Ο άνθρωπος που μήνυσε την τρολοσελίδα «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου» ξαναχτυπά

Ο άνθρωπος που μήνυσε την τρολοσελίδα «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου» ξαναχτυπά Facebook Twitter
8
Ο άνθρωπος που μήνυσε την τρολοσελίδα «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου» ξαναχτυπά Facebook Twitter

Στο LIFO.gr είχαμε κάνει γνωστή την σελίδα με τα ψεύτικα αποφθέγματα του Ελύτη, και κάποιο καιρό μετά γνωστοποιήσαμε και την απόφαση του Παναγιώτη Ανδριόπουλου να καταθέσει μήνυση εναντίον του άγνωστου συγγραφέα της. 

Προσωπικά διαφωνώ με τις μηνύσεις εναντίον χιουμοριστικού περιεχομένου.

Ο κύριος Ανδριόπουλος (που δεν είναι κάποιος τυχαίος, ούτε κάποιος σαλεμένος όπως προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν - να το βιογραφικό του που δείχνει την πολύχρονη και ενδελεχή απασχόλησή του με πολιτιστικά θέματα) κατά τη γνώμη μου υπερέβαλλε δραματικά με την καταγγελία του στην Δίωξη. 

Ο άνθρωπος που μήνυσε την τρολοσελίδα «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου» ξαναχτυπά Facebook Twitter
Από τα σατιρικά αποφθέγματα της σελίδας «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου

Νιώθει πάντως, όπως διαβάζω, αδικημένος από κάποιους που τον κατέκριναν με σφοδρότητα, ενώ σε παλιότερες περιπτώσεις υποστήριζαν περίπου ό,τι κι αυτός: Ότι δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιείται και να ευτελίζεται το έργο του Ελύτη. 

Ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης ας πούμε, τώρα καταφέρθηκε εναντίον του Ανδριόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών και υπέρ της σάτιρας στο Facebook. Ο Ανδριόπουλος έστειλε απαντητική επιστολή στην Εφ.Συν. που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ (την έβαλε μετά ο ίδιος στο μπλογκ του):

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2016
Προς τον διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών
Κύριε διευθυντά,

Στο φύλλο της 20-21ης Φεβρουαρίου 2016 της εφημερίδας σας (και στο ένθετο νησίδες) δημοσιεύτηκε κείμενο του συντάκτη σας κ. Θωμά Τσαλαπάτη, με τίτλο «Εγώ δεν ήμουνα Ελύτης (Ελύτη μ' έκανες εσύ)», στο οποίο υπάρχει αναφορά στο πρόσωπό μου: «Μήνυση κατέθεσε, λέει, κάποιος κύριος Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, λέει, απέναντι στη σατιρική σελίδα του facebook "Ελύτης ο ποιητής του Αιγαίου"».
Στο κείμενό του ο κ. Τσαλαπάτης υπεραμύνεται της ιστοσελίδας που σατιρίζει τον Ελύτη και την χρήση του στην ιντερνετική εποχή. Υπεραμύνεται του ανώνυμου δημιουργού της σελίδας και υποστηρίζει ότι η σάτιρα της εν λόγω σελίδας «προσφέρει στην ελληνική ποίηση πολύ περισσότερα από πολλές άλλες χρήσεις του ποιητικού έργου του Ελύτη». Αν τέτοια και τόση είναι η προσφορά της σελίδας αυτής, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να φανερωθεί ο εμπνευστής της για να του αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές. Γιατί, αλήθεια, να κρύβεται;
Ο κ. Θωμάς Τσαλαπάτης στις 6 Απριλίου 2015 δημοσίευσε στο ιστολόγιό του μια συγκινητική ανάρτηση για την κοίμηση του πατέρα του: Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά πάρε και τον πατέρα: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ (1948-2015).
Αν εγώ τρολάρω την συγκεκριμένη ανάρτηση και την μνήμη του πατέρα του, πώς θα του φαινόταν του κ. Τσαλαπάτη; Γιατί, για μένα, όπως και για πολλούς άλλους, ο Ελύτης είναι πνευματικός μας πατέρας και δεν ανεχόμαστε να τον τρολάρει ο κάθε ανώνυμος αργόσχολος, στο όνομα δήθεν της ελευθερίας ή της δημοκρατίας. Κι αυτό είναι για μένα γενικός κανόνας. Δεν τρολάρω κανέναν και δεν σπάω πλάκα με κανέναν γιατί αυτό απορρέει από την ανθρωπολογία μου.
Επίσης, πώς θα του φαινόταν του κ. Τσαλαπάτη να τρολάρω τη νέα του ποιητική συλλογή Άλμπα; Τον διαβεβαιώ ότι μπορώ να το κάνω πολύ καλά, αλλά δεν μου το επιτρέπει η αγωγή μου.
Ο στίχος του κ. Τσαλαπάτη «Μα μην συντάσσεις μάταιες ερωτήσεις», μου αρέσει πολύ και τον έχω πάντοτε στο μυαλό μου. Και τον απευθύνω, παραλλάσσοντάς τον ελαφρώς, σε κάθε επίδοξο τρόλερ του κάθε Ελύτη: Μα μην συντάσσεις μάταιες αναρτήσεις.
Τόση και τέτοιας ποιότητας ματαιότητα δεν την θέλουμε. Μας αρκεί αυτή του βίου...
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

***

Τις προάλλες, ο κ. Ανδριόπουλος ξέθαψε ένα παλιότερο άρθρο του κ. Τσαλαπάτη, και επανήλθε γράφοντας τα παρακάτω:

Ο ΕΛΥΤΗΣ, Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, Ο ΘΩΜΑΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ ΚΙ ΕΓΩ

 

Ο αρθρογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών και ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης, έγραψε, ως γνωστόν, ένα άρθρο με τίτλο "Εγώ δεν ήμουνα Ελύτης (Ελύτη μ’ έκανες εσύ)", στο οποίο υπεραμύνεται της σελίδας στο fb «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου», η οποία τρολάρει ανελέητα και κατά τρόπο αηδή τον ποιητή. 

Απάντησα στον κ. Θωμά Τσαλαπάτη και την εφημερίδα του, αλλά δεν έτυχα δημοσίευσης διότι φαίνεται πως ...περισσεύει η δημοκρατική τους ευαισθησία. 
Στην απαντητική επιστολή μου παρέλειψα να σχολιάσω τον τίτλο του άρθρου του κ. Τσαλαπάτη, ο οποίος θέλει στον τίτλο τον Ελύτη να …οικειοποιείται (;) το λαϊκό άσμα «εγώ δεν ήμουνα αλήτης, αλήτη μ’ έκανες εσύ». Τι εννοεί, άραγε, ο ποιητής Τσαλαπάτης; 
Αίφνης θυμήθηκα ότι το έχει ξανακάνει αυτό – τον αλήτη Ελύτη - πριν μια διετία, όταν έγραφε το κείμενό του με τίτλο Ελύτη μ’ είπες μια βραδιά (χωρίς καμιά αιτία), επιτιθέμενος – και σωστά – στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την χρήση του Ελύτη στο προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ν.Δ. 
 Έγραφε τότε ο κ. Τσαλαπάτης για τον Α. Σαμαρά: 
"Ας θυμηθούμε τη μανία του με τον Οδυσσέα Ελύτη (ήδη από την εποχή της ΠΟΛ.ΑΝ.). Αποκορύφωμα της οποίας στάθηκε η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας όταν ο Σαμαράς αντιμετώπισε στους λόγους και στα προεκλογικά του σποτ τον ποιητή σχεδόν ως εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος." 
 

Όπως βλέπουμε ο κ. Τσαλαπάτης αγανακτεί για την παράχρηση του ποιητή από ένα κόμμα και πολύ σωστά! Άλλωστε την ίδια άποψη είχα εκφράσει τότε σε σχετική ανάρτησή μου.

Ο άνθρωπος που μήνυσε την τρολοσελίδα «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου» ξαναχτυπά Facebook Twitter

Μέμφεται, όμως, τώρα εμένα γιατί διαμαρτυρήθηκα για τον διασυρμό του ποιητή από έναν ανώνυμο τρόλερ στο fb. 

Και μη μου πει ο κ. Τσαλαπάτης και οι συν αυτώ ότι θα του άρεσε του Ελύτη μια τέτοια μεταχείριση, γιατί αυτό συνιστά δικό τους, λίαν αυθαίρετο συμπέρασμα. 
Και επιτέλους ας βγουν οι διανοούμενοι και μελετητές του έργου του Ελύτη που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο – όπως έχει γραφεί – να μας το πουν δημοσίως και επωνύμως. 
Θα μου επιτρέψει ο κ. Τσαλαπάτης να του θυμίσω ότι στην υπόθεση Σαμαρά έγραψε: "Μέχρι η υπεύθυνος του έργου του Ελύτη κ. Ηλιοπούλου να ζητήσει την άμεση απόσυρση των στίχων καταλήγοντας στη δήλωσή της: «Την οργή των νεκρών να φοβάστε»."
Αυτόν τον στίχο του ποιητή υπενθυμίζω κι εγώ κ. Τσαλαπάτη σε σας και τους ομόφρονές σας στην υπόθεση του τρολαρίσματος στο fb (τώρα που συμπληρώνονται και 20 χρόνια από την αναχώρηση του Ελύτη): «Την οργή των νεκρών να φοβάστε».
 
 
Ο άνθρωπος που μήνυσε την τρολοσελίδα «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου» ξαναχτυπά Facebook Twitter
Μ. Κατράκης, Μ. Θεοδωράκης, Γ. Ρίτσος, Οδ. Ελύτης.

  

*Είναι καλό ίσως που με όλα αυτά, ο Ελύτης ξανασυζητιέται και ξαναδιαβάζεται. Πιστεύω πάντως ότι ο κύριος Ανδριόπουλος πρέπει να ακυρώσει τη μήνυση.

Όμως επίσης πιστεύω πως όσοι τον κατηγορούν θα πρέπει να μην έχουν διπλά στάνταρντ -λόγω πολιτικών ή άλλων απόψεων- και να έχουν βεβαιωθεί πως δεν έχουν έμμεσα ή άμεσα υποστηρίξει κι οι ίδιοι την «άμεση απόσυρση» υλικού, και μάλιστα του ίδιου ποιητή.  

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ