρες, από τις 3 ως τις 23 Οκτωβρίου, η Στέγη θα φιλοξενήσει το νέο έργο του Brian Eno. Ο σπουδαίος μουσικός θα παρουσιάσει μια πολυεπίπεδη ηχητική εγκατάσταση με τίτλο «The Ship», στην οποία εξερευνά τη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και της μουσικής σύνθεσης. Οι επισκέπτες θα ακούνε μεμονωμένους ήχους μέσα από προσωπικές ηχητικές πηγές που έχει κατασκευάσει ο Eno και που στο σύνολό τους δημιουργούν μια ενιαία σύνθεση. Παράλληλα, θα πειραματιστεί με τον χώρο, τον οποίο επίσης θα ντύσει και θα φωτίσει. O Brian Eno θα βρεθεί στην Αθήνα για να παρουσιάσει το project στις 4 Οκτωβρίου.

4/10 (συνολική διάρκεια 3-23/10), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107

Richard Fearless

Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική: όσα πρέπει να ακούσεις αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter

Μόνο βαρετή δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις την καριέρα του Richard Fearless. Αντίθετα, είναι ένας από τους πιο απρόβλεπτους καλλιτέχνες της εποχής του. Με τους Death In Vegas ανακατεύει με επιτυχία είδη όπως το electro, η dub, το ροκ και η ψυχεδέλεια, ενώ έχει συνεργαστεί με τόσο διαφορετικά ονόματα, όπως ο Iggy Pop, ο Bobby Gillespie και ο Jim Reid των Jesus & Mary Chain. Στην Αθήνα έρχεται στο πλαίσιο του Discoplissken, των pre-events που διοργανώνει το Plissken Festival.

7/10, Death Disco, Ωγύγου 16, Ψυρρή

Psychic TV

Oι Psychic TV, το συγκρότημα που δημιούργησε ο Genesis P-Orridge όταν διαλύθηκαν οι Throbbing Gristle, έχουν πραγματικά τεράστια ιστορία πίσω τους. Ο Genesis P-Orridge όχι μόνο θεωρείται ο πατέρας του industrial ήχου αλλά παραμένει μια από τις πιο συναρπαστικές φιγούρες στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, μακριά από στερεότυπα και με πολύ ξεχωριστή αντίληψη περί στάσης ζωής και σκηνικής παρουσίας.

24/10, Modu, Κολωνού 76, είσοδος: €12-22

Moderat

Μετά από έξι χρόνια και μια σπουδαία εμφάνιση στην Αθήνα, οι Moderat, το ηλεκτρονικό σχήμα του Βερολίνου, επιστρέφουν στις 12 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε στο επίσημο προφίλ τους στο Facebook. Oι Moderat είναι το πετυχημένο πρότζεκτ των γνωστών Modeselektor και Αpparat, διάσημοι για τις ζωντανές εμφανίσεις τους, που πλαισιώνονται από εξαιρετικά visuals. Σε συνδυασμό με τα νοσταλγικά φωνητικά και το δυναμικό beat, δημιουργούν ατμόσφαιρα μοναδική. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, πάντως σίγουρα είναι από τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις του φθινοπώρου.

Θα ανακοινωθεί

Explosions in the Sky

Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική: όσα πρέπει να ακούσεις αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter

Από το μακρινό Τέξας, οι Explosions In The Sky μετράνε ήδη είκοσι χρόνια πορείας που θα τη ζήλευαν αρκετά συγκροτήματα. Έχουν φανατικούς οπαδούς και θεωρούνται ένα από τα κορυφαία σχήματα του post rock. Την πρώτη φορά που είχαν έρθει στην Ελλάδα, το 2008, τα Εξάρχεια φλέγονταν. Ωστόσο, παρά τα επεισόδια, είχαν γεμίσει το An Club με μια sold out εμφάνιση. Φέτος ξανάρχονται στην Αθήνα –έχοντας στις αποσκευές τους και τη νέα τους δουλειά, με τίτλο «Wilderness»–, και μάλιστα όχι για μία, αλλά για δύο συναυλίες.

15-16/11, Gagarin 205, Λιοσίων 205, είσοδος: €20-50

Blockhead

Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική: όσα πρέπει να ακούσεις αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter

Ο Blockhead, ή αλλιώς Tony Simon, μεγάλωσε μέσα στην τέχνη. Ασχολήθηκε με το χιπ χοπ από πολύ μικρός και μαζί με τον κολλητό του, Aesop Rock, άρχισαν να γράφουν μουσική. Έγιναν και οι δύο διάσημοι με την κυκλοφορία του «Float» του Aesop Rock. Ύστερα από αυτό ο Blockhead αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα breakbeat album στη Mush, μέχρι να καταλήξει στη θρυλική Ninja Tune. Πλέον έχει κυκλοφορήσει πέντε προσωπικά άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Murs, Slug, Mike Ladd, Cage, Fionna Apple. Στην Ελλάδα έρχεται πρώτη φορά.

19/11, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8,  Μοναστηράκι, είσοδος: €10-13

Άλλα live: Monika στις 16/9 στο Gagarin205, Smoke the Fuzz Fest 2016 στις 17/9 στο Gagarin205, The Callas στις 20/9 στο six d.o.g.s, King Elephant στις 22/9 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Antimatter στις 25/9 στο Death Disco, The Locals στη 1/10 στο six d.o.g.s, Death In June στις 5/10 στο Modu, The Boy στις 6/10 στο six d.o.g.s, Girls Names στις 10/10 στο Death Disco, Sun and the Wolf στις 16/10 στο six d.o.g.s, Oranssi Pazuzu στις 11/11 στο Gagarin 205, And Also The Trees στις 19/11 στο Death Disco, The Stranglers στις 20/11 στο Peiraeus Academy 117.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM